Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-27@16:01:03 GMT

تاثیر بودجه ۱۴۰۰ بر بازار سهام

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۲۸۱۱۵

تاثیر بودجه ۱۴۰۰ بر بازار سهام

بغزیان معتقد است که سال ۱۴۰۰ سالی است که بودجه به بورس متکی است و امیدوار است بازار سرمایه بتواند رونق واقعی بگیرد. به گزارش پول نیوز، لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به مجلس ارائه شده است و به نظر می‌رسد ارقام آن غیرواقعی باشد. میزان درآمد‌های نفتی و مالیاتی به ترتیب ۱۹۹ هزارمیلیاردتومان و ۲۴۷ هزارمیلیارد تومان پیش بینی شده و نمایندگان مجلس معتقدند که با وجود رکودی که به دلیل شرایط کرونایی بر بازار‌های مختلف حاکم شده است، محقق نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین به نظر می‌رسد که میزان درآمد‌های نفتی نیز به نوعی است که دولت به مذاکره و باز شدن راه‌های فروش نفت به واسطه مذاکره با آمریکا یا احیای برجام امید بسته است.   حال جای خالی این درآمد‌ها را چه منابعی پر خواهد کرد؟ آیا شدت استقبال مردم از بازار سرمایه در تابستان سال جاری، دولت را به تکیه کردن مجدد به این بازار امیدوار کرده است؟   آلبرت بغزیان، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و استاد اقتصاد و مسائل مالی درمورد بودجه سال ۱۴۰۰ و تاثیر آن بر بازار سهام مطرح کرد: اگر بخواهیم وظیفه بودجه را در ابتدا تشریح کنیم؛ می‌توان گفت که بودجه سند مالی یا درآمد-هزینه‌های دولت برای سال آینده و یک پنجم یا یک ششم برنامه توسعه آن کشور است. این سند قرار است در راستای برنامه توسعه قدم بردارد. اما به نظرمی رسد که بودجه کشور بیشتر برنامه سالیانه دولت است و درراستای توسعه نیست. اما از آنجا که باید در راستای برنامه توسعه باشد باید بر شاخص قیمت ها، اشتغال و رشد اقتصادی موثر باشد که درعمل این هم مسئله هم در بودجه ندیده ام که بگویم ارقام طوری نوشته شده و درآمدی که برای دولت پیش بینی شده و هزینه می‌شود که به آن اهداف برسد؛ بنابراین این مسئله برای تمام بودجه‌ها ازجمله بودجه سال ۱۴۰۰ منتفی است.

وی افزود: این بودجه انبساطی است و شکی درآن نیست. اما در چه بخش هایی؟ در بخش‌هایی که اگر قرار است زیرساخت را تقویت و پروژه‌های عمرانی را رشد و توسعه دهد. یا باید اینطور باشد یا اگر نیست، متمرکز بر بخش جاری است؟ به نظر می‌رسد بخش جاری بودجه بر بخش عمرانی قالب است؛ بنابراین حتما باید هزینه‌ها را تعریف کند و باید برای این هزینه‌ها منابع درآمدی درنظر بگیرد که حتما اتفاق می‌افتد. معمولا دولت یکسری درآمد‌های صادراتی را دارد که وزارت نفت می‌تواند در بخش درآمد‌های نفتی مشخصا بگوید این اعداد محقق می‌شود یاخیر.

بغزیان تصریح کرد که دربخش درآمد‌های مالیاتی نیز سال‌ها این بحث بوده است که آیا این درآمد‌ها توانسته اند با نسبت معقولی از تولید ناخالص ملی جمع آوری شوند؟ در سال‌های اخیر شاهد بودیم که اینطورنبوده است. بسیاری از کشور‌هایی که کمتر از ما توسعه یافته اند درآمد مالیاتی شان ۲۵% GDP آن هاست. یعنی از درآمد ملی، ۲۵ درصد مالیات گرفته می‌شود. این حجم اخذ مالیات برای ما زیر ۱۰ درصد است و این یعنی هیچ. یعنی فقط من و شما می‌پردازیم و دیگران که در تولید ملی سهیم هستند یا از پرداخت معاف هستند یا از آن فرار می‌کنند.

این استاد اقتصاد می‌گوید: عملا زمانی که می‌گوییم بودجه‌ای بدون اتکا به نفت تنظیم شود یعنی ازطریق درآمد‌های مالیاتی و عوارض تنظیم شود، اما این مسئله کماکان مغفول مانده است؛ بنابراین دولت از کجا باید هزینه هایش را تامین کند؟ فروش سهام دولتی یا خصوصی سازی؛ که به سرنوشت جالبی هم دچار نشدند؛ بنابراین سراغ عرضه مستقیم سهام می‌رود. ما دو تجربه تلخ نیز دراین باره داشته ایم و سومین آن هم که بازار سهام بود. حال چرا بازار سهام سقوط کرد و خراب شد؟ یکی ازدلایل دارا یکم بود و یکی دارا دوم یا همان پالایشی اول بود و به قدری کش آمد که درنهایت هنوز قیمتش به نرخی که به مردم فروختند نرسیده است.

وی تاکید کرد که با این اوصاف چه انتظاری داریم که بسته‌های بعدی مورد استقبال قرار بگیرد؟ می‌گویند بسته‌های بعدی دولت در بازار سرمایه، گروه خودرویی یا بانکی‌ها هستند. اما اگر قرارباشد با همین منوال عرضه شود بورس با سقوطی که کرده است بدتر از این نخواهد شد و بسته‌هایی که قرار است تامین مالی دولت را انجام دهند مورد استقبال قرار بگیرند؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم سال ۱۴۰۰ سالی است که بودجه به بورس متکی می‌شود و امیدوار است. ما نیز امیدوار هستیم که نظارت کافی باشد تا صف‌های خرید و فروش‌های مصنوعی تشکیل نشود که این سیاست ناکام بماند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در پاسخ به این که برخی معتقدند درآمد‌های پیش بینی شده نفتی که معادل ۱۹۹ هزار میلیارد تومان است، تورم ایجاد می‌کند و از طرفی تورم می‌تواند تاثیر مثبتی بر بورس خواهد داشت، تاکید کرد که نمی‌توانم بگویم درآمد‌های نفتی و صادرات انجام می‌شود یاخیر. این مسئله به وزارت نفت مربوط است که آیا می‌تواند این رقم را بفروشد و بانک مرکزی می‌تواند این رقم را به کشور بازگرداند یا باز هم این منابع در خارج از کشور بلوکه می‌شوند؛ بنابراین آن‌ها باید نظر دهند.

بغزیان توضیح داد که به نظر می‌رسد که درآمد‌ها محقق می‌شود، زیرا یک سال فرصت دارند، اما در فواصلی که این وجوه باید به کشور بازگردند دولت از کچا می‌خواهد کسری و حداقل هزینه یک دوازدهم‌ها را تامین کند؟ درآمد‌های نفتی اینطور نیست که هر روز و مستمر به کشور ترزیق شوند. درنتیجه کسری‌های موضعی و مقطعی را چطور قرار است تامین کند؟ به سراغ بانک مرکزی می‌رود و باز هم بی انضباطی مالی دیده می‌شود. بانک مرکزی بودجه دولت را پیش رویش می‌گذارد و از این طرف به دولت تضمین می‌کند که باید این مبلغ را پس دهد. بدون اینکه پایه پولی را افزایش دهد یا تورم ناشی از افزایش نقدینگی را ایجاد کند.

استاد اقتصاد می‌گوید که تجربه نشان داده حتی اگر این دولت هم ادامه می‌یافت باز این بودجه به عواقب نامطلوب منتهی می‌شد. چه برسد به این که دولت دیگری قرار است این بودجه را در دست بگیرد، حساب کنید که تا انتخابات انجام شود و دولت جدید سرکار بیاید نصف سال گذشته و این مدت یعنی بلاتکلیفی و دولت کاملا چراغ خاموش تخلفات بودجه‌ای را انجام می‌دهد و این انحرافات صورت می‌گیرد و اینجاست که نهاد ناظر که مجلس است بدون توجه به اینکه قرار است دولت جابجا شود باید نظارت ماهانه را بر ارقام و منابع و مصارف بودجه داشته باشد. با این حال باز ضعف وجود دارد و نباید از این دولت و مجلس و کمیسیون‌ها انتظار معجزه داشته باشیم تا نظارتی را داشته باشند که سال گذشته نداشتند.   او درواکنش به سوال مذکور پاسخ داد: بنده خیلی موافق بازار سهام بودم و اعتماد داشتم. اما زمانی که برایم ثابت شد اقدام دولت یک نقشه بدی بود و سهامی که عرضه شد و پولی که روانه جامعه شد را به سمت بورس هدایت کرد و شاخص تا ۲ میلیون واحد رشد به یک باره سقوط کرد، این اعتماد را از دست دادم. چه برسد به کسانی که از ابتدا بدبین بودند.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: به نظر من بحث بی اعتمادی تنها طوری جبران می‌شود که عملا زمانی که اعلام می‌کنند می‌خواهند بسته خودرویی یا بانکی را در بازار سهام ارائه کنند به موقع ارائه شود و درطول آن زمان هم اتفاقی برای ارزش سهم‌ها نیفتد. روزی که پالایشی معرفی شد و بحث سلف نفتی درمیان بود این ریزش صورت گرفت و کسی توجه نمی‌کند که چرا باید این همزمانی اتفاق بیفتد؟ نه اینکه عده‌ای منتظر بودند این مسئله اعلام شود و ریزش را آغاز کنند. آن هم ریزش مصنوعی که تا ۷۰ درصد کاهش را به دنبال داشت و این مسئله غیرطبیعی بوده است. اگر قرار باشد دوباره همین کار و بلا را سر بازار سرمایه درآورند آن هم در بحبوحه انتخابات و انتقال قدرت بازهم همان اتفاق بر سر دارایی مردمی می‌افتد که می‌خواهند وارد بورس شوند.

بغزیان ادامه داد: دولت تعهد دارد زمانی که سهامی را می‌فروشد و افراد می‌خواهد آن را بخرند، سود کنند. وگرنه اوراق مشارکت بهتر است و حداقل از ارزش اسمی اش کمتر نمی‌شود و درنهایت سود خواهد داشت. دولت نباید اوراقی را بفروشد و درهمان زمانی که هنوز تخصیص نیافته و در سبد مردم نیامده است قیمتش از ارزش خریدش پایین‌تر آمده باشد. این خیلی بی انصافی است. حداقل به قیمت روز آن سبد به مردم عرضه می‌کنند نه اینکه با ۱۵ درصد کاهش ارزش عرضه شود.  

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: اقتصاد ایران نرخ تورم مجلس شورای اسلامی بودجه 1400 انتخابات درآمد های نفتی بازار سرمایه نظر می رسد بازار سهام درآمد ها هزینه ها سال ۱۴۰۰

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۲۸۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

فرارو- خرید آپارتمان در چالوس طبق رسم نانوشته سال‌های اخیر، همزمان با اتمام تعطیلات نوروزی مورد توجه خریداران حوزه مسکن قرار گرفته است. رشد جست‌وجو‌های اینترنتی ظرف هفته‌های اخیر درباره خرید آپارتمان در چالوس نشانه‌ای از این اتفاق است و علاوه بر چالوس، انگار مسافرانی که تعطیلات را در لاهیجان و رشت گذراندند، دنبال چند و، چون خرید آپارتمان در این شهر‌ها هستند. بررسی‌های فرارو از جدید‌ترین فایل‌های مسکونی مشخص می‌کند خرید آپارتمان در چالوس بابت واحد‌های دوخوابه دست‌کم متری ۲۵ میلیون آب می‌خورد. این عدد در شهری مثل لاهیجان دست‌کم به متری ۳۰ میلیون می‌رسد و ارقام پیشنهادی بخشی از فروشنده‌ها در رشت به عددورقم‌های فعلی بازار مسکن پایتخت طعنه می‌زند.

خرید آپارتمان در چالوس

خرید آپارتمان در چالوس براساس ارقام پیشنهادی فروشنده‌ها در پلتفرم‌های مخصوص حوزه مسکن دست‌کم متری ۲۵ میلیون خرج برمی‌دارد. مثلا یکی از ارزان‌ترین آپارتمان‌های ۸۰ متری و دوخوابه در این شهر دقیقا دو میلیارد تومان آگهی شده است. با این اوصاف فروشنده بابت هر متر مربع ۲۵ میلیون قیمت گذاشته. حدود ۱۵ سال از زمان ساخت واحد می‌گذرد و با اینکه واحد طبقه چهارم قرار دارد، خبری از آسانسور در ساختمان نیست.

آپارتمان ۷۵ متری دیگری در چالوس با عمر بنا ۱۴ سال، متری ۳۳ میلیون آگهی شده و ارقام پیشنهادی فروشنده دیگری بابت آپارتمان ۸۰ متری و ۱۰ سال ساخت، متری ۳۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است. با این حال وقتی سراغ گزینه‌های نوساز و اصطلاحا فول‌امکانات می‌رویم، ارقام پیشنهادی فروشنده‌ها به‌شکل معناداری افزایش پیدا می‌کند.

آپارتمان ۷۰ متری و نوساز به‌عنوان مثال در چالوس معادل چهار میلیارد و ۵۵۰ میلیون یعنی متری ۶۵ میلیون تومان آگهی شده است. عددی که براساس آمار‌های رسمی از متوسط قیمت مسکن در نیمی از مناطق ۲۲ گانه تهران بیشتر است.

خرید آپارتمان در لاهیجان

لاهیجان یکی از شهر‌های استان گیلان است که در هفته‌های اخیر جست‌وجو‌های اینترنتی درباره چند و، چون خرید آپارتمان در این شهر افزایش پیدا کرده است. در همین شهر اغلب فروشنده‌ها برای آپارتمان‌هایی که حدود ۱۰ سال از عمربنا آن‌ها می‌گذرد، رقمی نزدیک متری ۳۰ میلیون تعیین می‌کنند.

قیمت آپارتمان ۷۰ متر در لاهیجان درحالی توسط فروشنده‌ای متری ۳۲ میلیون و ۸۵۷ هزار تومان تعیین شده که دقیقا ۱۰ سال از زمان ساخت واحد می‌گذرد و به‌جز پارکینگ، در فهرست امکانات چیزی دیده نمی‌شود.

قیمت آپارتمان ۶۳ متری و تقریبا مشابه دیگری متری ۳۳ میلیون و ۳۳۳ هزار تومان اعلام شده و فروشنده دیگری برای خانه ۶۰ متری که سال ۹۲ ساخته شده، همین عدد را در کادر قیمت گذاشته.

خرید آپارتمان در رشت

خرید آپارتمان در رشت، می‌تواند معادل متوسط قیمت مسکن در پایتخت هزینه داشته باشد. آخرین آمار‌های رسمی متوسط قیمت مسکن در تهران را حدود متری ۸۰ میلیون نشان می‌دهد و ارقام پیشنهادی بخش قابل توجهی از فروشنده‌ها در رشت در همین محدوده قیمت قرار می‌گیرد.

آپارتمان ۶۴ متری که چهار سال از عمر بنا آن در رشت می‌گذرد را تصور کنید. رقم پیشنهادی فروشنده برای این واحد متری ۷۹ میلیون و ۶۸۷ هزار تومان قیمت گذاشته است. با این اوصاف خریدار باید پولی معادل پنج میلیارد و ۱۰۰ میلیون برای این واحد کنار بگذارد.

آپارتمان ۶۰ متری دیگری با عمر بنا ۱۷ سال، متری ۷۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فروخته می‌شود و ارقام پیشنهادی فروشنده‌ها برای گزینه‌های ارزان‌تر، تا مرز متری ۴۵ میلیون تقلیل پیدا می‌کند. مثل آپارتمان ۸۰ متری و دوخوابه‌ای که با ۲۰ سال عمر بنا متری ۴۵ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان آگهی شده است.

قیمت آپارتمان در چالوس، لاهیجان و رشت

موقعیت

متراژ

عمر بنا

امکانات

قیمت کل

قیمت هر متر

چالوس

80 متر

15 سال

پارکینگ و انباری

دو میلیارد

25 میلیون تومان

چالوس

75 متر

14 سال

پارکینگ و انباری

دو میلیارد و 500 میلیون

33 میلیون و 333 هزار تومان

چالوس

70 متر

نوساز

آسانسور، انباری و پارکینگ

چهار میلیارد و 550 میلیون

65 میلیون تومان

لاهیجان

70 متر

10 سال

پارکینگ

دو میلیارد و 300 میلیون

32 میلیون و 857 هزار تومان

لاهیجان

63 متر

10 سال

پارکینگ و انباری

دو میلیارد و 100 میلیون

33 میلیون و 333 هزار تومان

لاهیجان

60 متر

11 سال

پارکینگ و انباری

دو میلیارد تومان

33 میلیون و 333 هزار تومان

رشت

64 متر

چهار سال

آسانسور، انباری و پارکینگ

پنج میلیارد و 100 میلیون

79 میلیون و 687 هزار تومان

رشت

60 متر

17 سال

آسانسور، انباری و پارکینگ

چهار میلیارد و 350 میلیون تومان

72 میلیون و 500 هزار تومان

دیگر خبرها

  • بودجه گروگان بورسی‌ها
  • ارزش بازار آلفابت از ۲ تریلیون دلار گذشت
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه
  • ۱۷ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها از بازار سهام خارج شد
  • بودجه گروگان بورسی‌ها/زنگنه:کاهش معافیت‌های مالیاتی بدعت است
  • پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید
  • مروری بر بودجه در سال ۱۴۰۳؛ دست دولت در جیب مردم برای جبران کسری!
  • تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال
  • بهای نفت در بازار جهانی کاهش‌ یافت
  • سرنوشت عجیب یک وعده رییسی/ اختلاف قیمت کوییک ۱۳ برابر شد! + اینفوگرافیک