Web Analytics Made Easy - Statcounter

وسعت ۱۴ میلیون هکتاری اراضی مستعد آبخوانداری و پخش سیلاب، حکایت از یک امکان عظیم بالقوه برای تبدیل تهدید سیل به فرصت آبادانی و سرسبزی ایران دارد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم«پرونده معجزه آبخیزداری»؛ موضوع آبخوانداری یا پخش سیلاب از مسائل مهم در حوزه منابع طبیعی، محیط زیست و کشاورزی است که می تواند نقش مهم و بسزایی، در جهش و پشتیبانی از تولید و تاب آوری سرزمین از مخاطرات طبیعی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به تدوین قانون برنامه توسعه هفتم در سال جاری و ضرورت توجه جدی به این مساله در این قانون، نظر مخاطبان را به یادداشتی از محمد تقی امانپور «عضو هیئت موسس جهادسازندگی، معاون آموزش جهاد سازندگی در دهه 70 و مدیرفعلی کانون جهادگران جهاد سازندگی» و مدیر جهادی که عمر خود را برای ترویج آبخیزداری و آبخوانداری در کشور صرف کرده و طرح های بزرگ آبخوانداری کشور مرهون زحمات این مدیر جهادگر است، جلب می نماییم:

 امروزه خارج شدن بخش عمده ­ای از نزولات 400 میلیارد متر مکعبی کشور و استحصال کمتر از 130 میلیارد متر مکعب آب در سال، وجود سیل­های مخرب، فرسایش بی ­رویه و بسیار دور از انتظار خاک، شوری تدریجی و کاهش دائمی سطح سفره­ های آب زیرزمینی، خشک شدن تدریجی قنوات و چشمه­ ها، افزایش دائمی بیابان­ها همگی پدیده­ های هشدار دهنده و بسیار خطرناکی هستند که حضور آنها در کنار زندگی روزمره ما حالتی عادی و معمول به خود گرفته و هر روز غفلت ما نسبت به آن بیشتر می­ شود. در برخورد انفعالی با حوادث مذکور اقداماتی کم و بیش صورت می­ گیرد اما تا حدی این جریان­های چاره­ جویانه، گذری، ناپایدار و کم­ اثر هستند؛ زیرا نه بر اساس یک راه­ حلی جدی، عمیق و درازمدت، بلکه بر اساس نگرانی ­های زودگذر پیگیری و اقدام می­ گردد.

قابل توجه است که حجم ریالی خسارات سالیانه سیل به کلیه زیربخش­های زیربنایی، تولیدی و خدماتی بالغ بر هزاران میلیارد تومان و پرداخت جبرانی خسارات به مردم و دستگاه­ها از محل بودجه دولتی به نسبت خسارات، بسیار اندک است. اگر به حوادث مذکور پدیده­ های جوی دیگر همچون پرشدن بیش از حد استاندارد حجم مخازن پشت سدها را که عاملی منفی و غیراقتصادی در برآورد هزینه ساخت سدها محسوب می­ گردد (و سالیانه بخش مهمی از حجم مفید سدها را که با هزینه­ های گزاف احداث شده­اند از دسترس خارج می­کند) اضافه کنیم ملاحظه می­ شود ابعاد فاجعه بیش از آن چیزی است که اکنون در دایره توجه ما قرار گرفته است.

(اما راهکار چیست؟) انسان در طول هزاران سال همواره تلاش نموده تا سیستم­های آبگیر مناسبی که از مزیت­های قابل قبولی در توسعه پایدار کشاورزی و استقرار تمدن­ها برخورد باشد، برای بهره­ برداری از نزولات و باران طراحی کند. امروزه احداث سدهای بزرگ و کوچک از متداول­ترین سیستم­های سطوح آبگیر باران است که علاوه بر هزینه گزاف احداث، هر روز مشکلات جدی­ تری را از خود نشان می­ دهند. عدم اجرای فعالیت­های آبخیزداری در حوزه­ های آبخیز سد و پرشدن مخازن آنها، بیابانی شدن تدریجی اراضی زیردست سدها که قبل از احداث سدها سفره­ های آبی آنها به طور طبیعی تغذیه می­ گردید، ایجاد تغییرات زمین شناسی در محدوده احداث سدها و بسیاری مشکلات دیگر توجه دانشمندان را به اندیشه و تدبیری نوین معطوف نموده است. اگر چه بحث جایگزینی سد سازی مطرح نیست، اما توجه و مطالعه و تحقیق پیرامون سیستم­های سطوح آبگیر جدید ما را قادر می­ سازد که روش­های مکمل و مناسب دیگری را به گونه­ ای به کار گیریم که با منابع محدود موجود بتوانیم ضمن کاهش یا از بین بردن آثار مخرب، حجم بیشتری از آب را در فلات خشک ایران در اختیار بگیریم که آبخوانداری و پخش سیلاب از گونه این روش ها است.

از برجسته ترین نمونه های آبخوانداری و پخش سیلاب در کشور، گربایگان فسا است؛ پدیده­ شگفتی که در تجدید حیات در بیابان گربایگان در طول سالیان گذشته پس از پخش سیلاب در آبخوان بالادست گذشته تکمیل و بهبود یافته و به شکوفایی رسیده است، آبخوان­ها را به عنوان یکی از باارزش­ترین سطوح آبگیر باران که ودیعه­ های الهی برای ما در فلات خشک ایران هستند، معرفی نموده است. با اجرای این اندیشه و ابتکار در حال حاضر، دشت گرم و سوزان گربایگان به مرتعی مشجر و جنگلی انبوه در وسعت 1365 هکتار تبدیل گردیده که در آن در طول 10 سال به علت پر آب شدن آبخوان تعداد چاه‌­های آب از 16 حلقه به 110 حلقه و وسعت اراضی کشاورزی دایر به 1500 هکتار افزایش یافته و امکان­پذیری مهاجرت معکوس روستاییان میسر گشته و سرزمینی به نام بهشت کوثر پدید آمده است.

از این رو در وضعیت کنونی نه تنها وسعت 14 میلیون هکتاری آبخوان­های شناسایی شده حکایت از یک امکان عظیم بالقوه را مطرح ساخته بلکه هزینه­ های اندک پخش سیلاب در آبخوان، امکان کنترل سیل و سرسبزی سرزمین با ایجاد عرصه ­های جنگلی انبوه و مراتع مشجر را فراهم نموده است ؛ زیرا که آبخوان به عنوان یک سدزیرزمینی و کم­ هزینه و بدون رسوب گیری که مدت­های طولانی قابل استفاده است مطرح می باشد. بنابراین با توجه به اینکه کنترل نزولات آسمانی با استفاده از روش­های علمی و تحقیقی از راهکارهای رسیدن به پیشرفت و تحول در هر کشوری محسوب می­شود، باید با حداکثر تلاش و دقت مهار و در راه توسعه و آبادانی کشورمان به کار گرفته شود و چگونگی بهره ­برداری تمام و کمال از قطره قطره نزولات آسمانی به صورت علمی باید مدنظر نظام علمی و آموزشی و پژوهشی باشد.

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

«معجزه آبخیزداری»| باغ قرآنی؛ بهترین راه مقابله با چالش های زیست محیطی/اثرات زیبانبار کاشت درختان غیرمثمر مضر چیست؟«معجزه آبخیزداری» |چرا قانون آبخیزداری باید در مجلس شورای اسلامی تصویب شود؟«معجزه آبخیزداری»| سود 25 برابری آبخیزداری شهری در برابر هزینه های آن«معجزه آبخیزداری»|نقش ویژه ائمه جمعه و جماعات در تقویت گفتمان آبخیزداری در کشور«معجزه آبخیزداری»|آبخیزداری؛ ضامن توسعه روستایی و محرومیت زدایی از روستاها«معجزه آبخیزداری» |نظرات آیت الله حائری شیرازی درباره آبخیزداری/ شعار وزارت جهاد کشاورزی باید آبخیزداری باشد«معجزه آبخیزداری»|ذخیره‌سازی آب زیر زمین/ نظر مفسرین قرآن کریم در‌این‌باره چیست؟«معجزه آبخیزداری»|هند چگونه غذای 1.3 میلیارد نفر را تامین می‌کند؟«معجزه آبخیزداری»| مشکل پدیده گردوغبار را چگونه حل کنیم؟ صرفه‌جویی چند ده میلیون دلاری با آبخیزداری«معجزه آبخیزداری»| 120 میلیون هکتار در کشور مستعد آبخیزداری؛ مجلس جدید ورود کند«معجزه آبخیزداری»| هزینۀ احیای «کل قنات‌های کشور» فقط به‌اندازۀ «یک سد»/7میلیارد مترمکعب آب را از دست ندهیم«معجزه آبخیزداری»| ضرورت تصویب قانون مدیریت جامع حوزۀ آبخیز در مجلس«معجزه آبخیزداری» | جهش تولید و مهار سیل، دو ثمرۀ "آبخوان‌داری"«معجزه آبخیزداری» | دهشتناک­‌تر از ویروس کرونا«معجزه آبخیزداری» | در این شهر آمریکا، با آبخیزداری شهری، 80درصد سیلاب در زمین فرو می‌رود«معجزه آبخیزداری» | راه­‌حل جلوگیری از سیل در تهران: دره­‌رودها را دریابید« معجزه آبخیزداری» | «زمین‌لغزش» و خسارت ناشناختۀ 15هزارمیلیاردی«معجزه آبخیزداری» | انقلاب در کشاورزی و دامداری کشور با آبخوان‌داری

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سازمان جنگل ها سیل سازمان جنگل ها سیل معجزه آبخیزداری پخش سیلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۰۶۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معاون رئیسی : بهترین فرصت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم است

معاون امورمجلس رییس جمهور گفت: برخی به دنبال ایجاد دلهره در دل ایرانیان خارج از کشور هستند در حالی که هم اکنون بهترین فرصت برای برگشت ایرانیان و زندگی و سرمایه گذاری  آنان در ایران فراهم است.

 سیدمحمد حسینی روز دوشنبه پس از حضور در مراسم روز ملی خلیج فارس در پاسخ به پرسش ایرنا در این باره افزود: قوانین متفرقه و پراکنده ای برای ایرنیان خارج از کشور وجود دارد که دولت در حال متمرکز کردن این قوانین است.

وی تاکید کرد: شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور نیز فعال تر از گذشته در حال کار در این حوزه است و رییس جمهور در این زمینه اهتمام ویژه دارد.

حسینی توضیح داد: مسائل و ابهاماتی درباره این افراد وجود دارد که از جمله آنها می توان به تابعیت کودکان ایرانیانی که در خارج از کشور به دنیا می آیند اشاره کرد که این مباحث در کمیسیون سیاسی و دفاعی دولت مطرح شده است که به صحن دولت می آید و سپس به صورت لایحه تقدیم مجلس می شود.

وی یادآور شد: برای هنرمندان و فعالان فرهنگی خارج از کشور نیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعال است و زمینه برای بازگشت و کار آنان وجود دارد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ضرورت اجرای ۱۵۰ هزار هکتار طرح‌های آبخیزداری در شهرضا
  • سیلاب و تگرک محصولات کشاورزی بوشهری‌ها را تهدید می‌کند
  • خسارت ۸۳ میلیارد تومانی سیل به سازه‌های آبخیزداری زیرکوه
  • فرمانداری نائین به فرمانداری ویژه تبدیل شد
  • اجرای ۲۷ سازه آبخیزداری در استان اردبیل
  • توجه به بسته‌بندی صنایع‌دستی در اولویت قرار بگیرد
  • معاون رئیس‌جمهور: بهترین فرصت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم است
  • معاون رئیسی : بهترین فرصت برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم است
  • کنترل ۲ میلیون متر مکعب سیلاب در سازه‌های آبخیزداری بیرجند
  • تلاش برای امرار معاش مصداق جهاد با دشمن است