Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ با اینکه قنات‌ها می‌توانند یکی از منابع تامین کننده آب در روستا‌ها و حتی نقاط شهری باشند اما بی‌توجهی و عدم استفاده درست، سبب خشک و حتی متروکه شدن تعدادی از آن‌ها شده است‌‌. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  زنجان، حفر قنات و تامین آب به وسیله آن یکی از روش‌های مقابله با خشکسالی است که ایرانیان برای دستیابی به یک منبع پایدار آب، آن را ابداع کرده‌اند و همین قنات‌ها مظهر و مبدا تشکیل بیشتر شهر‌ها و روستا شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در طول دهه‌های اخیر از یک سو کاهش چشمگیر مقدار بارندگی و از سویی دیگر استفاده بی‌رویه از منابع آب زیر‌زمینی و حفر چاه‌های مجاز و غیرمجاز سبب کاهش آبدهی آن‌ها شده است.

توسعه شهرنشینی نیز خود عاملی دیگر برای مرگ تدریجی قنات‌ها شده است چرا که در گذشته قنات‌ها دارای حریم بودند و اجازه نفوذ به محدوده آن‌‌ها وجود نداشت اما در دهه‌های اخیر ساخت و ساز در این محدوده‌ها شدت گرفت و گاها حتی کالبد قنات‌ها نیز به طور کل از بین رفت به طوری که گاها حتی بنا‌های اداری و تجاری بر روی تونل‌ها آن احداث شد.

با این حال در استان زنجان نیز به دلیل موقعیت قرارگیری آن در منطقه نیمه‌خشک و کوهستانی حفر قنات و استفاده از آب‌های زیرزمینی از قدیم‌الایام مورد توجه قرار گرفته است به طوری که در این استان 792 رشته قنات در نقاط مختلف استان حفر شده اما متاسفانه به دلیل عوامل متعددی همچون حفر چاه‌های مجاز و غیرمجاز در شعاع تاثیر قنات، عدم لایروبی سالانه، بلا استفاده ماندن آن‌ها، کم آبی و کاهش بارندگی سبب شده تا در طول سالیان قنات‌ها خشک و تخریب شوند و گاها حتی جزء کانال‌های متروکه چیزی از آن‌ها باقی نماند.

این در حالی است که اگر آب‌های سطحی بالادست این قنات‌ها کنترل  می‌شد آب به داخل زمین نفوذ کرده و تغذیه می‌شد و بهره‌برداران به ترویج استفاده درست از این منابع تشویق می‌شدند که این امر در نهایت رونق زندگی در اطراف قنات‌ها را در پی داشت. اما در کنار خشکسالی و کمبود بارندگی، کمبود آب شرب نیز در بسیاری از روستا‌های زنجان تبدیل به یک مسئله کلیشه‌ای شده که اگر از این قنات‌های فعال استفاده درست انجام می‌گرفت می‌توانست تا حدودی در تامین آب شرب نیز موثر باشد.

گزارش تسنیم نتیجه داد/ آب آشامیدنی در منازل حاشیه‌نشینان کاشانی جریان یافت + فیلمانتقال آب شرب خلیج فارس به استان کرمان به مشکل کم‌آبی امسال نمی‌رسد66 درصد جمعیت استان کرمان در شهرهای با تنش آبی بحرانی زندگی می‌کنند

اما با توجه به اینکه مسئولان اذعان دارند میزان بارش‌ها در زنجان نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 40 درصد کاهش یافته است و امسال چالش کمبود آب در روستا‌ها جدی خواهد بود، سوالی که ذهن را درگیر می‌کند این است که آیا در جهت تامین آب شرب در روستاهایی که مشکل تامین آب دارند برنامه‌ریزی برای استفاده از آب قنات‌ها وجود دارد؟ آیا ترمیم و لایروبی بر روی قنات‌های فعال انجام خواهد گرفت؟

اسماعیل افشاری، مدیر‌عامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اینکه 792 رشته قنات در استان وجود دارد که اکثر آن‌ها قنات‌های کوچک چند ده متری‌اند اظهار داشت: میزان دبی آب خروجی از این قنات‌ها سالانه 45 میلیون متر مکعب است که یک سوم از حجم آب خروجی استفاده بهینه می‌شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر قنات‌های محدودی همچون دهه‌های گذشته در حال تامین آب شرب در روستا‌ها هستند، افزود: 73 درصد قنات‌های استان هم‌اکنون فعال است اما حفر چاه‌های عمیق در بسیاری از روستا‌ها سبب خشک و بلا استفاده شدن قنوات شده است.

مدیر‌عامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان با بیان اینکه افت سطح سفره‌های آب زیر‌زمینی سبب خشک شدن قنات‌ها شده است، گفت: به منظور بهسازی و بهبود کمک به معیشت مردم، لایروبی قنات‌های فعال با همکاری سازمان جهاد کشاورزی انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه قنات کهریز سجاس با طول شش کیلومتر جزء طولانی‌ترین قنات‌ها در استان است گفت: عمیق‌ترین چاه نیز با عمق 50 متر در روستای اسلام آباد شهرستان خدابنده قرار گرفته است.

افشاری با اشاره به اینکه بیشترین قنات‌‌های استان در شهرستان زنجان و سلطانیه قرار دارد، تصریح کرد: پر‌ آب‌ترین قنات در شهرستان خدابنده، معجزات زنجان و عباس‌آباد سلطانیه قرار دارند که آب‌دهی 100 لیتر در ثانیه دارند و آب این قنات‌ها در تامین آب مورد نیاز شرب و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه ساخت و ساز‌ها در سطح شهر سبب شده تا برخی از قنات‌های موجود متروکه شوند گفت: با این حال تعدادی از قنات‌ها در منطقه غرب زنجان با توجه به بالا آمدگی آب احیا شده‌ و آبدهی مناسبی نیز دارند با این حال این عامل مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده است که دلیل اصلی این امر تخریب قنوات در طول سالیان متمادی در اثر شهرسازی بوده است.

با این وجود با توجه به اینکه کمبود آب در تمام نقاط استان مشهود است و امسال نیز بارندگی با کاهش مواجه شده است انتظار می‌رود با برنامه‌ریزی مناسبی که مسئولان متولی خواهند داشت علاوه بر لایروبی قنات‌های فعال، مدیریت مناسبی بر آب قنات‌ها نیز انجام بگیرد تا علاوه بر استفاده بهینه از آب خروجی نیاز به این مایه حیات نیز تا حدودی در روستا‌ها مرتفع شود.

انتهای پیام/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آب و هوا آب و هوا قنات های فعال قنات ها روستا ها تامین آب آب شرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۲۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعزام ۸۵ زائر عمره از زنجان به سرزمین وحی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ شکری بابیان اینکه پرواز‌های عمره مفرده به سرزمین وحی پس از ۹ سال از سر گرفته شده است، گفت: با توجه به در پیش بودن مراسم حج تمتع، اعزام زائران حج عمره نیز آغاز شده است.

وی افزود: مدت سفر زائران عمره ۱۰ روز است که پنج روز آن را در مکه و پنج روز دیگر را در مدینه سپری خواهند کرد.

سرپرست حج و زیارت استان ادامه داد: با توجه به محدودیت‌های ایستگاه پروازی، زائران عمره استان زنجان از فرودگاه تهران در تاریخ ۹ اردیبهشت ماه اعزام خواهند شد.

وی با بیان اینکه قیمت حج عمره برای هر نفر ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلیون ریال تعیین شده است، افزود: امیدواریم با مهیا شدن شرایط، تعداد اعزام‌ها در سال آینده افزایش یابد.

شکری در خصوص اعزامی‌های حج تمتع نیز گفت: هزار و ۲۷۰ زائر در قالب ۱۰ کاروان از استان به سرزمین وحی رهسپار خواهند شد.

سرپرست حج و زیارت استان ادامه داد: ۶۷۱ نفر از از اعزامی‌ها را مردان و ۵۹۹ نفر را بانوان تشکیل می‌دهند که طی روز‌های هفتم، هشتم و نهم خرداد امسال از فرودگاه زنجان اعزام خواهند شد.

دیگر خبرها

  • لزوم توجه ویژه مسئولان به بیمه و امنیت شغلی کارگران
  • اعزام ۸۵ زائر عمره از زنجان به سرزمین وحی
  • ظرفیت‌های جامعه ایثارگری دیلم استفاده می‌شود
  • توجه به ظرفیت‌های مناطق روستایی گامی بلند در تحقق شعار سال است
  • ۱۵۸ واحد تولیدی در زنجان تعطیل یا راکد است
  • مسئولان در قبال بیت‌المال باید پاسخگو باشند
  • استفاده از ظرفیت‌های مردمی در برگزاری برنامه‌های دهه کرامت
  • دیدار مسئولان استان زنجان با مادر شهید سیدرضی+تصاویر
  • آقای استاندار؛حل مشکل آزادراه زنجان_تبریز کار یک مدیرکل نیست
  • آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم