Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@13:15:40 GMT

مخدوش کردن پلاک؛ زرنگی یا بی‌اخلاقی؟

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۰۴۴۴۷

مخدوش کردن پلاک؛ زرنگی یا بی‌اخلاقی؟

سال‌هاست که درمحدود معابر ورودی به محدوده طرح ترافیک و کاهش آلودگی هوا می‌توان خودروهایی را مشاهده کرد که با انواع و اقسام شیوه‌ها در حال مخدوش کردن پلاک برای ورود غیرمجاز به این محدوده هستند، اخیرا هم با اجرای محدودیت‌های تردد شبانه شمار این افراد و رفتارها بیشتر شده است؛ رانندگانی که تصور می‌کنند زرنگ بوده و با این کارشان از جریمه فرار کرده‌اند، موضوعی که یک جامعه شناس نه تنها آن را زرنگی نمی‌داند بلکه در تحلیل این رفتار معتقد است که نام آن بی‌اخلاقی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غلامرضا علی زاده در گفت و گو با ایسنا در بررسی علل و پیامدهای اجتماعی مخدوش کردن پلاک خودرو ، گفت: اخلاق، روابط افراد را  لطافت و ظرافت می‌بخشد و حدود ارتباطات سالم  را روشن می‌کند. در واقع اخلاق به افراد یاد می‌دهد که آنچه  برای ما پسندیده نیست به دیگری نیز روا نداریم و این موضوع نیز صرفا محدود به دینی یا یک جامعه خاص نیست به طوریکه  مطرح می‌شود که رسالت تمام ادیان رسیدن به یک اخلاق متعالی، گسترده و فراگیر است. همچنین گفته می شود که اگر سجایای انسانی ثمره محیط است، پس باید محیط را انسانی کرد.  

این جامعه شناس با بیان اینکه انسان تحت تاثیر محیط اجتماعی خود قرار می گیرد، گفت: شخصیت ما تحت تاثیر پنج عامل ژنتیک، خانواده، محیط اجتماعی، گروه های همسالان و ... تجریبات بی همتای فردی در زندگی قرار دارد که به غیر عامل  ژنتیک سایر موارد تحت تاثیر عوامل اجتماعی شکل می گیرد. زمانی که فرد در یک خانواده آسیب‌دیده چشم باز می کند، پس از آن با آسیب های اجتماعی مبتلابه آن خانواده  دست و پنجه نرم می کند و مناسبات حاکم بر روابط خانواده برایش عادی، طبیعی و بهنجار جلوه می‌کند و در این شرایط طبیعتا با آسیب ها رشد کرده و پیامدهای آن را می آموزد و در خود نهادی می‌سازد که در این روند متحمل  آسیب ها شده و وی را دچار لطمه جدی  می‌سازد.

علی‌زاده با تاکید بر اینکه اخلاق اکتسابی و یادگرفتنی است، گفت: به قول «آیزنک»- روانشناس مشهور-، اخلاق همان بکن و نکن‌هایی است که از دوران کودکی به ما گفته می‌شود و به نوعی وجدان اجتماعی ما راشکل می‌دهد.

وی کژ رفتاری های اجتماعی را تحت تاثیر یادگیری های اجتماعی دانست و در این باره اظهار کرد: معمولا اگر گروه‌های مرجع دچار فساد اخلاقی شوند بازتاب این فساد کل جامعه را دربرمی‌گیرد. پس زمانی که در گروه‌های مرجع بداخلاقی  و بی‌اخلاقی وجود داشته باشد این امر به صورت واگیری اجتماعی وارد سایر چرخه‌های اجتماعی و کنش متقابل جامعه می‌شود.  

علی‌زاده گفت: زمانی که فرد مجبور است برای تامین هزینه زندگی در محدوده طرح ترافیک یا مناطق دارای محدودیت ساعتی تردد و ... مسافرکشی کند، باید مبلغی برای ورود به طرح پرداخت کند ولی چون به حق یا نادرست احساس می‌کند حقوق اجتماعیش نادیده گرفته شده و این نوع پرداخت نیز موجب بالارفتن  هزینه‌های بالاسری او می‌شود و در تامین حداقل معیشت و نیازهای اولیه‌اش دچار مشکل می‌شود. لذا دست به مخدوش کردن پلاک می زند. بسیاری هم مبادی دوربین های ثبت  شماره پلاک را دور می زنند و به تعبیری، یک پدیده اجتماعی که به رغم درستی آن از طرف فرد  ناروا دانسته می شود می‌تواند عامل بد اخلاقی، زیرپاگذاشتن مقررات اجتماعی  و حتی قانون‌شکنی‌های متعدد شود که گاهی شرایط را برای افرادی هم فراهم سازد که از این مسئله برای انجام فعالیت‌های مجرمانه استفاده کنند.  

این جامعه شناس با تاکید بر اینکه این نوع رفتارها آموختنی است، گفت: با افزایش فراوانی کژرفتاری، هر گروه اجتماعی در محدوده امکانات در دسترس اقدام به هنجارشکنی می کند و یاد می‌گیرد چگونه قوانین را دور بزند.  زیرا مشاهده  تقلب‌ها، اختلاس‌ها رانت ها واحتکارها و فرارهای مالیاتی وی  رابه انجام این قبیل امور  تشویق می‌کند.  

وی افزود: در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی موجود، شاهد دور زدن قوانین از سوی واردکنندگان، تولید و توزیع کنندگان نیز هستیم که این خود تاثیرات اجتماعی زیادی دارد. به عنوان مثال می بینیم که برخی توزیع و تولیدکنندگان علاوه بر اینکه قیمت محصولات خود را بالاتر برده‌اند، حجم، وزن، مقدار و کیفیت آن را هم کم کردند نتیجه آن باعث می شود که بی اخلاقی و بد اخلاقی در جامعه الگوی مسلط رفتاری شود. از سوی دیگر عدم برخورد با این بی اخلاقی ها مسیر را برای انجام بی اخلاقی‌های دیگر تسهیل می کند.

علی‌زاده گفت: همانطوریکه در مطالب بالا اشاره شد پیش از این افرادی بودند که در مسیر دوربین ها می ایستادند و کمک می کردند که رانندگان دوربین ها را رد کنند و در مقابل مبلغی را دریافت می کردند اما حالا با چسباندن کاغذ یا مخدوش کردن پلاک ، عبور از دوربین ها تسهیل شده است.  

جامعه برای اخلاق‌مدار بودن نیاز به سرمایه اجتماعی دارد

وی با تاکید بر این موضوع که جامعه برای اخلاق‌مدار بودن نیاز به سرمایه اجتماعی دارد گفت: سرمایه های اجتماعی در جامعه سقوط کرده است و  آثار آن را شدیدا مشاهده می کنیم. اخلاق در جامعه ای رشد می کند که سرمایه و اعتماد اجتماعی در آن رشد کرده و در حد استاندارد های تعریف شده باشد.  زمانی که گروه های مرجع غیر واقعی عمل کنند رفتار آن ها در عملکرد اجتماعی بازتاب پیدا می کنند و در جامعه صداقت را رقیق و اخلاق را ضعیف می کند.

این جامعه شناس با بیان اینکه نگرش اخلاقمدار تبدیل به بینش اخلاقمدار و پس از آن تبدیل به رفتار می شود گفت: در حال حاضر اقدامات اخلاقمدارانه غیرعادی جلوه می‌کند. به عنوان مثال برای برخی عجیب است که چرا کسی باید شب، زمانی که خودرویی در خیابان نیست پشت چراغ قرمز بایستد. این افراد در اقلیت قرار گرفته و غیر عادی تلقی می شوند.  

وی ادامه داد: گاهی رفتار های نابهنجار در جامعه هنجار نمود می‌کند و گاهی هم ارزش تلقی می شود. می بینیم که گاهی از رفتار های نابهنجار به نام زرنگی یا باهوشی نام برده می شود.  

علیزاده در پایان تاکید کرد: گروه های مرجع باید رفتار های اخلاقمدارانه از خود ظاهر کنند چرا که آنچه که ما در رفتار های افراد می بینیم بازتاب اجتماعی است. اگر سجایای انسانی ثمره محیط است پس باید محیط را انسانی کرد. زمانی که محیط انسانی باشد انسان های انصاف گرا رشد می کنند.  

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پلاک پلاک مخدوش طرح ترافيك دوربین کنترل سرعت برگزیده ها غلامرضا علیزاده جامعه شناسی مخدوش کردن پلاک گروه های مرجع جامعه شناس دوربین ها بی اخلاقی تحت تاثیر علی زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۰۴۴۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارفرمایان باید حقوق و عزت کارگر را رعایت کنند

به گزارش خبرنگار مهر، مصدق کشاورزی دوشنبه شب در مراسم گرامیداشت هفته کار و کارگر در جزیره صنعتی صدرا ضمن تبریک این هفته به کارگران حاضر در مراسم، گفت: به نیابت از جامعه کار و تولید استان بوشهر محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی رسیدیم و افتخاری بود برای ما که پای رهنمود و دستورات معظم له باشیم و در ابتدای فرمایشات حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) ابلاغ فرمودند سلام گرم ایشان را خدمت شما عزیزان تقدیم کنیم و ما امروز ماموریم که سلام گرم ایشان را تقدیم شما بزرگوارانی که در حوزه اقتصاد و در سال جهش تولید با مشارکت مردم اثرگذار هستید تقدیم کنیم.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر با اشاره به جمعیت ۳۵۴ هزار نفری جمعیت کارگری در استان بوشهر بیان کرد: کارگران کسانی هستند که چرخ اقتصاد در این استان به حرکت در می آوردند و نباید این اتفاق مهم و این نقش کارگران نادیده گرفته بشود.

کشاورزی ادامه داد: نباید از سلامت، ایمنی و بهداشت کار کارگر غافل شویم، زیرا منابع انسانی سرمایه نظام است و با آسیب های محیط کارگری و افزایش بیماری های شغلی، سطح بهره وری کاهش پیدا خواهد و در نتیجه کارفرما متضرر می شود.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر با تذکر به مدیران و کارفرمایان گفت: مراسم ویژه قدردانی از زحمات کارگران نباید گرفتار حل تهیه یک آب معدنی و یک پذیرایی معمولی و.... باشد و جای تاسف داره که یک جایی قرار بگیریم و نام کارگر رو ببریم ولی برای منزلت این عزیزان کارفرمایان در راستای مسئولیت اجتماعی خود قانونا و شرعا نسبت ایجاد زیرساخت های بهداشتی و درمانی، مسکن کارگران، حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و فرهنکی و ورزشی کارگران اقدام کنند.

کشاورزی با بیان اینکه قانون کار و انضباط کارگاهی جای خود را دارند، اظهار داشت: کارفرمایان باید حقوق و عزت کارگر را رعایت کنند.

کشاورزی بیان داشت: در پایان هفته کار و کارگر اسامی دستگاه هایی که در حوزه کارگری همراهی نکرده و ارزش کارگر رو نادیده گرفتن اعلام می کنیم.

وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که در دیدار با کارگران فرمودند اگر کارگر حالش خوب باشد حال جامعه خوب خواهد شد تصریح کرد: نیمی از جمعیت استان بوشهر را قشر زحمت کش کارگر تشکیل می دهند پس ما اگر حال این قشر زحمتکش را از لحاظ رضایتمندی خوب کنیم حال جامعه خوب خواهد شد.

مصدق کشاورزی گفت: در سال گذشته ۲۶ هزار و ۸۵۰ نفر شغل در استان به به همت دولت مردمی و این حکومتی که واقعاً توجه ویژه به حوزه معیشت کارگران دارد و رهنمودهای ارزشمند استاندار انقلابی بوشهر ایجاد شده است.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر در پایان بیان کرد: اطمینان خاطر می دهیم به شما جامعه کارگری که ما پای کار شما هستیم همانگونه که شما پای کار نظام هستید و در دفاع از حقوق حقه مردم استان بوشهر کوتاه نخواهیم آمد.

کد خبر 6092565

دیگر خبرها

  • آزمون‌ پذیرش مؤسسه آموزش عالی اخلاق اسلامی در خردادماه
  • ارتقا دانشی و عملیاتی در حوزه اخلاق نیاز جامعه امروز است
  • غزه امروز دایره المعارف پرآوازه بی‌اخلاقی‌های غرب است
  • برای تحقق هرچه بیشتر عدالت اجتماعی در کشور چه باید کرد؟
  • کارفرمایان باید حقوق و عزت کارگر را رعایت کنند
  • معلمان سکانداران تربیت علمی و اخلاقی جامعه‌اند
  • بیش از ۲۶ هزار شغل در استان بوشهر ایجاد شد+ تصویر
  • برخورد قاطع پلیس با خودروهای پلاک مخدوش در آذربایجان غربی
  • مخدوش کردن پلاک موتور جرم است
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم