Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@15:44:47 GMT

بررسی تاثیرگذاری کرونا بر امنیت غذایی

تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۳۹۸۰۹۱

بررسی تاثیرگذاری کرونا بر امنیت غذایی

علی کیانی راد رئیس موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی، در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: مطالعه‌ای که به درخواست مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه انجام دادیم، در رابطه با بررسی آثار شیوع ویروس کووید ۱۹ بر روی مسئله کشاورزی و امنیت غذایی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: قبل از شیوع این بیماری نیز با مشکلات عدیده‌ای در حوزه‌های کشاورزی و امنیت غذایی مواجه بودیم؛ بنابراین، تفکیک کردن آثار شیوع بیماری کووید ۱۹ از سایر مسائل مثل شوک‌های کلان اقتصادی و تحریم‌های ناعادلانه که بر علیه کشور ما اعمال شده، بسیار سخت و شاید غیرممکن باشد اما تلاش کردیم که تا جای ممکن، بتوانیم آثار این پدیده را بر اساس آنچه که در جهان اتفاق افتاده و در کشور ما هم تاثیرگذار بوده، مورد بررسی قرار دهیم.

کیانی راد اضافه کرد: تحریم‌ از قبل دسترسی ما را به بازار‌های جهانی برای صادرات محصولات کشاورزی و همچنین برای واردات نهاده‌های مورد نیاز برای تولید غذا و محصولات کشاورزی مورد نیاز، تحت تاثیر قرار داده بود و چون ‌نمی‌توانستیم نفت بفروشیم، باید فکر دیگری می‌کردیم که به همین دلیل، باید صادرات محصولات کشاورزی و غذایی را رونق ‌می‌دادیم.

او تصریح کرد: بدیهی است که بعد از شیوع کووید ۱۹ به ویژه در ماه‌های اولیه آن، دسترسی ما به بازار‌های جهانی برای صادرات محصولات کشاورزی که به منظور جبران درآمد‌های از دست‌رفته نفتی در نظر گرفته بودیم، با مشکل مواجه شد. همچنین برای واردات نهاده‌های اصلی مورد نیاز تولید مواد پروتئینی، به ویژه نهاد‌ه‌های خوراک دام و طیور و همینطور محصولاتی مانند برنج یا روغن که نیازمند واردات آن‌ها هستیم، دچار مشکل شدیم.

رئیس موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: تمام این موارد علاوه بر تغییر الگوی مصرفی در جامعه که بیشتر به سمت محصولات بسته بندی شده و فرآوری شده رفتند، دست به دست هم داد که در ماه‌های اولیه شیوع این بیماری، شرایط بسیار سختی برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی کشور ایجاد شود، اما به دلیل حمایت‌هایی که صورت گرفت، حداقل در مورد فراوانی غذا می‌توان گفت که دچار مشکل نشدیم.

او ضمن تاکید بر متفاوت بودن فراوانی و دسترسی به غذا بیان کرد: البته از نظر بعد دسترسی به غذا که به عوامل دیگری فراتر از مسئله تولید غذا مثل نرخ تورم ساختاری موجود در کشور یا برخی سیاست‌های قیمت گذاری نامناسب برای تولید کننده یا حمایت غیر هدفمند در برخی از موارد نسبت به مصرف کنندگان محصولات غذایی و کشاورزی وابسته است، شرایط برای مصرف کنندگان محصولات کشاورزی و غذایی سخت‌تر شد.

کیانی راد اظهار کرد: امید می‌رود که به تدریج با کاهش آثار شیوع این ویروس پاندمیک، در مورد تغذیه که شاید اهمیتی را که اکنون پیدا کرده قبلا پیدا نداشت، نگاه‌های سیاستگذاران ما را یک مقدار برگرداند به اینکه از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی با تکیه به تولید داخل، حمایت کنند.

بیشتر بخوانید

اصلاح قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی به کجا رسید؟ /مصوبه الگوی کشت با اصلاح قانون خرید تضمینی قابل اجراست کرونا، سیاست گذاری غذایی را تغییر می‌دهد

او افزود: بسیاری از کشور‌های جهان برای حفظ امنیت غذایی خود در این بازه زمانی، حتی ذخایر موجود در جهان را هم جمع آوری کردند. شاید شروع این ویروس بتواند نوع سیاست گذاری ما را در طول زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و غذایی، تغییر دهد؛ زیرا، قطعا نیازمند یک برنامه جامع حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی و غذایی نه تنها برای دوره پساکرونا، بلکه برای برنامه هفتم توسعه و گام دوم انقلاب اسلامی هستیم. این مسئله یعنی ارتقا و حفظ امنیت غذایی با اتکا به تولیدات محصولات کشاورزی و غذایی داخلی، همواره یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری نیز بوده است.

این مقام مسئول گفت: تقریبا می‌توان این طور در نظر گرفت که در کشور ما، دسترسی به غذا به طور کلی کاهش پیدا نکرده اما مسئله اصلی، وجود شرایطی است که از قبل وجود داشته مثل شرایط تحریمی و ساختار‌های نادرست اقتصادی؛ البته، قطعا اقشار آسیب پذیرتر به غذای کمتری دسترسی دارند اما نه از نظر فیزیکی بلکه از نظر اقتصادی، توان و قدرت خرید بعضی از موارد مانند میوه جات و سبزیجات را نداشتند.

او  ادامه داد: این در حالی است که در حوزه محصولات پروتئینی، گوشت، مرغ و ... تا قبل از افزایش قیمت اخیری که اتفاق افتاد، از لحاظ دسترسی اقتصادی نیز مشکلی را به صورت حاد نداشتیم. قطعا نیازمند کمک سازمان‌های حمایتی و دولت هستیم تا یارانه‌های موادغذایی را به صورت هدفمندتر اختصاص دهند و مقداری هم در حوزه تنظیم بازار‌های زنجیره ارزش، بتوانیم یک مدیریت و سیاست درستی را در تمام طول این زنجیره ارائه کنیم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: امنیت غذایی غذای سالم دسترسی به غذا تامین غذا کرونا کووید 19 کنندگان محصولات کشاورزی و غذایی امنیت غذایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۹۸۰۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقویت زنجیره های ارزش محصولات کشاورزی مازندران

به گزارش خبرآنلاین از مازندران، سید محمد جعفری در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه ظرفیت های کلان بخش کشاورزی مازندران در این نمایشگاه عرضه شده است، تصریح کرد: از ۱۰ زنجیره ارزشی که باید در نمایشگاه معرفی و رونمایی می شد، هشت زنجیره مربوط به بخش کشاورزی بود و مشخصا زنجیره کیوی و مرکبات به عنوان زنجیره نخست ارزش این استان به نمایش گذاشته شده است.

وی با بیان اینکه پراکنش صنعت در استان مازندران و نیز اتفاقاتی که در تحلیل سیستم کسب و کار و زنجیره ارزش رخ داده است این استان را به عنوان قطب تولید این محصولات معرفی کرده، عنوان داشت: با حضور مسئولان استانی و با حضور وزیر کشور و معاون اقتصادی وزیر کشور مسائل و مشکلات زنجیره های ارزش مازندران به ویژه در حوزه مرکبات و کیوی بررسی شد.

جعفری با تاکید بر اینکه با توجه به اتفاقات خوبی که از سال گذشته در مازندران رخ داده و افزایش میزان صادرات از مبدا در استان صورت گرفته است، رونق این بخش از اقتصاد مازندران امیدوارکننده است، عنوان کرد: در حوزه این زنجیره ارزش در بخش بسته بندی و بازار رسانی محصول شده نیز شاهد اتفاقات مناسبی بوده ایم که نوید روزهای امیدوارکننده برای استان را می دهد.

وی یادآور شد: در این نمایشگاه درباره نقاظ ضعف و قوت زنجیره‌های گوشت، مرغ، لبنیات، خوراک دام و غیره در مازندران نیز دستاوردهایی ارائه شده است.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900501

دیگر خبرها

  • تشکیل کمیته تخصصی «سبز و آبی» در راستای اهمیت امنیت غذایی در کشور
  • تقویت زنجیره های ارزش محصولات کشاورزی مازندران
  • پایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی با استفاده از داده های فضایی
  • بررسی نقض در اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی در مجلس
  • پایداری تولید شرط اولیه امنیت غذایی است
  • تضمین امنیت سرمایه گذاری و غذایی از اثرات بارز رفع تداخلات است
  • جهش تولید در دیمزارها می‌تواند به امنیت غذایی کشور کمک ‌کند
  • دامپزشکان و پیرادامپزشکان سرمایه ارزشمند علمی و اجرایی کشور هستند
  • شیوه صحیح استفاده از محصولات مراقبت پوستی برای تاثیرگذاری بیشتر
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود