Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-29@14:52:23 GMT

کرونا به کام فروشگاه‌های مجازی کتاب

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۸۵۲۳۲

کرونا به کام فروشگاه‌های مجازی کتاب

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، گرچه آب باریکه‌ای که آن هم اغلب به لطف دانشجویان و قشر کتابخوان در این صنف جریان دارد برای حیات و روزگار گذراندن اهالی کتاب از نویسنده و ناشر تا فروشنده، تا حدودی کافی بود، اما مشکلات اقتصادی و در پس آن شیوع ویروس کرونا بیش از همیشه عرصه را بر این قشر تنگ کرد. فارغ از طرح‌های فصلی فروش کتاب که کمکی به کتابفروشان و ناشران و مخاطبان کتاب است، در باقی روزهای سال، کتابفروشی‌ها رونق چندانی ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتابفروشی‌ها در خیابان انقلاب که یکی از مهم‌ترین راسته‌های فروش و عرضه کتاب به شمار می‌روند هم از این قاعده مستثنا نیستند. بحران اقتصادی بخش مهمی از کتابخوان‌ها را کم‌پول کرده و کرونا هم همین مردم کم‌پول را خانه‌نشین کرده است. مراکز آموزشی هم بیش از یک‌سال است که به حالت تعطیل یا نیمه‌تعطیل درآمده‌اند که این یعنی کتابفروشی‌های خیابان انقلاب درآمد اصلی‌شان را از دست داده‌اند. به همین بهانه سراغی از این بازار گرفتیم.

 نیاز کتاب به بن و یارانه

یکی از مشکلات عمده کتابفروشی‌ها نبود حمایت مستمر دولت از این صنف است. یکی از کتابفروش‌های قدیمی خیابان انقلاب می‌گوید، اگر وضع به همین روال پیش برود و شرایط هر روز بدتر از روز قبل باشد در آینده‌ای نزدیک شاهد تعطیلی بسیاری از کتابفروشی‌ها خواهیم بود: «کتابفروشی‌ها از طرف هیچ ارگان و نهادی حمایت نمی‌شوند. از یک‌سو گرانی و از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم و تمایل نداشتن به خرید کتاب، دست‌به‌دست هم داده و باعث فشار شدید به کتابفروشی‌ها می‌شود.» مهدی فراهانی، فروشنده نشر ابرسفید معتقد است اگر یارانه‌ای برای کتاب درنظر گرفته شود، آن وقت می‌توان به بهبود نسبی وضعیت کتابفروشی‌ها امیدوار بود: «در این وضعیت ضروری است که یارانه و سوبسیدی برای کتاب درنظر گرفته شود تا قیمت آن به قول معروف دولتی شود یا اینکه برای کتابخوان‌ها بن درنظر گرفته شود تا بتوانند کتاب را با قیمت کمتری خریداری کنند و گرانی و تورم باعث دور ماندن آنها از کتاب نشود.»

این روزها جولان فروشگاه‌های مجازی تمام صنوف و مشاغل را تحت‌تأثیر قرار داده است. یکی از کتابفروش‌های حوالی میدان انقلاب سایت‌های مجازی فروش کتاب را یکی از دلایل مهم بحرانی شدن وضعیت کتابفروشی‌ها می‌داند و می‌گوید: «هم‌اکنون وضعیت کتابفروشی‌ها خوب نیست و در این روزهای کرونایی که مردم کمتر از خانه بیرون می‌آیند بیشتر از فروشگاه‌های مجازی کتاب خریداری می‌کنند؛ سایت‌هایی که اغلب گردانندگان آنها هیچ شناختی از مقوله کتاب و کتابخوانی ندارند و بدون داشتن تخصص در این زمینه، تنها به‌دلیل داشتن سرمایه مانند یک تاجر فقط کتاب خرید و فروش می‌کنند و برایشان یک جلد کتاب تفاوتی با یک گونی سیب‌زمینی ندارد! فعالیت این سایت‌ها بازار کتابفروش‌ها را با چالش مواجه کرده است. در چنین شرایطی بسیاری از کتابفروشی‌ها تصمیم دارند با ادامه روند فعلی تعطیل کنند؛ اتفاقی که در گذشته برای برخی از کتابفروشی‌های قدیمی و باسابقه تهران افتاده است. بیشترین تأثیر کرونا بر رونق بیشتر سایت‌های فروش کتاب بوده و خانه‌نشینی مردم سودی برای کتابفروشی‌ها نداشته است.»

فریب با تخفیف‌های 50درصدی

منصور حسن‌نژاد، فروشنده کتابفروشی علم و هنر و بیهق با این پیشنهاد که باید حمایت دولت از کتابفروشی‌ها بیشتر شود تا در رکود اقتصادی بیشتر از این ضرر نکنند، می‌گوید: «با ادامه این روند نمی‌توان آینده خوبی را برای کتابفروشی‌ها متصور بود. در چنین اوضاعی ضروری به‌نظر می‌رسد که دولت در این حوزه ورود کند و اقدامی برای بهبود وضعیت کتابفروشی‌ها انجام شود. هم‌اکنون کتاب‌های کپی و بی‌کیفیت در بازار زیاد شده است و دولت باید نظارت دقیقی در این زمینه داشته باشد و قیمت‌ها را کنترل کند. به‌عنوان مثال کتابی با یک ترجمه ضعیف به مبلغ 300هزار تومان عرضه می‌شود؛ درحالی‌که قیمت همان کتاب با بهترین ترجمه 120هزار تومان است، اما کتاب 300هزار تومان قیمت دارد و به اسم 50درصد تخفیف آن را 150هزار تومان می‌فروشند و مردم هم که اغلب کتابخوان نیستند و اطلاعی از کیفیت و فاکتور‌های کتاب خوب و معتبر ندارند، فریب خورده و اقدام به خرید آن می‌کنند. به‌نظرم باید نظارت دقیقی هم روی قیمت‌ها باشد تا هرکس خودسرانه اقدام به قیمت‌گذاری نکند و سازوکار و فرمول و نظارتی برای تعیین قیمت و قیمت‌گذاری روی کتاب‌ها صورت بگیرد.»

17هزار ناشر و قیمت‌گذاری‌های بدون نظارت

یکی از مشکلاتی که اغلب کتابفروشی‌ها از آن گله و شکایت دارند، قیمت‌گذاری بی‌ضابطه کتاب است. شهرام بلوایی، فروشنده انتشارات نثر می‌گوید: «وضعیت بد کتاب مربوط به دیروز و امروز نیست و من از 15سال پیش که وارد این حرفه شدم وضعیت کتاب بد بوده و هر روز هم که می‌گذرد اوضاع بدتر می‌شود. از یک‌سو وجود تحریم‌ها و گرانی کاغذ و از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا دست به‌دست هم داده تا بازار کتاب از آنچه بود کسادتر شود و درنتیجه امروز حال و روز کتابفروشی‌ها چندان خوب نیست. اگر تحریم و کرونا هم نباشد و به زمان قبل هم بازگردیم که ظاهرا همه‌‌چیز طبق روال بود، باز هم مشکلات این حوزه به قوت خود باقی است؛ چون در کشور ما فرهنگ کتابخوانی وجود ندارد و متأسفانه هیچ کاری هم در این زمینه انجام نمی‌شود.»

شهرام بلوایی معتقد است در وضعیت فعلی تنها کاری که می‌توان برای کمک به حوزه کتاب و کتابخوانی انجام داد، حمایت دولت است: «کارهای مختلفی برای حمایت و کمک به کتاب و کتابفروشی‌ها می‌توان انجام داد؛ حمایت‌هایی که می‌تواند برگزاری نمایشگاه‌های مختلف در طول سال یا بازگشت دوباره سوبسید کاغذ و دادن یارانه باشد. همچنین اکنون 17هزار ناشر وجود دارد و تعداد ناشران از مخاطبان کتابخوان بیشتر است! باید نظارتی در این زمینه وجود داشته باشد و هرکسی اقدام به گرفتن جواز نشر نکند.»

تعطیلی مراکز آموزشی به ضرر کتابفروشی‌ها

تا قبل از همه‌گیری کرونا مراکز آموزشی و دانشگاه‌ها دایر بودند و دانشجو‌ها برای خریداری کتاب به کتابفروشی‌ها می‌رفتند، اما با شیوع کرونا و تعطیلی و سپس برگزاری مجازی کلاس‌ها، دانشجوها کمتر از قبل کتاب می‌خرند و این موضوع تأثیر زیادی بر اوضاع نابسامان کتابفروشی‌ها داشته است.

محسن شهسواری، یکی دیگر از کتابفروشان خیابان انقلاب(کتابفروشی دانشجویی شهسواری)با بیان این مطلب می‌گوید: «به‌نظرم اگر دوباره کاغذ با ارز دولتی وارد شود و کتابی که اکنون قیمت آن 100هزار تومان است به 20هزار تومان برسد، هم به نفع فروشنده و هم خریدار خواهد بود؛ برای مثال زمانی که قیمت کتاب حداکثر 10هزار تومان بود، ما روزانه به‌طور میانگین 5میلیون تومان فروش داشتیم و الان که قیمت کتاب به بیش از 100هزار تومان رسیده است، ما 2میلیون تومان هم فروش نداریم؛ چون امروز از هر 20کتابخوان تنها یک نفر توان خرید کتاب را دارد. به‌نظرم در این اوضاع توزیع بن کتاب هم کارایی چندانی ندارد؛ چون تجربه نشان داده به‌دست مصرف‌کننده واقعی نمی‌رسد و به‌صورت عادلانه توزیع نمی‌شود.»

پربیننده ترین هجوم مردم به یک مرغداری در نیکشهر! +فیلم فرهنگیان تسهیلات بدون وثیقه می‌گیرند آخرین تصمیم مجلس برای رتبه‌‌بندی معلمان ضرورت افزایش فرهنگیان مشمول رتبه بندی تهران قرمز شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خرید کتاب کرونا برجام وضعیت کتابفروشی ها کتابفروشی ها کتابفروشی ها خیابان انقلاب وضعیت کتاب قیمت گذاری برای کتاب سایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۸۵۲۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

به گزارش صدای ایران از ایسنا، فروردین امسال توقع مدنظر دلالان از بازار مسکن شهر تهران برآورده نشد. آن‌طور که واسطه‌های ملکی می‌گویند گروهی از متقاضیان سرمایه‌گذاری در بازار ملک که به شکل سنتی از نیمه دوم فروردین فعالیت خود را به منظور ارزیابی وضعیت این بازار آغاز می‌کنند با این برآورد که بازار مسکن در سال جاری ظرفیت رشد چندانی در مقایسه با بازار‌های رقیب ندارد از خرید ملک منصرف شدند.

در حال حاضر تقاضای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن کاهش محسوسی در مقایسه با سال‌های گذشته دارد. با این حال به گفته مشاوران املاک، عده‌ای از بخر و بفروش‌ها فایل‌های زیر قیمت را در مناطق شمالی تهران خریداری و با سود بیش از نرخ تورم، آپارتمان مدنظر را فایل می‌کنند.

تقاضای مصرفی خرید مسکن نیز پس از رشد‌هایی که از اواخر سال ۱۳۹۶ آغاز شد و ادامه یافت به نوعی از بازار حذف شده است. با این اوصاف به نظر می‌رسد بازار ملک در اردیبهشت کم‌رونق‌تر از مدت مشابه سال گذشته باشد.

دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

فروردین سال گذشته تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی در پایتخت ۱۷۵۷ فقره بود. اردیبهشت نیز ۴۳۵۹ فقره خرید و فروش آپارتمان در تهران انجام شد. اسفند ۱۴۰۲ این تعداد ۶۱۷۹ فقره بود.

درخصوص قیمت نیز طبق اعلام بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع مسکن شهر تهران در فروردین و اردیبهشت پارسال به ترتیب ۶۶.۴ میلیون و ۷۵.۳ میلیون تومان بود. این رقم تا پایان سال به ۸۱.۴ میلیون تومان رسید که در مقایسه با اسفند سال قبل از آن ۲۴.۸ درصد رشد یافت.



با توجه به تورم عمومی حدود ۴۰ درصد و رشد حدود ۲۴ درصدی قیمت مسکن در پایتخت ارزیابی کارشناسان و فعالان بازار مسکن این است که این بازار از ظرفیت لازم برای رشد برخوردار نیست.

یکی از مشاوران املاک فعال در منطقه ۱ تهران درخصوص وضعیت بازار ملک در اردیبهشت گفت: بازار مسکن بی‌مشتری است. با وجود آن‌که در مناطق شمالی تهران بعضا میزان افزایش قیمت آپارتمان با نرخ دلار سنجیده می‌شود امسال میزان رشد آن به اندازه بازار ارز نبوده است. قیمت‌های پیشنهادی تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد نسبت به اسفند بالا رفته، اما خریدار وجود ندارد.

وی افزود: در منطقه ۱ میزان خرید و فروش، قیمت را تعیین نمی‌کند بلکه دلالان به منطقه قیمت می‌دهند. یک سری سرمایه‌گذار، واحد‌ها را خریداری می‌کنند و اجاره هم نمی‌دهند. برای آن‌که مالیات خانه خالی مشمولشان نشود مثل ماشین، آپارتمان را با سند وکالتی واگذار می‌کنند. بخر و بفروش‌ها بین خودشان معامله می‌کنند ولی سند نمی‌زنند.

یکی از واسطه‌های ملکی در جنوب شرق تهران نیز گفت: با آمدن سال جدید، قیمت ملک مقداری تغییر کرد ولی تعداد مشتری تغییر چندانی نکرد. البته رکود به شدت پارسال نیست. در دفتر ما تقریبا هفته‌ای یک مبایعه‌نامه (خرید و فروش) امضا می‌شود، اما این‌طور نیست که بگوییم بازار رونق گرفته است. نرخ‌های اعلامی مالکان هم ۱۰ تا ۱۵ درصد تغییر کرده ولی هنوز تثبیت نشده است.

دیگر خبرها

  • «مگره و مردان محترم» در کتابفروشی‌ها دیده شدند
  • وضعیت چاپ و نشر علوم دریایی مطلوب است
  • ورود ترجمه «آن روی دیگران» به کتابفروشی‌ها
  • «فلسطین و توطئه صهیونیستی انگلیسی» به کتابفروشی‌ها آمد
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • «حسنا و ملکه‌های رنگی» به کتابفروشی‌ها آمدند
  • یمن میهمان ویژه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شد
  • بودن یا نبودن کتابفروشان؛ مسئله ناشران چیست؟
  • آخرین وضعیت بازار طلا و سکه؛ طلای ۱۸ عیار گرمی چند؟ | جدول قیمت ها را ببینید
  • عرضه «صفات الهی» در کتابفروشی‌ها