Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- میثم انوری: امروز یکی از مهمترین دل مشغولی‌های جامعه حوزوی و روحانیت، رشد و ارتقای هرچه بیشتر حوزه‌های علمیه و انطباق علمی و عملی با نیازهای فکری و اعتقادی انقلاب اسلامی، جهان اسلام و فراتر از آن کل دنیاست. در این باره، تأمین مطالبات رهبر کبیر انقلاب و آیت الله خامنه‌ای به عنوان امامین انقلاب، از مهمترین راهبردهای رشد و تعالی حوزه‌های علمیه است که بایستی به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این راستا دومین جلسه از سلسله گفتگوها با حجت‌الاسلام احمد زیبایی نژاد از اساتید حوزه و دانشگاه و عضو هیأت علمی و پژوهشگر حسینیه اندیشه، از نظر مخاطبان گرامی مهر می‌گذرد؛

وارد نمودن هویت تخصصی حوزه‌های علمیه به مطالبات امامین انقلاب

حجت الاسلام احمد زیبایی نژاد با اشاره به لزوم وارد شدن مطالبات امامین انقلاب در هویت تخصصی حوزه بیان کرد: برای تحقق این مهم، دو راهکار وجود دارد؛ اولین راهکار، ورود مطالبات رهبر معظم انقلاب در موضوعات اداره کشور (که همان تحقق اسلام ناب در سطح اجتماعی و حکومتی است) به مباحث دروس خارج و مراکز تخصصی و پژوهشی حوزه‌های علمیه است؛ که این راهکار، دارای اثرات بلند مدت و میان مدت خواهد بود و راهکار دوم، نقش‌آفرینی طلاب و اساتید جوان انقلابی است که اثرات کوتاه مدتی دارد.

ورود فضای تخصصی و پژوهشی حوزه‌ها، راهکار بلند مدت و میان مدت

عضو هیأت علمی و پژوهشگر حسینیه اندیشه با بیان علت اصلی عدم ورود مباحث تخصصی و دروس خارج حوزه‌های علمیه به موضوعات اداره کشور در ۴۰ سال گذشته، افزود: ادبیات تخصصی حوزه‌های علمیه، «جامعه» را امری اعتباری دانسته که آن را به «بنای عقلا» بر می‌گرداند و در اثبات «حجیتِ» بنای عقلا و احکام آن، تفاوتی بین عقلای جوامع کفار و منافقین با عقلای جامعه مؤمنین قائل نمی‌شود. لذا موضوعات و علوم اداره کشور (مانند اقتصاد، مدیریت، الگوهای توسعه و…) را اولاً خارج از خطابات شارع تلقی می‌کند و ثانیاً بر اساس مبنای «بنای عقلا»، علوم و مدل‌های متداول دنیا برای اداره جوامع را امضا می‌کند. در حالی که مقام معظم رهبری علوم انسانی رایج در دانشگاه‌ها را برای اداره جوامع، ذاتاً مسموم می‌داند [۱] و مدل‌های متداول توسعه را «دارای بار ارزشی» می‌داند که نظام اسلامی با الزامات آن همراه نیست. [۲]

وی افزود: در پی فرمایشات مکرر رهبر معظم انقلاب برای ورود حوزه‌های علمیه به موضوعات مورد نیاز اداره کشور و همچنین دغدغه‌های طلاب انقلابی، در یکی دو سال گذشته مباحثی تحت عناوین «فقه بورس»، «فقه بانکداری»، «فقه پول»، «فقه مدیریت» و… به دروس خارج حوزه وارد شده است که قطعاً این حرکت ارزشمند، قدم بسیار خوبی است، اما معمولاً نتایج این مباحث، امضای نظامات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی است که به واسطه تمدن مهاجم و مخرب مدرن وارد جهان اسلام شده است، البته با کم یا زیاد کردن بعضی از قیود و شروط! زیرا اولاً؛ وقتی در این دروس جدید، ساختارهای اقتصادی (مانند ساختار شرکت، ساختار بورس، ساختار بانک و…) به فقه موجود تطبیق داده می‌شود به دلیل فقدان «منطق موضوع‌شناسی»، مقاصد و غایات این ساختارها از آنها تفکیک می‌شود و بعد با تجزیه کردن بخش‌های مختلف آن، هر بخش به صورت انتزاعی، ذیل یکی از عناوین شرعی قرار می‌گیرد و سپس به عنوان یک مصداق، به یکی از ابواب فقه موجود تطبیق داده می‌شود و حال آنکه این ساختار شرکت یا بانک و غیره، یک «کل» و مجموعه‌ی نظام‌مند است که بر اساس یک غایت خاصی تولید شده است. ثانیاً؛ خروجی این دروس جدید، «پاسخگویی به مسائل مستحدثه» است که گرچه مؤمنین به آن مبتلا هستند اما حکومت اسلامی نیازمند طراحی و تولید نظامات و ساختارها و مدل‌های منتسب به اسلام، برای موضوعات اداره کشور است و این امر بدون تدوین «فقه احکام حکومتی» امکان پذیر نیست. اساساً مطالبات مقام معظم رهبری نسبت به موضوعاتی از قبیل: «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، «اقتصاد مقاومتی»، «سبک زندگی اسلامی» (به‌عنوان نرم‌افزار تمدن)، «تمدن نوین اسلامی» و… از جنس پاسخگویی به مسائل مستحدثه نیست، بلکه از جنس «تولید مبانی و ساخت ساختارها و نظامات» برای این موضوعات است که باید «تفقه» توانایی این مهم را پیدا کند. مقام معظم رهبری نیز در این باره می‌فرمایند: «به خاطر طول سال‌هایی که فقهای شیعه و خودِ گروه شیعه، در دنیای اسلام به قدرت و حکومت دسترسی نداشتند و فقه شیعه، یک فقهِ غیرحکومتی و فقهِ فردی بود، به خاطر طول سال‌هایی که فقهای شیعه و خودِ گروه شیعه، در دنیای اسلام به قدرت و حکومت دسترسی نداشتند و فقه شیعه، یک فقهِ غیر حکومتی و فقهِ فردی بود، امام بزرگوار، فقه شیعه را به سمت فقه حکومتی کشاند.» [۳]

تفاوت راهکار پیشنهادی با عناوین «فقه نظام» یا «فقه سیستمی» و غیره

حجت‌الاسلام زیبایی‌نژاد با بیان اینکه لازمه راهکار بلند مدت و میان مدت، «تکامل علم اصول» در حوزه‌های علمیه است، تاکید کرد: البته مجموعه‌هایی نیز با عناوین «فقه سیستمی»، «فقه نظام»، «فقه حکومتی» و… وارد این عرصه دوم (تولید نظامات و مدل‌ها) شده‌اند که امری بسیار مبارک و از برکات انقلاب اسلامی است، اما این مجموعه‌ها بر اساس همین فقه موجود (البته با منطق سیستمی دانشگاه) به این امور می‌پردازند، در حالی که برای ورود به این عرصه دوم و اساسی، باید فقه موجود از «استنباط احکام فردی» به «استنباط احکام اجتماعی و تمدنی» ارتقا و تکامل پیدا کند و اگر این تکامل بخواهد «قاعده‌مند» باشد و از انحراف یا التقاط یا امور ذوقی مبرا باشد، باید همانند فقه جواهری، با «منطق و روشِ علم اصول» انجام گردد. در نتیجه باید ابتدا علم اصول ارتقا پیدا کرده و «علم اصول احکام حکومتی» تدوین گردد سپس با این علم اصول احکام حکومتی به استنباط «فقه احکام اجتماعی و تمدنی» از منابع دین (قرآن و روایت) پرداخت تا سه تئوری «تولید، توزیع و مصرفِ قدرت» (مبانی نظام سیاسی)، «تولید، توزیع و مصرفِ اطلاع» (مبانی نظام فرهنگی) و «تولید، توزیع و مصرفِ ثروت» (مبانی نظام اقتصادی) تولید گردد.

عضو هیئت علمی «حسینیه اندیشه» با بیان قسمتی از مطالبات رهبر معظم انقلاب در دیدار با حوزویان در مقاطع و سال‌های مختلف، اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب طی بیاناتی در دیدار با طلاب، فضلا و اساتید حوزه‌های علمیه فرمودند: حوزه‌های علمیه غیر از آنکه باید شیوه حکومت را از آیات قرآن و روایات استخراج کنند، وظیفه تحقق اسلام در زندگی مردم را نیز بر عهده دارند چرا که انبیا هم چنین وظیفه‌ای داشتند. [۴]

تشبیه شرایط امروز کشور در جنگ اقتصادی، به دوران مشروطه

حجت الاسلام زیبایی نژاد با بیان اینکه نظام سلطه از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی هر روز مشکلاتی برای نظام اسلامی ایجاد کرده است گفت: دشمن و نظام سلطه بیش از ۱۲ سال است که وارد جنگ اقتصادی با نظام اسلامی شده‌اند و از این راه فشارهای و تحریم‌های اقتصادی بسیار سنگین و بی سابقه‌ای بر ملت ایران وارد شده است و رهبر معظم انقلاب نیز در سال‌های اخیر، مسائل اقتصادی را در قالب شعار سال به عنوان اولویت امور کشور اعلام نموده‌اند زیرا جنگ اقتصادی حال حاضر، در حقیقت جنگ بین اسلام و کفر است.

در نهضت تحریم تنباکو نیز ورود مرجعیت تقلید وقت شیعیان مرحوم آیت الله میرزای شیرازی (ره)، به موضوع تنباکو و تحریم آن، تا قبل از ایشان مسبوق به سابقه نبود، اما چون مصداقی از عنوان «تسلط کفار بر مسلمین»، تشخیص داده شد، مرجعیت شیعه به این موضوع ورود پیدا کرد. ولی در نهضت مشروطه و ورود قانون اساسی‌های مادی به جامعه اسلامی، اکثر فقها و مراجع تقلید توجه به اهمیت و خطر این امر نمی‌کنند و فقط شهید آیت‌الله شیخ فضل الله نوری (ره) این موضوع را مصداق تسلط کفر بر جامعه اسلامی از طریق قوانین کفرآمیز تشخیص می‌دهد اما چون فضای گفتگو و مباحث تخصصی جدی در بین فقها و علمای حوزه نسبت به این امر صورت نمی‌گیرد، دغدغه و مجاهدت این فقه بزرگوار، با مخالفت یا بی‌توجهی حوزه‌های علمیه مواجه شده و در نهایت منجر به حذف و شهادت ایشان و شکست و انحراف نهضت مشروطه می‌شود.

در حال حاضر نیز در دوره «مشروطه اقتصادی» هستیم؛ زیرا رهبر معظم انقلاب (همانند مرحوم شیخ فضل‌الله نوری) ضمن احساس خطر نسبت به الگوها و مدل‌های کفرآمیز غربی، سفارش اقتصاد مقاومتی مشروط به اسلام را داده‌اند اما اکثر علما و فقها هنوز چنین خطری را احساس نکرده و لذا آن را موضوع اصلی کار علمی خود قرار نداده‌اند.

مطالبه‌گری طلاب و اساتید جوان انقلابی راهکار کوتاه مدت برای تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب

این پژوهشگر حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه در راهکار کوتاه مدت، باید طلاب و اساتید جوان انقلابی مساله جنگ اقتصادی و کارآمدی نظام اسلامی در اداره کشور را به مطالبه اصلی خود از فقها و مراجع تقلید تبدیل کنند، افزود: طلاب و اساتید انقلابی بایستی به خوبی تبیین کنند که این موضوعات، جنگ بین اسلام و کفر است تا فضای علمی و تخصصی حوزه‌های علمیه با سرعت بیشتری به طرف حل ضعف‌ها و خلاءهای خود حرکت کند در غیر این صورت همان خسارات و هزینه‌هایی که در مشروطه سیاسی، بر جامعه شیعه تحمیل شد، در این «مشروطه اقتصادی» نیز اتفاق خواهد افتاد. در حقیقت طلاب و اساتید جوان و انقلابی باید موضوعات فرعی و کم اهمیت را رها نموده و به موضوعات مهم و اساسی و دغدغه‌های اصلی امام جامعه که مسائلی نظیر «اقتصاد مقاومتی»، «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» و «تمدن سازی نوین اسلامی» است، بپردازند.

این عضو هیئت علمی حسینیه اندیشه افزود: طلاب و اساتید جوان انقلابی بایستی بستر برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی و مناظرات سازمانی را برای فضلا و اساتید شاخص دروس خارج و شاگردان برجسته آنان ایجاد کنند تا موضوعاتی همچون ضرورت رشد و تکامل علم اصول و علم فقه، گفتمان اصلی حوزه‌های علمیه شود.

[۱] - دیدار با طلاب، فضلا و اساتید حوزه علمیه قم؛ ۲۹/‏۷/‏۸۹

[۲] - بیانات معظم له در اولین نشست اندیشه‌های راهبردی؛ ۱۰/‏۹/‏۸۹

[۳] - سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره)؛ ۱۴/‏۳/‏۷۶

[۴] - دیدار با طلاب، فضلا، اساتید و مدیران حوزه‌های علمیه؛ ۱۸/‏۲/‏۹۸

کد خبر 5158969

منبع: مهر

کلیدواژه: مقام معظم رهبری مقام معظم رهبری مقام معظم رهبری مطالبات رهبری حوزه علمیه تحول در حوزه های علمیه ویروس کرونا شیوع کرونا کرمانشاه آمار کرونا بوشهر انتخابات شورای شهر و روستا انتخابات 1400 ماه مبارك رمضان ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیت های کرونایی اردبیل مجلس شورای اسلامی وضعیت قرمز شیوع بیماری کرونا گرگان رهبر معظم انقلاب حوزه های علمیه حسینیه اندیشه مطالبات رهبر حجت الاسلام جنگ اقتصادی نظام اسلامی زیبایی نژاد اداره کشور تخصصی حوزه فقه موجود دروس خارج علم اصول مدل ها حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۷۲۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دشمنان با جنگ رسانه‌ای در مسیر مردم و انقلاب سنگ اندازی می‌کنند

سعید شیرینی موسس شرکت پیشکسوتان در گفتگویی اختصاصی‌ با خبرنگار خبرآنلاین گفت: از آنجایی که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در سال های اخیر همواره بر رشد اقتصادی، حمایت از تولید ملی و اشتغالزایی جوانان تاکیدی ویژه داشته اند؛ مجموعه شرکت تعاونی پیشکسوتان کهن همراه با پیشکسوتان عرصه ورزش کشور برای محرومیت زدایی و ایجاد فضای اشتغال جوانان، و ادای دین خویش به مردم عزیز ایران آستین همت را بالا زده و پای گود آمده و مجموعه عظیم ماهلند را که ابر پروژه است، بنا نهاده ؛ طبعا برای این امر کجا بهتر از خوزستان زر خیز که مردمانی نجیب، خونگرم و دوست داشتنی دارد؟ غیرت مردانی که در دوران دفاع مقدس، دلیرانه مقابل دشمن مقاومت کردند تا یک وجب از خاک این سرزمین به دست بیگانگان نیفتد اما این عناصر سر سپرده و خود فروخته هر جا که قطار پیشرفت انقلاب اسلامی را در حرکت می بینند، برای خوش رقصی مقابل دشمنان جمهوری اسلامی به آن سنگ پرانی می‌کنند.


وی افزود: دشمنان با جنگ رسانه‌ای می‌خواهند در مسیر هموار انقلاب اسلامی سنگ اندازی کنند اما نمی دانند سنگ اندازی برای اعمال ضربات اقتصادی به ایران موجب رشد و شکوفایی سازمانی، فکری، اجرایی و عملیاتی هم در بدنه مردم و اجتماع و هم در ساختارهای سازمانی و قوانین و قواعد موجود در کشور خواهد شد.


مدیر اقتصادی شرکت ادامه داد و گفت: قطعا مردم فهیم ایران اسلامی عزیزمان و به ویژه ماهشهر هم از ماهیت این پروژه مطلع هستند و هم با چهره های سرمایه گذار که افتخار آفرینان این کشور هستند،آشنایند. این جنگ نرم رسانه ای قطعا بر مردم فهیم ایران تاثیری نداشته و نخواهد داشت، در این شرایط مسوولان هم باید کمر همت ببندند و شرایط تسهیل در رفع مشکلات و حرکت در مسیر تولید، اشتغال و ارایه خدمات به مردم را احیا و در این مسیر حرکت کنند.

وی اظهار داشت:اکنون که به واسطه فشارهای اقتصادی و تحریم های دشمنان در شرایط دشوار اقتصادی قرار داریم باید از طرح هایی همچون این پروژه در جهت ایجاد اشتغال و رونق تولید حمایت کنیم و دشمن از این موضوع ناراحت است و با چنین اقدامی دست به تخریب سرمایه‌گذاران این پروژه می زند تا مقابل یکی از حرکت های ارزشمند و رشد کشورمان سنگ اندازی کنند.

وی در پایان گفت: مخالفان نظام و دشمنان پیشرفت مردم ایران در صدد خرابی پروژه های منحصر به فرد و پروژه هایی با آینده درخشان در ایران و منطقه هستند، مخصوصا پروژه هایی که باعث محرومیت زدایی است و باعث افزایش رضایتمندی مردم از امکانات خواهد شد. این دشمنان با هر وسیله ای به دنبال خراب کردن و از بین بردن دستاورد های خوب و موثر در منطقه، با روش های بسیار خاص هستند. از جمله مواردی حتی بوده در داخل کشور اتفاق افتاده که این افراد قطعا از دشمنان پیشرفت ایران خط گرفته بودند و اقداماتی انجام دادند که با ورود به موقع و هوشیاری مسوولین طراز اول استان خوزستان و شهر ماهشهر ، این توطئه ها نقش برآب شد اما متاسفانه عملکرد این افراد به گونه ای است که در برخی جاها نفوذ کرده اند اما با لطف الهی، این توطئه ها یکی یکی خنثی خواهد شد و ما همچنان با عهدی که با خود و خدای خود بسته ایم پایبندیم و مطمئن هستیم که با مشارکت خود مردم نمونه و بی نظیر استان خوزستان و علی الخصوص شهر ماهشهر که الحق و الانصاف یکی از بهترین مردمان کشور عزیزمان می باشند این اتفاق بزرگ را رقم خواهیم زد؛ ان شا الله

خبرنگار:مهدی حساکره

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901316

دیگر خبرها

  • دشمنان با جنگ رسانه‌ای در مسیر مردم و انقلاب سنگ اندازی می‌کنند
  • حاجی‌صادقی: دنیا در برابر عملیات وعده صادق کم آورد
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • آثار شهید مطهری باید به نسل جوان جامعه معرفی شود
  • بودجه دولتی برای حوزه‌های علمیه | جمع مبلغ نهاد‌های فرهنگی و مذهبی ۶۷ هزار میلیارد تومان!
  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌
  • زن و خانواده مرز مواجهه جمهوری اسلامی با غرب است
  • منطق زنان و خانواده انقلاب اسلامی در دنیا اجرا شود
  • اراده ملت ایران بود که عملیات «وعده صادق» را رقم زد
  • تحقق شعار سال تکلیف بزرگی برعهده مسوولان است