Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس قوه قضاییه با تأکید بر لزوم پرهیز از جناح و جناح‌بازی در وزارت اطلاعات تأکید کرد: در وزارت اطلاعات فقط یک جناح وجود دارد و آن هم جناح انقلاب و ولایت است.



به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، آیت الله سید ابراهیم رئیسی که امروز یکشنبه به مناسبت هفته بزرگداشت سربازان گمنام امام زمان (عج) در جمع مدیران و کارکنان وزارت اطلاعات سخن می‌گفت از عملکرد ۴۰ ساله وزارت اطلاعات در تأمین امنیت کشور و صیانت از امنیت ملی تقدیر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رییس قوه قضاییه با بیان اینکه بالاترین نعمت‌های خدا نعمت ولایت است و هیچ نعمتی مانند آن نیست، تصریح کرد: جمهوری اسلامی از بدو تأسیس برای حاکمیت دین و ارزش‌های الهی حرکت کرده، اما از اول پیروزی انقلاب دشمنان تلاش کرده‌اند تا جامعه دینی در ایران شکل نگیرد.
آیت الله رئیسی افزود: از روز اول که حضرت امام فرمود می‌خواهیم مردم بنده خدا باشند و در جامعه قسط و عدل اجرا شود و جامعه مبتنی بر ارزش‌های دینی شکل بگیرد فتنه‌ها و توطئه‌های دشمنان نیز آغاز شد.
رییس قوه قضاییه تصریح کرد: دشمن با توطئه‌های فراوان تلاش کرد تا کارآمدی دین در اداره زندگی انسان معاصر با شکست مواجه شود و اگر وزارت اطلاعات نمایشگاهی از توطئه‌ها و فتنه‌های دشمنان علیه نظام اسلامی را برپا کند مشخص می‌شود که بر انقلاب و کشورمان در ۴۰ سال اخیر چه گذشته است.
آیت الله رئیسی گفت: جنگ امروز «جنگ روایت‌ها» است و ما باید در برابر روایت‌هایی که دشمن از تاریخ انقلاب ما ارائه می‌دهد روایت درستی را برای نسل امروز و فردا داشته باشیم و اجازه ندهیم تحریف تاریخی صورت گیرد و یکی از مجموعه‌هایی که می‌تواند در این زمینه پیشگام باشد وزارت اطلاعات است.
رییس قوه قضاییه خاطر نشان کرد: وزارت اطلاعات می‌تواند با تبیین فتنه‌ها و توطئه‌های دشمن برای اهل تحلیل تصویر دقیقی از تلاش‌های مذبوحانه دشمن در مقاطع مختلف از جمله مرحله شکل گیری انقلاب، تاسیس نظام اسلامی و تثبیت آن و ممانعت از توسعه پیام این انقلاب به ملت‌ها ارائه دهد.
آیت الله رئیسی در بخش دیگری از سخنانش وزارت اطلاعات را مجموعه‌ای فراقوه‌ای و متعلق به کل نظام اسلامی دانست و گفت: این وزارتخانه، هر چند به صورت شکلی زیرمجموعه دولت تعریف می‌شود، اما وزارت اطلاعات کل جمهوری اسلامی است و جایگاه، اندیشه، انگیزه و برنامه‌ها و طرح‌ها و چشم‌انداز آن باید ناظر بر همه مسائل و لایه‌های نظام باشد.
آیت الله رئیسی با تأکید بر لزوم پرهیز از جناح و جناح‌بازی در وزارت اطلاعات تأکید کرد: در وزارت اطلاعات فقط یک جناح وجود دارد و آن هم جناح انقلاب و ولایت است.
رییس دستگاه قضا «حفظ و صیانت از نظام اسلامی» را «اوجب واجبات» و مهم‌ترین وظیفه و ماموریت مجموعه‌های اطلاعاتی و امنیتی و به ویژه وزارت اطلاعات دانست.
آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه بدنه وزارت اطلاعات، دلداده به انقلاب و بدنبال تحقق اهداف آن است، گفت: اندیشه‌های این مجموعه اندیشه ناب و اصیل انقلاب اسلامی و راهبرد‌های امامین انقلاب اسلامی که مسیری ممتد و لاینقطع است داشته باشد که بحمدالله تاکنون چنین بوده است.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به پیچیده‌تر شدن تهدیدات در دنیای امروز، اظهار داشت: اگر دیروز دشمن تلاش داشت تا از مراکز نظامی ما جاسوسی کند، امروز تلاش آن‌ها برای افزایش تهدیدات به گستردگی همه داشته‌های جمهوری اسلامی در عرصه‌های مختلف، سیاسی، فرهنگی، صنعتی و امثال آن است.
آیت‌الله رئیسی به تلاش دشمن برای نفوذ در تمامی این عرصه‌ها اشاره و تاکید کرد: نفوذ فقط این نیست که چند جاسوس وارد یک مجموعه شده و اقدام به جاسوسی و خرابکاری کنند بلکه گاهی تأثیرگذاری بر مسئولان برای تغییر محاسبات آن‌ها به نفع دشمن نیز نفوذ است.
وی ادامه داد: استحاله فرهنگی و تلاش برای تغییر باور‌های مردم به طوری که یک نیروی نظام تبدیل به پیاده نظام دشمن و یا عنصری بی‌خاصیت شود که حاضر نباشد ریسک کرده و از نظام دفاع نماید هم مصداق نفوذ است.
آیت الله رئیسی با تأکید بر لزوم شناخت دقیق تهدیدات و ترفند‌های دشمن، اظهار داشت: گاهی دشمن تلاش می‌کند با نفوذ و ایجاد ناکارآمدی در سیستم اداری زمینه‌های ناامیدی و یاس در مردم را به وجود آورد که اقدامات وزارت اطلاعات در مبارزه با فساد اقتصادی و ارتقاء نظام اداری می‌تواند مانع تحقق این هدف شود.
رییس قوه قضاییه افزود: بعنوان مثال، اخلال در نظام توزیع فلان کالا می‌تواند زمینه را برای القاء ناکارآمدی در نظام ادارای و ایجاد یأس عمومی فراهم کند. اینجاست که وزارت اطلاعات مسئولیت دارد تا با شناخت رگه‌های و زمینه‌های نارضایتی و سوءنیت‌ها یا سوءعملکرد‌ها در جلوگیری از این اتفاق نقش ایفا کند.
آیت الله رئیسی قانون‌گرایی را نیز مورد تأکید قرار داد و گفت: قانون نقطه مشترک ضابط دستگاه قضا و قاضی است و همه اجزای نظام باید در ارتباطات با همدیگر، سیاست‌های نظام و قانون را مورد توجه قرار دهند.
رییس دستگاه قضا خاطر نشان کرد: اگر کشوری در دنیا در اقتصاد و سیاست پیشرفت داشته به خاطر آن بوده که همه اجزای آن نظام نسبت به راهبرد کلانی که برای آن کشور تعیین شده، احساس مسئولیت کرده و پای کار آن آمده‌اند.
آیت‌الله رئیسی با اشاره به تعیین راهبرد‌های کلان نظام توسط مقام معظم رهبری، افزود: همه نظام باید مجری سیاست‌هایی باشند که توسط مقام معظم رهبری تأیید و ابلاغ می‌شود که برای همه لازم‌الاجرا است.
رییس قوه قضاییه با اشاره به تعیین راهبرد ایران در قبال پرونده هسته‌ای از سوی رهبر معظم انقلاب در ۱۹ دیماه سال گذشته گفت: امروز سیاست روشن و راهبرد جمهوری اسلامی در قبال آمریکا این است که باید تمام تحریم‌ها را لغو کند و ما راستی آزمایی انجام دهیم و سپس به تعهدات برجام بازگردیم.
آیت‌الله رئیسی افزود: این راهبرد را نه در اتاق در بسته که رهبر انقلاب در حضور همه مردم ایران اعلام فرمودند و پیگیری هر راهبردی غیر از این قابل قبول نیست.
آیت الله رئیسی افزود: برخی می‌گویند دولت جدید در آمریکا با دولت قبلی تفاوت دارد، اما آمریکایی‌ها همواره دنبال برنامه‌های استکباری نسبت به ملت ایران بوده‌اند و هر دولتی که در آنجا بر سر کار آمد این سیاست را دنبال کرد و اگر امروز مدعی خلاف این رویه هستند باید در عمل این مسئله مشخص شود.
رییس قوه قضاییه با بیان اینکه نجات کشور در گرو اجرای این راهبرد است، اظهار داشت: راهبرد رهبر معظم انقلاب در راستای حفظ عزت و غرور ملی است که دشمن می‌خواهد آن را مخدوش کند، اما ما با تبعیت از این راهبرد نباید اجازه دهیم دشمن به هدفش برسد.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه پیشرفت کشور‌ها در گرو همدلی و همراهی همه بخش‌ها در پیگیری و اجرای سیاست‌های راهبردی است، نامگذاری سال ۱۴۰۰ به عنوان سال پشتیبانی از تولید و مانع‌زدایی‌ها را نامگذاری هوشمندانه مبتنی بر نیاز کشور دانست و گفت که همه اجزای نظام از جمله وزارت اطلاعات باید برای تحقق این شعار وارد عمل شود.
رییس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش وظیفه وزارت اطلاعات را تلاش برای باز شدن گره‌ها و رفع مشکلاتی دانست که در گلوگاه‌ها و بخش‌های حساس به وجود می‌آید و گفت: جامعه اطلاعاتی کشور فقط وظیفه رصد و گزارش از یک مشکل و ارائه طریق برای حل آن ندارد بلکه اگر تشخیص داد مسئله‌ای در یک حوزه در حال وقوع است، باید با پیگیری جدی و حضور فعال در صحنه از بروز آن جلوگیری کند.
آیت الله رئیسی در پایان با ابراز خرسندی از رویش‌های ارزشمند در وزارت اطلاعات، نیرو‌های کارآمد، ولایتمدار، مخلص و ایثارگر این وزارتخانه را سرمایه‌های اصلی این مجموعه دانست و با تأکید بر لزوم حفظ این سرمایه و استفاده از تجارب ارزشمند نیرو‌های باسابقه، ابراز امیدواری کرد اقدامات مجموعه دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی بیش از پیش موجب امیدواری مردم و ناامیدی دشمنان شود.
پیش از سخنان رییس دستگاه قضا حجت الاسلام والمسلمین سید محمود علوی وزیر اطلاعات گزارشی از فعالیت‌های این وزارتخانه در حوزه‌های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم و مبارزه با مفاسد اقتصادی و همچنین مباحث مربوط به امنیت سیاسی و فرهنگی و امنیت نرم ارائه کرد.
وزیر اطلاعات گفت که این وزارتخانه با کار اطلاعاتی دانش بنیان و اخلاق محور مبتنی بر احکام شرع از کارآمدی بالا در بین سرویس‌های اطلاعاتی و صلابت و قدرت در برابر سرویس‌های متخاصم برخوردار است و به تکیه‌گاه امنی برای مردم تبدیل شده است.
حجت الاسلام والمسلمین علوی با تقدیر از برنامه‌های تحولی آیت الله رئیسی در دستگاه قضا تصریح کرد: آیت الله رئیسی خدمت را با عقلانیت در قوه قضاییه همراه کرده و با تغییر نگاه مردم به این مجموعه رضایتمندی از نظام قضایی را افزایش داده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رییسی خبرگان قوه قضائیه رییس قوه قضاییه آیت الله رئیسی آیت الله رئیسی وزارت اطلاعات تأکید بر لزوم جمهوری اسلامی نظام اسلامی دستگاه قضا توطئه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۷۸۷۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت واحدهای تعطیل‌شده به چرخه تولید، ادعاست یا واقعیت؟ / باوجود دستور رئیسی، مسئولان از اعلام آمار، فراری هستند

جواد مرشدی:علیرغم وجود قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، پیامدهای مثبت قابل توجه و مهم انتشار اطلاعات دقیق و شفاف در حوزه تولید و اقتصاد و تاکید مسئولان، در طول یک دهه گذشته، اطلاعات هزاران واحد اقتصادی تعطیل بازگشته به چرخه تولید منتشر نشده است.

اینکه چرا اطلاعات واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید منتشر نمی‌شود،و چرا قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات اجرایی نمی‌شود و اینکه عدم شفافیت اطلاعات در حوزه تولید در سال جهش تولید چه پیامدهایی دارد و همچنین اهمیت دهگانه شفافیت اطلاعات در حوزه تولید چیست از جمله سوالاتی است که می بایست دبیرخانه نهضت احیای واحدهای اقتصادی و وزارت صمت(سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران) پاسخگوی آن باشد .

از این رو خبرآنلاین در گفت و گو با سعید سیفی کارشناس مسائل اقتصادی در حوزه کسب و کار به این پرسش ها پرداخته است که مشروح آن در پی می آید:

از منظر شما اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد کدام مولفه ها هستند؟

یکی از مهمترین مولفه‌های سلامت نظام سیاسی و اقتصادی در همه کشورها، شفافیت اطلاعات است، بخصوص در کشور ایران که در هر دو بعد قانونی و مبانی دینی، بر این مهم تاکید شده است.

در کشور ما از یک طرف در مواد مختلف قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، صراحتا بر شفافیت، انتشار و در دسترس بودن اطلاعات تاکید شده است و از طرف دیگر شفافیت در حکومت اسلامی نیز به طرق مختلف مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.

در این خصوص به مورد مصداقی هم اشاره می فرمایید؟

به عنوان مثال، امیرالمومنین(ع) در حکومت چند ساله‌اش، بارها بر این موضوع تاکید داشتند و در نامه شماره ۵۰ خود می‌فرمایند، جز اسرار نظامی، هیچ امری را از مردم پنهان نمی‌کنم.

در یک کشوری با اقتصاد با ثبات و قابل پیش‌بینی، کارآمد و پویا، باید امکان و توانایی رصد، برنامه‌ریزی و اجرای طرح و برنامه‌های مختلف در حوزه اقتصاد وجود داشته باشد اما پیش‌نیاز و تقویت‌کننده هر سه مورد مذکور، شفافیت اطلاعات است.اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد آنقدر پرواضح است که هیچ‌یک از کارشناسان و فعالان اقتصادی و تولیدی نمی‌توانند آن را نادیده بگیرند و به همین دلیل توضیح درباره آن، فقط به تکرار و اطاله کلام، منجر می‌شود.

اما با توجه به برخی مسائل و اقدامات صورت گرفته در یک دهه گذشته، مثل خودداری از انتشار منظم، دقیق و شفاف آمار و اطلاعات مهم در برخی از حوزه‌های اقتصاد و تولید، ما را مجبور می‌کند، همواره بر تاثیر شفافیت اطلاعات تاکید و آن را از مسئولان وقت، مطالبه و پیگیری کنیم.

چرا برخی از مسئولان وقت به این عدم شفافیت اطلاعات در واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید دامنمی زنند و از ارائه آمار دقیق حزر می کنند؟

ببینید از حدود چند سال پیش تاکنون یعنی از دولت‌های‌ قبلی تا دولت فعلی، یکی از اقدامات بایسته و شایسته که در دستور کار مسئولان اقتصادی دولت‌ها قرار گرفته، احیای واحدهای تعطیل یا نیمه فعال و برگرداندن آنها به چرخه تولید است اما نکته مهم و قابل توجه عدم انتشار اطلاعات واحدهای مذکور است و تاکنون هیچ دستگاه یا نهاد یا کمیته یا نهضتی، اطلاعات این واحدها را، همچون عنوان دقیق، مشخص و حوزه فعالیت واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید، آدرس دقیق و محل فعالیت واحد مذکور، مالکیت این واحدها که متعلق به کدام شخصیت حقیقی یا حقوقی است، تعداد شاغلین هر واحد، دلیل اصلی تعطیلی و راهکار عملیاتی و اجرایی برای بازگشت واحد مذکور به چرخه تولید، میزان فعالیت و سهم آن در افزایش تولید حوزه فعالیت، نظارت و ارزیابی پایداری و تاب‌آوری واحد مذکور بعد از بازگشت به چرخه تولید، علیرغم الزامات قانونی و تاثیرات مثبتی که می‌تواند بر کل زنجیره تولید و اقتصاد کشور داشته باشد، منتشر نکرده است.

بنظر می رسد مسئولان مربوطه همواره در دوره‌های مختلف، صرفا به ارائه اطلاعات و آمارهای کلی، غیر شفاف و غیر مستند از تعداد واحدهای بازگشته به چرخه تولید، میزان منابع مالی تزریق شده، میزان افزایش اشتغال و چند محور که علت تعطیلی واحدهای مذکور بوده، بسنده کرده‌اند که هیچکدام از این اطلاعات و آمار غیر شفاف، برای کارشناسان و سایر فعالان اقتصادی و رسانه‌ای با هدف تحقیق و استفاده از تجارب آنها برای سایر واحدهای دارای مشکل، قابل بررسی، ارزیابی و استفاده نبوده است.

بله ومهمتر از همه اینکه، با توجه به تاکیدات فراوان رهبر معظم انقلاب مبنی بر امیدآفرینی در جامعه که اهمیت آن در حوزه اقتصاد و تولید دوچندان است، نبود این اطلاعات شفاف و مشخص، امکان مستندسازی و تصویرسازی و ایجاد امید و انرژی در بدنه جامعه را از فعالان رسانه و هنر سلب کرده است.

این موضوع نشان از فقدان چارچوب و تعاریف مشخص در این حوزه نیست؟

دقیقا،حتی علیرغم اینکه در سال‌های گذشته، مسئولان مربوطه، آمار و اطلاعات مختلف از بازگشت هزاران واحد تعطیل به چرخه تولید را ارائه می‌دهند، هنوز هیچ‌یک از آنها مشخص نکردند که منظور و تعریفشان از واحد تعطیل یا نیمه تعطیل دقیقا چیست؟، خط‌کش آنها در ارزیابی و تعیین میزان تسهیلات و منابع برای واحدهای مذکور چگونه است؟، اصلا چه زمانی یک واحد تعطیل را واحد بازگشته به چرخه تولید معرفی می‌کنند؟ آیا به عنوان مثال، اگر صرفا یک واحد تعطیل که مشکل حقوقی داشته و با پیگیری صورت گرفته، مشکل حقوقی آن در دادگاهی حل شده را می‌توان بازگشت واحد مذکور به چرخه تولید قلمداد کرد؟ آیا اگر واحد تعطیلی مشکل مدیریتی یا شراکتی داشته و با پیگیری‌های صورت گرفته، صرفا مشکل مورد نظر واحد مذکور برطرف شده، می‌توان واحد مذکور را در لیست واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید، قرار داد؟ آیا یک واحد تعطیل را صرفا با دادن تسهیلات می‌توان در لیست واحدهای مذکور ثبت و گزارش کرد؟

آیا همه واحدهایی که مسئولان مربوطه آنها را به عنوان واحدهای بازگشته به چرخه تولید معرفی می‌کنند، همه کارکنان و کارگرانشان به محل کارشان بازگشتند، خط تولید یا ارائه خدمات واحد مذکور، فعال شده است؟، آیا واحد تعطیلی که مدعی بازگشت آن به چرخه تولید هستیم، به فعالیت پایدارو سودآور رسیده است؟ و آیا همین واحدهای مذکوری که، مدیران برخی دستگاه‌ها و سازمان‌ها برای مسئولان ارشد و تصمیم‌گیر کشور، فعالیت و بازگشت آنها به چرخه تولید را به عنوان گزارش عملکرد مثبت خود ارائه می‌دهند و همین اطلاعات مبنای آمارها و تصمیم‌های کلان کشور می‌شود، بعد از چند ماه مجدد مورد رصد و بررسی قرار گرفته‌اند که هنوز فعال است و منابع و تسهیلات پرداخت شده برای بازگشت آنها به چرخه تولید، به هدف خورده است یا خیر؟

دریافت پاسخ سوالات فوق، بیش از پیش، اهمیت شفافیت اطلاعات و مستندات قابل ارزیابی درباره واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید را، مشخص می‌کند اما اجازه دهید قدری بیشتر و فراتر از اهمیت پاسخ سوالات مذکور به اهمیت دهگانه و تاثیر شفافیت اطلاعات در حوزه تولید و اقتصاد بپردازیم زیرا اهمیت شفافیت اطلاعات در حوزه تولید بسیار فراتر از محدوده‌ موضوع مذکور است.

با توجه به گستره اهمیت شفافیت اطلاعات در توسعه اجتماعی و اقتصادی و رونق کسب و کار و تولید در کشور و درس‌آموخته‌های این حوزه در داخل و سایر کشورها، در مهمترین محورها، می‌توان به صورت خلاصه و تیتروار به ۱۰ مورد اصلی ذیل اشاره کرد.

اولین و شاید مهمترین تاثیر شفافیت اطلاعات و آمار به موضوعات و مصوبات مهم و کلان کشور برمی‌گردد. کاملا پرواضح است که در مسائل مهمی همچون اشتغال و تولید، مسئولان ارشد کشور زمانی می‌توانند تصمیم‌های منطقی و موثری بگیرند که اطلاعات صحیح، دقیق، شفاف و قابل راستی‌آزمایی را در اختیار داشته باشند، موضوع مهمی که اهمیت آن برای همگان مشخص است و همه می‌دانیم که اگر اطلاعات دریافتی درست و دقیق نباشد، می‌تواند چه تاثیرات منفی و هزینه قابل توجهی را بواسطه مصوبات اشتباه، به تولید و اقتصاد کشور تحمیل می‌شود. دومین نکته بسیار مهم درباره ضرورت اطلاعات و آمار شفاف، تاثیری است که این موضوع بر روی افزایش سرمایه اجتماعی در هر کشوری دارد. بدون شک افزایش سرمایه اجتماعی برابر است با حضور و تقویت هرچه بیشتر بخش خصوصی کشور در تولید و اقتصاد و به بیان دیگر می‌توان گفت، شفافیت اطلاعات یک بازی برد-برد برای دولت و بخش خصوصی است. نکته قابل توجه در این بخش، اهمیت و نقش شفافیت اطلاعات در مقطع کنونی و تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم است. این موضوع به مسئولین ما، این مهم را گوشزد می‌کند که اگر به دنبال تحقق شعار سال و اجرای منویات رهبر معظم انقلاب هستند و می‌خواهند شاهد حضور مردم در تولید باشند، قبل از هر چیز باید شفافیت اطلاعات را اجرایی کنند. سومین نکته و باز هم یکی از مهمترین تاثیرهای شفافیت اطلاعات، بهبود محیط کسب و کار است که در چند سال اخیر با قوانین مختلف از جمله قانون تسهیل صدور مجوزها، به دنبال تحقق آن هستیم اما قبل و مهمتر از آن، همین شفافیت اطلاعات است. در این بخش نیز یک موضوع مهم با توجه به شرایط اقتصادی کشور وجود دارد و آن، هدایت سرمایه از کسب و کارهای غیر مولد به سمت کسب و کارهای مولد است که تا حد زیادی در گروی همین افزایش شفافیت اطلاعات است. چهارمین نکته و محور مهم در این خصوص این است که شفافیت اطلاعات، شاخص‌پذیری در برنامه‌ها را افزایش می‌دهد، موضوعی که به سنجش و بهینه‌سازی برنامه‌های اقتصادی و توسعه‌ای کمک قابل توجهی می‌کند. شفافیت اطلاعات بستر را برای افزایش شاخص‌پذیری، کنترل‌پذیری و ارزیابی برنامه‌های اقتصادی توسعه‌ محور در دو بخش یا دو مرحله بهینه‌یابی و بهینه‌سازی فراهم می‌کند. پنجمین محور و تاثیر مهم افزایش شفافیت اطلاعات در کاهش فساد و رانت است که از جمله برنامه‌ها و اهداف مهمی است که در اکثر کشورهای دنیا بخصوص کشورهای در حال توسعه دنبال می‌شود. به همین دلیل است که همواره در برخی از حوزه‌ها، مافیا و کلنی‌هایی که از این شرایط منتفع می‌شوند از شفافیت اطلاعات به طرق مختلف جلوگیری می‌کنند. در ششمین محور می‌توان به نقطه مقابل رانت و فساد یعنی عدالت اشاره کرد. همواره برای برقراری عدالت در حوزه‌های مختلف بخصوص در حوزه اقتصادی نیاز مبرم و جدی به شفافیت اطلاعات و تقویت این مهم داریم. بدون شک اگر مسئولان، اطلاعات شفاف، دقیق و کامل در اختیار نداشته باشند، در بسیاری از حوزه‌ها نمی‌توانند عدالت را در ارائه تسهیلات و خدمات و تقسیم و تسهیم منابع، اجرا کنند. نکته مهم دیگر که با شفافیت اطلاعات می‌توان به آن دست پیدا کرد، مدیریت و کاهش هزینه در تولید است که در رقابت‌های اقتصادی یکی از عناصر بسیار مهم است. اما از نگاه دیگر، تاثیر مهم شفافیت اطلاعات در افزایش بهره‌وری است که بسیاری از کشورها در سال‌های اخیر رشد و توسعه اقتصادی خود را از این طریق پیگیری می‌کنند. موضوعی که یکی از محورهای مهم تحقق شعارهای سال اخیر می‌باشد. از تاثیر مهم دیگر شفافیت اطلاعات می‌توان به هدفمند کردن تسهیلات، اعتبارات یا یارانه‌ها در حوزه تولید و خدمات اشاره کرد، موضوعی که در سال‌های اخیر دولت‌ها به دلیل نبود آن، با زیان‌ و انتقادهای مختلفی روبرو شدند. با اینکه دولت‌ها بازگشت واحدهای تعطیل به چرخه تولید یا افزایش اشتغال را با ارائه تسهیلات به واحدهای دارای مشکل دنبال می‌کردند، اما از سوی منتقدان متهم به پول‌پاشی صرف شدند. تاثیر و نتیجه مهم دیگر شفافیت اطلاعات، درآمدزایی پایدار برای دولت و سایر قوا است. بدون شک وقتی شفافیت اطلاعات در اقتصاد و بخصوص حوزه تولید وجود داشته باشد، درآمدهای پایدار مالیاتی، بیمه‌ای و ...قابل توجهی برای حاکمیت محقق خواهد شد. و در نهایت، دهمین نکته و دستاورد مهمی که شفافیت اطلاعات در آن تاثیر بسزایی دارد، حوزه مهم اشتغال است. در برنامه‌های اشتغال محور، شفافیت اطلاعات نه تنها می‌تواند مسئولان و تصمیم‌گیرندگان را به مصوبات درست و مفید برای افزایش اشتغال در کشور برساند بلکه حتی خود شفافیت، افزایش و در دسترس بودن اطلاعات می‌توان به خلق کسب و کارهای جدید در حوزه اطلاعات و آمار کمک کند.

آیا عدم شفافیت می تواند منجر به ایجاد دور باطل در این حوزه ها شود؟

در کل با توجه به موارد و محورهای مهم فوق می‌توان گفت، بدون شک عدم شفافیت اطلاعات می‌تواند ما را اسیر دور باطل در بسیاری از حوزه‌ها کند که در نهایت به زیان دولت و ملت ختم خواهد شد.

حتی بسیاری از کارشناسان، اطلاعات و آمار را پاشنه آشیل بسیاری از مصوبات و طرح‌های کلان توسعه محور کشور می‌دانند که از طرفی وجود اطلاعات دقیق و شفاف می‌تواند مسئولان، مدیران و مجریان ما را به تصمیم‌های بایسته و شایسته و در نهایت توسعه روزافزون برساند و از طرف دیگر، نبود اطلاعات درست و شفافیت لازم، شکست یا رشد کند اقتصادی با بهره‌وری پایین و طرح‌های نیمه‌تمام فراوان را برای کشور به ارمغان می‌آورد.

خوشبختانه برای داشتن اطلاعات دقیق و شفاف، پشتوانه قانونی مناسب نیز در کشور وجود دارد و ما خلاء قانون در این خصوص نداریم. طبق ماده ۳ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، هر ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد مگر اینکه قانون، انتشار آن اطلاعات را منع کرده باشند و طبق ماده ۵ این قانون نیز، موسسات مکلف هستند اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند.

یک سوال مهم وجود دارد ،و آن اینکه چرا مسئولان کشور در یک دهه گذشته علیرغم تاکید قانون و وجود فواید مثبت قابل توجه در انتشار شفاف اطلاعات، باز هم از انتشار اطلاعات واحدهای تولیدی تعطیل بازگشته به چرخه تولید، خودداری می‌کنند؟

در طی سال‌های گذشته، این موضوع بارها از سوی کارشناسان اقتصادی و رسانه‌ای از مسئولین مستقیم، غیرمستقیم و حتی ارشد وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، نهادها و دبیرخانه‌ مربوطه، همچون وزارت صمت به صورت عام و سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران به صورت خاص در دولت‌های گذشته و فعلی و مسئول دولت فعلی در نهضت احیای واحدهای اقتصادی، پیگیری و از آنها درخواست شده، اطلاعات دقیق واحدهای تعطیل بازگشته به چرخه تولید را به صورت شفاف منتشر کنند، حتی رئیس جمهور دولت سیزدهم در سخنان خود در جلسه هیئت دولت به تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۱ بر انتشار اطلاعات این اقدامات برای افکار عمومی، تاکید و آن را ضروری دانست اما متاسفانه تا به امروز، این روند غیر شفاف همچنان ادامه داشته است.

در نهایت، باز هم با توجه به توضیحات فوق، به مسئولان مربوطه توصیه و از آنها درخواست می‌شود، در راستای افزایش اعتماد عمومی و تقویت حضور هرچه بیشتر بخش خصوصی در تولید و اقتصاد کشور و مهم‌تر از همه، تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم، ضمن توجه ویژه به این مهم، در انتشار هرچه سریعتر اطلاعات دقیق و مشخص هر یک از واحدهای مذکور اهتمام ورزند زیرا طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، جهش تولید میسر نمی‌شود مگر با حضور مردم در تولید و اقتصاد که یکی از پیش‌نیازهای مهم فراهم شدن این شرایط نیز، تقویت اعتماد عمومی به حوزه تولید و اقتصاد با افزایش شفافیت اطلاعات است.

۲۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900982

دیگر خبرها

  • نامه محرمانه ساواک درباره عروس بزرگ امام(ره)
  • نیم قرن مجاهدت «فقیه مجاهد»/ از تاسیس شبکه ماهواره ای تا دانشگاه
  • بازگشت واحدهای تعطیل‌شده به چرخه تولید، ادعاست یا واقعیت؟ / باوجود دستور رئیسی، مسئولان از اعلام آمار، فراری هستند
  • توازن قدرت جدید در جهان برخاسته از تئوری‌های امام راحل است
  • ایجاد مجتمع‌های زراعتی در افغانستان
  • بازدید آیت‌الله رئیسی از کارخانه ایران خودرو دیزل
  • انتقاد یک مقام سابق از عروسی مجلل دختر شمخانی
  • هشدار وقوع سیلاب در افغانستان
  • تعداد جان‌باختگان سیل در افغانستان افزایش یافت
  • میزبانی استان کرمان از ۴ شهید گمنام در سالروز شهادت امام ششم