Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-01@06:19:59 GMT

تبعات تامین کسری بودجه از بورس بیش از توان آن

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۰۰۵۵۷

تبعات تامین کسری بودجه از بورس بیش از توان آن

کارشناس بازارهای مالی می‌گوید که خروج نقدینگی به منظور تامین کسری دولت سبب بدهکار کردن دولت بعدی و ایجاد خلاء نقدینگی در نهادهایی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با دولت همکاری می‌کنند، می‌شود.

به گزارش سرویس بورس مشرق، سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده که دولت در سال گذشته ۲۳۰ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه درآمد کسب کرده است در حالی که وزیر اقتصاد در اواخر اسفند ماه گفت که تامین مالی از بورس ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتایج این میزان خارج کردن منابع نقد از بازار سرمایه و بورس با محوریت دولت را یکسال آینده خواهیم دید که از جمله می‌توان به کوچکتر شدن نقدینگی نهادهای عمومی و شرکت‌هایی که به طور مستقیم و غیر مستقیم با دولت برای خرید اوراق  همکاری می‌کنند، نمود پیدا کردن خلاء نقدینگی برای این شرکت‌ها، بدهکار کردن دولت بعدی و ایجاد تورم اشاره کرد.

بیشتر بخوانید:

نقدینگی بازار سرمایه باید به سمت تولید می‌رفت

در بودجه ۱۴۰۰ دولت پیشبینی کرده که ۹۵ هزار میلیارد تومان درآمد از محل واگذاری سهام شرکت‌های، ۱۲۵ هزار میلیارد تومان از انتشار اوراق اسلامی و ۱۴ هزار و ۱۶۴ میلیارد تومان از محل مالیات بر نقل و انتقال سهام  از بورس کسب کند که سر جمع رقمی نزدیک به ۲۴۰ هزار میلیارد تومان می‌شود. کسب این درآمد نیاز به حجم معاملات روزانه بالای  هزار ۱۵ هزار میلیارد باشد.

حجم معاملات امروز ۱۷ فرودین ماه سال جاری حدود ۳ میلیارد بوده که نتیجه آن ریزش ۱هزار واحدی و رسیدن شاخص کل به ۱میلیون ۲۶۱ هزار واحد بود. شاخص کل هم زون هم با ریزش ۰.۱۰ درصدی نسبت به روز گذشته به ۴۳۸ هزار واحد رسید.  

میزان اتکا به بازار سرمایه و خروج نقدینگی از این بازار به گفته اقتصاددانان تبعات تورم زا و سنگینی در آینده برای ارکان مختلف بازار دارد.  آقابزرگی کارشناس بازار مالی کوچکتر شدن نقدینگی نهادهای عمومی، ایجاد خلاء نقدینگی نهادهای اقتصادی و ایجاد تورم در سال آینده از تبعات برداشت بیشتر از حد از بازار سرمایه عنوان کرد.

این کارشناس مالی گفت: نتایج این میزان خارج کردن منابع نقد از بازار سرمایه و بورس با محوریت دولت را یکسال آینده خواهیم دید که از جمله می‌توان به کوچکتر شدن نقدینگی نهادهای عمومی و شرکت‌های که به طور مستقیم و غیر مستقیم با دولت برای خرید اوراق  همکاری می‌کنند، نمود پیدا کردن خلاء نقدینگی برای این شرکت‌ها، بدهکار کردن دولت بعدی و ایجاد تورم اشاره کرد، بنابراین تامین کسری بودجه یا نقدینگی به منظور پرداخت حقوق و غیره بیش از اندازه به همین صورت ادامه پیدا کند، ممکن است فضای بی اعتمادی را پررنگتر می‌کند.

اگر تغییر در اعضای شورای عالی بورس با تاکید بر محوریت قرار گرفتن بخش خصوصی در کنار سایر اصلاحات انجام نشود به نظر من نتیجه مناسبی نمی‌توان از فضای مدیریتی بازار داشته باشیم.

آقابزرگی می‌گوید که انتشار اوراق باید مبتنی بر تولید باشد در غیر این صورت اگر تنها به منظور پوشش بدهی و هزینه‌های جاری باشد نه تنها آثار مثبت اقتصادی ندارد بلکه آثار تورم زا است.  

وی افزود: هر چقدر این پیشگری‌ها را انجام دهیم در نتیجه اعتماد سازی افزایش پیدا می‌کند و می‌توان امیدوار باشیم که با رقبت، نقدینگی از جانب بخش خصوص  و مردم به بازار تزریق شود.

او خارج کردن کنترل تامین مالی با محوریت دولت از بازار سرمایه را از جمله الزامات تغییر ساختارهای بازار بورس در سال جاری خواند که باید در اصلاح قانون اوراق بهادار دیده شود.

تغییر شورای عالی بورس الزامی است

یکی از درخواست‌های که سهامداران خرد در پی زیان‌های که در بازار سرمایه متحمل شدند، حضور نماینده‌ای از سهامداران خرد در شورای عالی بود که قرار بر این شد که مجلس شورای اسلامی طرح تشکیل مجمع سهامداران حقیقی را اجرایی کند. آقا بزرگی هم عدم وجود ذی نفع سهامداران حقیقی را یکی از خلاء های موجود در بازار سرمایه می‌داند.

او تغییر ترکیب شورای عالی بورس را از دیگر الزامات تغییر زیر ساخت‌های بورس در سال جدید اعلام کرد و گفت: یکی از مواردی که لازم است بازنگری شود ترکیب شورای عالی بورس است، به ترتیبی که نگرش بخش خصوصی در آن لمس شود. شاید گفته شود که نمایندگان بخش خصوصی در شورای عالی بورس هستند اما تصمیم از بالا گرفته می‌شود و در حقیقت به شکلی به امضای شورای عالی بورس می‌رسد.

آقابزرگی گفت: اگر تغییر در اعضای شورای عالی بورس با تاکید بر محوریت قرار گرفتن بخش خصوصی در کنار سایر اصلاحات انجام نشود به نظر من نتیجه مناسبی نمی‌توان از فضای مدیریتی بازار داشته باشیم.

این کارشناس ادامه داد:  عملا به صورت شکلی حضور نمایندگان سهامداران خرد وجود دارد اما در عمل چنین موردی وجود ندارد. نمایندگان کانون نهادهای سرمایه گذاری یا بعضا نماینده معرفی شده از کانون کارگزاران، کانون سهامداران حقیقی جزو مواردی می‌تواند باشد که لازم است وجود داشته باشد. حتی در قانون جدید این مورد باید دیه شود که شخص مستقلی که حداقل منافع خاص بخش خصوصی و سهامداران خرد در شورای عالی بورس وجود داشته باشد که بتواند در این مجموعه نقش ایفا کند.

 او به پیچیدگی شکایت از رئیس سازمان بورس توسط سهامداران اشاره کرد و توضیح داد: موضوع این است که وقتی از بالاترین مقام اجرای در حوزه بازار سرمایه کسی شکایت داشته باشد، مستقیما به شورای عالی بورس می‌رود که دبیر مربوطه خود رئیس سازمان بورس است، این مسئله مثل این است که اگر فردی از یک قاضی شکایت داشته باشد باید پیش همان قاضی برود، این شکل باید به ترتیبی در قانون نگارش شود که خیلی راحتر و ملموس‌تر این موارد را ببینم.

دوگانگی در نرخ اوراق دولتی

آقابزرگی وجود نرخ ترجیحی و نرخ اسمی اوراق را یکی از موارد اولویت دار در اصلاح زیر ساخت‌های بورس در سال جدید می‌داند و در این مورد می‌گوید: اوراقی که در بازار معامله می‌شود یک نرخ ترجیحی دارد یک نرح اسمی و این دوگانگی علاوه بر تاثیرات منفی در بازار باعث می‌شود که اطلاعات و آمار ما اشتباه منتشر شود، مثلا عملیات بازار باز را به یک شکلی بانک مرکزی انجام می‌دهد که در حقیقت کاهش نرخ بهره بین بانکی را رقم بزند در صورتی که با نرخ‌های ترجیحی مبتنی بر همین اوراقی است که منتشر می‌شود در نهایت داده‌های مغایر ان چیزی است که بر روی کاغذ داریم، این نمونه های از این مسائلی است که به نظر من شاید در اولویت اصلاح زیر ساخت ها باشد.

این کارشناس معتقد است که حجم بالای از معاملات در بازار سرمایه تحت تاثیر اوراق بدهی است به همین دلیل است که سهم‌های شرکت‌های ارزنده خریداری ندارد.

او در سال جدید به سهامداران توصیه کرد: اگر قرار بر این باشد روند بازار تغییر کند شاید این سهام‌های که به سهولت الان می‌توان خرید کرد در اینده نتوان خرید. بهترین فرصت نسبت به سایر بازارهای همین سرمایه گذاری در بورس و فرابورس است.

منبع:بازار

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا بورس بازار بورس شاخص بورس بورس تهران فرابورس اخبار بورس سازمان بورس و اوراق بهادار دولت کسری بودجه بازار بازار سرمایه بازار سهام سهام هزار میلیارد تومان نقدینگی نهادهای شورای عالی بورس سهامداران خرد بازار سرمایه خلاء نقدینگی بخش خصوصی شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۰۰۵۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!

به گزارش خبرآنلاین ،دماسنج اصلی تالار شیشه‌ای در پایان معاملات دومین روز هفته جاری، با افت ۰.۸۷ درصدی، معادل ۲۰ هزار و ۲۸۴ واحد از ارتفاع این شاخص، در سطح دو میلیون و ۲۸۴ هزار و ۸۳۳ واحد قرار گرفت.

تجارت نیوز در خبری نوشت: رشد ارتفاع نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی اتفاق افتاد که شاخص هم‌وزن به‌عنوان نشان‌دهنده روند عمومی قیمت شرکت‌های کوچک و متوسط، عملکردی موازی به ثبت رساند. شاخص هم‌وزن نیز با افت ۰.۹۹ درصدی (معادل هفت هزار و ۵۳۶ واحد) در پله ۷۵۷ هزار واحدی قرار گرفت.

معاملات بورس تهران در آینه آمار و ارقام

تابلو بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات خرد (سهام و حق تقدم) را در روز یکشنبه، سه هزار و ۹۶ میلیارد تومان نشان می‌داد. این تابلو همچنین حجم معاملات روز یکشنبه را ۶.۹ میلیارد برگه سهم نشان می‌دهد.

از سوی دیگر، بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز از خروج سرمایه آنها از بازار سهام حکایت دارد. شاخص ورود و خروج پول در پایان معاملات روز یکشنبه بورس، از خروج ۱۱۹.۵ میلیارد تومانی پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی خبر می‌دهد.

پیش‌ بینی بورس دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

بازار سرمایه در دومین هفته اردیبهشت‌ماه، در حالی که همه اهالی تالار شیشه‌ای منتظر یک شروع مثبت و قوی بودند، روز منفی دیگری را پشت سر گذاشت. قامت سرخ نقشه بازار بورس، نشان از منفی بودن ۸۰ درصدی تابلوهای بورسی داشت.

حجم و ارزش پایین معاملات در کنار توقف روند ورود پول حقیقی‌ها به بازار سرمایه، روایتگر روز معاملاتی فرسایشی برای سهامداران بود. روند نماگرهای سهامی نشان می‌دهد برخلاف انتظار، در روز یکشنبه خبری از حمایت حقوقی‌ها نبود و روند معاملات با بازگشت قدرت خریداران همراه نبود.

کارشناسان معتقدند، در صورتی که محرک‌های بازار از جمله دلار نیمایی تغییر چندان محسوسی پیدا نکند، روند نوسانی بازار ادامه خواهد یافت. صندوق‌های اهرمی نیز، در پایان معاملات دومین روز هفته، در سوی منفی دامنه نوسان خود قرار گرفتند؛ این موضوع مشخص می‌کند معامله‌گران و سرمایه‌گذاران امید چندانی به تغییر شرایط در بازار روز میانی هفته ندارند.

با وجود این، دو خبر مثبت به بازار سرمایه تزریق شده که می‌تواند حال و هوای معاملات را در روز میانی هفته تغییر دهد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «معافیت‌هایی که در حوزه بورس وجود داشته، به قوت خود باقی خواهد ماند. همچنین نرخ مالیات بر عملکرد بنگاه‌ها به سطح ۲۰ درصدی بازگشت.»

از همین رو، در راستای پیش بینی بورس روز میانی هفته، می‌توان با توجه به اخبار مثبتی که به بازار سرمایه تزریق شده است، انتظار بازگشت نماگرهای سهامی به ریل مثبت را داشت.

۲۲۷۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900717

دیگر خبرها

  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • تبعات بند مشکل ساز بودجه بر صنعت بیمه و پیشنهاد عدم لحاظ بر درآمدها
  • مشهد با کسری ۴۶ درصدی تامین آب مواجه است
  • کدام خودروی سایپا 700 میلیون تومان شد؟
  • خروج نقدینگی حقیقی‌ها در روز منفی شاخص‌های بازار سرمایه
  • مدیریت «بازار دارو» یکی از اولویت‌های دولت است
  • کوچ نقدینگی از بازار طلا و ارز به بازار سرمایه/ بورس جذاب شد
  • مرکز خدمات سرمایه‌گذاری استان با حضور رئیس جمهور افتتاح خواهد شد 
  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!