Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@22:21:58 GMT

پارسال ۱۳۰ نفر در اردستان به سالک مبتلا شدند

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۵۴۸۲۱

پارسال ۱۳۰ نفر در اردستان به سالک مبتلا شدند

حسن ذبیحی روز یکشنبه در نشست کارگروه سلامت اردستان با بیان اینکه مبتلایان سالک‌ شهرستان اردستان در سال ۱۳۹۹ ‌نسبت به سال ۱۳۹۸ با افزایش چشمگیر مواجه شده است، ادامه داد: این افراد در شهرستان پراکنده هستند اما بیشترین مبتلایان مربوط به دهستان گرمسیر و ریگستان در حاشیه کویر مرکزی است.

وی تصریح کرد: شمار مبتلایان سالک در سال ۹۸ افزون بر ۹۸ نفر بود که‌ این موضوع در سال ۹۹ سیر صعودی به همراه داشت و ۲۰ نفر تبعه افغانستان نیز مبتلا شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر شبکه‌ بهداشت و درمان اردستان اظهار داشت: در این شهرستان ۱۱ کانون اصلی و افزون بر ۲۰ کانون فرعی ابتلا وجود دارد.

به گفته وی، تخلیه نخاله‌های ساختمانی در اطراف شهرها و روستاها، جمع‌آوری نکردن فضولات حیوانی و رعایت نکردن ضوابط بهداشتی در نگهداری دام و طیور، رهاسازی غیربهداشتی و روباز فاضلاب، وجود مخروبه‌ها در شهرها، روستا و نبود رسیدگی به این محل‌ها، ساخت و ساز مسکن در نزدیکی کلونی‌ها، مخزن سالک و ساخت خانه‌های ویلایی در باغ ها از چالش‌های موجود درخصوص بیماری سالک است.

ذبیحی با بیان اینکه هر سال مبارزه با پشه سالک در اردستان ادامه داشته است، اظهار داشت: با وجود مبارزه فیزیکی از جمله جونده‌کشی، سم‌پاشی، لانه‌کوبی، طعمه‌گذاری، حشره‌شناسی سرپایی، آموزش و اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌ها و نشست‌های حضوری صورت گرفته، تا زمانی که مخزن‌های سالک در اردستان را از بین نرود این بیماری همچنان وجود خواهد داشت.

مدیر شبکه‌ بهداشت و درمان اردستان همچنین راه‌اندازی و تجهیز مرکزهای درمان سالک شهرهای اردستان، زواره و مهاباد برای تشخیص و درمان رایگان بیماران، برگزاری کلاس آموزش عمومی به کارگیری روش‌های حفاظت فردی، نشست‌های توجیهی و تبلیغات محیطی در مناطق آلوده را از دیگر اقدام‌ها در راستای پیشگیری از شیوع بیماری سالک در این شهرستان برشمرد.

اختصاص ۹۰ میلیون تومان برای مبارزه با سالک

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری اردستان نیز گفت: در سال ۱۳۹۹ افزون بر ۹۰ میلیون تومان اعتبار صرف مبارزه با پشه سالک در شهرستان شده است.

مجید خداپرستان افزود: در این راستا ۲ هزار هکتار از جنگل‌ها و تاغزارهای شهرستان علیه موش صحرایی به عنوان مخزن پشه سالک مبارزه شده است.

وی اظهار داشت: طرح‌های بیابان‌زدایی به صورت جنگل دست کاشت در ۹۰ هزار هکتار از این زمین‌ها در سال‌های گذشته اجرا شده و شرق تا غرب اردستان را زیر پوشش قرار داده است، به طوری که به صورت کمربند سبز مانع بروز توفان‌های شن و گرد و خاک شده است.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اردستان گفت: بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ اصله تاغ در هر یک هکتار بیابان باید وجود داشته باشد اما عرصه‌هایی در شهرستان با تراکم بیش از ۹۰۰ اصله وجود دارد و از این رو، موضوع پرورش تاغزار متوقف شده است.

به گفته خداپرستان، شهرستان اردستان با مساحت یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین‌های ملی نزدیک به ۶۰۰ هزار هکتار منطقه بیابانی و نیمه بیابانی دارد.

گرمسیر و ریگستان با طغیان‌گزش پشه سالک مواجه است

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار اردستان گفت: دهستان‌های گرمسیر و ریگستان بیشترین معضل گزش پشه سالک دارند و با طغیان‌ گزش مواجه هستند.

علیرضا فرحبخش افزود: این ۲ دهستان همجوار با کویر مرکزی جزو مناطق مهم کشاورزی و دامداری اردستان محسوب می‌شوند که بیشترین کشت گندم، جو، علوفه و سیفیجات شهرستان در آنها کشت و برداشت می‌شود.

وی تصریح کرد: از بخشداران و دهیاران این مناطق باید با برگزاری نشست‌های آموزشی با رعایت دستورالعمل های بهداشتی برای کشاورزان و ساکنان این روستاها، همکاری بیشتری با شبکه بهداشت و درمان به عمل آورده و تبلیغات محیطی، رسانه‌ای و استفاده از ظرفیت فضای مجازی در دستور کار داشته باشند.

معاون فرماندار اردستان از شهرداران اردستان، زواره و مهاباد خواست که نسبت به جمع‌آوری نخاله‌های ساختمانی و دیگر ضایعات اطراف شهرها اقدام کنند و با همکاری شبکه بهداشت و دیگر ارگان‌ها، مبارزه با پشه سالک را با سم‌پاشی و طعمه‌گذاری در محل‌های آلوده را انجام دهند.

فرحبخش گفت: دستگاه‌های مرتبط از اکنون در خصوص تامین اعتبار لازم برای خرید سم و دیگر لوازم مورد نیاز اقدام کنند و شهرداری مهاباد نیز موضوع جمع‌آوری فاضلاب خانگی را در دستور کار قرار دهد.

وی از شبکه بهداشت و درمان خواست: توزیع سم و اقلام مورد نیاز برای مبارزه با پشه سالک را با هماهنگی دهیاران و بخشداران در اختیار روستاییان قرار دهد و تحت نظارت به مصرف برسد؛ همچنین با جدی گرفتن موضوع آموزش و استفاده از فضای مجازی، آن را اجرایی کند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار اردستان با تقدیر از تلاش ۱۴ ماهه کادر بهداشت ودرمان در مبارزه با بیماری کووید ۱۹ گفت: این موضوع نباید مسوولان را از بیماری سالک غافل کند، چرا که این بیماری نیز بسیار خطرآفرین است.

به گزارش ایرنا، سالک یا لیشمانیوز پوستی با گزش جنس ماده نوعی پشه خاکی به انسان منتقل و در چند هفته تا چند ماه محل گزش متورم شده و به زخمی از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر تبدیل می‌شود.

علایم این بیماری شامل ایجاد تورم و زخم در محل گزش پس از نزدیک به ۶ ماه به طور معمول فروکش می‌کند اما اثر نامناسبی بر روی پوست بدن برجا می‌گذارد.

استفاده از پشه‌بند در هنگام خوابیدن در فضای آزاد، نصب توری بر درب ها و پنجره ها، خودداری از نگهداری دام و طیور در واحدهای مسکونی، خودداری از انباشتن و ریختن فاضلاب، خاکروبه و نخاله‌های ساختمانی یا کودهای حیوانی در نقاط مسکونی، جمع‌آوری سگ‌های ولگرد و مبارزه با جوندگان برای مقابله با شیوع سالک توصیه شده است.

شهرستان اردستان با افزون بر ۴۲ هزار نفر جمعیت در ۱۱۸ کیلومتری شمال شرقی اصفهان قرار دارد.

برچسب‌ها بیماری‌ های عفونی اردستان بهداشت و سلامت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بیماری های عفونی اردستان بهداشت و سلامت بیماری های عفونی اردستان بهداشت و سلامت اخبار کنکور مبارزه با پشه سالک بهداشت و درمان هزار هکتار جمع آوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۵۴۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟

مریم محلوجی‌راد همزمان با روز جهانی آسم و آلرژی درباره بیماری آسم توضیح داد: فرایند ابتلا به آسم مانند بیماری‌های عفونی نیست و معمولا به صورت خود به خود ایجاد می‌شود؛ به عبارت دیگر، آسم، پیامد یک بیماری نیست. آسم یک بیماری التهابی ریه است و عفونت در ابتلا به این بیماری هیچ نقشی ندارد.

وی درباره تاثیر عفونت بر شدت آسم گفت: عفونت به عنوان یک عامل محرک می‌تواند سبب افزایش شدت بیماری یا شروع حمله آسم باشد. باز هم تاکید می‌کنم، آسم یک بیماری التهابی مزمن است که در کودکان به دلیل آلرژی ایجاد می‌شود.

حدود ۱۳ درصد ایرانی‌ها آسم دارند

پزشک کلینیک آسم و آلرژی سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره آسم کودکان توضیح داد: بیشتر «آسم کودکان» از نوع آسم آلرژیک است؛ در حالی که عوامل آلرژیک و غیرآلرژیک به طور برابر در ابتلای آسم بزرگسالان نقش دارند. 

محلوجی گفت: عوامل آلرژیک محیط، سبب بروز و تشدید عوارض آسم  آلرژیک می‌شوند. عوامل آلرژیک بر ابتلا به آسم آلرژیک تاثیرگذار هستند؛ همچنین دیگر مولفه‌ها، آسم غیرآلرژیک را تحت تاثیر قرار می‌دهند. 

وی با بیان اینکه میزان ابتلا به آسم در کشور بررسی شده، اظهار کرد: وضعیت ابتلا به آسم در میان گروه‌های سنی بررسی شده، حدود ۹ تا ۱۳ درصد از گروه‌های سنی مختلف به بیماری آسم مبتلا هستند. منظور این است میزان ابتلا به آسم با توجه به شرایط سنی افراد تغییر می‌کند. همچنین وضعیت ابتلا به آسم در سطح جهانی حدود  ۳ تا ۱۵ درصد گزارش شده که در برخی کشورها به ۲۰ درصد نیز می‌رسد.

استان‌های رکورددار آسم

محلوجی با بیان اینکه بسیاری از کشورها نسبت به کنترل عوامل محرک و آلرژی‌زا اقدام کرده‌اند، افزود: آن ها با کنترل عوامل محرک و آلرژی‌زا توانسته‌اند، شیوع آسم را کاهش دهند یا میزان ابتلا به این بیماری را به یک سیر ثابت برسانند. به نظر می‌رسد، میزان ابتلا به آسم در کشور رو به افزایش است. یکی از دلایل افزایش ابتلا به آسم در کشور، آلودگی کلان‌شهرها است که جزو عوامل مهم ابتلا به این بیماری محسوب می‌شود.  شهرهای اراک و اهواز و استان سیستان‌و بلوچستان، بیشترین میزان شیوع آسم را تجربه‌کرده‌اند. 

تاثیر آلودگی هوا بر افزایش ابتلا به آسم

عضو انجمن آسم و آلرژی ایران ادامه داد: آلاینده‌های مضر هوا وارد دستگاه تنفس می‌شوند؛ این آلاینده‌ها برحسب اندازه‌ای که دارند (ذرات حدود ۴ تا ۵ میکرون) می‌تواند به «راه‌های هوایی پایین‌تر» وارد شوند. همچنین ذرات بسیار ریز می‌توانند تا انتهای ریه نفوذ کنند و حتی وارد خون شوند. اغلب آلاینده‌ها، «رادیکال‌های آزاد» هستند که سبب التهاب ریه یا سایر قسمت‌های بدن می‌شوند و جزو موارد آسیب‌زا به حساب می‌آیند. به دلیل اینکه آسم یک بیماری التهابی است آلودگی هوا می‌تواند میزان بروز و شدت این بیماری را افزایش دهد. کلان‌شهرها، آلودگی هوای بیشتری دارند، به همین دلیل، میزان ابتلا به این بیماری در شهرهای بزرگ افزایش می‌یابد.

محلوجی درباره تفاوت آسم بزرگسالان و کودکان گفت: «ژنتیک» و «عوامل محیطی» در بروز آلرژی نقش دارند؛ به نحوی که اگر یکی از والدین آلرژی داشته باشد، احتمال ابتلای فرزند آن ها به آلرژی حدود ۵۰ درصد است. همچنین اگر پدر و مادر هر ۲ دارای آلرژی باشند، احتمال ابتلای فرزند به آلرژی به ۷۰ درصد می‌رسد. بنابراین باید گفت ژن، نقش ۵۰ درصدی در بروز آلرژی دارد و ۵۰ درصد دیگر نیز برای عوامل محیطی است.

پزشک کلینیک آسم و آلرژی سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره نقش عوامل محیطی بر بروز آلرژی گفت: عوامل محیطی که منجر به آلرژی می‌شود به ۲ دسته «آلرژن‌ها» و «عوامل محرک» تقسیم می‌شود. آلرژن‌ها نیز به ۲ دسته «بیرونی» و «درونی» تقسیم می‌شود. گرده درختان، چمن‌ها و علف‌های هرز جزو  آلرژن‌های محیط‌ باز هستند؛ همچنین «مایت‌های گردوغبار»، سوسک، کپک‌ها و حیوانات خانگی مثل گربه و سگ جزو آلرژن‌های درونی محسوب می‌شوند.

وی درباره دسته محرک‌ها توضیح داد: نه تنها موارد دخانی بلکه سایر موارد استنشاقی جزو محرک‌ها به حساب می‌آیند. همچنین شوینده‌ها و موادی که بوی تند دارند باید در دسته محرک‌ها لحاظ شوند. ژنتیک و عوامل محیطی که موجب بروز آلرژی می‌شوند در سیر خود به صورت «اگزما اتوپیک»، «آسم کودکان» و «رینیت آلرژیک» تظاهر پیدا می‌کنند.

پزشک کلینیک آسم و آلرژی سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره میزان کودکان مبتلا به آسم گفت: نتایج مطالعات کشوری که با همکاری «مرکز تحقیقات ایمونولوژی» و «انجمن آسم و آلرژی ایران» انجام شده، بیان می‌کند میزان ابتلا به آسم در میان کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. با توجه به آمار ۹ تا ۱۳ درصدی آسم در کشور باید گفت که عددهای بالاتر مربوط به آسم کودکان است.

نقش داروهای استنشاقی در کنترل و درمان آسم

محلوجی درباره روش‌های درمانی نوین گفت: داروهای استنشاقی، مهم‌ترین دارو در زمینه کنترل و درمان آسم است که سالیان سال مورد استفاده قرار گرفته‌ و نتایج خوبی برجای گذاشته‌اند. مقاومت‌هایی برای استفاده از اسپری‌های استنشاقی وجود داشت که با بهره‌ گرفتن از آموزش توانستیم در راستای رفع آن گام برداریم.

وی با بیان اینکه استفاده از عوامل «بیولوژیک» جزو روش‌های جدید درمان آسم به حساب می‌آید، گفت: استفاده از  «امالیزوماب» که در واقع یک  “Anti IgE”  است برای درمان آسم کاربرد دارد.   امالیزوماب حدود ۲ سال است در کشور تولید شده، تجربه در مواجهه با بیماران نشان داده که اثرگذاری نمونه داخلی و خارجی این دارو بیانگر یکسان است.

عضو انجمن آسم و آلرژی ایران ادامه داد: برخی از داروهایی بیولوژیک که شاید اثربخشی بیشتری داشته باشند در دسترس نیستند. امیدواریم که شرایط به نحوی باشد که این داروها در دسترس بیماران قرار گیرند.  

ضرورت توجه به آموزش در کنترل آسم

محلوجی با بیان اینکه «آموزش بیماران» اولین نکته در مدیریت آسم به حساب می‌آید، افزود: هفتم می به عنوان روز جهانی آسم شناخته می‌شود و  هر ساله شعاری را برای این روز در نظر می‌گیرند. «توانمندکردن بیماران مبتلا به آسم از طریق آموزش» به عنوان شعار سال جاری انتخاب شده است. بیماران مبتلا به آسم باید بپذیرند که به این بیماری مبتلا هستند و باید برای درمان آن اقدام کنند.

وی ادامه داد: وظیفه مراکز بهداشتی و دانشگاهی این است که به بیماران آموزش دهند و به آن ها بگویند درمان فقط مصرف دارو نیست؛ بلکه شامل اجتناب از عوامل مسبب حمله آسم هم می‌شود. بیماران با بهره‌ گرفتن از آموزش باید بدانند که درمان در وهله نخست، اجتناب از عوامل محرک‌زا و گام دوم نیز استفاده از داروها است. حملات آسم با افزایش علائم سرفه، خس‌خس کردن و تنگی‌نفس شروع می‌شود و با پیش‌روی می‌تواند سبب افت اکسیژن خون‌ شود. در چنین شرایطی، بیمار باید در بیمارستان و حتی ای‌سی‌یو بستری شود. اغلب مرگ‌ومیر ناشی از آسم به علت حمله حاد آسم است که سبب تنگی نفس و کاهش اکسیژن می‌شود. 

محلوجی درباره آموزش در حوزه آسم گفت: تلاش‌هایی در زمینه آموزش آسم توسط انجمن آسم و آلرژی ایران با همکاری مرکز  تحقیقات ایمونولوژی اسم و آلرژی صورت گرفته است. همایش علمی آسم هر ساله همزمان با روز جهانی این بیماری برگزار می‌شود و جدیدترین موارد مرتبط آسم مورد بررسی قرار می‌گیرد. در کنار همایش علمی، «همایش آموزش خانواده» نیز برگزار می‌شود و نکاتی درباره بیماری آسم به بیماران و خانواده‌های آن ها ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: پزشکان تلاش می‌کنند که به بیماران به ویژه بیمارانی که برای نخستین‌بار به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، نکات آموزشی لازم را ارائه دهند. 

۴۵۰ هزار فوتی ناشی از آسم در دنیا

محلوجی درباره میزان مرگ‌ومیر ناشی از بیماری آسم گفت: حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به آسم مبتلا  هستند و میزان مرگ‌ومیر ناشی از بیماری حدود ۴۵۰ هزار نفر گزارش شده است. آماری مربوط به میزان مرگ و میر ناشی از آسم در کشور در دسترس نیست.

عضو انجمن آسم و آلرژی ایران درباره کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران گفت: کلینیک سازمان جهاد دانشگاهی حدود ۱۲ سال پیش تاسیس شده و پزشکان فوق‌تخصص ایمنولوژی که عضو هیئت‌علمی دانشگاه‌های علوم‌پزشکی هستند، تازه ترین خدمات علمی به بیماران را ارائه می‌دهند. بیماران این کلینیک در صورت لزوم، تحت تست‌های آلرژی از جمله «تست‌های پوستی آلرژی» قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: همچنین انواع تست‌های تنفسی اعم از تست‌های چالشی با «برونکودیلاتور»، تست ورزش، تست‌های متاکولین و نیتریک‌اکسید بازدمی به منظور شناسایی نوع بیماری فرد در این مرکز انجام می‌شود. پس از تشخیص نوع بیماری، روش‌های درمانی نوین مانند تزریق داروهای بیولوژیک، ایمونوتراپی (تزریق واکسن  آلرژی) با توجه به نوع بیماری ارائه می‌شود. افرادی که مبتلا به آسم‌های آلرژیک هستند مورد «ایمونوتراپی» قرار می‌گیرند و پروسه واکسن‌درمانی برای آن ها انجام می‌شود. 

محلوجی در پایان گفت: توصیه می‌کنم بیمارانی که به آسم مبتلا هستند بیماری خود را جدی بگیرند. بیشتر موارد آسم، قابل کنترل است. بیماران با درمان‌های استنشاقی می‌توانند بیماری خود را  کنترل کنند و به زندگی طبیبعی خود ادامه دهند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران/ کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند؟
  • ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد
  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران | کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند
  • آزمایش خون ممکن است آرتروز زانو را پیش‌بینی کند
  • بیماری پارکینسون را سه سوته تشخیص دهید
  • برگزاری۱۶ یادواره شهدا در اردستان
  • ۶۳ معتاد متجاهر و خرده فروش مواد مخدر در اردستان دستگیر شدند
  • چند درصد ایرانی‌ها آسم دارند؟ بالاترین میزان ابتلا در این سن
  • چگونه به فاسیولا مبتلا می شویم؟
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟