Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-07@03:41:18 GMT

کروناویروس می‌تواند به مغز آسیب بزند

تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۴۹۲۳۷

کروناویروس می‌تواند به مغز آسیب بزند

آسیب‌شناسان عصبی، عصب شناس و پرتوشناسان اعصاب مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در مطالعه اخیرشان اظهار کردند کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ که باعث کووید-۱۹ می‌شود به طور مستقیم مغز را آلوده نمی‌کند اما می‌تواند آسیب عصبی قابل توجهی ایجاد کند.

به گزارش ایسنا و به نقل از تی ان، دکتر"جیمزای. گلدمن" محقق ارشد این مطالعه گفت: بحث زیادی در مورد اینکه این ویروس مغز را آلوده می‌کند یا خیر وجود دارد اما ما هم نتوانستیم علائم ویروس را در سلول‌های مغزی بیش از ۴۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ پیدا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در همان زمان بسیاری از تغییرات پاتولوژیک را در مغز مشاهده کردیم که می‌تواند توضیح دهد چرا بیماران به شدت بیمار دچار گیجی و هذیان و سایر اثرات جدی عصبی می‌شوند و چرا کسانی که به نوع خفیف این بیماری مبتلا می‌شوند ممکن است هفته‌ها و ماه‌ها "مه مغزی"(brain fog) را تجربه کنند.

یافته‌های این مطالعه که در مجله "Brain" منتشر شده است بزرگترین و دقیق‌ترین گزارش کالبد شکافی مغز کووید-۱۹ است که تاکنون منتشر شده است و نتایج آن حاکی از آن است که تغییرات عصبی که اغلب در این بیماران دیده می‌شود می‌تواند ناشی از التهاب ایجاد شده توسط ویروس در سایر قسمت‌های بدن یا در رگ‌های خونی مغز باشد.

در این مطالعه مغز ۴۱ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ را که هنگام بستری شدن در اثر بیماری فوت کرده بودند، مورد بررسی قرار داد. سنین بیماران از ۳۸ تا ۹۷ بود و همه آسیب ریوی ناشی از ویروس داشتند. بسیاری از بیماران از نژاد اسپانیایی تبار بودند. همه بیماران تحت تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی گسترده‌ای قرار گرفته بودند و بعضی از آنها ام آر آی و سی تی اسکن مغزی داشتند.

محققان برای شناسایی هر ویروسی در سلول‌های عصبی و گلیای مغز از روش‌های مختلفی از جمله آر ان آی در هیبریداسیون درجا استفاده کردند چرا که این روش می‌تواند آر ان ای ویروسی در سلول‌های دست نخورده و آنتی بادی‌هایی که می‌توانند پروتئین‌های ویروسی درون سلول‌ها را تشخیص دهند، شناسایی کند و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز رونویسی معکوس یک روش حساس برای تشخیص آر ان ای ویروسی است.

به رغم جستجوی زیاد محققان هیچ مدرکی از ویروس در سلول‌های مغزی بیماران پیدا نکردند. اگرچه آنها با روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز رونویسی معکوس سطوح بسیار کمی از آر ان ای ویروسی را تشخیص دادند اما این امر نیز احتمالاً به دلیل ویروس در رگ‌های خونی یا نرم‌شامه‌های مغزی بود.

گلدمن گفت: ما بیشتر از سایر مطالعات مغز را بررسی کرده‌ایم و از روش‌های بیشتری برای جستجوی ویروس استفاده کرده‌ایم. نتیجه اصلی این است که هیچ مدرکی از آر ان ای ویروس یا پروتئین در سلول‌های مغز پیدا نکردیم. اگرچه مقالاتی وجود دارد که ادعا می‌کنند ویروس را در سلول‌های عصبی یا گلیا پیدا کرده‌اند اما ما تصور می‌کنیم که این موارد در اثر آلودگی ایجاد می‌شود و هر ویروس موجود در مغز در رگ‌های خونی مغز حضور دارد. اگر ویروسی در بافت مغز وجود داشته باشد باید مقدار آن بسیار کم باشد و با توزیع یا فراوانی یافته‌های نوروپاتولوژی ارتباطی ندارد.

این آزمایشات بر روی بیش از ۲۴ ناحیه مغزی از جمله پیاز بویایی انجام شد زیرا برخی گزارش‌ها حدس می‌زنند که ویروس کرونا می‌تواند از طریق عصب بویایی حفره بینی به مغز منتقل شود. گلدمن گفت: حتی در آنجا نیز پروتئین ویروسی یا آر ان ای پیدا نکردیم گرچه آر ان ای و پروتئین ویروسی در مخاط بینی بیماران و در مخاط بویایی بالای حفره بینی یافتیم.

به رغم عدم وجود ویروس در مغز هر بیمار محققان آسیب شناسی مغزی قابل توجهی پیدا کردند که به دو دسته تقسیم می‌شود.

 گلدمن افزود: اولین چیزی که متوجه شدیم مناطق زیادی بود که از کمبود اکسیژن آسیب دیده‌اند. همه آنها بیماری ریوی شدیدی داشتند بنابراین جای تعجب نیست که در مغز آسیب هیپوکسی وجود داشته باشد.

بعضی از اینها مناطق وسیعی بودند که در اثر سکته مغزی ایجاد می شدند، اما بیشتر آنها بسیار کوچک بودند و فقط با میکروسکوپ قابل تشخیص بودند. محققان معتقدند که بر اساس سایر ویژگی‌ها، این مناطق کوچک از آسیب هیپوکسیک در اثر لخته شدن خون ایجاد شده است که این امر معمولاً در بیماران مبتلا به نوع شدید کووید-۱۹ ایجاد می‌شود و به طور موقت اکسیژن رسانی به آن منطقه را متوقف می‌کند.

گلدمن گفت: یافته شگفت آورتر این بود که تعداد زیادی میکروگلیا فعال شده در مغز اکثر بیماران است. میکروگلیا سلول‌های ایمنی هستند که در مغز قرار دارند و می‌توانند توسط عوامل بیماری زا فعال شوند.

میکروگلیا فعال شده عمدتا در ساقه تحتانی مغز که تنظیم کننده ریتم قلب و تنفس، سطح هوشیاری و هیپوکامپ است و در حافظه و خلق و خو نقش دارد، یافت می‌شود.

گلدمن افزود برای درک بهتر موضوع تحقیقات بیشتری لازم است. محققان اکنون در حال بررسی و کالبدشکافی بیمارانی هستند که چندین ماه پس از بهبودی از کووید-۱۹ فوت کردند تا اطلاعات بیشتری کسب کنند.

لینک کوتاه: asriran.com/003Gye

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: آر ان ای کووید ۱۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۴۹۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه های افزایش گلبول های قرمز

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ گلبول‌های قرمز وظیفه بسیار مهمی برای بدن ما دارند انتقال خون غنی از اکسیژن در بدن. بنابراین، حفظ آن‌ها در سطوح سالم ضروری است. 

گلبول‌های قرمز خون چه هستند؟
پزشکان آن‌ها را " erythrocytes" می‌خوانند و بیشترین سلول‌های خون را دارند. جز اصلی آن‌ها، هموگلوبین است و انرژی متابولیک را از طریق تخمیر لاکتیک به دست می‌آورند. در بزرگسالان بین ۴، ۵۰۰، ۰۰۰ تا ۵، ۴۰۰، ۰۰۰ گلبول‌های قرمز خون وجود دارد. کمبود در تعداد گلبول‌های قرمز، کم خونی و مازاد آن نابهنجاری یاخته‌های خون است.

برخی واقعیات جالب در مورد خون
گلبول‌های قرمز خون تقریبا ۱۰۰ یا ۱۲۰ روز زنده هستند. بعد از آن، مغز استخوان " گروه " دیگری از گلبول‌های قرمز را تولید می‌کند.
هر مولکول هموگلوبین، ۴ اتم آهن دارد که به مولکول‌های اکسیژن متصل می‌شوند.
هر گلبول قرمز ۳۳ در صد هموگلوبین دارد.
مقادیر نرمال هموگلوبین، ۱۴ گرم / در زنان و ۱۵.۵ گرم در مردان است.
گلبول‌های قرمز خون، کربن دی اکسید را از بین می‌برند.

چگونه گلبول قرمز خون را افزایش دهیم؟
برخی از علائم کم خونی یا کمبود گلبول قرمز، بی حسی و ضعف است. فقدان آهن شایع‌ترین علت کاهش گلبول‌های قرمز است. برای افزایش این میزان، توصیه می‌کنیم تغییراتی در رژیم غذایی و عادات روزانه خود ایجاد کنید.

آهن بخورید
این کار به بدن اجازه بازسازی و تعویض مواد مغذی از دست رفته را می‌دهد. آهن، گلبول‌های قرمز خون را افزایش می‌دهد و به آن‌ها اجازه می‌دهد تا بهتر کار کنند، چون این جز اصلی هموگلوبین است.
غذا‌های حاوی آهن:
عدس، لوبیا
سبزیجات (اسفناج، کلم پیچ)
آجیل (آلو و کشمش)
گوشت (جگر)
زرده تخم مرغ
آجیل

مس بیشتر بخورید
بزرگسالان هر روز بین ۸ تا ۱۸ میلی گرم از این مواد معدنی نیاز دارند. زنان در طول دوره بارداری بیشتر از مردان به مس نیاز دارند، زیرا در دوران قاعدگی، مس از دست می‌دهند. این ماده غذایی برای سلول‌ها ضروری است که به اهن دسترسی دارند.

غذا‌هایی که بیش‌ترین مس را دارند عبارتند از:
آجیل
حبوبات
گیلاس
گوشت مرغ ارگانیک
شکلات
گیلاس

بیشتر اسید فولیک بخورید
ویتامین ب ۹ به تولید نرمال سلول‌های قرمز خون کمک می‌کند. اگر اسید فولیک به اندازه کافی ندارید، می‌تواند منجر به کم خونی شود. علاوه بر این، نقش اساسی در عملکرد دی ان‌ای بازی می‌کند. حدود ۴۰۰ تا mcg ۶۰۰ برای زنان در مرحله بارداری توصیه می‌شود.
اسید فولیک را از کجا تامین کنیم؟
غلات سبوس دار
سبزیجات برگ سبز (اسفناج)
حبوبات
آجیل
حبوبات

بیشتر خوردن ویتامین آ
هم چنین Retinol نامیده می‌شود، یک ترکیب بسیار مهم برای توسعه سلول‌های بنیادی سلول خونی قرمز در مغز استخوان است. پردازش هموگلوبین تولید آهن را تضمین می‌کند.

در میان غذا‌هایی که بیش‌ترین ویتامین را دارند عبارتند از:
هویج
کاهو
سبزی برگ سبز
فلفل شیرین
آلو
گریپ فروت
هندوانه

مقدار ویتامین ث را افزایش دهید
این ماده مغذی ویژگی‌های زیادی دارد، مثل تقویت سیستم ایمنی و پیش گیری از بیماری‌های ویروسی در زمستان. اما ویتامین ث توانایی بدن برای جذب آهن را تحریک می‌کند در نتیجه تعداد گلبول‌های قرمز خون را افزایش می‌دهد. مرکبات بیش‌ترین ویتامین ث را دارند.

مصرف ویتامین ب ۱۲ را بالا ببرید
مقدار خوبی از این ماده مغذی، تولید گلبول‌های قرمز را در مغز استخوان افزایش می‌دهد.

برای تامین بدن با ویتامین ب ۱۲، توصیه می‌کنیم این غذا‌ها را مصرف کنید:
گوشت گوساله
تخم مرغ
ماهی (سالمون، ساردین)
محصولات لبنی (شیر، ماست و پنیر)، بهتر است که کم چرب باشند)
سویا
گندم
قارچ
قارچ

ورزش کردن
سبک زندگی بی تحرک اثرات منفی زیادی روی سلامتی دارد. در بین آن ها، مشکلات چاقی و گردش خون، همچنین نگه داری آب و یا درد ماهیچه را افزایش می‌دهد. اما علاوه بر کاهش تعداد سلول‌های قرمز خون، امکان ایجاد نسخه‌های جدید وجود ندارد.
ورزش کردن برای سلامتی، جذب" آهن " ضروری است و از بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. روتین ورزش کنید (دویدن، پیاده روی، دوچرخه سواری و ...) به این دلیل توصیه می‌شود که آن‌ها به اکسیژن گیری کل بدن کمک می‌کنند.

سیگار کشیدن ممنوع است
این یکی از بدترین عادات است که مردم انجام می‌دهند هر چه بیشتر نیکوتین و دیگر مواد شیمیایی موجود در سیگار را مصرف کنید اکسیژن کاهش می‌یابد و اجازه چرخش خون را نمی‌دهند. استعمال دخانیات رگ‌های خونی را تحت فشار قرار می‌دهد و مانع کار سلول‌های قرمز خون می‌شود.

ترک سیگار

مشروبات الکلی مصرف نکنید
یک عادت دیگر از عاداتی که برای سلامتی ما مضر است و تاثیر منفی روی گلبول‌های خون دارد. نوشیدنی‌های اسیدی خون را به مایع غلیظ‌تر، کندتر با اکسیژن کم‌تر تبدیل می‌کنند و نمی‌تواند آن را به درستی منتقل کند. علاوه بر این، الکل سلول‌های خونی قرمز نابالغ را بدون هموگلوبین کافی تولید می‌کند.

آزمایش
حداقل سالی یک بار بروید تا آزمایش خون انجام دهید. با یک نمونه، تجزیه و تحلیل شرایط عمومی و سطح نه تنها گلبول‌های قرمز خون بلکه کلسترول، آهن، اوره، گلوکز و ... بسیار مهم است. پزشک به اطلاعات تست خون نگاه خواهد کرد وبیان می‌کند چه نوع درمان و دارویی مورد نیاز است.

دیگر خبرها

  • تراشه‌های مغزی به‌زودی از رده خارج می‌شوند/ چه بلایی بر سر بیماران می‌آید؟
  • دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌های مغزی
  • حتی یک وعده غذای بدون گوشت برای بیماران کبدی مفید است
  • دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌ های مغزی
  • ۵ پاس گل و یک گل؛ دنیا مثل مسی نخواهد دید
  • 5 پاس گل و یک گل: دنیا مثل مسی نخواهد دید
  • واکنش اوسمار ویرا به سوپرگل شهاب زاهدی؛ پِله هم نمی‌توانست چنین گلی بزند! + عکس
  • ثبت پنجمین اهدای عضو طی سالجاری درچهارمحال وبختیاری
  • شبی که رئال معجزه را معنا کرد! (عکس)
  • راه های افزایش گلبول های قرمز