Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-03@00:15:55 GMT

۵۶ درصد ویروسی که در ایران می‌چرخد، کرونای انگلیسی است

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۹۵۹۲۶

۵۶ درصد ویروسی که در ایران می‌چرخد، کرونای انگلیسی است

به گزارش ایسنا، دکتر سید محمد علوی در نشست خبری که شامگاه دوشنبه (۱۶ فروردین‌ماه) برگزار شد، اظهار کرد: بنا به اظهارات وزیر بهداشت و بسیاری از مسئولان دیگر، خوزستان باید به نوعی الگوی کشور در کنترل بیماری باشد زیرا عرصه آموزشی برای ویروس جدید بود.

وی افزود: این ویروس جدید تقریبا معادلات قبلی را به هم زد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در معادلات قبل می‌گفتیم که دو هفته پس از افزایش موارد بیماری، موارد بستری و دو تا سه هفته پس از آن موارد مرگ و میر افزایش پیدا می‌کند اما این ویروس جدید، دوره کمون کوتاهی دارد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: اواخر اسفندماه سیر بیماری در استان خوزستان نزولی بود و این روند تقریبا تا ۲۸ اسفندماه ادامه داشت اما با خریدهای شب عید و دید و بازدیدها، از دوم فروردین‌ماه یعنی در فاصله‌ کوتاهی، خیز بیماری برداشته شد.

وی گفت: در حالی که در معادلات قبلی حداقل باید یک هفته طول می‌کشید تا موارد بیماری افزایش یابد اما اکنون که واریانت انگلیسی در کشور و خوزستان غالب است، بیماری همه را غافلگیر می‌کند.

علوی افزود: وزیر بهداشت عنوان کرده بود که در ۴۸ ساعت وضعیت تغییر می‌کند و من باورم نشد اما مشاهده کردیم که در دو روز، وضعیت کاهشی به افزایشی تبدیل شد؛ باید به این نکات توجه شود.

وی با اشاره به وضعیت خاص خوزستان، تصریح کرد: خوزستان دارای مرزهای دریایی، زمینی و هوایی است که علاوه بر فرصت، تهدیدهایی برای ما دارند؛ بیماری آدم نیست که بتوان جلوی آن را گرفت.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: سیم خاردار نمی‌تواند جلوی انتقال بیماری را بگیرد. اگر مرزها دقیق هم کنترل شوند بالاخره نمی‌توان صد درصد از انتقال بیماری جلوگیری کرد.

وی افزود: مگر فرانسه با آن قدرت و مقررات، تحت تاثیر کرونای انگلیسی قرار نگرفت؟ بنابراین ورود ویروس از یک کشور به کشور دیگر رخ می‌دهد و اگر قدرت کنترلی در مرزها انجام شود، هرچند انتقال بیماری کمتر می‌شود اما به صفر نمی‌رسد.

علوی عنوان کرد: ویروس‌ها به گونه‌ای نیستند که با همه تست‌ها تشخیص داده شوند. برخی از ویروس‌ها نیاز به کیت تخصصی دارند بنابراین می‌توانیم کرونا را تشخیص دهیم اما اینکه کرونا کجایی بوده، با این تست‌ها و کیت‌ها مشخص نمی‌شود.

وی بیان کرد: در حال حاضر ۵۶ درصد ویروسی که در چرخه طبیعت ایران می‌چرخد، کرونای انگلیسی است و شواهد نیز همین را نشان می‌دهد. از طرف دیگر ذات این ویروس این است که زمانی که یک جا می‌ماند پس از مدتی تغییر سوش می‌دهد بنابراین هر جا که ویروس دوام پیدا کند، قدرت جهش دارد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص بروز عارضه در یکی از دریافت‌کنندگان واکسن در خوزستان، گفت: مشخص شد این عارضه التهابی از واکسن نبوده است. شاید در این مورد، ویروس در دوره کمون بوده است یا فرد به صورت بدون علامت مبتلا شده بوده و با تزریق واکسن، ویروس بدون علامت، علامت‌دار شده است. این مورد کنترل شده و تاکنون اثبات نشده است که عارضه‌ای از واکسن ایجاد شده است.

وی در خصوص ویژگی‌ها و شرایط سنی دریافت‌کنندگان واکسن کرونا بیان کرد: تنها واکسنی که محدودیت سن را دقیق اعلام کرده، واکسن باهارات هند است که برای افراد ۱۸ تا ۵۵ سال باید تزریق شود اما دیگر واکسن‌ها برای افراد بالای ۶۰ سال نیز تزریق شده و هیچ مشکلی نیز برای افراد ایجاد نکرده‌اند.

علوی با اشاره به نحوه ابتلا به بیماری گفت: ۵۰ درصد موارد ابتلا بر اثر تماس‌های خانوادگی یا دورهمی‌های خانوادگی است که در این زمینه نمی‌توانیم کاری انجام دهیم و تنها می‌توانیم آگاهی مردم را افزایش دهیم.

وی ادامه داد: ۱۰ درصد موارد مثبت، در گردهمایی‌های بزرگ و عزاداری‌ها و عروسی‌ها رخ می‌دهد. هر زمانی تجمع بزرگی رخ دهد، چند روز بعد پیک بیماری ناگهان افزایش می‌یابد و آخرین بار این مساله در شوش اتفاق افتاد. در این زمینه، انضباط و قانون باید اجرا شود و می‌توان از هسته اولیه تجمع جلوگیری کرد. هر چه تلاش می‎شود، با یک گردهمایی به هم می‌ریزد.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به فعالیت‌های حوزه بهداشت بیان کرد: عقیده ما این است که کنترل بیماری در بیمارستان نیست بلکه در بهداشت و جامعه است و آمار نشان داده است که چقدر در بهداشت تلاش شده تا بار بیمارستان‌ها کم شود به گونه‌ای که به ازای هر بیمار بستری، ۱۰ تا ۱۱ مورد بیمار سرپایی شناسایی شده است.

وی با تأکید بر لزوم آموزش سلامت گفت: آثار باورهای غلط در اشاعه و انتشار بیماری، به مراتب بیشتر از کم‌سوادی است. پایین بودن میزان سواد سلامت خوب نیست اما از طرفی با باورهای غلط نیز مواجه هستیم که موجب می‌شوند حتی افرادی که سواد سلامت دارند گمراه شوند و باید در این زمینه، رسانه‌ها بیشتر تلاش کنند تا این اطلاعات و باورهای غلط شکسته شوند.

علوی بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از بی‌تفاوتی‌ها و عادی‌انگاری‌ها به دلیل همین باورهای غلط است در حالی که اگر ماسک زدن و دیگر دستورالعمل‌های بهداشتی نبود، وضعیت بسیار بدتر می‌شد و مرگ‌های سرسام‌آوری رخ می‌داد.

وی افزود: اکنون می‌بینیم که به صورت ناگهانی تعداد شهرهای قرمز در سطح کشور افزایش یافته است بنابراین برای کنترل بیماری، نیازمند جلب مشارکت مردم هستیم؛ اگر مردم با ما همکاری نکنند، در کنترل بیماری نمی‌توانیم نقشی داشته باشیم.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: سواد سلامت برای پیشگیری از آسیب دیدن خود فرد است اما سواد معنوی سلامت یعنی داشتن احساس مسئولیت اجتماعی.

وی با بیان اینکه تشدید نظارت بر اجرای پروتکل‌های بهداشتی و محدودیت ترددها یکی از محورهای کار بهداشت است، گفت: همه می‌دانیم که مقرر شده بود از ابتدای اسفندماه محدودیت‌های تردد اعمال شود اما این محدودیت‌ها عملا روی کاغذ بود و تنها در ۱۲ و ۱۳ فروردین‌ماه اجرا شد.

علوی افزود: علاوه بر این، محدودیت‌ها به غلط اجرا شدند. خیابان‌ها را بستند و موجب نارضایتی مردم شد و موجب انتقال تجمع به کانون‌های دیگر شد در حالی که محدودیت تردد باید هدفمند و بر اساس نظر کارشناسی و متخصصان ترافیک اعمال شود نه اینکه مشکلی به مشکلات‌مان بیفزاید.

وی با اشاره به اجرای طرح بیماریابی محله‌محور شهید سلیمانی عنوان کرد: این طرح با هدف افزایش بیماریابی، تست، جداسازی بیماران و قرنطینه کردن بیماران در منزل، مراقبت از سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه‌ای اجرا شد و اگر این اهداف به صورت صد درصد اجرا می‌شدند، توفیقات بیشتری حاصل می‌شد. آنچه در این طرح مشخص کرده بودند این بود که به ازای هر بیمار، ۱۰ بیمار پیگیری شود که تقریبا در هفته آخر اجرا، به ۱۰.۶ نفر رسیده بودیم یعنی از آنچه که در برنامه برای ما تعریف شده بود، بالاتر رفتیم.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان تصریح کرد: از ابتدای اجرای طرح شهید سلیمانی یعنی از ۱۵ آذرماه تاکنون، ۸۱ هزار و ۸۶۳ بیمار شناسایی شده‌اند و میزان بیماران شناسایی‌شده در هفته اخیر ۱۱ هزار و ۲۱۶ مورد بوده است. ۹۰ درصد بیماران شناسایی‌شده نیز سرپایی بوده‌اند.

وی افزود: ۵۴ هزار و ۷۳۶ مورد پیگیری نیز انجام دادیم و میزان مراقبت نیز حدود ۸۰ درصد بوده است. ۴۵ هزار و ۷۱۳ بیمار یعنی ۵۶ درصد بیماران، قرنطینه خانگی شده‌اند و ۱۵ هزار و ۷۳۰ نفر از سالمندان دارای بیماری زمینه‌ای نیز قرنطینه معکوس شدند.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان افزود: غربالگری ورودی‌ها و ممانعت از انتشار بیماری و واکسیناسیون، از دیگر اقدامات برای مدیریت بیماری بوده است. واکسیناسیون را نیز بر اساس وسع‌مان برای افراد واجد شرایط انجام دادیم.

وی با اشاره به میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در اهواز بر اساس بررسی‌های میدانی بیان کرد: در منطقه گلستان اهواز میزان استفاده از ماسک در اماکن ۸۰ درصد و فاصله‌گذاری ۷۲ درصد و در خصوص عموم مردم ۸۵ درصد است در حالی که باید به ۹۵ درصد می‌رسید. در منطقه منبع آب نیز میزان استفاده از ماسک در اماکن ۳۰ درصد، فاصله‌گذاری ۴۰ درصد و عموم مردم ۴۰ درصد بوده است.

علوی گفت: با وجود تلاش‌های زیاد، یکی از علل افزایش سیر بیماری، کم بودن میزان مشارکت مردم و همچنین باورهای غلط است که باید این باورهای غلط رفع شوند تا مردم احساس کنند به ماسک نیاز دارند و فاصله فیزیکی را رعایت کنند.

وی افزود: میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در ادارات و بانک‌ها نیز در هفته‌های اخیر کمی کاهشی شد و حالت عادی‌انگاری شده است در حالی که حتی اگر ۸۰ درصد مردم واکسینه شوند نباید میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی کاهش یابد زیرا هیچ داده‌ای نداریم که بگوید واکسن می‌تواند جلوی ابتلا به کرونا را بگیرد بنابراین تا اطلاع ثانوی پروتکل‌های بهداشتی باید رعایت شوند.

علوی گفت: در دزفول از ۱۶ تجمع، در شوش از هشت تجمع و در مسجدسلیمان از شش تجمع بزرگ جلوگیری شده است اما شهرستان‌های ایذه با ۳۸ تجمع، شادگان با ۱۵ تجمع، لالی با ۱۴ تجمع، اندیمشک با ۹ تجمع، اندیکا با هشت تجمع و باغملک، دهدز، دزفول و شوشتر هر کدام با شش تجمع، بیشترین تجمعات برگزارشده را داشته‌اند.

منبع: الف

کلیدواژه: رئیس مرکز بهداشت خوزستان پروتکل های بهداشتی کنترل بیماری شناسایی شده باورهای غلط برای افراد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۵۹۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد

حسن اصیلیان مهابادی با اشاره به فرارسیدن اول ماه می و روز جهانی کارگر درباره حوادث شغلی کارگران اظهار کرد: براساس آخرین گزارش سازمان جهانی کار، سالانه نزدیک به 3 میلیون نفر در جهان بر اثر حوادث و بیماری‌های حرفه‌ای (ناشی از کار) جان خود را از دست می‌دهند.

مرگ 3 میلیون کارگر در جهان به علت حوادث و بیماری‌ها

وی ادامه داد: بیشتر این مرگ و میرهای ناشی از کار که مجموعاً 2.6 میلیون مرگ را شامل می‌شود، به علت بیماری‌های ناشی از کار است و 400 هزار مورد نیز مربوط به حوادث شغلی است که به واسطه عدم رعایت اصول ایمنی ایجاد می‌شود.

مثال‌هایی از سختی کار  و حوادث شغلی کارگران

اصیلیان با ارائه مثالی افزود: در جامعه مشاغل زیادی داریم که شامل اصناف کارگری و مشاغل خانگی و کارگاه‌های کوچک تا بزرگ مانند صنایع فولاد، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها و معادن زیرزمینی می‌شود. این مشاغل وابسته به نوع کار، عوامل زیان‌آوری تولید می‌کنند. برای مثال کارگرانی که در کارگاه‌های جوشکاری کار می‌کنند خواسته یا ناخواسته در معرض آلاینده‌های تولیدشده و دودهای ناشی از جوشکاری قرار می‌گیرند که حاوی فلزاتی مانند کروم است که ممکن است سمی و سرطان‌زا باشند. در برخی محیط‌های کاری پر صدا نیز آلودگی صوتی ایجاد می‌شود و کارگران در معرض این اصوات ممکن است به ناراحتی‌های عصبی و کری شغلی و ... دچار شوند.

وی تصریح کرد: بسته به نوع آلاینده‌ای که در صنایع تولید می‌شود کارگران ممکن است دچار بیماری‌های مختلفی شوند. بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی(ریوی) سه علت اصلی مرگ و میر ناشی از کار در کارگران به شمار می‌روند.

اهمیت بهداشت حرفه‌ای در کاهش حوادث و بیماری‌های ناشی از کار

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه تمرکز بر بهداشت حرفه‌ای می‌تواند از عوامل زیان‌آور شغلی جلوگیری کند، بیان کرد: بهداشت حرفه‌ای به معنای به‌کارگیری روش‌هایی است که این عوامل خطرزا را در حرفه‌ها و مشاغل اندازه‌گیری و روش‌های کنترلی ارائه می‌کند برای مثال متخصصان بهداشت حرفه‌ای قبل از اینکه سموم به لایه‌های تنفسی یک کارگر وارد شود با استفاده از روش‌های ایمنی و مهندسی (مثلاً پیشنهاد تهویه مناسب) این آلاینده‌ها را کنترل و از ورود آن‌ها به بدن کارگران جلوگیری و سلامت کارگران را تضمین می‌کند.

بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد

وی با اشاره به اینکه برنامه‌هایی که متخصصان بهداشت حرفه‌ای برای پیشگیری دارند می‌تواند عمر مفید کارگران را افزایش دهد، تصریح کرد: در کشورهای توسعه یافته به بهداشت حرفه‌ای توجه زیادی شده و محیط کار افراد بر اساس استاندارد است و کارگران در آنها امنیت و احساس آرامش دارند و تولید آنها نیز باکیفیت و ایمن است اما در کشورهای در حال توسعه هنوز مشکلات زیادی در این زمینه و رعایت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی وجود دارد و برخی کشورها اصلا به این موارد توجه نمی‌کنند.

وضعیت بهتر ایران از نظر بهداشت حرفه‌ای نسبت به منطقه 

استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت مدرس با بیان این‌که در کشور ما نیز نسبت به قبل از انقلاب پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در بهداشت حرفه‌ای حاصل شده است، بیان کرد: ایران از نظر رعایت بهداشت حرفه‌ای وضعیت بهتری نسبت به کشورهای منطقه دارد اما نیاز است که نقش متخصصان بهداشت حرفه‌ای پررنگ‌تر شود. در این راستا نیز قانون کار در ایران پشتوانه خوبی برای رعایت بهداشت حرفه‌ای است. برای مثال در قوانین تأکید شده کارفرمایانی که بالای 25 نفر کارگر دارند باید از متخصصان بهداشت حرفه‌ای در محیط کار بهره ببرند.

بهانه کارفرمایان برای عدم رعایت ایمنی و بهداشت محیط کار

وی اضافه کرد: در عین حال متاسفانه در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که کارفرمایان به بهانه هزینه‌زا بودن اقدامات کنترلی، توصیه‌های متخصصان بهداشت حرفه‌ای را در محیط کار پیاده‌سازی نمی‌کنند، در حالی که رعایت اصول ایمنی و بهداشتی ساده اگرچه در وهله اول ممکن است هزینه‌زا به نظر برسد اما به دلیل ارتقای سلامت کارگران، نوعی سرمایه‌گذاری برای آینده به شمار می‌رود. 

نبود تعامل بین دو وزارتخانه کار و بهداشت 

اصیلیان به ضعف‌های قانونی موجود در زمینه رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در محیط کار اشاره و خاطرنشان کرد: کارشناسان و بازرسان وزارت بهداشت عمدتاً نظارت بر اصول بهداشت محیط کار و بهداشت حرفه‌ای و کارشناسان و بازرسان وزارت کار بررسی رعایت نکات ایمنی در محل کار کارگران را برعهده دارند اما از سویی در زمینه تعداد نیروهای موجود کمبود وجود دارد و به اندازه کافی بازرس در این حوزه نداریم و از سوی دیگر وزارت بهداشت و وزارت کار نتوانسته‌اند با همکاری و هم‌افزایی، بر رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در محیط‌های کاری نظارت مناسبی داشته باشند.

وجود بیش از 5000 نیروی بهداشت حرفه‌ای در کشور

وی درباره تعداد نیروهای بهداشت حرفه‌ای در کشور نیز بیان کرد: الان تعداد فارغ‌التحصیلان حدود 5000 نفر است اما نیاز است که این تعداد ارتقا یابد.

آمار دقیقی از بیماری های شغلی نداریم!

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای ایران یادآور شد: متاسفانه در رابطه با بیماری‌های ناشی از کار هیچ آمار متقنی در کشور نداریم در حالی که احصای آمار دقیق می‌تواند به پیشگیری بهتر از این بیماری‌ها کمک کند.

وقوع حوادث ناشی از کار در مردان بیش از زنان

به گفته وی، طبق گزارش سازمان جهانی کار مردان در حوادث ناشی از کار، بیشتر از زنان جان خود را از دست می‌دهند و منطقه آسیا و اقیانوسیه بالاترین مرگ و میر ناشی از کار را به دلیل وسعت نیروی کار این منطقه دارد.

5 شغل پرخطر کارگری

وی با اشاره به اینکه کشاورزی، ساخت‌وساز، جنگل‌داری و ماهیگیری و تولید، پرخطرترین بخش‌ها از نظر حوادث شغلی هستند، گفت: از هر سه صدمه شغلی کشنده در سراسر جهان، یک مورد در میان کارگران کشاورزی رخ می‌دهد. 

تغییرات اقلیمی عامل اثرگذار بر محیط کار

استاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی و تحولات الگوهای آب و هوایی تأثیرات قابل توجهی بر دنیای کار به ویژه حوزه ایمنی و بهداشت حرفه ای کارگران دارد، تصریح کرد: در مشاغلی که در محیط‌های روباز فهالند، نمونه‌هایی از خطرات شغلی که با تغییرات اقلیمی تشدید می‌شوند عبارت است از تنش‌های حرارتی، پرتو ماوراء بنفش، آلودگی هوا، رویدادهای غیر عادی اقلیمی مثل طوفان، بارندگی، گرما و سرما و... به همین دلیل سازمان بین ‌المللی کار، شعار امسال را "زمان رو به اتمام است؛ در شرایط تغییر اقلیم، هم اکنون از ایمنی و بهداشت حرفه‌ای محیط کار اطمینان حاصل کنیم" اعلام کرده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • بیماری مخفی هیتلر / لحظه انفجار تنها نبردناو انگلیسی در جنگ جهانی / خاکسپاری امیلیانو زاپاتا قهرمان مکزیک / تصاویری از زندگی و اعدام موسولینی
  • سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به سالک مبتلا می‌شوند
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • چرخ اقتصاد و تولید کشور با دست‌های توانمند کارگران می‌چرخد
  • بیماری‌های مُخِل سلامت کارگران