Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-01@23:42:01 GMT

جادوی شاعر صبح/ شرح جدیدی از دیوان خاقانی منتشر شد

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۷۲۱۶۴

جادوی شاعر صبح/ شرح جدیدی از دیوان خاقانی منتشر شد

چهارمین جلد از مجموعه «شرح دیوان خاقانی» به قلم محمدرضا برزگر خالقی، استاد دانشگاه، توسط انتشارات زوار منتشر و روانه کتابفروشی‌ها شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چهارمین جلد از مجموعه «شرح دیوان خاقانی» توسط انتشارات زوار منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان به ادبیات کلاسیک قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اثر که به کوشش محمدرضا برزگر خالقی تدوین و تألیف شده است، تلاش دارد به شرح ابیاتی از دیوان افضل‌الدین بدیل بن علی خاقانی شروانی بپردازد؛ شاعری که اشعارش در دیریابی و دشواری شهره است. 

نام خاقانی در کنار نام حکیم نظامی، بلافاصله بعد از ارکان اربعه ادبیات ایران (فردوسی، مولانا، سعدی و حافظ) در ردیف بزرگترین شاعران ملک فارسی جای دارد و در این مورد اغلب صاحب‌نظران و ادب شناسان اتفاق نظر دارند. شعر او به دلیل حجاب رنگین سبک و شیوه خاص شاعری او، تا دیر زمانی چنانکه شایسته اوست، مورد توجه و ارزیابی اهل ادب قرار نگرفته بود و سالیان سال بیشتر ایرانیان این اعجوبه ادب فارسی را تنها با قصیده دیوان مداین می‌شناختند. هرچند خاقانی عمدتاً با سروده‌ها و به ویژه قصایدش شناخته می‌شود، او در نثر نیز چیره‌دستی خود را به اثبات رسانده است: «نیست اقلیم سخن را بهتر از من پادشاه/ درجهان ملک سخن راندن مسلم شد مرا».

شعر خاقانی همواره مطمح نظر اهل فن بوده است. گویند نخستین شرح از اشعار او به قلم امیرخسرو دهلوی انجام شده و گاه نیز از جامی در ردیف افرادی که به این امر اهتمام ورزیده‌اند، یاد شده است، اما نسخه‌ای از این شروح در دسترس نیست. شاید بتوان گفت شرح دیوان خاقانی و اشعار او، از قرن نهم آغاز شده و اثر شیخ آذری طوسی را قدیمی‌ترین شرح در این خصوص نامیده‌اند.

در دوره معاصر نیز تلاش‌ها برای فهم اشعار این شاعر نوگو ادامه داشته است. عناوین مختلفی در این رابطه منتشر شده که از این موارد می‌توان به شرح سید ضیاء‌الدین سجادی، نصرالله امامی، میرجلال‌الدین کزازی، معصومه معدن‌کن و عباس ماهیار اشاره کرد. برخی از منتقدان بر این باورند که شروح منتشر شده گاه به دلیل عدم آشنایی مؤلف با سبک شاعر، تنها به شرح واژگان و اصطلاحات ختم شده است؛ بنابراین بیشتر می‌توان این دسته از آثار را گزارش نامید تا شرح دیوان.

«شازده کوچولو و پیرمرد»؛ اثری متفاوت از خاقانی‌پژوه تبریزیاثر جدید ترکی درباره خاقانی منتشر شد/ هنرنمایی شاعر صبح در «غایت ابداع»احتمال حضور خاقانی شروانی در جنگ‌های روس با ایران

جلد چهارم از شرح برزگر خالقی یکی از تازه‌ترین تلاش‌ها در این عرصه است. جلد نخست این مجموعه در سال 87 به کوشش انتشارات زوار منتشر شد و از آن پس، در سال 97 و 98 جلدهای دوم و سوم آن نیز روانه کتابفروشی‌ها شد. اهتمام مؤلف در این مجلدات بر قصاید خاقانی بوده است. توجه به همه ابیات و رعایت انسجام منطقی از جمله ویژگی‌های برزگر خالقی در این اثر است. اما از سوی دیگر، برخی از منتقدان نیز بر این باورند که شرح او را می‌توان شرحی دانشجویی نامید که می‌تواند برای دانشجویان مفید فایده باشد.

از سوی دیگر، بهره بردن مؤلف از پژوهش‌های مختلف در این زمینه، از دیگر ویژگی‌های شرح برزگر خالقی است که نشان می‌دهد علی‌رغم تأخیر 10 ساله در انتشار جلد اول و دوم، مؤلف بر کارهای انجام شده در این زمینه واقف است. 

انتشارات زوار کتاب حاضر را در دو هزار و 725 صفحه و به قیمت 170 هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان قرار داده است. 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شعر ادبیات کلاسیک کتابفروشی ها کتاب شعر ادبیات کلاسیک کتابفروشی ها کتاب دیوان خاقانی شرح دیوان منتشر شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۷۲۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از ایران تا پاکستان/ شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب

احمد شهریار شاعر پاکستانی، تازه‌ترین شعر خود را در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب سرود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مدتی قبل عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، شعری را منتشر کرد که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آستانه عملیات وعده صادق خواندند؛ مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، در صفحه ایکس خود نوشت:

غزل زیر، سروده چندسال پیش رهبر انقلاب اسلامی است، معظم‌له این بیت از سروده را در آستانه عملیات وعده صادق در یکی از جلسات مرتبط خوانده‌اند:

تو را است معجزه در کف زساحران مهراس
عصا بیفکن و از بیم اژدها مگریز

در روزهای گذشته جمعی از هنرمندان و شاعران ایرانی به استقبال از این غزل رهبر معظم انقلاب رفتند اما این بار احمد شهریار، شاعر پاکستانی، تازه‌سروده خود را به این موضوع اختصاص داد که در ادامه می‌خوانید:

اگر به عشق یقین داری از فنا مگریز

دلیر باش و خطر کن، به هیچ جا مگریز

قسم به خضر که در انتهای این ظلمات

همیشه آبِ حیات است، پس بیا مگریز

تو پورِ حیدری، از دیوِ هفت‌سر مهراس

ز قومِ رستمی از حلقه بلا مگریز

بسنج با دمِ شمشیر، زورِ دشمن را

ز غرشِ رجز و هیبتِ صدا مگریز

تو نورِ علم و یقینی و در کنارِ حسین

به قلبِ شب بزن، از خاکِ کربلا مگریز

دوباره معرکه حق و باطل است اینجا

تویی که مردِ نبردی، به انزوا مگریز

کد خبر 749316

دیگر خبرها

  • فیلم| جادوی رنگ‌ها، جزیره‌ هرمز
  • تصویر شهریار شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی
  • نظامی گنجوی شاعر شهیر تفرشی
  • برگزاری مراسم گرامیداشت فردوسی ترکمن‌ها در همه شهرستان‌های گلستان
  • آب می‌تواند بدون حرارت و فقط با نور تبخیر شود
  • شاعر نیشابوری برگزیده ششمین کنگره ملی شعر خلیج فارس
  • از ایران تا پاکستان/ شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • شعر شاعر پاکستانی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • صادرات بیش از ۱۰۵ هزار تن کالا از گمرکات گیلان
  • امیر جدیدی بازیگر یک پروژه بین المللی شد