Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@20:38:04 GMT

یک متخصص: سالمندان برای روزه‌داری با پزشک مشورت کنند

تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۲۳۰۰۱

یک متخصص: سالمندان برای روزه‌داری با پزشک مشورت کنند

دکتر لیلا صادق‌مقدم روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: در مورد وضعیت سالمندان نمی‌توان یک نسخه واحد و فراگیر تجویز کرد زیرا  توانایی های جسمانی و روانی افراد با یکدیگر بسیار متفاوت است.

وی ادامه داد: به طور معمول بیشتر افراد سالمند تاثیر واقعیتهای محدودکننده ناشی از افزایش سن را بر کاهش توانایی جسمی خود نمی‌پذیرند و برخی هم با تکیه بر تعالیم کلی شرعی و بدون توجه به موارد استثنا و حتی جوازهای شرعی و باورهای اعتقادی با وجود مشکلات مشهود جسمی، اصرار بر روزه‌ گرفتن دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پزشک متخصص طب سالمندان گفت: مهمترین شرط لازم در روزه داری سالمندان شرایط و توانایی های جسمی آنان است از این رو باید قبل از اقدام به روزه داری با پزشک خود مشورت کنند.

وی افزود: روزه داری در سالمندان و یا افراد میانسال دچار کم وزنی، بیماریهای کاهش و افزایش قند خون و تیروئید و بیماریهای قلبی و کلیوی و سنگهای کلیوی باید حتما با نظر پزشک متخصص انجام شود و افرادی که روزه گرفتن برای سلامت آنها ضرر دارد، اقدام به روزه داری نکنند.

دکتر صادق‌مقدم ادامه داد: سالمندانی که دچار کاهش اشتها هستند، با توجه به اینکه در زمان روزه داری میزان دریافت مواد مغذی در بدن کاهش می یابد، باید در مواقع افطار و سحر و یا بین این دو وعده با مصرف کافی آب و مواد دارای پروتئین و کالری لازم، سیستم ایمنی بدن خود را در برابر بیماریها و به خصوص بیماری کووید ۱۹ تقویت کنند.

وی گفت: مصرف برخی از انواع داروها از سوی افراد سالمند ممکن است دفع آب را از بدن آنها افزایش دهد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی گناباد افزود: سالمندانی که روزه می گیرند باید در افطار غذاهایی سبک مانند فرنی، شیر و سوپ را بیشتر مصرف کنند و از مصرف غذاهای سنگین و پرحجم خودداری و با فاصله یک تا ۲ ساعت بعد از افطار، آنها را مصرف کنند تا به سیستم گوارشی آنان آسیب وارد نشود.

وی بر لزوم صرف کامل و متنوع غذا هنگام سحر ماه رمضان از سوی افراد سالمند تاکید و بیان کرد: برخی از این افراد ممکن است به بهانه هایی مانند به هم خوردن زمان خواب شبانه در آخر شب بعد از مصرف مواد غذایی از خوردن سحری امتناع ورزند در صورتی که فاصله زیاد بین صرف سحری تا افطار مشکلاتی را برای این رده سنی ایجاد می کند.

دکتر صادق‌مقدم ادامه داد: افراد روزه‌دار در ماه مبارک رمضان باید ضمن خواب کافی در طول روز از مصرف چای پر رنگ، کاکائو و قهوه که موجب دفع آب از بدن می شود، خودداری کنند و به جای آن موادی مانند سالاد سیب زمینی، انجیر خشک و برگه زردآلو را، که موجب بهبود وضعیت تعادل مزاجی افراد می شود، بیشتر مصرف کنند.

وی گفت: روزه‌داری در سالمندان ممکن است موجب سرگیجه و افت قند خون و زمین خوردن افراد سالمند شود لذا این افراد،  اطرافیان و اعضای خانواده آنان باید بیشتر مراقب آنان در طول روز باشند.

پزشک متخصص طب سالمندان افزود: افراد سالخورده به خاطر ضعف دستگاه ایمنی بدن در مقایسه با دیگر گروه های سنی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریها و از جمله ویروس همه‌گیر کرونا هستند بنابراین باید مراقبت از سلامتی آنها با دقت و حساسیت بیشتری صورت گیرد.  

وی ادامه داد: ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در سالمندان ممکن است مانند رده‌های سنی پایین‌تر در قالب تب بروز نکند ولی حتما با ضعف عمومی بدن و اختلال هوشیاری همراه خواهد بود.

دکتر صادق‌مقدم گفت: سالمندان همچنین باید حتما و به شدت از تماس با بیماران کووید ۱۹ یا افرادی که احتمال آلودگی به ویروس کرونا را دارند پرهیز کنند. حضور این طیف سنی همچون دیگر گروههای سنی در اجتماعات،  دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه، مسجد و پارک در شرایط شیوع کرونا خطرناک است.

وی یکی از وظایف مهم خانواده ها در پیشگیری از شیوع بیماری کرونا را توجه به سالمندان خانواده ذکر و بیان کرد: باید در شرایط شیوع کرونا با دغدغه زیادی نسبت به حفظ سلامت این قشر اهتمام داشت.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد افزود: سالمندان باید با حساسیت زیادی نسبت به رعایت موارد بهداشت و مراقبتهای فردی و شستن مکرر دستها جدیت بیشتری برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا داشته باشند.

افزون بر ۱۲ درصد از جمعیت ۹۳ هزار نفری شهرستان گناباد را سالمندان تشکیل می‌دهند لذا این خطه در خراسان رضوی بیشترین شمار شهروندان سالخورده را در میان ۳۳ شهرستان این استان دارد.  

پیری جمعیت گناباد علاوه بر تاثیر منفی در روند توسعه، موجب افزایش هزینه‌ها و خدمات تامین اجتماعی می‌شود چون سرانه خدمات در جمعیت سالخورده به مراتب بیشتر از جمعیت جوان است. بر این اساس کاهش تبعات آسیب های بحران شیوع کرونا بر سالمندان مورد توجه مسوولان گناباد است.  

مرکز شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.  

برچسب‌ها سالمندی ویروس کرونا دانشگاه علوم پزشکی گناباد بهداشت و سلامت پروندهٔ خبری آیین های روزه داری در ایام کرونا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سالمندی ویروس کرونا دانشگاه علوم پزشکی سالمندی ویروس کرونا دانشگاه علوم پزشکی گناباد بهداشت و سلامت اخبار کنکور افراد سالمند روزه داری صادق مقدم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۲۳۰۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات جدید از حادثه مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی شیراز/ هیچ‌کس به کما نرفته/ مسمومیت با «متانول» نبوده است

الهه جعفرزاده: طی هفته گذشته در پی انتشار خبری مبنی بر برگزاری یک مهمانی خصوصی در شیراز با حضور مهمانان پزشک، اعلام شد ۲۹ نفر از افراد حاضر در مهمانی دچار مسمومیت الکلی و در بیمارستان بستری شدند.

اخبار منتشرشده از سوی رسانه‌های رسمی تا به امروز، حاکی از آن است که طی این اتفاق، چند تن از مهمانان دچار نارسایی کلیوی شده‌اند، یک پزشک زن فوت شده و یک پزشک دیگر به کما رفته است.

خبر «نارسایی کلیوی چند تن از پزشکان» کذب است

دکتر هادی یزدانی، پزشک و دکترای حرفه‌ای پزشکی، پیرویِ این موضوع در گفت‌وگو با خبرآنلاین، در قالب اطلاعات تکمیلی و معتبر می‌گوید: «خبر فوت پزشک خانم در این حادثه صحت دارد، اما خبری که مبنی بر نارسایی کلیوی چند تن دیگر از پزشکان منتشر شده، به ضرس قاطع غلط است.»

او، به نقل از منابع موثق محلی، اشاره می‌کند: «پنج نفر از حاضران در مهمانی به درخواست خود، دیالیز کلیوی شدند. آزمایش‌های انجام‌شده، نشان‌دهنده اسیدوز خون در این افراد بود؛ که سبب شد این پنج نفر با آگاهی و خواست شخصی دیالیز انجام دهند.»

هم‌چنین بر اساس پیگیری‌های صورت‌گرفته از سوی خبرآنلاین و گفت‌وگو با یکی از پزشکان شیراز، مشخص شد که «هیچ‌یک از این افراد به کما نرفته‌اند و اخباری که پیرامون این موضوع در حال انتشار است، صحت ندارد. حتی خبر «مسمومیت ۲۹ نفر» نیز کذب است؛ زیرا در مجموع حدود پنج [الی شش] نفر دچار مسمومیت شده بودند که با انجام دیالیز، شرایطشان بهبود یافت.»

به بیان ساده‌تر، تنها تلفات ناشی از این اتفاق، فوت یک پزشک زن است و باقی افراد در سلامت کامل به سر می‌برند.

حادثه اخیر، مسمومیت با «متانول» نبوده؛ نتایج آزمایشات چیز دیگری را نشان می‌دهد

در ادامه گفت‌وگو، این پزشک تصریح می‌کند: «مسمومیت اخیر، ناشی از مصرف متانول نبوده؛ چرا که بررسی‌ها و نتایج آزمایشات، مصرف ماده‌ای دیگر به نام «اتیلن گلیکول» را تأیید می‌کند.»

دکتر مهرداد شریفی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نیز پیش‌تر اعلام کرده بود که «مشروبات مورد استفاده در این مهمانی، تقلبی و دست‌ساز و حاوی الکل صنعتی بوده است».

شایان ذکر است که در روند تولید مشروبات الکلی (اتانول)، برخی ترکیبات سمی، به‌ویژه متانول، بدون دخالت خارجی و به مقدار بسیار کم طی فرآیند تخمیر شکل می‌گیرند و سبب سمی شدن نوشیدنی می‌شوند. اما در خصوص اتیلن گلیکول باید گفت که این یک ماده شیمیایی و صنعتی است و معمولاً در فرآورده‌هایی مانند ضد یخ برای موتور اتومبیل استفاده می‌شود و مصرف خوراکی آن به هیچ‌وجه رایج و مرسوم نیست.

دکتر مهرداد اسماعیلیان، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این‌باره به خبرآنلاین می‌گوید: «اتیلن گلیکول در فرآیند تخمیر مشروبات الکلی تولید نمی‌شود و اگر نتایج آزمایشات مندرج در پرونده پزشکان مسموم شیراز نشان‌دهنده مصرف اتیلن گلیکول باشد، قدری عجیب است و محتمل است که این ماده به‌صورت دستی و با دخالت خارجی به نوشیدنی‌ها افزوده شده باشد؛ چرا که تشکیل طبیعی آن در مکانیسم تولید الکل جای نمی‌گیرد.»

او ادامه می‌دهد: «اغلب مسمومیت‌های الکلی در ایران ناشی از مصرف الکل‌های دست‌ساز است و به این دلیل که در روند تولید این مشروبات هیچ نظارت و کنترلی روی فرآورده وجود ندارد، تشکیل ترکیبات سمی در الکل ناگزیر است.»

تا وقتی سطح اتانول در خون بالا باشد، علائم مسمومیت ظاهر نمی‌شوند

مراجعه به پزشک در ساعات اولیه را جدی بگیرید

یکی از عمده مشکلاتی که در خصوص مسمومیت‌های الکلی مطرح است، تعلل در مراجعه به مراکز درمانی است؛ که البته این قصور از سوی مصرف‌کننده نیست، بلکه علائم با تأخیر بروز پیدا می‌کنند. به عبارتی، مصرف‌کننده در ساعات اولیه هیچ‌گونه اختلال بینایی، کاهش سطح هوشیاری، مشکلات مغزی و ... را تجربه نمی‌کند.

اسماعیلیان در توضیح این مسئله می‌گوید: «علت دیر نمایان شدن علائم مسمومیت این است که در لحظات نخست پس از مصرف مشروبات الکلی، سطح اتانول در خون بالاست؛ اما به مرور و با پایین آمدن سطح اتانول در طی فرآیند جذب و متابولیسم، متانول خود را نشان داده و عملکرد بدن فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ آن وقت تازه علائم مسمومیت نمود پیدا می‌کنند.»

او ادامه می‌دهد: «بسته به میزان مصرف، شدت علائم و زمان بروز آن در افراد متفاوت است؛ حتی در برخی موارد ممکن است علائم تا ۲۴ ساعت بعد هم ظاهر نشوند و فرد متوجه مسمومیت نشود. اما در اغلب موارد ۶ الی ۱۲ ساعت پس از مصرف، علائم نمود پیدا می‌کنند.»

مسمومیت با متانول چگونه از مسمومیت با اتیلن گلیکول تمییز داده می‌شود؟

بنا به گفته این متخصص طب اورژانس، عمده عوارض مصرف متانول، مغزی است؛ به طور مثال در پی مصرف متانول، ممکن است مصرف‌کننده در پی علائم عصبی، دچار کاهش سطح هوشیاری شود، یا اعصاب چشمی درگیر شوند که در بر دارنده اختلالات بینایی و حتی کوری است. در مواردی که حجم مصرف بسیار زیاد باشد، فرد دچار ایست قلبی-تنفسی می‌شود و احتمال مرگ بالاست.

اما عوارض مسمومیت با اتلین گلیکول اغلب کلیوی است، هرچند عوارض مغزی نیز در این مورد قابل مشاهده است اما سطح آن نسبت به مسمومیت با متانول کمتر است و در عوض، صدمات کلیوی جدی‌تر، اختلال در عملکرد قلبی، ریوی و حتی مرگ را به همراه دارد.

اسماعیلیان در رابطه با نحوه تشخیص دقیق نوع مسمومیت می‌گوید: «آزمایش گاز خون شریانی (ABG)، بهترین راه برای تمییز مسمومیت با اتیلن گلیکول از متانول است؛ که طی آن اگر در ادرار مصرف‌کننده، «کریستال کلسیم اگزالات» مشاهده شد، مسمومیت با اتیلن گلیکول تشخیص داده می‌شود.»

بیشتر بخوانید:

مشروبات تقلبی باز هم قربانی گرفت/ مسمومیت ۲۹ پزشک با مشروبات الکلی تقلبی در شیراز/ یک نفر فوتی و یک نفر در کما این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید

۴۷۲۳۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901326

دیگر خبرها

  • جزئیات جدید از مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • تشکیل کمپین آموزشی و مراقبتی‌های بهداشتی سالمندان در آبادان
  • جزئیات جدید از حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز
  • مهم‌ترین علت چاقی در ایران
  • جزئیات جدید از حادثه مرگبار مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی | پای ماده‌ی دیگر وسط آمد!
  • جزئیات جدید از حادثه مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی شیراز/ هیچ‌کس به کما نرفته/ مسمومیت با «متانول» نبوده است
  • چرا برخی زنان باردار مُهر می‌خورند؟
  • اعتراف جدید سازندگان آسترازنکا/ باید نگران واکسن کرونا بود؟
  • اعتراف یک شرکت تولیدکننده مهم واکسن کرونا به عوارض نادر و لخته خون
  • مصرف برخی خوراکی‌ها احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد