Web Analytics Made Easy - Statcounter

ماه رمضان زمان مغتنمی برای همراه کردن مخاطب با تلویزیون است که با ساخت سریال‌های ضعیف و نادیده گرفتن نیاز وی این فرصت طلایی از دست می‌رود.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر قدس آنلاین، ماه رمضان از معدود فرصت‌های طلایی تلویزیون برای پخش سریال‌های مناسبتی است که اگر بخت با آنها یار باشد، می‌توانند سال‌ها و دهه‌ها در اذهان مردم باقی بمانند و همیشه از آنها یاد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال هم تلویزیون به رسم هرسال با چند مجموعه داستانی به استقبال ماه رمضان رفته است؛ «احضار»، «بچه‌مهندس ۴»، «یاور» و «رعد و برق» مجموعه‌هایی است که این شب‌ها پس از افطار میهمان خانه‌های مردم می‌شود که البته در همین ابتدای راه «رعد و برق» به دلایلی از گردونه پخش خارج شد، این در حالی است که تلویزیون علاوه بر پخش این سه سریال جدید دست به دامان آرشیو و سریال‌های قدیمی نیز شده است، همان سال‌هایی که رضا عطاران با ساخت سریال‌های پرطرفدارش پای ثابت شب‌های ماه رمضان بود. گرچه هنوز برای قضاوت زود است اما به نظر می‌رسد مجموعه‌های خاطره انگیز و موفقی همچون «ترش و شیرین» و «متهم گریخت» رقیب سرسختی برای سریال‌های جدید هستند و پخش دوباره آنها حواس مردم را به خود جلب کرده است.

تلویزیون از فضای فکری جامعه دور شده است

جبارآذین منتقد سینما، مشکل اساسی تلویزیون را دور شدن از فضای فکری جامعه می‌داند و می‌گوید: با توجه به شرایط روز جامعه و دغدغه‌های مردم، تولید آثار فرهنگی شادی بخش باید در دستور کار تمام دستگاه‌های فرهنگی ـ هنری کشور قرار گیرد، اما مدت زمان طولانی است که تلویزیون در این زمینه بسیار کم کار شده است.

به گفته این منتقد، با دور شدن بخشی از هنرمندان درجه یک از تلویزیون و فاصله گرفتن از ساخت سریال‌هایی با مضمون زندگی روزمره و عدم توجه به سلیقه مردم، برنامه‌هایی تولید می‌شود که سطحی نگری به مسائل اجتماعی و کپی برداری از سریال‌های ماهواره‌ای و آثار موفق قدیمی تلویزیون در آنها برجسته شده و از این رو به دلیل اینکه مخاطب دغدغه‌هایش را در این سریال‌ها پیدا نمی‌کند و نمی‌تواند با شخصیت‌ها و موضوعات آن ارتباط فعال برقرار کند طبعاً استقبال خوبی هم از این آثار صورت نمی‌گیرد.

تولیدات امسال چنگی به دل نمی‌زند

آذین تاکید می‌کند: به همین دلیل است که تولیدات مناسبتی چندان با مناسبت مورد نظر همخوانی ندارند و مخاطب با آن ارتباط برقرار نمی‌کند و می‌بینیم که سریال‌های قدیمی که در حال بازپخش است، از اقبال بیشتری برخوردار است و با توجه به اینکه تولیدات امسال چنگی به دل نمی‌زند اما سریال‌های قدیمی همچنان مخاطب دارند.

وی در ادامه در نقد سریال‌های در حال پخش می‌گوید: علیرضا افخمی در تولید مجموعه‌های تلویزیونی، پیوسته کوشیده به رسالت هنرمندانه‌اش متعهد باشد. او بار دیگر با یک سریال ماورایی در گونه وحشت و مضمون معنوی، درماه رمضان به میان مخاطبان سیما آمده تا داستانی سرگرم کننده را با پرداختی نسبتاً مناسب و ساختار هنری خوش روایت کند که به نظرم در کل به توفیق رسیده است. 

وی عنوان می‌کند: با اینکه مضمون و محتوای «احضار» از زاویای مختلفی قابل تحلیل است و موافقان و مخالفان می‌توانند آن را تایید یا تکذیب کنند، اما این نکته چیزی از ساخت و پرداخت مخاطب پسند بودن سریال نمی‌کاهد.

به گفته این منتقد، سریال «بچه مهندس» در فصل جدید فراز و فرودهای تازه ای از زندگی «جواد» را به تصویر کشیده و به جز کوشش برای همراه کردن مخاطب با ماجراهای کمرنگ و گاه پررنگ زندگی جواد، حرف تازه‌ای برای گفتن ندارد. رخدادهای این سریال می‌توانست بدون درازگویی زاید در قصه و ساختار در همان فصل نخست به صورت جذاب و موجزی بازگو و تمام شود، اما ظاهراً درآمد «پایتختی»ها و عوامل «ن.خ» به مذاق آنها نیز خوش آمده است!

آذین با اشاره به مجموعه تلویزیونی «یاور» می‌گوید: نوشته سعید مطلبی و ساخته سعید سلطانی در همان حال وهوای فرهنگ آشنای ملی و مردمی با انسان‌هایی از جنس واقعیت و زندگی، از اخلاقیات، مردانگی و جوانمردی در بطن داستانی جذاب و چیدمان شده بر بستر مبارزات همیشگی خیر و شر سخن می‌گوید. نام اصغر نعیمی، کارگردان مستعد سینما و تلویزیون در کنار نام سعید سلطانی به عنوان کارگردان، اقدامی مبتکرانه در حیطه مشترک سازی سریال‌های تلویزیونی است.

وی در پایان گفته‌های خود، سریال‌های رمضانی امسال را با توجه به مضامین و ساختارهنری آنها به ترتیب «یاور»، «احضار» و «بچه مهندس» در رده های خوب، متوسط و بد قرار ارزیابی می کند.

اصرار بر شکستن الگوهای موفق گذشته

در ادامه حسین سلطان محمدی، منتقد تلویزیون با انتقاد از ساختار ضعیف سریال‌های ماه رمضانی، کلیت این وضعیت را متوجه کسانی می‌داند که مسئولیت فیلم و سریال‌های تلویزیون را برعهده دارند و می‌گوید: در این حوزه یک نارسایی جدی در شناخت علایق مخاطبان مشاهده می‌شود، البته آنها به زعم خودشان فیگورهای پست مدرنیسم گرفته‌اند و می‌خواهند قالب‌های گذشته را بشکنند، در حالی که قالب‌های گذشته همچنان با ذات مردم هماهنگ است، اما اصرار بر این که خط فرضی را بشکنند، طی این سال‌ها شکست خورده است.

وی می افزاید: از سویی دیگر طی چند سال اخیر مدیرانی که در حال شکل دهی و مدیریت این وضعیت بوده‌اند، مسائل بنیانی را فراموش کرده‌اند و به همین دلیل است که مردم اقبال بیشتری به سریال‌های تکراری و آثار قدیمی مهران مدیری و رضا عطاران نشان می‌دهند و متاسفانه سریال‌های جدید مقبولیت چندانی در میان مردم ندارند.

جای خالی سریال‌های طنز در تولیدات امسال

به گفته سطان محمدی، در این مقطع که مردم مجبورند به دلیل کرونا بیشتر در خانه باشند و محفل و تفریحی در خارج از منزل ندارند، پخش سریال‌های قدیمی کمک کرده که مردم بیشتر پای تلویزیون باشند و این نشان می‌دهد آنها به سریال‌های طنز نیاز دارند و باید در بین تولیدات مناسبتی این ژانر هم گنجانده می‌شد.

وی با اشاره به سریال‌های در حال پخش در شب‌های رمضان می‌گوید: سریال «احضار» تا حدودی به سینمای وحشت نزدیک شده، اما جالب است که درست در میانه پخش سریال و آغاز یک سکانس محدودیت سنی اعلام می‌کنند که این صحنه مناسب بچه‌ها نیست. در این لحظه مخاطب چه کاری از دستش برمی‌آید که جلوی تماشای آن صحنه را بگیرد؟ نوسان شرط سنی در سکانس‌های مختلف نکته جالبی است که مشخص نیست از کجا آمده و به نظرم یک جور ساختارشکنی و اصرار بر آزمودن ایده‌های جدید است که البته جواب هم نداده است.

سلطان محمدی تاکید می‌کند: از طرفی دیگر اصرار بر پخش «بچه مهندس» در ماه رمضان بی‌معنی بود، اما ظاهراً ساخت سریال‌های چندگانه مرسوم شده، در حالی که چرا باید این سریال مانند «پایتخت» و «نون و خ» ادامه پیدا کند؟ انتقاداتی هم نسبت به شروع نامناسب داستان در سریال «یاور»، نوع گریم‌ها و تکراری بودن مضمون قابل بررسی است.

لزوم شناخت مخاطب و توجه به چرایی توفیقات گذشته تلویزیون

وی در پایان گفته‌های خود خاطرنشان می‌کند: از بخت خوش تلویزیون، مسابقات لیگ قهرمانان آسیا باعث شده مردم سرگرم شوند، در حالی در زندگی روزمره کمتر صحبتی از سریال‌های ماه رمضان شنیده می‌شود. به نظرم مجموع این سه سریال جواب نداده و تا اینجای کارتجربه خوبی نبوده است و مردم در این روزهای رانده شده از کرونا و محبوس در منزل پاسخ خوبی از تلویزیون نگرفته‌اند، گرچه مدیران گمان می‌کنند تجربه‌های خوبی رقم زده‌اند، در حالی که ضرورت و لزوم شناخت بیشتر مخاطبان و مطالعه در توفیقات گذشته تلویزیون بسیار احساس می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: سریال های مناسبتی سریال های ماه رمضان رضا عطاران جبار آذین سریال های قدیمی ساخت سریال تولیدات امسال بچه مهندس ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۷۰۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخاطب ۶۹.۲درصدی ثمره تحو ل رسانه ملی

  جالب اینجاست که در این میان یک رسانه نوشته بود به‌واسطه ضعیف‌بودن کارنامه عملکرد VOD‌ها یا همان شبکه نمایش خانگی، آمار مخاطبان تلویزیون بالا رفته! و به نوعی نفس تازه‌ای به رسانه‌ملی تزریق شده است؛ اما نکته مهم، صحبت‌های مطرح‌شده از سوی یکی از مدیران شبکه‌های نمایش خانگی است که نشان می‌دهد وضعیت این تولیدات و روابط آنها بیشتر از چیزی که مخاطبان مطلع باشند آشفته است و تنها یک اظهارنظر باعث شده تا دمل چرکین تولیدات عجیب و نمایش خانگی بیشتر از قبل برای مخاطب سر باز کند.حالا با تازه‌ترین نظرسنجی منتشرشده از سوی مرکز افکارسنجی ایسپا، همه این تحلیل‌ها بر باد رفته و نشان می‌دهد که مخاطبان تلویزیون واقعی و حتی بیشتر از آمار اعلام‌شده از سوی مقامات رسانه‌ملی است. آمار منتشرشده از سوی مرکز افکارسنجی ایسپا، از این منظر اهمیت دارد که نه از سوی خود تلویزیون که از سوی یک رسانه مستقل مطرح شده که آمارهایش تاکنون محل استناد بسیاری از تحلیل‌هاست. این آمار نشان می‌دهد که ۴۰.۸درصد «ایرانیان» شبکه سه را بیشتر از سایر شبکه‌های تلویزیونی می‌بینند، ۳۵.۲درصد شبکه‌ آی‌فیلم و ۲۱درصد شبکه یک را تماشا می‌کنند. میزان تماشای این شبکه‌ها در بین «بینندگان صداوسیما» به ترتیب ۵۸.۹درصد شبکه سه، ۵۰.۸درصد شبکه آی‌فیلم و ۳۰.۳درصد شبکه یک بوده. همچنین ۶۹.۲ درصد «ایرانیان» بیننده برنامه‌های صداوسیما هستند.
   
«مردان آهنین» پرمخاطب شد 
این نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) یک طرح نظرسنجی با عنوان «سنجش نگرش مردم در خصوص برنامه‌های صداوسیما» با تعداد نمونه‌ ۱۷۱۵نفرازشهروندان ۱۵سال به بالای سراسرکشور در «هفته آخر فروردین‌ماه» سال‌جاری بوده که به شیوه مصاحبه تلفنی انجام شده و نکات مهمی را از مخاطبان تلویزیون روشن می‌کند. در مدت اخیر مطالبه بسیاری از منتقدان و فعالان رسانه بیان آمار روشن از میزان مخاطبان تلویزیون بود که بارها با حدس و گمان مطرح می‌شد. بااین‌حال، حتی زمانی که خود رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما آمار را به‌صورت شفاف، دقیق و در حضور رسانه‌ها بیان کرد، بازهم این نقدها ادامه یافت. حالا به نظر می‌رسد که با اعلام آمار از سوی مرکز ایسپا، بتوان تحلیل بهتری روی مخاطبان برنامه‌های تلویزیون داشت. بخشی از یافته‌های ایسپا مربوط به درصد مخاطبان به تفکیک برنامه‌هاست. یافته‌های نظرسنجی ایسپا‌ نشان می‌دهد ۹/۳۶درصد از «ایرانیان» برنامه مردان‌آهنین،۳۴.۷درصد برنامه زندگی پس از زندگی، ۳۴.۲درصد برنامه محفل، ۳۲.۳درصد برنامه شب‌خوش، ۳۱.۸درصد برنامه فوتبال برتر، ۲۹.۷درصد برنامه پانتولیگ و ۲۶.۵درصد برنامه معرکه، ۲۴.۵درصد برنامه مهمونی، ۲۱.۳درصد برنامه ماه خدا، ۱۸.۸درصد برنامه ماه من، ۱۷.۲درصد برنامه ایران دوست‌داشتنی، ۱۶درصد برنامه پاورقی و ۱۲.۱درصد برنامه برمودا را دیده‌اند.میزان تماشای این برنامه‌ها در بین «افرادی که تلویزیون تماشا می‌کنند» ۵۳.۳درصد برنامه مردان آهنین، ۵۰.۱درصد برنامه زندگی پس از زندگی، ۴۹.۴درصد برنامه محفل، ۴۸درصد برنامه شب‌خوش، ۴۶درصد برنامه فوتبال برتر، ۴۲.۹درصد برنامه پانتولیگ و ۳۸.۳درصد برنامه معرکه، ۳۵.۴درصد برنامه مهمونی، ۳۰.۷درصد برنامه ماه خدا، ۲۷.۲درصد برنامه ماه من، ۲۴.۸درصد برنامه ایران دوست‌داشتنی، ۲۳.۱درصد برنامه پاورقی و ۱۷.۵درصد برنامه برمودا بوده است. همچنین ۴۵.۴درصد از «ایرانیان» گفته‌اند سریال زیرخاکی، ۲۳.۲درصد سریال هفت سر اژدها و ۲۰.۴درصد سریال رستگاری را دیده‌اند. میزان تماشای این سریال‌های تلویزیونی در بین «بینندگان تلویزیون» حاکی از این است که ۶۵.۵درصد آنها گفته‌اند سریال زیرخاکی را دیده‌اند. ۳۳.۵درصد سریال هفت سر اژدها و ۲۹.۴درصد سریال رستگاری را دیده‌اند.
   
رشد مخاطب در دوران افول تلویزیون‌های خارجی 
نکته‌ای که در این میان باید به آن اشاره کرد، یکی از جملات رئیس مرکز تحقیقات صداوسیماست که در نشست اخیر گفته بود نباید انتظار مخاطب ۸۰درصدی از رسانه تلویزیون داشت، چراکه در کشورهای دیگر هم این آمار حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد است. در همان نشست هم برخی خبرنگاران با واکنش‌های کنایه‌آمیز از این مقایسه گفتند و خواستار توضیح شدند که شاکری‌نژاد گفته بود: «امروز در عصری هستیم که مخاطب را باید ترکیبی از برادباند و برادکست دانست و از آن گریزی نیست. در حقیقت این عددها در این عصر چیزی شبیه معجزه است. مثلا مرکز تحقیقاتی در آمریکا یا انگلیس که میزان مخاطب را ارائه می‌کند، به‌ندرت آمارهایش به ۱۰درصد می‌رسد؛ به‌عنوان‌مثال، برنامه پرمخاطب ۲۰۲۳ انگلیس، برنامه مربوط به تاج‌گذاری چارلز بود که ۱۲.۵میلیون نفر درمجموع آن را دیده بودند که حدود ۱۸درصد می‌شود. امروز وقتی با مردم صحبت می‌کنیم متوجه می‌شویم مردم در بستر خارج از تلویزیون و بر بسترهای دیگر مصرف رسانه‌ای دارند. در حقیقت باید به یک فناوری برسیم که وقتی درباره میزان مخاطب صحبت می‌کنیم، هر دو را لحاظ کنیم.» انتشار آمارهای ایسپا در کنار این صحبت‌های مطرح‌شده از سوی شاکری‌نژاد که حداقل آمار را بیان کرده بود، نشان می‌دهد که تلویزیون به‌عنوان یک رسانه سنتی، هنوز هم مخاطبان خود را دارد و بیان آمار ۶۹.۲درصد برای مخاطبان تلویزیون، مهر تاییدی بر درست‌بودن آماری است که مرکز تحقیقات صداوسیما منتشر کرده بود. البته خود مرکز هم در نشست فوق تاکید کرده بود که حداقل آمار را بیان کرده‌ و حتی می‌توان گفت آمار فراتر از این مقدار است. نگاهی به تعداد کلیدواژه‌های تکرارشده در پیامک‌های سامانه ۱۶۲ هم دال بر این است که مخاطبان تلویزیون به شکل دقیق این رسانه را تماشا کرده و از طریق همین سامانه، نظرات خود را درباره جزئیات این تولیدات بیان‌می‌کنند. 

دلیل اهمیت آمار ایسپا
ناگفته پیداست که هر رسانه‌ای برای رسیدن به قله برنامه‌های خود نیاز به اصلاح و دریافت بازخورد دارد و به‌طور قطع برخی تحلیل‌های مطرح‌شده ــ صرف‌نظر از اهداف پشت آن یا صادقانه‌ بودن یا نبودن نکات ــ می‌تواند رسانه‌ملی را در جهت بهبود و استمرار جذب مخاطب هدایت کند. کما این‌که دو محور هویت‌محوری و عدالت‌گستری که در اهداف تحولی سازمان صداوسیما قید شده و هر بار در صحبت‌های رئیس این سازمان مورد تاکید قرارمی‌گیرد هم نشان از همین رویکرد ثبت بازخورد دارد. بااین‌حال، نمی‌توان انکار کرد که برخی از این تحلیل‌ها تنها هدف خود را بر نقد غیرعادلانه و یکطرفه علیه رسانه‌ملی گذاشته‌اند که در این صورت نمی‌توان آن را موثر دانست. آمار۶۹.۲درصد مخاطب برای تلویزیون و بیان آن درزمانی که بحث‌ها پیرامون مخاطبان این رسانه بالا گرفته، می‌تواند فصل تازه‌ای برای ارائه نقدهای درست ومنصفانه و البته نگاه به عملکرد واقعی و مستند رسانه‌ملی باشد.

دیگر خبرها

  • یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است
  • مخاطب ۶۹.۲درصدی ثمره تحو ل رسانه ملی
  • (ویدئو) چهره باورنکردنی همسر نقی سریال پایتخت ۲۱ سال پیش در تلویزیون
  • سریال جدید تلویزیون به دو شبکه می‌رسد
  • همه مردهای مجرد نون خ خواستگار این دختر بودند ‌| ویدئو
  • جزئیات 2 سریال جدید تلویزیون ؛ معمایی و کمدی (+عکس)
  • چرا «نون خ» و «زیرخاکی»، «پایتخت» نشدند؟!
  • اتفاق جدید در پویش‌ و جشن های نوروز و رمضان امسال | وقتی جشن‌های شهری با محوریت کودکان و نوجوانان برگزار می شود
  • جزییات پویش های شهرداری تهران در نوروز و ماه رمضان | وقتی جشن‌های بزرگ برای کودکان و نوجوانان برگزار شد
  • سریال‌های جدید تلویزیون را بشناسید