Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@13:20:53 GMT

احتمال سقوط قیمت دلار قوت گرفت؟

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۵۸۷۷۹

احتمال سقوط قیمت دلار قوت گرفت؟

قیمت دلار امسال به شدت بالا رفت. قیمت دلار قبل از انتخابات آمریکا صعودی شد. قیمت دلار با انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا مقداری کاهشی شد. قیمت دلار نوسانی شده است. گفته می‌شود قیمت دلار سقوط خواهد کرد.

احتمال سقوط قیمت دلار قوت گرفت؟

در آخرین روز از تعطیلات نوروزی، خبرهایی از گشایش پنجره مذاکرات بین ایران و امریکا منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبری که احتمالا فردا بازارهای ایران را دستخوش تغییرات مثبت می‌کند اما این تغییرات احتمالی تا چه اندازه پایدار است؟

امروز اخباری از گفتگوی مجازی ایران و کشورهای اروپایی عضو برجام منتشر شد که بر اساس آن بنا شده است ایران و امریکا به صورت هم زمان برای اجرای تعهدات برجامی گام بردارند.

هرچند که بگو مگو بین مقامات ایران و امریکا ادامه داشت و این دو کشور اعلام کردند که فعلا تمایل ندارند به صورت مستقیم مذاکره داشته باشند.

از آن سمت مقامات ایرانی اعلام کردند که حاضر به گفتگو نیستند و امریکا باید مطابق برجام و بدون پیش شرط دیگری تحریم را لغو کند.

این در حالی است که کشورهای اروپایی و امریکا معتقدند که نیاز به امضای توافقی کاملتر از برجام وجود دارد و به همین دلیل اگرچه روند ایجاد شده برای مذاکره را مثبت ارزیابی می‌کنند اما ادامه مسیر را دشوار و پیچیده می‌دانند.

این اخبار حالا گرچه ممکن است که در کوتاه مدت بازارهای ایران را هیجانی کند اما داوود سوری، اقتصاددان اعتقاد دارد که این روند چندان باثبات نیست.

او درباره تاثیر این اخبار بر بازار ارز در توییتی نوشت که تا دو ماه آینده نتایجی از گفتگوهای برجامی به دست می‌آید اما شیر فلکه ارزی به اندازه قبل از تحریم باز نخواهد شد تا دولتهای بعدی آزادی عملی بیشتر از خرید دارو و غذا داشته باشند.

این اقتصاددان همچنین تاکید کرده است که با تسهیل شرایط تحریم تقاضاهای خفته ارزی بیدار می‌شود و فشار نقدینگی و تورم همچنان بر گرده ریال سنگینی می‌کند و چه بسا بیشتر!

سقوط سریع قیمت دلار در ۱۴۰۰؟

سال ۱۳۹۹ از نظر نوسانات و التهابات بازار ارز سالی پرچالش بود اما نشانه‌های موجود از کاهشی بودن روند قیمت ارز و به ویژه دلار در سال جدید حکایت دارد.

پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران، نرخ دلار و سایر ارزها به شدت از این رویداد متأثر شد و روند افزایشی به خود گرفت. به همین خاطر سال ۱۳۹۹ برای بازار ارز و متولی اصلی آن، یعنی بانک مرکزی سالی پرچالش بود. درآمدهای نفتی به کمتر از ۹ میلیارد دلار رسید، دارایی‌های ایران در کشورهای دیگر بلوکه شد، صادرات به حداقل رسید و اگر صادراتی هم بود دلارهایش به داخل یا وارد نمی شد و یا خیلی سخت و کم وارد می‌شد.

با این حال دولت ایران و به ویژه بانک مرکزی در این مدت تلاش کرده است با برنامه و تدبیر، تحریم‌های آمریکا را خنثی و درحد توان از سقوط بیش از حد ارزش پول ملی جلوگیری کند. اما، به رغم همه تلاش‌های صورت گرفته دلار ورود به کانال ۳۰ هزار تومانی را نیز تجربه کرد. پیروزی جوبایدن در انتخابات آمریکا و تأکید او بر بازگشت به برجام، خوشبینی‌ها به رفع تحریم را افزایش داد و در نتیجه کاهش قیمت دلار روز به روز بیشتر شد، دلار سیر نزولی به خود گرفت و تا کانال ۲۰ هزار تومانی هم عقب نشینی کرد.

برخلاف چشم‌انداز امیدبخش رفع تحریم‌ها عده‌ای با هدف سوداگری و از طریق ایجاد جو منفی در بازار از کاهش بیشتر قیمت دلار جلوگیری کرده‌اند. طوری که قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت و دوباره وارد کانال ۲۶ هزار تومانی شد. به نظر می‌رسد جلوگیری از ریزش قیمت دلار بیشتر با اهداف سوداگرانه و سیاسی انجام می‌شود.

طبق گزارش‌های بانک مرکزی، شاخص‌های اقتصادی کشور در شش ماهه دوم سال عملکرد مثبتی داشته‌اند. این یعنی اینکه به رغم تحریم و شیوع کرونا، روند اقتصاد در جهت مثبت قرار دارد. در آخرین گزارش این بانک رشد اقتصادی به جز خدمات در سایر بخش ها مثبت بوده است.

جلوگیری از افزایش قیمت دلار

بعلاوه درجریان بررسی بودجه ۱۴۰۰ کمیسیون اقتصادی تلاش زیادی کرد تا قیمت دلار را که دولت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته بود به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان برساند اما موفق نشد. اگر چنین اتفاقی رخ می‌داد صعود سرسام آور قیمت دلار دور از انتظار نبود. اما با مقاومت دولت قیمت دلار یا همان نرخ تسعیر ارز برای سال آینده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان است. همچنین نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی نیز مثل گذشته ۴۲۰۰ تومان خواهد بود. بنابراین، از نظر داخلی شرایط برای کاهش قیمت دلار در سال آینده فراهم است. یعنی دولت جلو عوامل افزایشی قیمت دلار را برای سال ۱۴۰۰ گرفته است.

اما شریط خارجی بیش از عوامل داخل اهمیت دارد. زیرا دلار هرچه باشد در فرایند تجرات بین‌المللی به کشور وارد می‌شود. از این رو باید شرایط بین المللی نیز مهیا باشد. یعنی رفع تحریم‌ها برای کنترل و کاهش التهابات و کمک به روند نزولی قیمت دلار حیاتی است. شواهد نشان می‌دهد که طرف‌های برجام تلاش مضاعفی برای احیای آن درپیش گرفته‌اند.

پیش از توقف پروتکل الحاقی توسط ایران آمریکا گام‌های مثبتی برداشت اما کافی نبود. ابتدا، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از آمادگی این کشور برای حضور در نشست گروه ۱+۵ و ایران به منظور بحث درباره مسیر دیپلماسی برنامه هسته‌ای سخن گفت. سپس، «ریچارد میلز»، سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور رسمی ادعای گذشته کشورش مبنی بر اعمال تحریم‌های این شورا علیه ایران را پس گرفت. و در اقدام سوم میلز در نامه‌ای‌ دیگری اطلاع داد که محدودیت اعمال شده علیه دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران برای تردد در سه مایلی، برداشته شده و به روال گذشته بازگشته است.

بازگشت به برجام

هرچند ایران برای حضور جلسه ۵+۱ اعلام آمادگی نکرد اما بارها اعلام کرده است که به محض بازگشت آمریکا، تعهدات برجامی خود را به طور کامل اجرا خواهد کرد. ایران منتظر اقدامات عملی آمریکا در رفع تحریم‌ها است و به نظر می‌رسد کوتاه نمی‌آید. دولت بایدن نیز این را به خوبی درک کرده است. به همین خاطر در ادامه اقدامات مثبت خود اجازه آزادسازی برخی از دارایی‌های ایران در کره، ژاپن و عراق را داد. همه می‌دانند این اقدامات کافی نبوده و به معنای بازگشت به برجام نیست. اما این را هم باید در نظر گرفت که نشانه‌ای از عدم بازگشت آمریکا به برجام نیز وجود ندارد. از همان ابتدا نیز مشخص بود که این بازگشت برای بایدن آسان نخواهد بود، اما او گزینه دیگری ندارد. دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد.

اما نکته مهم‌تر این است که هرچند تحریم‌ها رفع نشده است اما سیاست «فشار حداکثری» دیگر وجود ندارد. به همین خاطر هند و چین خود را برای خرید نفت از ایران آماده کرده و چین تا کنون خریدهایی نیز انجام داده است. یعنی در کنار عادی شدن شرایط داخلی اقتصاد، بسترهای بین‌المللی نیز برای عادی شدن روابط تجاری ایران در حال فراهم شدن است.

 عادی شدن شرایط اقتصاد کشور، رفع موانع تجارت بین‌الملل و ورود و خروج آزادانه ارز رونق صادرات و واردات را در پی خواهد داشت. تورم کنترل خواهد شد، انتظارات تورمی در یک جو روانی آرام از جامعه دور خواهد شد و در نتیجه دلارهایی که در کنج خانه‌ها گیر افتاده است روانه بازار می‌شود. طبق قوانین اقتصادی، با افزایش عرضه، تقاضای کاذب با هدف حفظ قدرت خرید از میان خواهد رفت. همه اینها به معنای کاهش و یا سقوط سریع نرخ دلار در سال ۱۴۰۰خواهد بود.

منبع: فردا

کلیدواژه: قیمت دلار قیمت دلار در بازار قیمت دلار آزاد قیمت دلار صرافی ملی قیمت دلار در 1400 قیمت دلار رفع تحریم تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۵۸۷۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت چند دلار شد؟

قیمت نفت در معاملات روز سه‌شنبه بازار آسیا که مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس در قاهره، به آرام کردن نگرانی‌های بازار نسبت به احتمال تشدید درگیری در خاورمیانه کمک کرد، کاهش یافت.

به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت با ۱۰ سنت معادل ۰.۱۱ درصد کاهش، به ۸۸ دلار و ۳۰ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۳ سنت معادل ۰.۱۶ درصد کاهش، به ۸۲ دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه رسید. قرارداد ماه آتی هر دو شاخص، روز دوشنبه، با بیش از یک درصد کاهش، بسته شد.

نفت خام که پس از واکنش ایران به حمله تروریستی رژیم صهیونیستی در اوایل آوریل، به بالاترین حد از اکتبر صعود کرده بود، در مسیر ثبت چهارمین رشد ماهانه در آوریل قرار دارد. مناقشات در خاورمیانه و اوکراین و محدودیت عرضه اوپک پلاس، قیمت نفت را تقویت کرده است اما ابهامات در خصوص سیاست پولی آمریکا و ذخایر بالای محصولات نفتی، بر دورنمای تقاضا برای نفت، سنگینی می‌کند.

ئیپ جون رونگ، استراتژیست بازار در شرکت آی جی در این باره گفت: ادامه مذاکرات برای آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، باعث شده است نرخ ریسک اضافی در قیمت نفت، ضعیف‌تر شود و همزمان، نشست بانک مرکزی آمریکا هم باعث احتیاط در کوتاه مدت شده است. نگه داشتن نرخ‌های بهره بالا به مدت طولانی‌تر، ممکن است باعث رشد بیشتر ارزش دلار شده و ریسک‌هایی را برای دورنمای تقاضا برای نفت ایجاد کند.

مذاکره کنندگان حماس پس از گفت‌وگوها با میانجی‌های قطری و مصری درباره پاسخ به پیشنهاد آتش‌بس رژیم صهیونیستی، برای مشاوره با مقامات ارشد، روز دوشنبه قاهره را ترک کردند.

دو منبع امنیتی مصری اظهار کردند: انتظار می‌رود این هیات دو روز دیگر، گزارش دهند. در حالی که نمایندگان حماس به قاهره رفتند، ده‌ها فلسطینی در حملات هوایی رژیم صهیونیستی در روز دوشنبه، جان باختند. نیمی از قربانیان در شهر رفح بودند که رهبران خارجی از رژیم صهیونیستی می‌خواهند به آن حمله نکند.

در این بین، ادامه عملیات دریایی نیروهای مسلح یمن در منطقه دریای سرخ، کفی را برای قیمت نفت ایجاد کرده و اگر اختلال عرضه پیش بینی شود، ممکن است نرخ ریسک اضافی در قیمت‌ها منعکس شود.

بر اساس گزارش رویترز، در بخش اقتصادی، سرمایه‌گذاران منتظر نشست اول مه فدرال رزرو هستند و از آنجا که نرخ تورم بالاتر از هدف بانک مرکزی آمریکا باقی مانده است، بازار انتظار هیچ گونه کاهش نرخ بهره را ندارد که می‌تواند دلار آمریکا را تقویت کرده و به تقاضا برای نفت ضربه بزند.

دیگر خبرها

  • طلای جهانی سقوط کرد
  • افزایش پیش‌بینی قیمت نفت به دنبال احتمال کاهش عرضه
  • قیمت جدید طلا امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / طلا سقوط کرد
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت
  • قیمت نفت چند دلار شد؟
  • بازار رمزارز‌ها / سقوط بیت‌کوین و اتریوم پیش از رویداد هنگ‌کنگ
  • سقوط فرش دستباف؛ صادرات به ۴۰ میلیون دلار رسید
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ دوشنبه ۱۰ اردیبهشت
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ یکشنبه ۹ اردیبهشت