Web Analytics Made Easy - Statcounter

انجام پروژه های آبخیزداری در استان خراسان شمالی، آثار و دستاوردهای متعددی به خصوص کنترل سیل را به دنبال داشته است که در این گزارش بدان می پردازیم. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم«پرونده معجزه آبخیزداری»؛ استان خراسان شمالی با گستره منابع طبیعی در حدود 2 میلیون و 33هزار هکتار است که از این وسعت، یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع، بیش از 183 هزار هکتار بیابان و 434هزار و 550 هکتار جنگل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مراتع استان خراسان شمالی حدود 70 درصد از مساحت کل منابع طبیعی استان را به خود اختصاص داده است. مراتع متراکم 7.9 درصد، مراتع نیمه متراکم 44.3 درصد و مراتع کم تراکم 47.7 درصد است. همچنین این استان دارای 434550 هکتار جنگل است این مقدار برابر 21 درصد وسعت منابع طبیعی استان را شامل می شود. جنگل انبوه 4 درصد، جنگل نیمه انبوه 27 درصد، جنگل تنک 66 درصد، بیشه زار و درختچه زار 2 درصد و جنگل های دست کاشت یک درصد است.

حوزه های آبخیز اصلی استان خراسان خراسان شمالی عبارت است از: حوزه آبخیز اترک به مساحت 15164 کیلومتر مربع، حوزه آبخیز گرگانرود به مساحت 992 کیلومتر مربع و حوزه آبخیز کال شور به مساحت 12277 کیلومتر مربع. پهنه بندی خطر حریق در مراتع و جنگل های استان خراسان شمالی به ترتیب زیر می باشد:

19 درصد با درجه خطر شدید (بحرانی)

50 درصد با درجه خطر متوسط (نیمه بحرانی)

31 درصد با درجه خطر کم (کم بحرانی)

بر اساس آخرین وضعیت حوزه های آبخیز خراسان شمالی، بالغ بر 65 درصد وسعت استان فرسایش پذیر می باشد (میزان فرسایش متوسط استان 17.5 تن در هکتار در سال است) و شهرها و روستاهای استان در معرض تهدید سیل بوده و دارای ضریب بالای سیلخیزی و وقوع سیلاب های مخرب سالیانه قرار دارند.

انجام پروژه های آبخیزداری با هدف مقابله با سیل، فرسایش خاک و افزایش تولید گیاهان دارویی در سال های اخیر نتایج مهمی را به دنبال داشته است. از جمله اثرات پروژه های آبخیزداری در استان خراسان شمالی می توان به این موارد اشاره کرد:

1. استحصال آب و تغذیه سفره های زیرزمینی: استحصال مستقیم 290 میلیون متر مکعب آب با استحصال 530 متر مکعب آب در هر هکتار عملیات مکانیکی و بیولوژیکی اجرا شده آبخیزداری

2. کنترل سیل: درباره نقش پروژه های آبخیزداری در کنترل سیل در استان خراسان شمالی باید گفت مقایسه دبی پیک سیلاب سال 1381 و سال 1389 با دوره بازگشت 25 ساله نشان می دهد دبی پیک سیلاب 25 ساله از 86 متر مکعب بر ثانیه به 31 متر مکعب بر ثانیه کاهش یافته است که کاهش معادل 64 درصد است. مقایسه دبی پیک سیلاب سال 1381 و سال 1389 با دوره بازگشت 100 ساله نشان می دهد دبی پیک سیلاب 100 ساله با انجام طرح های آبخیزداری از 102 متر مکعب بر ثانیه به 40 متر مکعب بر ثانیه کاهش یافته است و این کاهش حدود 69 درصد است.

2. کنترل فرسایش خاک: کنترل فرسایش خاک به میزان حدود 4 تن در هکتار در سال و همچنین کنترل رسوب به میزان 9 تن در هکتار در سال از نتایج طرح های آبخیزداری است. به عبارتی تاکنون 1.8 میلیون تن از فرسایش خاک به ارزش اقتصادی 2.8 هزار میلیارد ریال جلوگیری به عمل آمده و همچنین 4 میلیون تن از میزان خروج رسوب از حوزه های آبخیز جلوگیری شده است. بر اساس ارزیابی صورت گرفته در حوزه آبخیز درپرچین اسفراین، میزان فرسایش متوسط سالیانه از 7.2 در هکتار به 5.4 در هکتار کاهش یافته است. میزان رسوبدهی حوزه از 6.68 تن در هکتار به 3.65 تن در هکتار کاهش یافته است.

3. تولید گیاهان دارویی: پروژه های آبخیزداری، افزایش تولید علوفه به میزان 55 هزار تن در سطح حوزه های آبخیز استان با احتساب افزایش تولید علوفه به میزان 120 کیلوگرم در هر هکتار را به دنبال داشته است. برای نمونه میزان محصول قابل استحصال باریجستان کوه خمبی معادل 2855 کیلوگرم در سطح عرصه بوده است. کل محصول باریجه برداشت شده از طرح باریجستان کوه خمبی تاکنون 7314 کیلوگرم بوده که معادل 14.6 میلیارد ریال درآمد داشته و سهم سرانه هر خانواده بهره بردار ذیصلاح طرح معادل 417 میلیون ریال می باشد.

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

«معجزه آبخیزداری» | آبخیزداری چگونه می تواند در مقابله با سیل و آلودگی آب باران موثر باشد؟«معجزه آبخیزداری» |راه حل مقابله با وقوع سیل های مخرب چیست؟«معجزه آبخیزداری»|چرا خبری از طرح های وسیع بیابانزدایی و احیای مراتع نیست؟«معجزه آبخیزداری»| باغ قرآنی؛ بهترین راه مقابله با چالش های زیست محیطی/اثرات زیبانبار کاشت درختان غیرمثمر مضر چیست؟«معجزه آبخیزداری» |چرا قانون آبخیزداری باید در مجلس شورای اسلامی تصویب شود؟«معجزه آبخیزداری» |12 اصل آبخیزداری موثر و موفق چیست؟«معجزه آبخیزداری»| سود 25 برابری آبخیزداری شهری در برابر هزینه های آن«معجزه آبخیزداری»| وجوه تمایز دانش آبخیزداری با دانش رسمی مدیریت آب/ دلیل بی توجهی به آبخیزداری چیست؟«معجزه آبخیزداری»|دبی قنات‌ها با آبخیزداری 5 برابر شده است«معجزه آبخیزداری»|نقش ویژه ائمه جمعه و جماعات در تقویت گفتمان آبخیزداری در کشور«معجزه آبخیزداری»|آبخیزداری؛ ضامن توسعه روستایی و محرومیت زدایی از روستاها«معجزه آبخیزداری»|آبخیزداری؛ راهبردی برای محرومیت‌زدایی«معجزه آبخیزداری»| تعادل بخشی آب زیرزمینی؛ اولویت نخست مدیریت جامع حوزه آبخیز/ سه لایه تخصیص آب چیست؟«معجزه آبخیزداری»|بیانیه پایانی همایش ملی آبخیزداری/ قانون مدیریت جامع حوزه آبخیز در مجلس تصویب شود«معجزه آبخیزداری»|کدام درختان مثمر برای آبخیزداری در ایران مناسب هستند؟«معجزه آبخیزداری»| تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی با آبخیزداری و آبخوانداری«معجزه آبخیزداری» |شکست طرح های انتقال آب در دنیا/ تأمین آب شرب شهری و روستایی با آب باران«معجزه آبخیزداری»|آمریکا چگونه تالاب‌هایش را احیا کرد؟«معجزه آبخیزداری» |آبخیزداری؛ اولویت قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی«معجزه آبخیزداری»|افزایش 10 برابری روزهای گردوغباری در ایران؛ راه حل چیست؟«معجزه آبخیزداری»|انجام طرح های آبخیزداری مهاجرت به شهرها را در استان زنجان کاهش داد«معجزه آبخیزداری»|دیدگاه 10 نفر از اساتید دانشگاه درباره اهمیت آبخیزداری«معجزه آبخیزداری»|تاریخچه احداث سدهای زیرزمینی در ایران و دنیا

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی سیل وزارت جهاد کشاورزی سیل پروژه های آبخیزداری استان خراسان شمالی متر مکعب بر ثانیه معجزه آبخیزداری کاهش یافته حوزه های آبخیز تن در هکتار حوزه آبخیز فرسایش خاک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۹۶۵۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع کمبودهای حوزه آب برای توسعه صنعت و کشاورزی خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی استاندار خراسان شمالی گفت: برای اینکه بتوانیم در بخش صنعت دام و کشاورزی شاهد توسعه استان باشیم در حال ارتقای زیرساخت‌های حوزه آب هستیم.

محمدرضا حسین‌نژاد در مراسم گرامیداشت هفته کار و کارگر که امروز (۱۲ اردیبهشت ماه) برگزار شد، اظهار کرد: خراسان شمالی در توسعه زیرساخت‌های صنعت پیش‌رو بوده است. در این راستا ارتقای زیرساخت‌های آب هدفگذاری شده است و مسیر قانونی خود را طی می‌کند تا بتوانیم از تخصیص‌های بهتری برخوردار باشیم.

وی تاکید کرد: پروژه انتقال آب سرانی به نقاط مختلف استان در مسیر قانونی‌اش قرار دارد و در مجلس ردیف بودجه گرفته است که نقش بسیار زیادی در توسعه صنعت استان خواهد داشت. با انتقال آب سرانی به استان در بخش صنعت، دام، طیور و کشاورزی تحول خواهیم داشت و می‌توانیم توسعه بیش از پیش را رقم بزنیم.

وی به حوزه اقتصاد استان اشاره و بیان کرد: سال گذشته، کنترل تورم در استان به‌شکل مناسبی انجام شد و اکنون خراسان شمالی از رتبه چهارم کشور به‌عنوان یک استان دارای تورم بالا به رتبه ۲۱ رسید و توانستیم در کنترل تورم نقش موثری ایفا کنیم. البته موضوع تورم در استان به وضعیت کشوری ارتباط مستقیم دارد و ۱۲۱ قلم کالا بر آن تاثیر می‌گذارد، اما با اقدامات مناسب و تلاش‌های بسیار در این حوزه موفقیت حاصل شده است.

استاندار خراسان شمالی به توفیق‌ها در حوزه علم و فناوری در استان اشاره کرد و گفت: با عملکرد مناسب در بخش پارک علم و فناوری و توجه و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان توانستیم رتبه ۱۳ را در کشور کسب کنیم.

وی ادامه داد: پروژه‌هایی به ارزش ۲۰۰۰ میلیارد تومان در شرکت‌های دانش بنیان استان در حال اجراست که نقش بسیاری در توسعه اشتغال بخش‌های مختلف دارند.

حسین‌نژاد از شناسایی ۱۳ زنجیره‌ای ارزش در استان سخن گفت و افزود: زنجیره‌هایی از جمله در گوشت، فرش، گیاهان دارویی، فولاد، آلومینا، پتروشیمی و ... در استان وجود دارد که برنامه تولیدات آن‌ها را گسترش داده‌ایم و ۲۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات در این حوزه نیاز است تا این زنجیره‌های ارزش توسعه یابد.

وی به ناترازی بانک‌ها در استان اشاره کرد و گفت: نسبت منابع به مصارف بانک‌ها استان در سال گذشته نزدیک دو شد و این یعنی فشار زیادی به بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات وارد کردیم. این فشار زیاد به‌دلیل وضعیت خاص خراسان شمالی و نیاز به منابع اعتباری بسیار است تا توسعه یابد.

وی بیان کرد: این موضوع نشان می‌دهد در خراسان شمالی نیازمند خط اعتباری خاص هستیم تا بتوانیم زنجیره‌های ارزش را تقویت و استان را توسعه دهیم.

وی افزایش سود حوزه تولید را منوط به صادرات دانست و افزود: اکنون خراسان شمالی به ۳۸ کشور صادرات محصول دارد که موضوع مهم در این زمینه، تعهدات ارزی است و انتظار داریم معافیت‌های مختلف مشمول این استان شود تا توسعه استان با شتاب بیشتری اتفاق بیفتد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رفع کمبودهای حوزه آب برای توسعه صنعت و کشاورزی خراسان شمالی
  • جا به جایی ۲۳۵ هزار تن کالا با ناوگان حمل و نقل باری خراسان شمالی تا پایان فروردین
  • جابه‌جایی ۲۳۵ هزار تن کالا با ناوگان حمل‌ونقل در خراسان شمالی
  • اجرای ۲۷ سازه آبخیزداری در استان اردبیل
  • اهلی سازی دو گیاه دارویی در خراسان شمالی
  • بانوان در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش‌آفرینی کنند
  • مشاهده علائم بیماری سفیدک انگور در تاکستان‌های خراسان شمالی
  • ذخیره‌ ۶ میلیون مترمکعب روان‌آب در سازه‌های آبخیز‌داری سمنان
  • رشد ۱۹ درصدی میزان بارش‌ها در خراسان شمالی طی امسال
  • کنترل ۲ میلیون متر مکعب سیلاب در سازه‌های آبخیزداری بیرجند