Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-03@03:54:49 GMT

مسئله بهداشت و سلامتی در آموزه های دینی

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۱۱۰۷۰

مسئله بهداشت و سلامتی در آموزه های دینی

تقرب به خداوند آرزوی دیرینه انسان‌های مؤمن است. جالب آنکه قدم اول برای رسیدن به این خواسته، طهارت و پاکی ظاهری است. ارتباط با خداوند متعال امری شدنی و ممکن است اما آن چه این دیدار را لذت بخش و روحانی می‌کند، رعایت آداب این ملاقات است.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: فطرت آدمی همان گنج درونی انسان ها است که راه و روش زندگی صحیح و خداپسندانه را نمایان می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مراجعه به این هدیه الهی و گوش جان سپردن به درخواست های آن، بهترین راه برای رستگاری در دنیا و آخرت است. میل به پاکیزگی و سلامت، یکی از فطریات بشریت بوده که عمل به آن، ضامن سلامت جسمی و روحی انسان هاست.

دین مبین اسلام با عنایت به این خواسته درونی اولین قدم را برای رسیدن به این هدف برداشته و با تحریم پلیدی ها و تشویق به پاکیزگی ها، مسیر را هموار کرده است.

 

نگاه اسلام به بهداشت و سلامتی

 

اسلام به عنوان آئین برگزیده و ممتاز الهی، نگاه ویژه ای به این مسئله داشته است. احکام و قوانین اسلام بهترین گواه بر این مطلب است که هیچ دین و مکتبی مانند اسلام، نسبت به مسائل و اصول بهداشتی سفارش نکرده است. اگر زاویه دیدمان را نسبت به دستورات اسلام اصلاح کرده و عینک ریزبینی به چشمانمان بزنیم متوجه خواهیم شد که احکام الهی با ظرافت خاصی تبدیل به قانون شده و دلایل مختلفی در کنار هم قرار گرفته اند تا یک اصل عملی برای مکلفین ایجاد شود. پس یکایک این آداب، حساب شده و دقیق بوده و هدف مشخصی را دنبال می کنند.

نکته جالب توجه، جایگاه محوری بهداشت و سلامت در دستورات شرعی اسلام است تا جایی که علت حرمت بسیاری از امور در شریعت اسلام، آسیب به بدن و عدم رعایت نکته های بهداشتی است؛ این بدان معناست که این آئین الهی تنها به جنبه های روحی و روانی بشر نپرداخته و به سلامت جسمی انسان ها نیز اهمیت می دهد. امام باقر عليه السلام فرمودند: «خداوندي که انسان را خلق کرده است، مي داند که چه چيزي براي او مفيد و چه چيزي مضر است، در نتيجه چيزي که مفيد است را حلال و چيز مضر را حرام کرده است.»[1] همچنين در قرآن کريم آمده است: «چيزهاي طيب و پاکيزه را براي شما حلال و چيزهاي پليد و خبائث را براي شما حرام کرديم.»[2]

 

ثمرات بهداشت در زندگی فردی و اجتماعی

1)ارتباط با پروردگار:

تقرب به خداوند آرزوی دیرینه انسان های مؤمن است. جالب آنکه قدم اول برای رسیدن به این خواسته، طهارت و پاکی ظاهری است. ارتباط با خداوند متعال امری شدنی و ممکن است اما آن چه این دیدار را لذت بخش و روحانی می کند، رعایت آداب این ملاقات است. بهترین راه برای هم کلامی با پرودگار یکتا، ایستادن به نماز است که تنها با داشتن طهارت(وضو یا غسل) امکان پذیر می باشد. تطهیر بدن، لباس، مکان وغیره اولین گام برای تقرب الهی است.

 

2)  رشد و تکامل معنوی:

رعایت نکات بهداشتی نه تنها در رشد و ترقی انسان در زندگی روزمره موثر است بلکه تکامل معنوی انسان نیز به آن وابسته می باشد. شاید در نگاه اول ارتباطی بین رعایت بهداشت و رشد در مسائل معنوی دیده نشود ولی نگاهی دقیق و هوشمندانه در این مسئله، راز این مطلب را نمایان می کند. از آن جایی که صحت و سلامت آدمی در گرو رعایت بهداشت است بنابراین کسی که از سلامت جسمی برخوردار نباشد نه تنها در زندگی مادی بلکه در زندگی معنوی نیز موفق نخواهد بود. بنابراین رعایت بهداشت و توجه به سلامت جسم، بستر موفقیت انسان برای رسیدن به تکامل معنوی و قله های معرفت را مهیا می کند. امام صادق علیه السلام نیز در روایتی می فرمایند: «العافِیَةُ أَجمَلُ عَطاءٍ؛ [3] سلامتی از بهترین نعمت‌های خدادادی است.»

 

3)داشتن جامعه ای موفق:

یکی از مهم ترین ابزارهای تکامل و پیشرفت انسان، سلامت جسم و روان است. جامعه موفق جامعه‌ ای است که جسم و روان مردم آن سالم باشد. علت این است که اولین عامل رکود، عقب گرد و عدم پیشرفت یک جامعه، سستی و کم کاری نیروی انسانی آن است. آن چه با این گزاره رابطه مستقیم دارد، سلامت جسمی و روانی است که در گرو رعایت دستورالعمل های بهداشتی می باشد. بنابراین می توان شکل گیری آینده یک جامعه را در سلامت افراد آن دانست و ایجاد خلل در این مسئله حیاتی می تواند آینده ی بشریت را به مخاطره بیندازد.

 

نویسنده: سید محمدجواد سایبان، کارشناس سطوح عالی حوزه علمیه قم

 

پی نوشت ها:

[1] کافی، ج6، ص242

[2] سوره اعراف، آیه157

[3] بحار، ج 78، ص 365

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: بهداشت در اسلام روز جهانی بهداشت سبک زندگی اسلامی برای رسیدن سلامت جسمی انسان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۱۱۰۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوه‌نمایی دشمنان سلامتی در رسانه‌ها / تبلیغ کالاهای آسیب‌رسان سلامت؛ ممنوع

سرپرست اداره کل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بر لزوم بازنگری در دستورالعمل‌های تبلیغات محصولات آسیب‌رسان به سلامت به قصد جدیت در اجرا تاکید کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر عبدالعظیم بهفر، گفت: قوانین منع تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت به مانند "حروف والی" در زبان عربی هستند که گرچه نوشته می‌شوند اما خوانده نمی‌شوند. لذا، به رغم اینکه قانون منع تبلیغات کالاهای آسیب رسان در رسانه ملی مصوب است و هر ساله کالاهای آسیب رسان و غیر مجاز اعلام می شوند اما اجرای جدی این قانون در محاق قرار می‌گیرد و شوربختانه شاهد جلوه نمایی دشمنان سلامتی در رسانه‌ها هستیم.

بنابر اعلام روابط عمومی سازمان غذا و دارو، وی افزود: عدول از این قانون هم به روش‌های مختلف صورت می گیرد و ادعاهای غیر واقعی یا اغراق در معرفی محصول پاشنه آشیل بسیاری از تبلیغات است، گاهی عنوان عوض می شود، گاهی با ایما و اشاره محصول را تبلیغ می کنند که البته در پس این اقدامات یک ترس از قانون مشاهده می شود؛ اما با تساهل و مداراهای اخیر برخی از شرکت‌ها و نشان‌های تجاری با چراغ سبز رسانه ملی در چشم قوانین زل می زنند و آشکارا و مستقیم مخاطب را به مصرف محصولات آسیب رسان به سلامت دعوت می کنند.

 بهفر در همین ارتباط به برگزاری جلسات مشترک با مسوولان رسانه ملی اشاره کرد و گفت: در جلساتی که با مسئولان رسانه ملی برگزار کرده‌ایم مهم‌ترین دلیل مدارا با تخلفات تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت را کم بودن بودجه و ضرورت اکتساب منابع مالی برای بقا و استمرار فعالیت ها عنوان می کنند که صحت سنجی این موضوع کار ارگان‌های بودجه ای است، اما آنچه اظهر من الشمس است اینکه "هدف نمی تواند توجیه گر وسیله باشد"؛ شیوع بیماری‌های مختلفی مثل سرطان حتماً با مولفه غذاهای مضر مماس است و حتماً تغذیه غیر سالم در بسط سبک زندگی اشتباه تاثیرگذار است.

وی افزود: طبیعتاً یکی از مهم‌ترین ناظران در کنار ارگان‌های دیگر، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است و ما ملزم به برخورد سلبی و حتی قضایی با کسانی هستیم که با تخطی از قوانین سلامت، جامعه را تهدید می کنند؛ اما فرد فرد جامعه نیز باید نسبت به سلامت خود حساس باشند و دست از مطالبه گری به انحا مختلف بر ندارد.

سرپرست اداره کل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، در واکنش به برخی ادعاهای نادرست در تبلیغات محصولات غذایی، تاکید کرد: در حوزه تبلیغات محصولات غذایی گاهی اوقات ادعاهای نادرست و خلاف واقع مطرح می شود که برخی از آنها اصولا موضوعیت ندارد؛ مثلا درج عنوان بدون کلسترول روی روغن های نباتی نیز از این دسته تبلیغات محسوب می‌شود؛ چرا که روغن‌های نباتی در اصل فاقد کلسترول بوده و تنها در روغن های حیوانی وجود دارد.

بهفر گفت: درج عنوان بدون افزودنی روی شیرهای استریل نیز از این دست تبلیغات است؛ چراکه شیرهای استریل نیازی به افزودنی یا نگهدارنده ندارند، چون داخل آن میکروبی وجود ندارد.

وی افزود: به هر حال بسیاری از اسنک‌ها، روغن ها، انواع سُس، آب‌میوه ها و نوشیدنی هایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم، محصول یا شرکت و برند را تبلیغ می کنند غیر قانونی هستند و نباید در رسانه ملی یا هر رسانه دیگر تبلیغات داشته باشد.

بهفر گفت: یکی از موضوعاتی که در تبلیغات کالاهای آسیب رسان وجود دارد و برخی آن را به عنوان یک چالش به حساب می‌آورند، کلی بودن دستورالعمل تبلیغات است که شاید بهتر باشد ارگان های مرتبط با این موضوع دستورالعمل را با شاخص های کمی قابل سنجش و اندازه گیری، به روزرسانی نموده و دستورالعمل جدید را با جدیت عملیاتی کنند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: شورای سیاست‌گذاری سلامت صدا و سیما هم به عنوان فصل مشترکی در پیشبرد اهداف سلامت محور، می تواند در احیای اجرای قانون منع تبلیغات محصولات آسیب رسان به سلامت در رسانه ملی نقش ایفا کند و ما هم آمادگی داریم تمامی امکانات خود در جهت اشاعه فرهنگ سلامت را در اختیار نهاد مهم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی کشور قرار دهیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • این ویتامین چربی کبد را دفع می‌کند | روش‌های کاربردی برای تقویت سلامت کبد
  • پاسخ به شبهات نسل جوان رسالت خطیر معلمان و اساتید است
  • چه نوع آبی برای سلامتی مفید است؟
  • کمبود نیروی پرستاری، یک‌ مسئله جهانی است
  • بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد
  • جلوه‌نمایی دشمنان سلامتی در رسانه‌ها / تبلیغ کالاهای آسیب‌رسان سلامت؛ ممنوع
  • رفتارهای نادرست در شیوه زندگی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان
  • «نور» طرحی برای تکریم زنان جامعه است
  • پانی پوری ؛ غذای سنتی خیابانی در هند با رعایت کامل بهداشت! (فیلم)
  • اجرای درمان رایگان کودکان در بیمارستان‌های علوم پزشکی تهران