Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@16:09:36 GMT

شیرینی‌های سنتی؛ مهمان سفره نوروز مردم گلستان

تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۱۰۵۹۳

شیرینی‌های سنتی؛ مهمان سفره نوروز مردم گلستان

پخت انواع نان و شیرینی عید از جمله آداب و رسوم دیرینه مردم گلستان است که هر سال قبل از شروع سال جدید تکاپو برای آن آغاز شده و تا فرا رسیدن روز طبیعت برای پذیرایی از مهمانان نوروزی ادامه دارد.

در گذشته های دور که انواع  شیرینی به صورت بازاری در دسترس همه نبود، این نان ها یکی از ارکان اصلی سفره عید مردم گلستان برای پذیرایی از مهمانان به شمار می‌رفت که با گذشت سال ها هنوز هم بخش جدایی ناپذیر سنت مردم این دیار در نوروز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نون پادرازی

نون پا درازی یکی از ساده ترین شیرینی های سنتی عید گلستانی ها و به ویژه مردم گرگان به شمار می رود که به دلیل بهره گیری از مواد غذایی غنی چون گندم و  سیاهدانه دارای ارزش غذایی بالایی است.

آرد گندم، شکر، کره حیوانی یا کمی روغن جامد، خمیر مایه، آب یا شیر، کمی نمک و سیاه دانه مواد اولیه این نان است.

بانوان گلستانی ابتدا مواد این نان را با هم مخلوط کرده و شروع به ورز دادن خمیر می کنند.

سپس خمیر را در جای به نسبت گرم برای چند ساعت می گذارند و پس از "وَر" آمدن به اندازه دلخواه از آن جدا نموده و با وردنه چوبی شیاردار این خمیر را پهن و برای جلوگیری از پف کردن خمیر، شیارهایی روی آن ایجاد کرده و در تنور می گذارند.

نان پادرازی گرگان در سال ۱۳۹۴ به عنوان میراث فرهنگی ناملموس (میراث معنوی ) در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

نان زنجبیلی

یکی از نان های محلی معروف و قدیمی مردم گرگان نان زنجبیلی است که برای تهیه آن از ترکیبات و مخلوط آرد گندم، شکر، کره محلی و زنجبیل استفاده شده و پس از پخت به شکل لوزی برش داده می شود.

شکل این شیرینی به صورت لوزی هایی به اضلاع حدود ۲ تا ۴ سانتی متر است که قبل از پخت آن را برش می دهند.

نان زنجبیلی جزو نان های عیدی محسوب می شود که علاوه بر ایام نوروز، در دیگر اعیاد و جشن ها برای پذیرایی از مهمانان مورد استفاده قرار می گیرد.

این اثر را با عنوان "نان زنجبیلی، نان شیرینی سنتی (نون عیدی) گرگان" در سال ۱۳۹۴  در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

نان کماج

نان کماج یکی دیگر از نان های محلی سفره عید گلستانی ها به ویژه در شهرستان گالیکش و روستاهای اطراف آن است که به شیوه سنتی بر روی زغال پخته می شود.

کماج بافت نرمی دارد و زنان گالیکشی اغلب این نان را از موادی چون آرد، شیر، روغن، مایه خمیر، شکر، تخم مرغ، نمک، زردچوبه و کمی کنجد یا سیاه دانه  تهیه می کنند.

برای پخت کماج ابتدا با مخلوط این مواد خمیر نان را آماده کرده و نمی گذارند خمیر پف کرده یا ور بیاید و سپس زغال‌های نیمه افروخته و خاکسترها را کنار می زنند و خمیر را داخل اجاق گذاشته و روی خمیر را با چند برگ علف دَمبوک (برگ گیاهی پهن و بزرگ همچون بابا آدم جنگلی)می پوشانند تا خمیر به زغال نچسبد و نان نسوزد و در آخر با زغال‌های نیمه افروخته و خاکسترهای داغ روی خمیر را می پوشانند.

"مهارت پخت نان کماج " شهرستان گالیکش در سال ۱۳۹۵ در شورای عالی ثبت و تعیین حریم کشور به عنوان یک  مهارت ارزشمند در فهرست آثار میراث ناملموس کشور به ثبت ملی رسید.

نان کاک

نان کاک یکی  دیگر از اجزای سفره عید مردم گلستان به ویژه در گالیکش و مینودشت است که از گذشته های دور به شیوه کاملا سنتی در اعیاد و مراسم های عروسی پخته و مورد استفاده قرار می گرفت.

شیر، تخم مرغ، آرد، شکر و نمک مواد اولیه تهیه این نان است.

بانوان شرق گلستان و به ویژه در مناطق روستایی با این مواد خمیری را آماده کرده و پس از ور آمدن، این خمیر را به اندازه های تخم مرغی تقسیم کرده و با وردنه پهن می کنند.

سپس سوراخ هایی روی آن ایجاد می کند تا پف نکند و در انتها در تنور می گذراند تا بپزد و پس از پخت با دست روی آنها را با روغن چرب می کنند.

نان تاتاری

نان تاتاری یکی دیگر از شیرینی های سنتی مردم استان و به ویژه در مینودشت، گنبد، گالیکش و رامیان است که هر ساله بر سفره عید جلوه گری می کند و از موادی از جمله آرد، تخم مرغ، پودر قند و روغن  تهیه می شود.

این شیرینی سنتی را بسته به سلیقه کدبانوی خانه می‌شود به رنگ‌های مختلف سفید (با جدا کردن زرده تخم مرغ از سفیده آن ) و قهوه‌ایی (با افزودن پودر کاکائو به روی تخم مرغ ها) در آورد و نوش جان کرد.

نان تاتاری یکی از شیرینی‌های سنتی ترکمن‌ها است که برای پذیرایی در عروسی‌ها و اعیاد تهیه شده و به عنوان یک میان وعده در کنار چای استفاده می‌شود و مزه ترد و خوش آن همراه با عطر و طعم دلپذیرش این شیرینی را جزو بهترین خوراکی‌های مورد علاقه مردمان این قوم قرار داده است.

نان خرمایی

کلوچه خرمایی یکی از شیرینی‌های مخصوص سیستانی‌های ساکن گلستان است که پخت آن در بین این قومیت رواج داشته و اغلب برای پذیرایی از میهمانان در اعیاد مورد استفاده قرار می گیرد.

این کلوچه به دلیل ترکیب آرد و خرما، میان وعده‌ای مقوی محسوب شده و مورد استقبال زیاد گلستانی ها قرار دارد.

آرد، روغن جامد، شکر، بکینگ پودر، شیر، نمک،  سیاه دانه، رازیانه، زیره و خرما، مواد اولیه این شیرینی است.

گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.

برچسب‌ها گرگان نوروز شیرینی و شکلات مینودشت گالیکش گلستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گرگان نوروز شیرینی و شکلات گرگان نوروز شیرینی و شکلات مینودشت گالیکش گلستان اخبار کنکور برای پذیرایی شیرینی های سنتی نان زنجبیلی مردم گلستان سفره عید تخم مرغ نان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۱۰۵۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگذاری هزار فقره سند مالکیت در بندر خمیر

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جریان اولین سفر مأموریتی خود به استان هرمزگان، با حضور در شورای اداری، ۱۴۸۳ فقره سند نهضت ملی مسکن و یک هزار سند مالکیت اراضی کشاورزی و املاک روستایی واگذار کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، حسن بابایی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جریان سی امین سفر استانی رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان، در اولین سفر مأموریتی خود در این استان، برای بررسی وضعیت قضایی و اداری، تحویل اسناد مالکیتی و دیدار و گفتگو با ملوانان و صیادان، به شهرستان بندر خمیر رفت. 

وی در بدو ورود به این شهرستان و بعد از ادای احترام به مقام شهیدان در گلزار شهدای این بندر، با حضور در شورای اداری، 1483 فقره سند نهضت ملی مسکن و یک هزار سند مالکیت اراضی کشاورزی و املاک روستایی و شهرک اقماری «علوی» با اتمام حدنگاری 100 درصدی این شهرک به عنوان تنها شهرک اقماری استان را به مردم و متولیان واگذار کرد.

رئیس سازمان ثبت در این مراسم که در شورای اداری این شهرستان با حضور فرماندار، رئیس دادگستری، امامان جمعه اهل تشیع و تسنن و فرماندهان نظامی و انتظامی برگزار شد با ابلاغ سلام رئیس قوه قضائیه و گرامیداشت روز ملی خلیج فارس، روز کارگر و روز معلم، با اشاره مسائل و مشکلات مطرح شده از سوی مسئولین این شهرستان، گفت: بسیاری از موارد مطرح شده مرتبط با مباحث ملی و مورد تأکید رهبر معظم انقلاب در سیاست‌های کلی توسعه دریامحور است، چرا که دریا و بندر یک فرصت بزرگ برای توسعه این مناطق و کشور است که باید تبدیل به قوانین و مقررات شود و قابلیت اجرایی پیدا کند و اگر ظرفیت‌هایی برای ملوانان و مرزنشینان تعریف شده می‌بایست عدالت رعایت گردد و برای همه این مناطق یکسان عمل شود. 

وی در این جلسه با صدور دستور تهیه نقشه و مستندسازی تمامی اراضی و املاک باقیمانده این شهرستان به صورت رایگان و از محل اعتبارات سازمان ثبت و بدون هیچ گونه هزینه‌ای برای مردم جهت تثبیت مالکیت‌ها و صدور اسناد، از اداره کل ثبت اسناد و املاک استان خواست تا هر چه سریعتر این اقدام را به بهره گیری از ظرفیت شرکت‌های مشاور طرف قرارداد با این سازمان، در خصوص تصرفات قانونی و فاقد معارض با پای کار آمدن جهادکشاورزی، بنیاد مسکن و سایر دستگاه‌های متولی در استان به انجام برسانند.

معاون رئیس قوه قضاییه اظهار داشت: نسبت به طرح مشکلات این شهرستان و ارائه گزارش ترک فعل‌های صورت گرفته و پیگیری چاره اندیشی و رفع آن‌ها در جلسه شورای عالی قضایی با حضور رئیس دستگاه قضا در بندرعباس اقدام خواهد کرد. 

بابایی بعد از این دیدار و با همراهی اعضای شورای تامین شهرستان، در بازدید از پارکینگ وسایل نقلیه توقیفی فرماندهی انتظامی بندر خمیر، روند اقدامات صورت گرفته در راستای ساماندهی این پارکینگ و تعیین تکلیف وسایل نقلیه توقیفی را بررسی کرد. 

اطمینانی رئیس دادگستری بندر خمیر در جریان این بازدید با اشاره به اقدامات صورت گرفته در اجرای طرح ساماندهی پارکینگ‌های توقیفی گفت: قبل از اجرای این طرح، تعداد یک هزار و 29 دستگاه موتورسیکلت در این پارکینگ وجود داشت که با صدور همین تعداد دادنامه توسط دادگاه اصل 49، تمامی این موتورسیکلت‌ها فروخته شدند. 

وی افزود: از تعداد 491 دستگاه خودروی موجود نیز با صدور 196 دادنامه تاکنون 29 دستگاه از این خودرو‌ها به فروش رفته است. 

بابایی در ادامه، کلنگ احداث ساختمان اداره ثبت این شهرستان را در زمینی به مساحت یک هزار و 150 متر مربع بر زمین زد. 

به گزارش تسنیم، این شهرستان فاقد اداره ثبت بوده و در حال حاضر نمایندگی ثبتی با فعالیت سه نیروی ثبت بندرعباس در دادگستری استقرار یافته و جوابگوی حجم پرونده‌ها و میزان اراضی و املاک این شهرستان بندری نیست. 

همچنین حسن بابایی در دیدار مردمی که در دادگستری این بندر برگزار شد به درخواست‌های 20 نفر از مراجعین رسیدگی کرد. 

وی در ادامه در نشست با تعدادی از ملوانان و صیادان این شهرستان، مسائل و مشکلات آن‌ها را استماع و نسبت به طرح موضوع و چاره اندیشی در شورای عالی قضایی برای رفع این مسائل قول مساعد داد. 

اصلاح فهرست 97 قلم کالای مجاز تعیین شده ملوانی و ته لنجی به جهت ایجاد مشکل معیشتی برای ملوانان، راه اندازی پارکینگ ساحلی قایق‌های ماهیگیری، افزایش تعداد سفر‌های ملوانان همچون سایر استان‌های ساحلی و به رسمیت شناختن گمرک بندر خمیر به عنوان گمرک رسمی از جمله درخواست‌های ملوانان و صیادان در این دیدار بود.

معاون رئیس قوه قضاییه در این شهرستان همچنین در بازدید از بخش‌های مختلف دادگستری و نمایندگی ثبت اسناد و املاک، با کارکنان این حوزه‌ها دیدار و گفت‌وگو کرد.   

گفتنی است، بندر خمیر اولین شهر ملی تالابی با بزرگترین تالاب دریایی ایران است که در فاصله 75 کیلومتری از غرب مرکز استان هرمزگان قرار دارد.

انتهای پیام/864/

دیگر خبرها

  • گره اندر گره
  • دولت تلخ‌کامی اقشار کم درآمد را به شیرینی تبدیل کند‌
  • برداشت گل محمدی از گلستان‌های کاشان + تصاویر
  • دستگیری ۲ پزشک قلابی طب سنتی در رشت
  • پزشکان قلابی طب سنتی در رشت دستگیر شدند
  • ۷ سوغاتی خوشمزه زنجان که باید حتماً امتحان کنید
  • واگذاری هزار فقره سند مالکیت در بندر خمیر
  • مهدی آشنا برگزیده جشنواره عکس نوروز تاجیکستان شد
  • برای فروش سفره یکبار مصرف چه باید کرد
  • حمایت مردم گلستان از طرح نور