Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین – سیده زهرا محمودی؛ قطعا به هنگام تردد در معابر شهر با دست‌فروشانی که کالاهای متعدد و مختلفی را به فروش می‌رسانند، مواجه شده‌اید؛ افرادی که معاش آن‌ها تنها از این طریق صورت می‌گیرد و بدون دست‌فروشی ادامه معاش برایشان بسیار دشوار خواهد.

در مواجهه با دست‌فروشان نیز عموما دو دیدگاه وجود دارد؛ عده‌ای دست‌فروشان را به عنوان عاملی برای سد معبر، ایجاد مزاحمت و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. می‌دانند و از فعالیت دست‌فروشان ناراضی هستند؛ عده‌ای نیز آنان را اقشار ضعیفی می‌نگرند که نیازمند حمایت هستند.

دست‌فروشی در دنیا سابقه‌ای بسیار دراز و طولانی دارد و در سال‌های دور بسیاری از تاجران اجناس خود را از همین طریق به فروش می‌رساندند؛ اما به مرور زمان و همراه با شکل‌گیری قواعد و قوانین شهرنشینی محدودیت‌های بسیاری بر سر راه دست‌فروشان ایجاد شد که بخش عمده این محدودیت‌ها نیز به فضای اشغال‌شده توسط دست‌فروشان باز می‌گردد؛ البته در بسیاری از کشورها دید سنتی به دست‌فروشی تغییر یافته و دیگر دست‌فروشی به عنوان شغلی مزاحم شناخته نمی‌شود؛ بلکه فعالیت آنان سازماندهی شده و در چارچوب خاصی انجام می‌گیرد؛ اما در ایران باوجود اینکه دو سال از طرح ساماندهی مشاغل سیار می‌گذرد، همچنان اقدام خاصی در این راستا صورت نگرفته است.

دیدگاه‌های مختلف در خصوص فعالیت دست‌فروشان

هرچند معیشت دست‌فروشان با این شغل گره خورده و در گرو دست‌فروشی قرار دارد، اما دیدگاه‌های مختلفی نیز در خصوص ادامه و یا توقف فعالیت این افراد وجود دارد؛ بسیاری معتقدند دست‌فروشی سبب بر هم خوردن نظم و چهره شهر خواهد شد و نباید ادامه یابد؛ بسیاری نیز با تاکید بر بیکاری و نیز شرایط سخت اقتصادی، از وضعیت سخت معیشتی و لزوم ادامه فعالیت این افراد می‌گویند؛ همچنین بسیاری از مغازه‌داران نیز با فعالیت دست‌فروشان مخالف بوده و معتقدند دست‌فروشی خدشه در فعالیت آن‌ها خواهد بود؛ البته این همه نظریات در خصوص این شغل نیست و نظرات بسیار زیاد دیگری نیز در باب دست‌فروشی دیده می‌شود.

همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، بسیاری با فعالیت دست‌فروشان مخالفند و به لزوم مقابله با این شغل باور دارند؛ به عقیده این افراد دست‌فروشی از جهات مختلف می‌تواند آسیب‌زا باشد؛ برای مثال یکی از تخلفاتی که مخالفان دست‌فروشی عنوان می‌کنند، سد معبر و بر هم زدن نظم عمومی است.

فرار مالیاتی از دیگر جرایمی است که مخالفان دست‌فروشان را به آن متهم می‌‎کنند و می‌گویند: دست‌فروش‌ها خود را مالک قسمتی از خیابان می‌دانند؛ با این وجود هیچ مالیاتی پرداخت نمی‌کنند؛ اما مالکان مجبور به پرداخت اجاره، مالیات و... هستند و به علت ارزان‌تر بودن اجناس دست‌فروش به دلیل عدم پرداخت اجاره، مالیات و...، کاسبی‌شان کساد می‌شود.

دیدگاه‌های سنتی راه به جایی نمی‌برد

هر چند گفته‌های مخالفان نیز جای تامل دارد، اما بدیهی است که پاک کردن صورت مساله نمی‌تواند راه حل باشد و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی که حذف دست‌فروشان به همراه دارد، بسیار بیشتر از پیامدهایی خواهد بود که توسط مخالفان این شغل عنوان می‌شود.

در خصوص این پیامدها، در وهله اول باید به معاش دست‌فروشان اشاره کرد؛ جمع کثیری از دست‌فروشان، افرادی هستند که هیچ شغلی ندارند و پرداخت اجاره مغازه و... نیز از عهده آنان خارج است؛ بنابراین حذف و ممانعت از فعالیت آنان، علاوه بر آسیب‌های اجتماعی چون خودکشی، روی آوردن به فعالیت‌های خلاف و... که در سال‌های اخیر نیز به وفور دیده شده است، پیامدهای اقتصادی زیادی نیز به همراه خواهد داشت.

با وجود اینکه در گذشته دست‌فروشی یکی از شغل‌های مزاحم شناخته می‌شد و هنوز هم بسیاری این شغل را مزاحم می‌دانند، اما نباید از این موضوع غافل شد که بسیاری از دست‌فروشان از اقشار ضعیف و فرودست جامعه هستند و ممانعت از فعالیت آنان مساوی است با افراد بیکار زیادی که هیچ شغلی برایشان نیست و به تبع درآمدی نیز وجود نخواهد داشت و نبود شغل و درآمد برای قشری گسترده، دلیلی کافی برای سامان دادن این موضوع از طریق راهی جز حذف این کسب و کار است. اما این راه چیست؟

طرح ساماندهی مشاغل سیار به کجا رسید؟

یکی از مشکلاتی که تقریبا همه دست‌فروشان با آن مواجه هستند و مخالفان نیز بر آن تاکید دارند، مساله نبود فضا برای فعالیت است؛ بنابراین حل این معضل می‌تواند راه چاره‌ای بر مشکلات دست‌فروشان باشد.

حدود دو سال پیش زمزمه‌هایی از طرحی به نام ساماندهی مشاغل سیار به گوش می‌رسید؛ بر اساس این طرح قرار بود تا با اختصاص مکان‌هایی جهت فعالیت دست‌فروشان، بر آن‌ها نظارت و فعالیتشان ساماندهی شود؛ از این طریق هم دست‌فروشان برای تخصیص مکان، مجوز دریافت خواهند کرد و در ازای این مجوز و مکانی که به آن‌ها تعلق می‌گیرد، هزینه‌ای پرداخت خواهند کرد و هم معابر اشغال نخواهد شد.

اکنون دو سال است که از آغاز این طرح می‌گذرد و با وجود اینکه فعالیت‌هایی نیز در ذیل آن انجام و به برخی از دست‌فروشان غرفه‌هایی جهت فعالیت اعطا شده است، اما طرح هنوز نتوانسته به اهداف خود برسد و راه زیادی برای ساماندهی دست‌فروشی باقی است.

دست‌فروشی جرم است؟

همواره یکی از نگرانی‌ها و دغدغه‌های اصلی بسیاری از دست‌فروشان مامورانی بوده اند که مانع از فعالیت آنان می‌شوند؛ اما آیا دست‌فروشی جرم است و اگر نیست علت برخورد ماموران با دست‌فروش‌ها چیست؟

در پاسخ به این پرسش باید گفت: دست‌فروشی در قانون به عنوان جرم شناخته نشده است؛ اما فعالیت دست‌فروشان به طور کل در موارد بسیاری تخلف است؛ برای مثال فرار از پرداخت مالیات، عرضه خارج از شبکه و... جرم‌هایی هستند که دست‌فروشان مرتکب می‌شوند و هرچند دست‌فروشی صراحتا جرم عنوان نشده است، اما بسیاری از فعالیت‌هایی که توسط دست‌فروشان انجام می‌شود، تخلف است.

یکی از علل اصلی برخورد ماموران با دست‌فروشان، سد معبر است؛ در صورت اجرای درست طرح ساماندهی مشاغل سیار، هم مساله سد معبر حل خواهد شد و هم تخلفاتی که اکنون توسط دست‌فروشان انجام می‌شود، کاهش خواهد داشت.

ممانعت از دست‌فروشی یا ممانعت از حیات؟

بنگاه‌ها، مشاغل و کسب و کارهای خرد، می‌توانند نقش پررنگی در اقتصاد داشته باشند؛ عدم صدور مجوز، ممانعت از فعالیت دست‌فروشی و... نه تنها سبب پیامدهای مخرب اقتصادی خواهد شد، بلکه تنها راه معاش را برای بسیاری خواهد بست و شاهد عواقب اجتماعی چون خودکشی و... که پیش از این نیز مشاهده شد، خواهیم بود؛ از این رو به نظر می‌رسد باتوجه به گسترش روز افزون این کسب و کار در کشور، ساماندهی این کسب و کار به نحوی که آسیبی به معیشت افراد وارد نشود باید در دستور کار سیاست‌گذاران قرار گیرد.

پربیننده ترین جزئیات دو نوبت افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی سراب افزایش حقوق کارمندان دولت قدمی دیگر تا رفع انحصار سردفترداران با رای شورای رقابت/ عدم تضاد نظر شورای رقابت با رای دیوان عدالت اداری رای شورای رقابت بر حذف انحصار سردفتری/ ظرفیت گذاری دفاتر اسناد رسمی؛ صلاحیت گزینی یا انحصار طلبی؟! بحران صندوق‌های بازنشستگی

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: مشاغل سیار برجام ساماندهی مشاغل سیار فعالیت دست فروشان دست فروشان دست فروشان فعالیت آنان دست فروش دست فروشی فعالیت آن کسب و کار خواهد شد سد معبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۳۲۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وجود یکهزار و 700 کلاس درس نیمه تمام در آذربایجان‌غربی

 

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز مهاباد؛ مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی

در مراسم تودیع و معارفه مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌غربی با بیان اینکه یکهزار و 700 کلاس درس در استان نیمه تمام است، گفت: برای رسیدن به میانگین کشوری در سرانه فضای آموزشی، احداث پنج هزار کلاس درس در استان نیاز است.

علی مطهری، با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم، یکهزار و ۳۴ کلاس درس به فضای آموزشی استان اضافه شده است، افزود: آذربایجان‌غربی جزو چهار استان اول نیازمند گسترش فضای فیزیکی است، لذا شتاب گرفتن مدرسه سازی امری ضروری است.

مطهری،با بیان اینکه مشارکت خیرین در امر مدرسه سازی در مقایسه با سالهای گذشته حدود چهار برابر افزایش داشته است، اضافه کرد: شعار محوری آموزش و پرورش، تحول است و لازمه تحول، تأمین نیروی انسانی، فضا و تجهیزات آموزشی و محتواست اما از ارکان اساسی توسعه، پیشرفت و تحول در آموزش و پرورش، توسعه فضا و تجهیزات آموزشی است.

مدیرعامل مجمع خیرین مدرسه ساز استان هم در این مراسم از تعهد خیرین برای ساخت ۷۷ مدرسه با ۴۱۶ کلاس درس در جشنواره خیرین مدرسه ساز امسال خبرداد و گفت: برای ساخت این تعداد کلاس درس به یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

آخوندیان افزود: در جشنواره خیرین سال ۱۴۰۱، ۸۹ مدرسه با ۴۴۵ کلاس درس و با اعتبار ۴۳۸ میلیارد تومان تحویل آموزش و پرورش شد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان‌غربی هم در این مراسم گفت: سرانه فضای آموزشی در استان وضعیت مناسبی ندارد و نیازمند تخصیص اعتبار برای احداث و تکمیل مدارس استان هستیم.

یاسر رهبردین افزود: تکمیل مدارس نیمه تمام اولویت استان است و تاکنون اعتبارات خوبی برای تکمیل مدارس و احداث مدارس جدید تخصیص یافته است.

وی، در ادامه خواستار توجه ویژه به استان با تخصیص اعتبارات ملی، برای احداث و تکمیل مدارس نیمه تمام شد.

در این مراسم از زحمات قهرمان رحمانی،مدیرکل سابق قدردانی و پیام صدقی به عنوان مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس آذربایجان‌غربی معرفی شد.

 

 

دیگر خبرها

  • تکمیل ۳۳ طرح نیمه تمام ورزشی در ایلام
  • منطقه پردیسان قم صاحب مجتمع نانوایی می‌شود
  • پرداخت ۱۲۰ درصدی تسهیلات مشاغل خانگی شهر همدان
  • لزوم ساماندهی وانت‌های میوه فروشی در سنندج
  • شهر یزد به اعتبارات ملی نیاز دارد/ پروژه‌های نیمه‌تمام دفع آب‌های سطحی تکمیل می‌شود
  • پلمب ۱۷ انبار غیرمجاز جمع‌آوری و فروش ضایعات در شیراز
  • کری هری کین برای رئال: رو فرم باشم، چند گل میزنم!
  • مدارس نیمه‌تمام آذربایجان‌غربی تکمیل می‌شود
  • توسعه فعالیت‌‌های فرهنگی حوزه عفاف و حجاب در مرکزی
  • وجود یکهزار و 700 کلاس درس نیمه تمام در آذربایجان‌غربی