Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@20:30:41 GMT

قلاب عربستان و صهیونیست ها در آب های گل آلود اردن

تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۶۵۳۳۱

قلاب عربستان و صهیونیست ها در آب های گل آلود اردن

به گزارش ایرنا، رسانه های اردنی شنبه شب سوم آوریل گذشته از بازداشت بیش از ۲۰ مقام برجسته امنیتی در این کشور خبر دادند. «باسم عوض الله» رئیس پیشین دیوان پادشاهی و فرستاده ویژه اردن به عربستان و «شریف حسن بن زید» یکی دیگر از اعضای خانواده سلطنتی اردن از جمله مقام های برجسته اردنی بودند که هدف این بازداشت‌ها قرار گرفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این زمینه «فیصل الفایز» رئیس مجلس اعیان اردن در واکنش به اتفاقات شنبه گذشته به شبکه «الجزیره» قطر گفت اردن هدف گرفته شده و برخی ایادی خارجی تلاش می کنند ثبات و امنیت این کشور را برهم زنند. «ایمن الصفدی» وزیر امور خارجه اردن هم در یک نشست خبری درباره بازداشت‌های اخیر در این کشور گفت: سازمان‌های امنیتی به تازگی تماس‌هایی بین شاهزاده «حمزه بن حسین» ولیعهد سابق این کشور با طرف‌های خارجی را رصد و رهگیری کرده بودند.

 پشت صحنه کودتای نافرجام اردن

از روز شنبه گذشته تاکنون گزارش‌های مختلفی درباره نقش آفرینی طرف‌های خارجی در کودتای اردن منتشر شده است. برخی از تحلیلگران با ارائه برخی اطلاعات و داده ها در این زمینه معتقدند که می توان رد پای عربستان سعودی، امارات و رژیم صهیونیستی را در تحولات و کودتای نافرجام اردن مشاهده کرد. نگاهی به لیست افراد بازداشت شده و ارتباط برخی از آنها با دربار سعودی و امارات این موضوع را تایید می‌ کند. در طرح «معامله قرن»، آمریکا و رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی پیش بینی کرده بودند که کشور اردن به عنوان جایگزین فلسطین به رسمیت شناخته شد. اما «عبدالله دوم» پادشاه به دلیل مخالفت مردمی در اردن با این موضوع مخالفت کرد. همچنین «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان مدت هاست که تلاش می‌کند تا اداره و تولیت مسجدالاقصی را از دست عبدالله دوم خارج سازد و این مسجد را تحت قیمومیت خود قرار دهد. این موضوعی است که پادشاه اردن با آن مخالفت کرده است. از این رو، اختلافاتی که طی ماه‌های اخیر میان عبدالله دوم و ولیعهد سعودی پیرامون مسائل مذکور ایجاد شده است، در نقش آفرینی ریاض و تل آویو در کودتای اردن اثرگذار بوده اند.   

«سعد ناجی جواد» تحلیلگر روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن در گزارشی تحت عنوان «به دنبال نقش اسرائیل بگردید» نوشت: هیچ کسی نمی تواند اینگونه تحلیل کند که آنچه در اردن در حال رقم خوردن است تنها رقابت و تنش برای رسیدن به قدرت است. بلکه موضوع خطرناک تر و فراتر از آن است. پیگیری تحولات اردن نشان می دهد که دست های رژیم اسرائیل در تحولات اردن نقش دارد. کسی که تحولات اردن را پیگیری می کند باید اظهارات نویسندگان و تحلیلگران اسرائیلی را در نظر داشته باشد. آنها اعلام کرده اند جریان راستگری اسرائیلی برای تغییر عبدالله دوم پادشاه اردن تلاش می کند.

برپایه این گزارش، رژیم اسرائیل تمایل دارد که توافق صلح با اردن را به چند دلیل بر هم زند که مهمترین آن این است که پادشاه اردن با الحاق «غور» اردن به سرزمین های اشغالی و دادن امتیاز درباره قیمومیت خود درباره مسجد الاقصی مخالفت کرده است. پادشاه اردن با این موضوع که اردن به موجب طرح معامله قرن، وطن جایگزین فلسطینی ها خواهد شد مخالفت کرده است.

«ولید شراره» تحلیلگر روزنامه «الاخبار» لبنان  دراین زمینه نوشت: اتهام هایی که ایمن الصفدی وزیر امور خارجه اردن به برخی کشورهای خارجی درباره نقش آنها در توطئه کودتا در اردن مطرح شده است سوال های بسیاری را درباره اهداف و انگیزه این کشورها مطرح می کند. باسم عوض الله یکی از متهمان این کودتا با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان روابط تنگاتنگی دارد. او مدیر دفتر پادشاه اردن و همچنین پست وزارت امور مالی و برنامه ریزی این کشور را در کارنامه خود دارد. او همچنین مدتی به عنوان مشاور «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی بود. روابط تنگاتنگ باسم عوض الله یکی از متهمان اصلی توطئه کودتا در اردن با بن سلمان ولیعهد عربستان و محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی این گمانه زنی را که عربستان و امارات در کودتای نافرجام اردن نقش داشته اند، تقویت کرده است.

 در بخشی از گزارش روزنامه الاخبار آمده است: ذهنیت ماجراجوی بن سلمان و بن زاید و تکیه آنها بر روی شبکه ای از مزدوران غربی و اسرائیل سبب شده است که آنها از تلاش برای کودتا علیه پادشاه اردن پرهیز نکنند. زیرا روابط پادشاه اردن با بن سلمان به دلیل اختلاف آنها دربار طرح معامله قرن و تلاش بن سلمان برای بر عهده گرفتن تولیت مسجد الاقصی به جای اردن تیره شده است.

 بر آورن مطالبات مردمی مانع انفجار اوضاع اردن

تحولات تازه اردن در حالی در این کشور رقم خورده است که شهروندان این کشور چندی پیش با برگزاری تظاهرات در امان، علیه سیاست‌های دولت شعار سر داده و مبارزه با فساد، لغو افزایش قیمت سوخت و حذف نشدن یارانه نان را خواستار شدند. معترضان همچنین آزادی زندانیان سیاسی، لغو قانون مالیات بر درآمد و جرایم الکترونیکی را خواستار شدند. اردن همیشه این مشکل را داشته که از نظر اقتصادی به همسایه‌ های خود وابسته بوده است. نکته حائز اهمیت این است که  پس از اختلاف اردن و کشورهای عربی درباره طرح معامله قرن  کشورهای حاشیه خلیج فارس از کمک های اقتصادی خود به اردن کاستند و حتی عربستان کارگران این کشور را اخراج کرد.

روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در بخشی از گزارش خود آورد: بحرانی که امنیت و ثبات اردن را به لرزه در آورد به مثابه زنگ خطری برای دولت اردن و رهبران این کشور است. رهبران اردن باید اصلاحات سیاسی اساسی را در دستور کار قرار دهند. آنها باید یک راهبرد را برای مبارزه با فساد به کار گیرند و همه اموال چپاول شده را برگردانند. آنها باید با استفاده از یک نظام مردمسالار و به کار بستن قانون زمینه مشارکت مردم در قدرت را گسترش دهند و به جوانان فرصت دهند تا مسوولیت را در کشور بر عهده گیرند. اردن نیازمند دوران جدیدی است که باید شفافیت و عدالت در راس امور قرار گیرد و در کنار مبارزه با اشغالگری و آزاد سازی سرزمین ها و مقدسات اسلامی به مطالبات عادلانه مردم رسیدگی شود. در غیر این صورت بحران ها و کینه و کدورت ها افزایش خواهد یافت و امور به مرز انفجار خواهد رسید.  

برچسب‌ها معامله قرن امان مسجدالاقصی عربستان سعودی رژیم صهیونیستی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: معامله قرن امان مسجدالاقصی معامله قرن امان مسجدالاقصی عربستان سعودی رژیم صهیونیستی اخبار کنکور پادشاه اردن عبدالله دوم معامله قرن بن سلمان محمد بن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۶۵۳۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ۱۹ درصدی آموزش عالی از کل بودجه عربستان/ دولت به دانشگاه‌ها آزادی عمل می‌دهد

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، نظام آموزش عالی عربستان یکی از سریع‌ترین نظام‌ها از نظر رشد در خاورمیانه بوده و دارای دانشگاه‌هایی در کلاس جهانی است. ۷ دانشگاه این کشور در رتبه‌بندی کیو اِس (QS) در زمره برترین دانشــگاه‌های جهان قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: جای خالی دانشگاهیان در تدوین اسناد بالادستی آموزش عالی

عربستان ۲۰ درصد از ذخایر نفتی جهان را دارد. به همین دلیل، درآمدهای نفتی اصلی‌ترین منبع مالی تامین آموزش عالی در این کشور هستند. برنامه گسترش آموزش عالی در عربستان با هدف رهایی از وابستگی تاریخی به درآمد نفت و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان از برنامه‌های جدی دولت است. برای این منظور، دولت ۵۰ میلیارد دلار، معادل با ۱۹ درصد بودجه ۲۵۴ میلیارد دلاری خود را خرج آموزش می‌کند.

نقش دولت در آموزش عالی عربستان

مؤسســات آموزش عالی در عربستان به دو شکل دولتی و خصوصی اداره می‌شوند. تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشــگاه‌های دولتی این کشور نه تنها رایگان بوده، بلکه دولت به همه دانشجویان عادی و دانشجویان بورسیه تحصیلی خارجی حقوق ماهانه پرداخت می‌کند.

در حال حاضر ۴۲ دانشگاه در عربستان فعال هستند که از این تعداد ۱۲ دانشگاه خصوصی و ۳۰ دانشگاه دولتی فعالیت دارند. در کنار این دانشگاه‌ها، ۷ کالج نظامی و ۱۳ کالج خصوصی و دولتی را نیز می‌توان در زمره دانشگاه‌هایی دانست که رشته‌های خاصی را ارائه می‌دهند.

حمایت دولــت از آموزش عالــی در عربســتان دو جنبه مالی و قانون‌گــذاری دارد. آموزش عالی عربســتان به ناچار در بخش قابل توجهی از بودجه و زیرساخت‌های خود به دولت متکی بوده است. با این حال، در ســالهای اخیر، بخش تجاری خصوصی در عربســتان ســعودی نیز مقادیر قابل توجهی پول و منابع را برای حمایت از رشد ظرفیت تحقیقاتی در دانشگاه‌های دولتی، ازجمله تأمین مالی کامل برای پروژه‌های تحقیقاتی در رشته‌های مختلف اختصاص داده اســت. البته موقوفات و کمکهای بشردوســتانه مختلف یک پدیده جدید در آموزش عالی عربســتان اســت که می‌توان گفت به‌ نوعی از اعمال مذهبی تأثیر می‌پذیرد و بنابراین، حداقل تا حدی، یک پیشــرفت طبیعی در تکامل آموزش عالی دولتی نیز به‌ شمار می‌آیند.

بودجه دانشگاه‌های دولتی عربستان از سوی دولت تامین می‌شود و دانشجویان هیچ شــهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند. بودجه هنگفــت دولت برای آموزش عالی در برنامه ۱۰ ساله توسعه ملی، در رایگان بودند تحصیلات دانشگاهی این کشور تاثیر بسزایی دارد. البته این حمایت مالی زیاد، به کنترل قوی دولت عربستان بر دانشگاه‌ها منجر شده است.

افزایش هزینه‌های آموزش عالی در عربستان به ۴۲ میلیارد دلار

افزایش ۸ میلیونی جمعیت عربستان در یک دهه گذشته، به تغییر آرمان‌ها و نیازهای آموزشی این کشور منجر شده است. همچنین تمایل آشکاری در دولت و جامعه برای افزایش نرخ مشــارکت در آموزش عالی، به ویژه در میان فارغ‌التحصیلان دبیرستان وجود دارد. چرا که اقتصاد دانش بنیان نیاز به نیروی کار با تحصیلات عالی در عربستان را افزایش داده است. در این راستا، تعداد تخمینی دانشجویان در نظام آموزش عالی این کشور به طور قابل توجهی رشد کرده است و به تقریبا ۸۰۰،۰۰۰ نفر در سال ۲۰۱۱ رســید. پذیرش این تعداد دانشجو برای دولت عربستان پرهزینه بود و پیشبینی میشد تا سال ۲۰۱۵ به مبلغ ۴۲ میلیارد و ۴۰۵ میلیون دلار برســد. افزایش سریع هزینه‌ها، همراه با بی‌ثباتی قیمتهــای نفت، عامل اصلی بــود که دولت عربستان را بر آن داشت تا به فکر منابع جایگزین برای تأمین مالی آموزش عالی باشد.

نظام جدید آموزش عالی عربســتان به دانشــگاه‌ها این آزادی را می‌دهد که به دنبال منابع مالی برای افزایش منابع خود باشند. همچنین به آن‌ها نوعی استقلال دانشگاهی می‌دهد تا بتوانند تخصص‌های جدیدی را متناسب با الزامات بازار کار ایجاد کنند.

دولت عربستان با هزینه‌کرد متوسط ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی در پنج سال گذشته در بخش آموزش، یکی از بزرگترین نرخ‌های رشــد بودجه آموزش عالی را در جهان داشته است. در ســال ۲۰۲۰ دولت ۵۱/۵ میلیارد دلار یا ۱۹ درصد از کل بودجه را به آموزش اختصاص داد، درحالیکه در سال ۲۰۱۹ معادل با ۱۷/۵ درصد بود. این حمایت مالی دولت به معنای رشد چشمگیر نظام آموزشی این کشور در ادوار اخیر بوده است. بودجه آموزش عالی حدود ۹ درصد کل، معادل ۲۵ میلیارد دلار است.

انتهای پیام/

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1228898 برچسب‌ها آموزش عالی

دیگر خبرها

  • رئال مادرید همچنان پادشاه اروپا؛ دورتموند برای سومین بار راهی فینال شد
  • چالش های عربستان و آمریکا برای انعقاد پیمان امنیتی
  • واکنش بغض آلود دی دی به کشتار در غزه | این انگشتان ریز با ژنرال ها چه کار داشتند؟ | ویدئو
  • آغاز پروازهای حج تمتع از ۲۴ اردیبهشت‌ماه
  • برگزاری نشست تخصصی شاهنامه خوانی بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان در سال ۱۴۰۳
  • پادشاه اردن: کنترل اسرائیل بر گذرگاه رفح فاجعه غزه را تشدید می‌کند
  • ماجرای «میدان گازی آرش» در آستانه پیچیدگی؛ چه باید بکنیم؟
  • تبدیل یک ورزشگاه فوتبال به استخر گل‌آلود! (فیلم)
  • ملکه اردن آمریکا را محکوم کرد/ زندگی ما بی‌ارزش است/ غزه نمونه‌ای از فروپاشی استانداردهای جهانی است
  • سهم ۱۹ درصدی آموزش عالی از کل بودجه عربستان/ دولت به دانشگاه‌ها آزادی عمل می‌دهد