Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور گفت: گاهی سرعت و درصد تورم بالا می‌رود که این مساله باعث نارضایتی راننده‌ها می‌شود. مردم هم طبیعی است که علاقه‌ای به افزایش نرخ کرایه‌ها ندارند. ولی ناگزیر متناسب با میزان تورم باید این افزایش نرخ‌ها صورت بگیرد. مرتضی ضامنی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور درباره چند و، چون افزایش قیمت کرایه تاکسی‌های شهری به میزان گفت: افزایش نرخ کرایه تاکسی‌ها فرایندی است که در قانون مشخص شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پایان هر سال طبق قاعده‌ای که وجود دارد سازمان‌های تاکسیرانی کار‌های کارشناسی مربوط به این مساله را انجام می‌دهند و معیار این سازمان‌ها هم به صورت عمده مساله تورمی است که هر سال توسط بانک مرکزی اعلام می‌شود. بر این اساس وقتی اقدام‌های کارشناسی مربوط به این مساله انجام شد از طریق شهرداری در قالب لایحه به شورای اسلامی هر شهر فرستاده می‌شود و شورای اسلامی شهر در صورتی که تصویب کرد و در نهایت فرمانداری هم این مصوبه را به تایید رساند تبدیل به کرایه قانونی می‌شود که در هر شهر به اجرا گذاشته می‌شود.

وی ادامه داد: این کار در حوزه تاکسیرانی هر سال در پایان سال انجام می‌شود و در نهایت تا پایان فروردین یا اوایل اردیبهشت افزایش نرخ کرایه‌ها اجرایی می‌شود. البته این فرایند افزایش کرایه‌ها در نقاط گوناگون کشور متفاوت است. مرجع اصلی برای تصمیم گیری درباره افزایش قیمت کرایه تاکسی‌ها شورا‌های شهر هستند که با نظر آن‌ها درصد افزایش مشخصی برای نرخ کرایه تاکسی‌ها در نظر گرفته می‌شود.

ضامنی درباره عوامل تاثیرگذار بر افزایش کرایه تاکسی‌ها ابراز داشت: خود کرایه یک فرمول مشخصی دارد. هزینه خودرو، هزینه سوخت، پول بیمه و مواردی از این دست که همه این‌ها محاسبه می‌شود و هزینه سفر مشخص می‌شود که قاعدتا کرایه ناوگان حمل و نقل عمومی بر این مبنا تعیین می‌شود. ولی درباره اینکه افزایش نرخ کرایه بر چه مبنایی انجام می‌شود باید بگویم که این افزایش قاعدتا به صورت عرفی وابسته به افزایش تورمی است که هر سال اتفاق می‌افتد و بانک مرکزی آن را اعلام می‌کند و به مبنایی برای محاسبه این افزایش قیمت تبدیل می‌شود.

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی درخصوص دلایل نارضایتی همزمان مردم و رانندگان از درصد افزایش قیمت کرایه تاکسی‌ها گفت: اینکه نارضایتی‌هایی وجود دارد شاید به این خاطر باشد که تصویب افزایش نرخ بر عهده شورا‌های اسلامی شهر است. البته در شورای اسلامی هر شهر هم تمام جوانب در نظر گرفته می‌شود یعنی هم شرایط مردم در نظر گرفته می‌شود که کرایه از آن حدی که هست بالاتر نرود و هم اینکه این کرایه بتواند لااقل امکان پوشش هزینه‌های راننده را فراهم کند. اما گاهی سرعت و درصد تورم بالا می‌رود که این مساله باعث نارضایتی راننده‌ها می‌شود. مردم هم طبیعی است که علاقه‌ای به افزایش نرخ کرایه‌ها ندارند. ولی ناگزیر متناسب با میزان تورم باید این افزایش نرخ‌ها صورت بگیرد.

بیشتر بخوانید:
افزایش ۳۵ درصدی کرایه تاکسی‌ها از اول اردیبهشت

ضامنی درباره علت اینکه تعیین قیمت کرایه تاکسی بر عهده شورا‌های شهر گذاشته شده گفت: این یک مساله قانونی است و وقتی قانون چیزی را مشخص کرده باشد همه باید تابع قانون باشند. در همه جای دنیا تاکسی یک حمل و نقل لوکس و خصوصی محسوب می‌شود. اما در کشور ما به علت اینکه مد‌های حمل و نقل دیگر مثل مترو، اتوبوس و مینی بوس چندان توسعه پیدا نکرده اند و وضعیتی متناسب با آن توسعه‌ای که باید داشته باشند ندارند باعث شده که تاکسی به نوعی نقش حمل و نقل عمومی را ایفا کند؛ بنابراین لازم است که نرخ کرایه تاکسی به گونه‌ای باشد که برای مردم هم به صرفه باشد. چون یک جامعه آماری قابل توجهی از تاکسی به جای حمل و نقل عمومی برای تردد‌های شهری خودشان استفاده می‌کنند.

وی در واکنش به اینکه آیا اتحادیه تاکسیرانی اقدامی برای به عهده گرفتن نرخ گذاری کرایه تاکسی‌ها کرده گفت: در کشور ما به دلیل اینکه موضوع مد‌های حمل و نقل عمومی توسعه لازم را نداشته خواه ناخواه کاربری تاکسی‌ها به صورت نیمه حمل و نقل عمومی درآمده است؛ بنابراین این مساله باعث شده شورا‌های شهر نرخ گذاری کرایه تاکسی‌ها را انجام دهند. البته چند مورد از شهرداری‌ها چند بار پیگیری کردند که مساله واگذاری نرخ گذاری کرایه‌ها به اتحادیه تاکسیرانی در مجلس شورای اسلامی پیگیری شود، ولی به دلیل ملاحظات اجتماعی و مباحثی که بود فعلا همین شیوه ادامه دارد تا ببینیم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی درباره اینکه آیا این افزایش قیمت‌ها شامل نرخ کرایه تاکسی‌های اینترنتی می‌شود گفت: این افزایش نرخ مربوط به تاکسی‌های زردرنگ رسمی است که زیر نظر شهرداری‌ها فعالیت می‌کنند. مکانیزم نرخ گذاری تاکسی‌های اینترنتی در حوزه اختیارات وزارت صنعت، معدن و تجارت است و در حوزه شهرداری‌ها نیست.

انتهای پیام/ برچسب ها: مرتضی ضامنی تاکسیرانی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: تاکسیرانی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی قیمت کرایه تاکسی ها افزایش نرخ کرایه نرخ کرایه تاکسی حمل و نقل عمومی شورای اسلامی افزایش قیمت نرخ گذاری کرایه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۲۰۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر سلیقه‌ای فرمول محاسبه حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین

عضو شورای اسلامی شهر قزوین گفت: به‌رغم اینکه شورای شهر، حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین را به شکل قابل توجهی افزایش داد، اما این میزان افزایش حقوق پرداخت نمی‌شود.

فاطمه اشدری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قزوین خواستار ارائه آماری از دریافتی حقوق رانندگان آژانس شاغل در شهرداری قزوین شد و اظهار کرد: به‌رغم اینکه شورای شهر مصوبه افزایش حقوق برای این قشر زحمتکش را داشت، اما عدد قابل توجهی که در افزایش حقوق‌ها دیده شده، پرداخت نمی‌شود و فرمول محاسبه به میل و سلیقه مدیریت شهری تغییر پیدا کرده است.

وی افزود: درصد افزایش مصوب شورا چشمگیر است، اما در محاسبه دستمزد و حقوق این عزیزان رشد مؤثری دیده نمی‌شود. پیشنهاد می‌شود برای این قشر زحمتکش که با خودرو شخصی و با هزینه‌های گزاف خدمات‌رسانی می‌کنند، همانند سنوات گذشته و بسیاری از شهرها، خدمات رفاهی شهرداری و مهم‌تر از همه یارانه بیمه تکمیلی لحاظ شود.

رئیس کمیسیون بانوان و خانواده شورای شهر قزوین خواستار آسفالت رایگان حیاط مدارس خیرساز شد و خاطرنشان کرد: پیشنهاد می‌شود تا سهم ۲۰ درصدی مشارکت مدارس برای این منظور از سوی مدرسه حذف شود و آسفالت به صورت رایگان انجام شود.

اشدری تصریح کرد: به منظور تکریم و قدردانی از اقدامات خیران مدرسه‌ساز از سازمان نوسازی مدارس خواسته شده است که لیست این افراد را به شورای نامگذاری اعلام کنند که تاکنون محقق نشده، چراکه مقرر شده است تا معابری که محل سکونت خیران مدرسه‌ساز است، به نام خیران نامگذاری شود.

وی خواستار حل مشکل نبود پزشک متخصص برای افراد دیالیزی در بیمارستان شهدای آبیک شد و گفت: اگر دانشگاه علوم پزشکی نمی‌تواند برای این بیمارستان، پزشک متخصص دیالیز تأمین کند، به انجمن کلیوی استان قزوین اعلام کند.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر قزوین افزود: با مساعدت خیران انجمن این مشکل رفع می‌شود تا بیماران عزیز دیالیزی دچار استرس و نگرانی رفت و آمد به شهر قزوین نباشند.

کد خبر 751087

دیگر خبرها

  • تغییر سلیقه‌ای فرمول محاسبه حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین
  • معادن کلید مهم توسعه کردستان/جاده‌های معادن موجب نارضایتی مردم
  • شکایت ده‌ها هزار راننده تاکسی از اوبر در نقاط مختلف جهان
  • کرایه تاکسی در اهواز ۳۵ درصد گرانتر شد
  • پیشنهاد افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی نرخ کرایه تاکسی در اهواز
  • ۳۰ میلیون تن کالا توسط ناوگان حمل و نقل جاده‌ای هرمزگان جابجا شد
  • تأخیر در صدور پروانه ساختمانی موجب مشکلات مالی و نارضایتی مردم می‌شود
  • تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران تامین شده است
  • اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود
  • نارضایتی برخی از تاکسی داران از درخواست معاینه فنی برای خودروی فرسوده هنگام تعویض