Web Analytics Made Easy - Statcounter

رمزارز‌ها که اخیرا در کشور ما به دلیل سودآوری بالا، مورد توجه قرار گرفتند، مخاطراتی در پی دارند که برخی از آن‌ها را مورد بررسی قرار دادیم.

گروه بازار دیجیتال بازارنیوز- بهزاد قبادی؛ پس از ریزش شدید شاخص بورس و ضرر سنگین بسیاری از سهامداران، خبر‌های مربوط به افزایش قیمت بیت‌کوین و سایر کریپتوکارنسی‌ها، توجه متضررین بازار سرمایه را جلب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرچه این صعود ارزش بیت‌کوین در روزهای پایانی سال 99 به میزان افزایش شاخص بورس در آن سال نبود، اما تبلغاتی که پیرامون این بازار انجام شد، بسیاری از سهامداران بورس را به سمت بازار رمزارز‌ها سوق داد.


بیت‌کوین، به عنوان معروف‌ترین کریپتوکارنسی جهان، در اواخر سال شمسی گذشته، روز‌های پر فرازی داشت. شاید یکی از جذابیت‌های رمزارز‌ها در ایران، رشد دو سویه باشد؛ بدین صورت که هم ارزش جهانی بیت‌کوین بالا رفته و هم طی سال‌های اخیر، نرخ دلار با رشد بسیار شدیدی مواجه شد؛ به این ترتیب سهامداران این بازار، از هر دو جهت سود می‌بردند.

*روند رشد قیمت بیت‌کوین طی 10 سال اخیر

در فروردین سال ۱۳۹۰، قیمت بیت‌کوین کمتر از یک دلار بود و هر دلار، هزار و ۳۰۰ تومان معامله می‌شد. به این ترتیب، قیمت هر بیت‌کوین تقریباً معادل هزار تومان بود. اردیبهشت همان سال، یعنی یک ماه بعد و با رسیدن قیمت بیت‌کوین به ۱۹ دلار، قیمت آن تا ۲۵،۰۰۰ تومان رشد و رکورد جدیدی ثبت کرد. البته در این زمان، بیت‌کوین در ایران شناخته شده نبود.


در طول سال ۹۱، قیمت دلار در ایران با رشدی شدید از ۱،۵۰۰ تومان به حدود ۳،۵۰۰ تومان رسید. در مدت مشابه، قیمت بیت‌کوین نیز از ۴ به ۱۴۰ دلار رسید. این رشدِ همزمان باعث شد قیمت ریالی بیت‌کوین با یک رشد بزرگ از 9 هزار تومان تومان در ابتدای سال ۹۱، به حدود 500 هزار تومان در ابتدای سال ۹۲ برسد و به این ترتیب جهش ۵۵ برابری را در یک سال تجربه کند.


فراز و فرود قیمت بیت‌کوین و دلار طی سال‌های ۹۱ تا ۹۸ ادامه داشت تا جایی که هر بیت‌کوین در تیرماه سال ۹۸ و در زمانی که دلار در کانال ۱۳ هزار تومان تثبیت شده بود، در صرافی‌های ایران با قیمت ۱۹۰ میلیون تومان معامله شد. این رشد قیمت‌ها به اینجا ختم نشد و طی سال ۹۹ که سال جهش قیمت ارز بود، دلار ۱۳ هزار تومانی به ۳۱ هزار تومان هم رسید و بیت‌کوین هم از کانال ۴ هزار دلار، به ۱۱ هزار دلار پرش کرد. در مهرماه ۹۹، این ارز دیجیتال در صرافی‌های ایران، ۳۶۵ میلیون تومان خرید و فروش شد.


روند افزایش ارزش بیت‌کوین در ماه‌های پایانی سال اعجاب‌انگیز شد. با این که قیمت دلار نسبت به قبل پایین آمده و در بازه ۲۴ و ۲۵ هزار تومان نوسان داشت، ارزش هر بیت‌کوین از ۱۱ هزار دلار به بیش از ۵۰ هزار دلار در اسفند ۹۹ رسید. حالا هم هر یک واحد از این پادشاه ارز‌های دیجیتال در ۱6 فرودین ۱۴۰۰، نزدیک به ۵۸ هزار دلار ارزش دارد.

 

*ناآگاهی سرمایه‌گذاران، بزرگترین خطر بازار رمزارزها

همانطور که گفته شد، پس از این جهش قیمت، بسیاری از سرمایه‌گذاران بورسی به سراغ بازار رمزارز‌ها آمدند. بسیاری از آن‌ها قبل از این پمپاژ اخبار درباره کریپتوکارنسی‌ها، حتی اسم رمزارز‌ها را هم نشنیده بودند. این عدم آگاهی از مخاطرات بازار بسیار پرریسک ارزهای دیجیتال، شاید مهم‌ترین خطر برای سرمایه‌گذاران باشد.

سپهر محمدی، رئیس انجمن بلاک‌چین ایران، در این‌باره به بازارنیوز گفت: بازار رمزارز‌ها برای سرمایه‌گذاری مناسب نیست و افراد غیرحرفه‌ای به این بازار ورود نکنند. رمز ارز‌ها ۲ ریسک، علاوه بر ریسک‌های بازار بورس دارند. دخالت در قیمت به راحتی در بازار رمزارز‌ها وجود دارد که باعث می‌شود برخی افراد پر قدرت تصمیم بگیرند قیمت‌ها را بالا و پایین کنند؛ اما در بازار بورس این اتفاق ممکن نیست رخ دهد.

وی افزود: نکته دیگر، درز اطلاعات و نبود قانون برای محدودیت‌های اطلاعاتی در پروژه‌های مختلف است. در بازار بورس، اگر یک فرد از اتفاقات تاثیرگذار داخل یک پروژه یا شرکت بورسی خبر داشته باشد، حق ندارد از سهام آن خریداری کند و اگر این اطلاعات را به بیرون درز دهد، مرتکب جرم است؛ اما در بازار رمزارز‌ها اینگونه نیست و کسی هم مجرم شناخته نمی‌شود. این دلایل باعث می‌شود که حضور در این بازار پرریسک‌تر باشد.

 

*کلاهبرداری شیادان

یکی از مخاطراتی که برای رمزارز‌ها مطرح است، کلاه‌بردارانی هستند که از ناآگاهی و طمع برخی سرمایه‌گذاران سواستفاده کرده، پول‌های آن‌ها را به بهانه سرمایه‌گذاری در این بازار گرفته و پا به فرار گذاشته‌اند. از آنجا که خرید و فروش رمزارز در ایران قانونی نیست و هیچ دستورالعملی هم درباره آن‌ها وجود ندارد، دست این مالباختگان به جایی بند نیست و هیچ اقدام قضایی نمی‌توان برای آن‌ها انجام داد.

 

*ناامنی برخی صرافی‌های رمزارز

باید تاکید کرد که این کلاه‌برداران، فقط اشخاص حقیقی نیستند. گاهی برخی از صرافی‌هایی دست به کلاه‌برداری می‌زنند که اساسا مجوزی از بانک مرکزی و نماد الکترونیکی از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (Enamad) ندارند. افراد بدون آگاهی به این دلیل که آن‌ها صرافی‌های ایرانی هستند، اعتماد کرده و پول‌ها و رمزارز‌های خود را در بستر فراهم شده این صرافی‌ها می‌برند که متاسفانه مورد سواستفاده قرار می‌گیرند. مزیت رمزارز‌ها که غیرقابل رهگیری بودنشان است، در این نوع کلاه‌برداری‌ها به بزرگترین مشکل برای مالبختگان تبدیل شود؛ چون به هیچ وجه امکان ردیابی تراکنش‌ها وجود ندارد و عملا پولی که رفته، باز نخواهد گشت.

در این رابطه، آمنه نادعلی‌زاده، معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با اشاره به ممنوعیت مبادله رمزارزها در کشور هشدار داد: هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد. مردم بدانند خطرهای این رمز ارزها بسیار زیاد است و پرونده‌های بسیاری در زمینه کلاهبرداری، سرقت از کیف پول و مسدود شدن کیف پول رمز ارزها تشکیل شده است.

 

*یکی از بزرگترین کلاه‌برداری بازار‌ رمزارزها توسط یک صرافی

یکی از بزرگترین کلاهبرداری های رمزارزی تا به امروز، توسط یک صرافی در کره جنوبی به شیوه پانزی در کیف پول پلاس توکن با ارزشی در حدود 2.9 میلیارد دلار انجام شده است. پلاس توکن یک صرافی در کره جنوبی است که خدمات کیف پول ارائه می دهد. در ماجرای این پلتفرم درماجرای این پلتفرم کره‌ای برخی شخصیت‌های چینی،دولت وانواتو،پلیس چین وبنیان گذاران خود شرکت درگیرهستند.

محور این کلاهبرداری درواقع یک اپلیکیشن است که به گفته صاحبان شرکت، افراد می توانند به وسیله آن روی پلاس‌توکن سرمایه‌گذاری کنند؛ اما خیلی زود کسانیکه به پلاس‌توکن پیوسته بودند دریافتند که دیگرنمی توانند پول های خودرا ازحساب هایشان برداشت کنند.مشتریان هنگامی که می خواستند به وسیله اپلیکیشن برداشت انجام دهند، با پیام «مشکلات فنی»روبه رومی شدند. بدین ترتیب سرمایه گذاران هیچ راهی برای دستیابی به میلیاردها دلار پول دزدیده شده خود نداشتند.

 

*عرضه اولیه های فیک و ناشناخته

یکی دیگر از راه‌های کلاه‌برداری، عرضه اولیه رمزارز‌های فیک و ناشناخته است. کلاه‌برداران، با تبلیغات زیاد، ادعا‌های دروغین و تطمیع مردم، رمزارز‌هایی که ناشناخته هستند را با این شعار که: «دیدید بیت‌کوین طی ۱۰ سال چند برابر شد، این‌ها هم چند سال بعد مانند بیت‌کوین رشد خواهند کرد» اقدام به جذب سرمایه‌های آن‌ها کرده و بدون پاسخ‌گویی به نهاد‌های نظارتی، سرمایه‌ها را به سرقت می‌برند و سرمایه‌گذاران می‌مانند با رمزارز‌هایی که در هیچ جای دنیا حتی با یک سنت هم قابل مذاکره نیستند.

 

*صعود و سقوط بی‌ضابطه، تهدید کننده سرمایه مردم

از مبحث کلاه‌برداری‌ها که بگذریم، بی‌ضابطه بودن رمزارز‌ها می‌تواند بزرگترین تهدیدکننده سرمایه مردم باشد. صعود و سقوط رمزارز‌ها حد یقفی ندارد. ممکن است فردا بدون هیچ دلیل قانع کننده‌ای، قیمت هر بیت‌کوین از ۵۸ هزار دلار به هزار دلار سقوط کند و عملا سرمایه‌های مردم نابود شود. به عنوان مثال، قیمت رمزارز‌ها در اواخر سال ۲۰۱۷ افزایش قابل توجهی داشت، اما از ابتدای سال ۲۰۱۸ شاهد یک روند کاهشی قابل توجه در قیمت آن‌ها بودیم؛ به نحوی که بسیاری از رمزارز‌ها هم‌چون بیت‌کوین بیش از دو سوم ارزش خود را از ابتدای سال ۲۰۱۸ میلادی تا پایان تابستان از دست دادند.

 

*بازار در قبضه چینی‌ها

مشکل دیگری که در زمینه رمزارز‌ها وجود دارد، قبضه شدن بازار استخراج توسط چینی‌هاست. بیش از ۸۰ درصد فعالیت استخراج رمزارز‌ها به طور متمرکز در چین انجام می‌شود. علت اصلی این تمرکز بالا در این یک کشور، دسترسی به برق ارزان قیمت و نیز وجود کارخانه‌های بسیار بزرگی است که تولید تجهیزات مورد نیاز استخراج رمزارز‌ها را در تیراژ بسیار بالا تولید می‌کنند. از این رو، دولت چین می‌تواند تاثیر بسزایی در عملکرد بازار ارز‌های دیجیتال، خصوصا بیت‌کوین داشته باشد. به عنوان مثال، مقامات پکن می‌توانند با افزایش تعرفه برق مصرفی ماینرها، تاثیر زیادی روی قیمت و میزان عرضه رمزارز‌ها داشته باشند و عملا با سرمایه مردم دنیا بازی کنند.

رمزارزها مشکلات امنیتی و حاکمیتی فراوانی هم می توانند ایجاد کنند. از جمله این مشکلات می‌توان به حذف نظارت بانک‌های مرکزی بر تراکنش‌ها، تامین مالی تروریسم، فرارهای مالیاتی، خروج سرمایه و ارز از کشور و ... اشاره کرد که در گزارش های بعدی به تفصیل به آن خواهیم پرداخت.

پایان پیام//

برچسب ها: بیت کوین ، رمزارز ، کریپتوکارنسی ، کلاهبرداری بیت کوین لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000NnC

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: بیت کوین رمزارز کریپتوکارنسی کلاهبرداری بیت کوین بازار رمزارز ها سرمایه گذاران قیمت بیت کوین کلاه برداری بیت کوین بیت کوین هزار تومان ابتدای سال هزار دلار صرافی ها کیف پول رمز ارز ارز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۴۲۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخفیف نفت ایران چقدر است؟

خبرگزاری فارس در مطلبی مدعی شد که تخفیف نفت ایران کمتر از ده درصد است.

این خبرگزاری نوشت: درحالی یکی از نماینده‌های سابق مجلس ادعا کرده ایران نفت خودش را به حراج گذاشته است که حتی رسانه‌های غربی نیز به کاهش رقم تخفیف و در نتیجه افزایش درآمد‌های نفتی ایران اذعان کرده‌اند.

«ما نفت نمی‌فروشیم بلکه مال دزدی را به حراج گذاشته‌ایم»، این اظهارنظر غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی نماینده سابق مجلس و البته ردصلاحیت شده در دوره فعلی است که در روز‌های گذشته در فضای مجازی به خصوص در رسانه‌های فارسی‌زبان وایرال شده است.

وی در توجیه ادعای خود ادامه می‌دهد که بعد از جنگ اوکراین و اعمال سقف قیمت ۶۰ دلاری برای صادرات نفت روسیه، روس‌ها نفت خود را زیر قیمت ۶۰ دلار می‌فروشند و برای نفت ایران این قیمت پایین‌تر است.

اما آنچه این فارغ‌التحصیل رشته عمران در گرایش خاک در تحلیل بازار جهانی نفت توجه نکرده؛ این است که سیاست سقف قیمتی غرب در مقابله با روسیه کاملا شکست خورده به طوری که در رسانه‌ها و موسسات غربی نیز بار‌ها به این موضوع اذعان شده است.

اذعان موسسات غربی به شکست سقف قیمت ۶۰ دلار

به عنوان مثال خبرگزاری رویترز در ماه مارس سال جاری میلادی در گزارشی تیتر می‌زند: «فقط کاهش قیمت نفت می‌تواند ولادیمیر پوتین را متوقف کند» و می‌نویسد که اکنون نفت اورال روسیه بشکه‌ای ۷۱ دلار صادر می‌شود که بالاتر سقف قیمت ۶۰ دلار است، رقمی که البته در ماه سپتامبر به حدود ۸۴ دلار رسید. در واقع فقط اگر قیمت جهانی نفت کاهش یابد، اروپایی‌ها می‌توانند خوش‌شانس باشند.

همچنین بررسی قیمت نفت صادراتی روسیه به هند نیز نشان می‌دهد که در همه ماه‌های بعد از دسامبر ۲۰۲۲ (به جز ژانویه ۲۰۲۳) این رقم بالاتر از سقف قیمتی ۶۰ دلار به ازای هر بشکه بوده و حتی در ماه اکتبر سال گذشته به بیش از ۸۴ دلار افزایش یافته است.

این اتفاق درحالی رقم می‌خورد که هند نسبت به چین در همراهی بیشتری با سیاست‌های تحریمی غرب قرار دارد، دو کشوری که در شرق آسیا اکنون جایگزین بازار نفت روسیه در اروپا شده‌اند.

همچنین رویترز با استناد به گزارش بانک مرکزی روسیه اشاره می‌کند که روس‌ها تقریبا همه نفت خود را بالاتر از سقف قیمت فروخته‌اند و اعمال سقف قیمت تنها باعث شده که نفتکش‌های بیشتری به ناوگان سایه روسیه بپیوندند.

تخفیف نفت ایران چقدر است؟

اما در کنار اذعان همه موسسات خارجی بر ناکارآمدی سیاست سقف قیمت، باید توجه داشت که در حال حاضر مقصد اصلی صادرات نفت ایران پالایشگاه‌های خصوصی چین است و عمده فروش نفت روسیه از اروپا به هند تغییر پیدا کرده و در بازار چین نیز روس‌ها در بازار رسمی پالایشگاه‌های دولتی این کشور حضور دارند، در نتیجه رقابت ایران و روسیه به دلیل تفکیک بازار‌ها به حداقل ممکن رسیده است.

هر چند در شرایط تحریم و به دلیل ایجاد ریسک، هزینه صادرات نفت ایران در قالب تخفیف بیشتر می‌شود، اما این رقم به هیج وجه به معنای حراج نیست، به گونه‌ای که حتی خبرگزاری رویترز نیز در یک عقب‌نشینی منطقی، رقم تخفیف هر بشکه نفت ایران را در حدود ۵.۵ الی ۶.۵ دلار و حتی در برخی معاملات به میزان ۴.۵ تخمین می‌زند.

با توجه به قیمت ۸۳ دلاری نفت ایران، این میزان تخفیف کمتر از ۱۰ درصد و حتی نزدیک ۵ درصد از بهای نفت کشور می‌باشد که در شرایط بازار امری طبیعی است کمااینکه کشور‌های غیرتحریمی نیز در برهه‌هایی حاضر به ارائه تخفیف برای افزایش فروش و درآمدزایی نفتی شده‌اند.

درآمد ۳۶ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت

نکته جالب اینکه این نماینده اسبق مجلس ادعا می‌کند که درآمد سالانه نفت ایران ۲۲ میلیارد دلار است درحالیکه این رقم باید بیش از ۴۰ میلیارد دلار باشد. البته کافی است که به آمار گمرک ایران مراجعه کنیم که بر مبنای آن درآمد نفتی کشور در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۵ میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلار بوده است. ظاهرا آقای نماینده سابق علاوه بر مراجع خارجی، حتی آمار داخلی را نیز به درستی بررسی نمی‌کند.

طبیعتا وقتی مستندات قوی ادعای نماینده سابق را درباره فروش نفت رد می‌کند، همراهی با وزیر سابق نفت بیژن زنگنه در یکی از اجلاس‌های اوپک نمی‌تواند برای مخاطبان جهت پذیرش حرف قانع‌کننده نیست.

هر چند همین نشست و برخاست‌های سیاسی است که می‌تواند بر موضع‌گیری‌ها اثر بگذارد و یا شاید این نماینده سابق وضعیت صادرات نفت در دولت قبل را به دوران حاضر تعمیم داده است.

دیگر خبرها

  • سرمایه‌گذاران این بازار بیشترین زیان را دیدند/ دلار به کانال ۵۰ هزار تومان باز می‌گردد؟
  • کلاهبرداری تتر چیست و چطور آن را تشخیص دهیم
  • تخفیف نفت ایران چقدر است؟
  • سقوط آزاد رمزارزها؛ افت ۱۸ درصدی قیمت بیت‌کوین در یک ماه
  • قیمت بیت کوین به ۵۷ هزار دلار رسید
  • جزییات قیمت ارزهای مبادله‌ای؛ دلار ثابت ماند
  • قیمت روز ارزهای مبادله‌ای/ دلار ثابت ماند
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی
  • جزییات قیمت ارزهای مبادله ای؛ ثبات دلار و درهم و رشد یورو