Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@15:32:28 GMT

نقش جی آی اس در مکان یابی کاربری‌های شهری

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۸۰۶۳۰

نقش جی آی اس در مکان یابی کاربری‌های شهری

مکان یابی کاربری‌های مختلف شهری در بسیاری از کشورهای دنیا دیگر با استفاده از روش‌های سنتی انجام نمی‌شود و روش‌های به روز دیگری جایگزین مدل‌های قدیمی شده است که به مدیران و برنامه ریزان در جانمایی مطلوب کاربری‌ها کمک می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هوشمندسازی شهرها عنوانی است که امروزه به عنوان یک ضرورت مطرح می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از اقدامات ضروری برای هوشمند کردن شهرها استفاده از روش‌ها و نرم افزارها بروز است که نقش به سزایی در حوزه‌های مختلف شهری، از جمله جانمایی کاربری‌های شهری دارد. مکان یابی مطلوب کاربری‌های شهر از مراجعه مداوم شهروندان به نقاط مختلف شهر جلوگیری کرده و تا حد زیادی می‌تواند آلودگی و ترافیک شهری را کاهش دهد. هر شهروند باید تا شعاع مشخصی از محل سکونت خود، به خدمات روزانه، هفتگی و حتی ماهیانه دسترسی داشته باشد. طراحی و جانمایی متناسب معابر نیز به منظور دسترسی شهروندان به نقاط مختلف شهر و تأمین امنیت آنان ضرورت دارد، آنچه که در شهرهای کشور ما نسبت به آن بی توجهی شده است. جی آس اس به عنوان علم اطلاعات مکانی به کمک برنامه ریزان و مدیران شهر می‌آید و تحلیل مناسبی از وضعیت کاربری‌های شهری و نحوه دسترسی به آنها در اختیار می‌گذارد. برای آشنایی با اهمیت جی آی اس و نقش آن در جانمایی کاربری‌های شهری با هادی عبدالعظیمی، عضو هیئت علمی گروه سنجش از راه دور و جی‌آی‌اس دانشگاه آزاد اسلامی شیراز گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

نقش جی آس اس در مکان یابی کاربری ها چیست؟

رسالت جی‌آی‌اس این است که ما را به یک تصمیم سازی و تصمیم گیری بهینه برساند. علم مکان یابی برای متخصصان برنامه ریزی شهری، جغرافیای شهری، شهرسازی و طراحی شهری اهمیت زیادی دارد. مکان یابی با استفاده از جی آس اس تا یک دهه قبل چندان مورد توجه متخصصان شهر نبود و افرادی که به نوعی با رشته‌های شهری در ارتباط بودند آشنایی چندانی با این علم نداشتند. امروزه علم جی آس اس در مکان یابی کاربری‌های شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌توان از این علم در مکان یابی کاربری‌های مختلف استفاده کرد.

از چه روش‌هایی برای مکان یابی استفاده می‌شود؟

مکان یابی قبلاً به صورت دستی انجام می‌شد اما امروزه می‌توان تمامی تصمیم گیری‌هایی که در محیط‌های شهری انجام می‌شود را با استفاده از لایه‌های اطلاعاتی و ترسیم نقشه انجام داد. لایه‌های اطلاعاتی مورد نیاز سازمان‌های مختلف از جمله شهرداری است و در قالب علم اطلاعات مکانی یا جی آی اس خلاصه می‌شود. با استفاده از روش‌های مختلف تصمیم سازی مثل AHP، TOPSIS، روش‌های وزنی ساده، روش‌های کد نویسی، الگوریتم‌های هوش مصنوعی و سایر روش‌های تصمیم سازی می‌توان مکان یابی را انجام داد. تنوعی که در روش‌های تصمیم سازی وجود دارد، می‌تواند به تصمیم سازی بهتر مدیران شهری کمک کند.

مکان یابی با استفاده از جی آی اس چگونه انجام می‌شود؟

چنانچه بخواهیم به صورت سازمان یافته به مسئله نگاه کنیم و مدیران اجرایی قصد داشته باشند مکان یابی صحیح کاربری‌های خدماتی را به درستی انجام دهند، نیاز است در ابتدا مسئله و معضل به خوبی درک شود. زمانی که مکان یابی به عنوان یک نیاز برای شهر مورد توجه قرار بگیرد، شرکت‌های مشاور و یا دانشگاه‌ها می‌توانند برای مکان یابی اقدام کنند. به طور کلی برای مکان یابی کاربری‌های خدماتی شهر در ابتدا باید وضعیت موجود را بررسی کنیم. به طور مثال برای مکان یابی بیمارستان در یک شهر باید نقشه وضع موجود بیمارستان‌های شهر تهیه و سپس مشخص شود در کدام مناطق شهری نیازمند بیمارستان هستیم. برای مکان یابی ایستگاه آتش نشانی نیز باید توجه داشت که در کل شهر چه تعداد ایستگاه آتش نشانی وجود دارد و جانمایی آنها به چه صورت است تا از طریق روش‌ها و مدل سازی‌ها بتوان الگوی پراکنش مکانی آنها را مشخص کرد. پراکنش هرکدام از کاربری‌های خدماتی می‌تواند خوشه‌ای، پراکنده یا منظم باشد. دست یابی به این الگوها به وسیله توابع ریاضی در محیط جی آی انجام می‌شود و می‌توان به راحتی به هرکدام از الگوهای کاربری‌های خدماتی دست پیدا کرد.

چنانچه الگوی کاربری درمانی خوشه‌ای باشد، نشان از آن دارد که تمامی بیمارستان‌های شهر در یک یا دو منطقه متمرکز شده است در حالی که بیمارستان به عنوان کاربری که ارائه دهنده خدمات درمانی است، نباید تنها در یک نقطه از شهر یا در محدوده مشخصی از شهر متمرکز شده باشد. به عنوان مثال در شهری مثل شیراز بیشتر بیمارستان‌ها در بلوار چمران قرار دارد. این جانمایی از نظر مکان یابی کاربری درمانی یک ضعف است. البته اخیراً بیمارستان‌هایی در نقاط دیگر شهر احداث شده است با این حال پراکنش مکانی بیمارستان‌ها در شیراز به گونه‌ای است که تمرکز این کاربری درمانی بیشتر در محدوده‌های مشخصی از شهر است.

معیارهای مکان یابی کاربری‌های شهری چیست؟

برای مکان یابی در محیط‌های شهری، بسته به نوع کاربری باید معیارهای مشخصی در نظر گرفته شود. به طور مثال برای مکان یابی ایستگاه آتش نشانی به معیارهایی نظیر تراکم جمعیت، وضعیت بافت فرسوده، تأسیسات، دسترسی‌ها، عرض و طول معبر و ایستگاه‌های آتش نشانی موجود نیاز داریم که در قالب لایه‌های اطلاعاتی مورد بررسی قرار می‌گیرد. جی آس اس این معیارها را در قالب لایه‌های اطلاعاتی طبقه بندی می‌کند. نیاز است استانداردهای سازمانی برای هرکدام از کاربری‌های شهری در دسترس برنامه ریزان و مدیران اجرایی باشد تا آنان از این معیارها برای مکان‌گزینی اصولی کاربری‌ها استفاده کنند. این لایه‌های اطلاعاتی را می‌توان از سازمان‌های مربوطه دریافت یا در صورت لزوم اقدام به ساخت آنها کرد.

کد خبر 484868

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران تغییر کاربری نقشه های GIS محیط شهری مدیران شهری برنامه ریزی شهری شهر سازی طراحی شهری تراکم جمعیت ايستگاه آتش نشاني بیمارستان شهر قدرت تصمیم گیری خدمات شهری کاهش آلودگی هوا کاهش ترافیک معابر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق لایه های اطلاعاتی کاربری های خدماتی کاربری های شهری کاربری های شهر برای مکان یابی بیمارستان ها تصمیم سازی آتش نشانی مختلف شهر جی آی اس جی آس اس روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۸۰۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطع ۱۰۰ درخت در ۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی صالحیه

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان بهارستان در واکنش به تغییر کاربری ۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی و قطع درختان در صالحیه گفت: با مسئولینی که در تغییر کاربری غیرقانونی این اراضی دخیل بودند، برخورد خواهد شد. - اخبار استانها -

سیدامیر احمدی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم در بهارستان، با اشاره به تشکیل پرونده برای تغییر کاربری غیرقانونی اراضی کشاورزی در صالحیه، اظهار داشت: 50 هکتار از اراضی کشاورزی به‌صورت غیرقانونی در حال تغییر کاربری بود که جلوی آن گرفته شد.

وی با اشاره به قطع یک‌صد اصله درخت در این اراضی جهت تغییر کاربری افزود: مسئولینی که در تغییر غیرقانونی کاربری 50 هکتار از اراضی کشاورزی دخیل بوده و وظایف قانونی خود را انجام نداده و ترک فعل انجام شده باشد، با آن‌ها برخورد خواهد شد.

دادستان بهارستان در ادامه گفت: تغییر کاربری غیرقانونی و قطع درختان با برنامه‌ریزی و مدیریت شده بود و این اتفاق در یک روز انجام نگرفته است.

مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز 300 هکتار اراضی چهارباغ

احمدی در پایان خاطرنشان کرد: رویکرد قوه قضاییه و دادستانی به عنوان مدعی‌العموم در هر موردی که فساد اتفاق افتاده باشد، برخورد قاطعانه است و طبق مستندات و در چارچوب قانون با اشخاص حقیقی و حقوقی برخورد خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دست‌درازی به کاربری باغات خط قرمز شورای شهر کرج است
  • برگزاری کارگاه فنی و تخصصی کاربری سامانه تیر الکترونیک e_TIR در تهران
  • ۱۰۰ درخت در ۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی صالحیه قطع شد
  • ۱۵ تغییر کاربری غیرمجاز در آمل قلع و قمع شد
  • قطع ۱۰۰ درخت در ۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی صالحیه
  • ۲۷۳۲ مورد بازرسی کالا، فنی و نشت‌یابی از سوی واحد بازرسی شرکت گاز آذربایجان‌غربی
  • دست‌یابی به مرجعیت علمی و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در فضای دانشگاهی کشور
  • چاره‌ای جز احداث تقاطع سپاه نداریم
  • جزئیات جدید نحوه ارزش‌یابی امتحانات کشوری «ریاضی» و «علوم» پایه ششم
  • اپل آی‌دی بسیاری از کاربران در سراسر جهان غیر فعال شده است