Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری شبستان: خانه زین العابدین اخوان با قدمت ۱۲۰سال، در محله خواهر امام رشت قرار دارد . این خانه درحال مرمت و احیاست و قرار است به عنوان اقامتگاه سنتی تغییرکاربری یابد.

خبرگزاری شبستان- رشت، مهری شیرمحمدی؛ یکی از خانه های تاریخی در رشت، خانه ای است که ابتدا متعلق به زین العابدین اخوان (رئیس اتاق تجارت رشت) بود و سپس توسط معین پورعباس(نوه دختری اخوان) به محمد حنانی فروخته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این خانه پس از سالها متروک بودن به تازگی توسط مریم خسروآبادی و همسرش خریداری شده و قرار است پس از مرمت به عنوان اقامتگاه سنتی تغییرکاربری یابد.

 

این خانه در اواخر دوره قاجار ساخته شده است و معماری آن بیشتر شبیه الگوی معماری خانه بادکوبه آذربایجان است. به گفته فرشته حنانی که در این خانه سال‌ها زندگی کرده است، عمارت بیش از ۱۲۰سال قدمت دارد و روی یکی از چوب های سقف، سال ساخت بنا حک شده است. این خانه در محله خواهر امام رشت و انتهای بن بست باریک «سیگارودی» قرار دارد. درب خانه در گذشته چوبی بود و بعدها درب آهنی گذاشتند.

 

این خانه همچون بناهای دوره قاجار سه حیاط دارد. ورودی بنا به یک حیاط کوچک باز می شود. حیاط اصلی باغچه بندی و یک حوض بزرگ دارد. در پشت عمارت، حیاط کوچکتری هست که در گذشته حوض کوچکی داشته و بعدها پرکرده و تبدیل به باغچه کرده اند. خانه در ۲ طبقه ساخته شده است. ورودی بنا، راه پله‌ کوچکی دارد که با یک غلام گردش به اتاق های طبقه دوم می رسد. این عمارت با اتاق های تودرتو و سه تالار در وسط با درهای متعدد، به‌هم متصل می شود.

تالار های طبقه دوم، دارای آتشدان هایی با گچبری های زیباست. کف اتاق ها پل کوبی و سقف نیز لمبه های چوبی دارد. هر اتاق با چند پنجره در جبهه شمالی و جنوبی به حیاط های دو طرف باز می شود و همین امر به جریان هوا در تمام فضای خانه کمک می کند. از جبهه جنوبی نیز یک ایوان با ستون های بلند چوبی قرار دارد و با یک راه پله با نرده های چوبی به حیاط خلوت می سد.

 

حیاط مرکزی در گذشته سنگفرش و حوض خانه نیز عمیق تر بوده ولی بعدها حیاط موزاییک و از عمق حوض کاسته اند. خوشبختانه چاه آب حیاط هنوز موجود است و آب آن بسیار پاکیزه است.

 

اتاق های همکف، ارتفاع کوتاهتری دارد تا در زمستان به‌راحتی گرم شود. این طبقه نیز قرینه طبقه اول است و اتاق های تودرتو دارد. متاسفانه گربه روی عمارت در کف حذف شده و همین امر باعث شده رطوبت زیادی به بنا وارد شود. ساختمان در حال حاضر به شکل L ساخته شده و احتمالا بخش دوم، بعدا به بنا اضافه شده است.

 

این بخش نیز در دو طبقه با اتاق های متعدد ساخته شده است. ولی به نسبت بخش اصلی بنا، تزئینات کمتری دارد. دیوارهای حیاط طاق ضربی هایی با آجر قرمز و همگی دارای رف است. در گذشته انتهای حیاط ایوانی با ستون های چوبی داشته که در اثر برف سنگین سال ۸۱ ، فرو می ریزد. در حیاط پشتی عمارت، در چوبی قرار دارد که در گذشته به خانه همسایه راه داشت. این خانه در مجاورت عمارت میرزا خلیل رفیع(اولین شهردار رشت) قرار دارد و مالکان هر دو بنا، سالهای سال از همین در باهم رفت و آمد داشتند.

 

تابستان ۱۳۹۹، این خانه که سالها متروک و بسیار آسیب دیده بود، توسط مریم خسروآبادی و همسرش دیاکو عزیزپور خریداری شد و از همان زمان در حال مرمت است تا پس از احیا به عنوان اقامتگاه سنتی تغییر کاربری یابد.

 

«مریم خسروآبادی» درباره این عمارت می گوید:« این خانه، شباهت زیادی به پیری فرزانه دارد. در نگاه نخست و از بیرون؛ گوشه گیر، ساکت، ساده و معمولی. وقتی قدم به درونش می گذاری و پای حرف های این پیرسفید گیس می نشینی، به ناگاه از آن کوچه تنگ و درب کوچک فروتن که رد می شوی، روشنگاه زیبایی به جلوه گری ظاهر می شود. گویی دنیای واقعیت سیاه و سفید روزمره محو می شود و دنیای رویاها آغاز می شود. بافت سفالچین شده و خوش نقشِ بام، نمای گچی سفید چشم نواز، طاق های منتظر گلدان، پنجره های بازِ احساس و درهای مهمان دوست و درختان مهربان چون نام بامسمای خانه .»

 

این زوج در احیای این خانه، بازگرداندن اصالت های معماری بناست. به گفته خسروآبادی، بعد از تراشیدن گچِ دیوار اتاق ها، متوجه نقاشی های زیبایی زیر یک لایه پوشش گچی می شوند و تلاش دارند این تزئینات احیا شود. بخش هایی از عمارت همچون راه پله ها، کاشی های فیروزه ای دوره قاجار داشته که متاسفانه بعدها تعویض شده است. بازگردان سنگفرش حیاط، بازکردن گربه روها، احیای حوض به شکل قدیمی و حذف الحاقات از دیگر برنامه های این زوج برای احیا و مرمت این خانه است.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: خانه های تاریخی رشت گردشگری ساخته شده اتاق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۳۸۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهید مطهری الگوی تعلیم و تربیت است

به گزارش گزارش خبرگزاری صداوسیما خراسان شمالی؛ در پیام محمدرضا حسین نژاد آمده است: شهید بزرگوار مرتضی مطهری بدون شک یکی از نخبگان و متفکران جامعه اسلامی است که راه طریقت، علم، آگاهی و جستجوگری را به عنوان متعالی‌ترین اندیشه‌ها در مسیر زندگی جوانان قرار داد تا دریچه حقیقت، فضیلت و معرفت را به روی همگان بگشاید.
حسین نژاد افزود: داشتن روحیه تواضع علمی و حقیقت طلبی از مشخصه بارز جامعه معلمان و آموزگاران، این تلاشگران بی ادعای عرصه علم و تربیت است و با چنین رویکردی، جامعه پویایی و بالندگی مسیر خود را خواهد یافت.
استاندار خراسان شمالی در این پیام ابراز امیدواری کرد که به لطف خداوند متعال با تلاش و همت معلمان، مربیان نسل آینده و معماران آینده جامعه، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر علم، دانش و پرورش دانش آموزان این خطه از میهن اسلامی ایران اسلامی باشیم.
۱۲ اردیبهشت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری در سال ۱۳۵۸، در تقویم رسمی کشور روز معلم نامگذاری شده است.

دیگر خبرها

  • معرفی اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک
  • انتشار سریال آیدا پناهنده از سوم خرداد
  • شهید مطهری الگوی تعلیم و تربیت است
  • پروانه با الگوی منحصر به فرد را پیدا کنید (معمای تصویری)
  • رنگ نقش مهمی در معماری ایفا می‌کند
  • کشف تاریخ ۴۵۰۰ ساله در زابل
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران؛ یک خانه و کوچه‌اش پیدا شد!
  • (ویدئو) حضور ترسناک یک کورکودیل در حیاط یک خانه‌!
  • جزییات کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران اعلام شد
  • ببینید | حضور ترسناک یک کورکودیل در حیاط یک خانه‌!