Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، وفا ثابتی مدیر پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی منطقه ثامن مشهد در خصوص جزئیات تخریب خانه موزه کنانی مشهد گفت: اثر تاریخی خانه کوزه کنانی در تملک اهالی خمینی‌شهر اصفهان قرار دارد. این بنا از آن جا که با حکم دیوان عدالت اداری از ثبت آثار ملی خارج شده و مالک آن در سال ۹۷ تقاضای تخریب و بازسازی آن به یک زائرسرا برای اهالی خمینی‌شهر را به شهرداری مشهد ارائه می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



او افزود: در همان زمان، شهرداری مشهد از میراث فرهنگی کسب تکلیف کرد و به دلایلی اداره‌کل میراث فرهنگی خراسان رضوی با آن درخواست مخالفت می‌کند. این بنا در گذشته کنسولگری آمریکا و روسیه بوده و قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد و سابقه مهمی از هویت تاریخی مشهد محسوب می‌شود. همچنین این بنا در طرح تفصیلی آن زمان، کاربری فرهنگی داشته و جهت تخریب و بازسازی مستلزم تغییر کاربری در کمیسیون ماده ۵ شهر مشهد بوده است. به همین دلیل اداره‌کل میراث فرهنگی استان با تخریب این اثر تاریخی در آن زمان مخالفت کرده است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی منطقه ثامن مشهد ادامه داد: البته در طرح تفصیلی جدید که اخیرا ابلاغ شده است، خانه کوزه کنانی به عنوان کاربری ویژه دیده شده است و باید مطابق نظر اداره‌کل میراث فرهنگی استان در آن مداخله صورت گیرد.


ثابتی بیان کرد: پس از مخالفت با تخریب این بنا در سال ۹۷ مالکان این بنا به دنبال آن هستند تا تصمیم اداره‌کل میراث فرهنگی خراسان رضوی را برای تخریب این اثر جذب کنند، اما این اداره‌کل در نهایت مالکین را برای حفظ این اثر تاریخی متقاعد می‌کند. سپس یک مشاور که مورد تایید وزارت میراث فرهنگی است با مالکان وارد قرارداد شده، طرح متناسب با جایگاه این اثر و نیاز‌های مالکان را تامین و ارائه کرده است.

او تصریح کرد: در یک سال و نیم اخیر این اقدامات صورت گرفته است؛ طرحی تهیه شده بود و در دست بررسی قرار داشت. این طرح در اداره‌کل میراث فرهنگی خراسان رضوی بررسی و به وزارت‌خانه ارسال که برخی موارد آن نیز اصلاح شد. طرح در چهار حوزه مستندنگاری با جزئیات کامل از کل بنا، مرمت به صورت کامل، آزمایش خاک و ژئوتکنیک برای بررسی لایه‌های بستر زمین و طرح معماری تهیه شده است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی منطقه ثامن مشهد تأکید کرد: مجموعه خانه کوزه کنانی شامل بخش‌های مختلفی است که هر بخشی از آن در دوره‌ای به بنای اصلی اضافه شده است. برخی از بنا‌های آن دارای ارزش‌های تاریخی متفاوتی است. بنایی که در حال حاضر تخریب شده در ضلع شمالی خانه کوزه کنانی قرار گرفته و وضعیف اسف‌بار و بحرانی داشته است. در تابستان پارسال که با کارشناسان میراث فرهنگی از آن بازدید داشتیم، کاملا بام آن گسسته شده بود و هر لحظه امکان تخریب وجود داشت.

عوامل طبیعی باعث تخریب بخشی از بنای خانه کوزه کنانی شده بود

ثابتی با بیان اینکه عوامل طبیعی باعث تخریب بخشی از بنا شده بود، اظهار کرد : بنای ضلع شمالی در وضعیت خوبی قرار نداشت و شهرداری به مالکین اجازه داد تا با حساسیت بالا قسمت‌های دیگر بنا را جمع‌آوری کنند. آن بنا اگر هم قرار بود بازسازی شود، همانطور که در طرح مشاور برای آن برنامه‌ریزی شده بود، نیاز به تخریب داشت. متاسفانه این بنا طاقت نیاورد تا فرایند بررسی و تایید طرح و ارسال به شهرداری توسط میراث فرهنگی انجام گیرد. زودتر از این که طرح به شهرداری برسد و شهرداری اقدامات بازسازی را آغاز کند، بخش‌هایی از آن در چهارم و پنجم فروردین ۱۴۰۰ فرو ریخت.



او افزود: خیایان آیت الله طبسی نیز در وضعیت متزلزل بنا بی‌تاثیر نبوده است. این بنا با توجه به وضعیت فرسوده خود در حال فروریختن بود. با توجه به این که سایر بخش‌ها در معرض خطر بوده و احتمال ریزش آن به سمت خیابان نیز وجود داشته، جهت جلوگیری از خطرات احتمالی برای ریزش این بنا در خیابان زودتر از آن چیزی که نیاز به بازسازی داشته، عملیات آن آغاز شده است.

بیشتر بخوانید

بزرگ‌ترین خانه تاریخی مشهد تخریب شد


مدیر پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی منطقه ثامن مشهد در خصوص طرح پیش‌بینی شده برای بازسازی این اثر تاریخی گفت: عمارت اصلی و ارزشمند خانه کوزه کنانی در ضلع جنوبی قرار گرفته است. این اثر تاریخی تخریب نخواهد شد و در طرح مرمت قرار است مقاوم‌سازی و مرمت شود. در ضلع شرقی نیز یک دیواره ارزشمند دیگری وجود دارد که آن نیز حفظ شده است. در ضلع شمالی، بنایی که تخریب شده مجددا بازسازی خواهد شد و با یک عقب‌نشینی، دو طبقه بالای آن احداث خواهد شد. در ضلع غربی نیز قرار است یک ساختمان میان‌افزا که قریینه ضلع شرقی است با یک عقب‌نشینی ساخته شود.

هنوز طرحی برای بازسازی و مرمت کوزه کنانی به تصویب نرسیده است

ثابتی در مورد زمان پایان بازسازی و مرمت بنا بیان کرد: این طرح هنوز تصویب نشده است. بررسی آن در شورای فنی انجام شده و مالکین آن در حال انجام برخی از اصلاحات هستند. به محض این که طرح به ما ارائه شود و مورد تایید اداره‌کل میراث فرهنگی خراسان رضوی قرار گیرد، به شهرداری ارائه خواهد شد. با توجه به اینکه هنوز پروانه‌ای صادر نشده است، شهرداری نیز بدون اجازه میراث فرهنگی اقدامی انجام نخواهد داد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام//م.م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی خانه های تاریخی تخریب آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی خانه کوزه کنانی اثر تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۴۴۸۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران

به گزارش صدای ایران از ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی بامداد چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه به منظور شرکت در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو عازم آذربایجان شد و جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه در آخرین روز از سفر خود از موزه تاریخ ادبیات شهر باکو بازدید کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه این بازدید ضمن برشمردن شخصیت‌های مشترک فرهنگی دو کشور گفت: به مفاخر بزرگ به عنوان زمینه‌های همگرایی بین دو کشور نگاه می‌کنیم؛ اینها جزو میراث مشترک فرهنگی ما به‌شمار می‌روند، ما قرن‌ها کنار یکدیگر زیست کردیم، این ظرفیت‌ها باید باعث افزایش برادری‌ها و همگرایی‌ها باشد نه اینکه موجب واگرایی شود.

وی با بیان اینکه هر کس تلاش کند تا این بزرگان را دست مایه واگرایی قرار دهد حتما دچار اشتباه راهبردی و خطای محاسباتی شده است، افزود: به میراث مشترک فرهنگی با کشور‌های همسایه به عنوان میراث مشترک تاریخی نگاه می‌کنیم و به آنها می‌بالیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: علاقه‌مند هستیم برای این مشاهیر فیلم‌های مشترک تولید کنیم؛ در ترکمنستان برای مختومقلی فراغی همین کار را می‌کنیم، در پاکستان نیز برای اقبال لاهوری کاری را در دست اقدام داریم؛ در سفر هفته گذشته به پاکستان برادران و خواهران پاکستانی به ویژه در شهر لاهور از این موضوع استقبال کردند.

اسماعیلی با بیان اینکه همه اشعار نظامی به زبان فارسی است و میراث مشترکی بین دو کشور به‌شمار می‌رود، افزود: امیدواریم ساخت مجموعه جدیدی را برای حکیم نظامی آغاز می‌کنیم؛ در همین راستا از همکارانم در وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان دعوت کردیم تا ما را در ساخت فیلم سینمایی در این باره کمک کنند.

موزه تاریخ ادبیات شهر باکو در قسمت قدیمی‌این شهر قرار دارد.

دیگر خبرها

  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • اماکن تاریخی کرمانشاه امروز تعطیل است
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • کاریکاتور/ خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ایران
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»