Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرانجام تئاتر کشور پس از نزدیک به یکسال تعطیلی در آستانه برگزاری سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر بازگشایی شد، این بازگشایی در اوایل فروردین سال ۱۴۰۰ با دیگر به تعطیلی کشانده شد، اما سریعا با تغییر گروه شغلی تماشاخانه‌ها آغاز به کار کردند.

خبرگزاری میزان - سرانجام تئاتر کشور پس از نزدیک به یکسال تعطیلی در آستانه برگزاری سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر بازگشایی شد، این بازگشایی در اوایل فروردین سال ۱۴۰۰ با دیگر به تعطیلی کشانده شد، اما سریعا با تغییر گروه شغلی تماشاخانه‌ها آغاز به کار کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین مناسبت خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان به مهمترین اخبار تئاتر در هفته جاری پرداخته است:

فعال‌ترین هنرمندان تئاتر در سال ۹۹  چه کسانی بودند؟

علی رحیمی: سال ۹۹، با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات، هنرمندانی بودند که از هر فرصتی استفاده کردند تا به نوعی چراغ این هنر را زنده نگه دارند. ماحصل تلاش آن‌ها اجرای ۱۸۵ نمایش بود.

تئاتر ۹۹ را می‌توان پر افت و خیزترین و در عین حال سخت‌ترین سال هنری کشور به ویژه در حوزه تئاتر عنوان کرد.

شیوع کرونا، انتخاب تئاتر در مشاغل گروه ۳ ستاد ملی مقابله با کرونا، تعطیلی ۵ و اندی ماهه تماشاخانه‌ها و سالن‌های نمایشی، کم رغبت شدن هنرمندان برای اجرا به واسطه چندین بار صرف هزینه و عدم امکان به روی صحنه رفتن اثر و ... هنرمندان بسیاری را خانه نشین کرد.

با این وجود بودند هنرمندانی که با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات از جمله نبود تماشاگر و عدم حمایت مناسب از سوی مراکز تئاتری، از هر فرصتی استفاده کردند تا به نوعی چراغ این هنر را زنده نگه دارند.

تئاتر در سال ۹۹، بیش از ۲۸۸ بار صحنه را درنوردید که از این میزان، سهم علاقمندان به اجرا ۱۸۵ نمایش و سهم علاقه‌مندان به نمایشنامه خوانی و اجراخوانی در حدود ۱۰۳ اثر بود. این میزان جدای از آثاری است که هنرمندان آن آماده اجرا بودند، اما به واسطه حفظ پروتکل‌های بهداشتی امکان حضور بر صحنه را نیافتند.

در این گزارش بنا داریم گذری داشته باشیم به حضور هنرمندان فعال تئاتر سال ۹۹، که بدون توجه به همه مشکلات و سختی ها، با عشق، چراغ تئاتر را روشن نگه داشتند.

فعال‌ترین هنرمند سال ۹۹

حامد شیخی را باید یکی از فعال‌ترین هنرمند تئاتر سال گذشته بنامیم.

در سال ۹۹، از حامد شیخی ۵ نمایشنامه -برای لیلا (شهرزاد ۱۰ تا ۲۸ اسفند)، همبازی (ملک ۱۹ بهمن تا ۶ اسفند)، گرسنه‌ها (مهرگان ۲۹ دی تا ۱۷ بهمن)، مجلس آذر (۱۲ شهریور تا ۴ مهرماه ملک)، با من حرف زن (ملک ۲۵ تیر تا ۲۴ مرداد) - به روی صحنه رفت؛ که آمار بسیار خوبی برای یک نویسنده محسوب می‌شود.

او علاوه بر آن، هر ۵ نمایشنامه را کارگردانی کرد و در ۶ نمایش برای لیلا، همبازی، گرسنه ها، مجلس آذر، اسب‌های پشت پنجره، با من حرف بزن ایفای نقش نمود.

فعال‌ترین کارگردان‌ها

در کنار حامد شیخی، فاطمه زمانی در سال گذشته ۳ نمایش سو تفاهم (۱۲ تا ۳۱ مرداد در تماشاخانه استاد جمشید مشایخی) توبه (۶ مهرماه، تماشاخانه استاد جمشید مشایخی) و نوکر شیطان (۳ تا ۲۳ اسفند خانه هنر آبان) را به روی صحنه برد. زمانی در کنار آن در دو نمایش سوتفاهم و درد و داد نیز ایفای نقش کرد.

رها حاجی زینل نیز از جمله پرکارترین هنرمندان عرصه تئاتر در سال گذشته بود. نام وی با نمایش پرفروش «برلین ۱۰:۱۰» در کسوت کارگردانی بر زبان‌ها افتاد و در اواخر سال نیز «هولودومور» را در عمارت نوفل لوشاتو کارگردانی کرد.

حاجی زینل علاوه بر کارگردانی در دو نمایش «جیرجیرک» به کارگردانی «آرش سنجابی» و «حصار» به کارگردانی یاسمن نصرتی به ایفای نقش پرداخت و در ۴ نمایش هولودومور، حصار، برلین ۱۰:۱۰ و نمایشنامه خوانی مجلس شادی آور زنان اندرونی چهره پردازی کرد، تا به عنوان یک چهره فعال سال ۹۹ مطرح شود.

فعال‌ترین نمایشنامه نویس‌ها

پس از حامد شیخی که ۵ نمایشنامه اش بر صحنه تئاتر به اجرا در آمد، علی صفری نیز از فعال‌ترین نمایشنامه نویس سال ۹۹ بود.

در سال گذشته سه نمایشنامه -هولودمور (۱ تا ۲۴ اسفند نوفل لوشاتو)، هجوم (۶ آبان تا ۸ آذر تماشاخانه اهوار) و برلین ۱۰۱۰ (۱۲ خرداد تا ۱۴ شهریور خانه نمایش دا) - علی صفری به روی صحنه رفت و دو نمایشنامه او -فرمالیته و بازکردن بسته- خوانش شدند.

محمد چرمشیر دیگر نمایشنامه نویس فعال سال ۹۹ به حساب می‌آید. از چرمشیر ۳ اثر حقایقی درباره یک ماهی مرده (۱۳ شهریور تا ۱۳ مهرماه مجموعه دیوار چهارم)، چشم‌های بسته از خواب (۹ تا ۱۵ اسفندماه عمارت روبرو) و همه چیز می‌گذرد تو نمی‌گذری (۱۷ تا ۲۷ اسفند پردیس شهرزاد) به روی صحنه رفت و باغبان مرگ (۱۱ تا ۱۸ بهمن در خانه نمایش مهرگان) او نیز نمایشنامه خوانی شد.

فعال‌ترین مترجم‌ها

در میان مترجمان مرد آثار نمایشی خارجی، نام شهرام زرگر با ترجمه نمایش مرگ، کله پوک‌ها (۷ نمایشنامه خوانی)، دختر یاتکی، پزشک نازنین (۵ بار نمایشنامه خوانی) و اتاق در هتل پلازا، بیشتر از سایرین تکرار شد.

شهلا حایری نیز با ترجمه آثاری همچون اسم (۱۳ تا ۳۱ مرداد تماشاخانه استاد مشایخی)، آقای اشمیت کیه؟ (۸ تا ۳۰ مرداد تماشاخانه شانو) و مهمانسرای دو دنیا (۵ بار نمایشنامه خوانی) به عنوان فعال‌ترین مترجم زن نمایشنامه‌های خارجی سال ۹۹ مطرح گردید.

فعال‌ترین بازیگران

در میان بازیگران فعال در سال ۹۹، در کنار نام حامد شیخی که در ۶ نمایش ایفای نقش کرد، به نام‌هایی همچون فاطمه نوروزی، پریسا محسنی، علی پیله ور و محمد پسندیده بر می‌خوریم.

فاطمه نوروزی در سال ۹۹ در ۵ اثر حضور داشت. وی ابتدا در نمایش اسطرلاب (۱۲ مرداد تا ۵ شهریورماه) بازی کرد و پس از آن برای نمایش ثار برای اجرا در سالن مهرماه حوزه هنری تمرین کرد. نمایشی که به خاطر کرونا به روی صحنه نرفت.

نوروزی سپس در ۲ نمایشخوانی آپارتمان لاله و کله پوک‌ها خوانش کرد و در نهایت سال را با حضور در نمایش مرگ مشکوک (۱۵ بهمن تا یک اسفند تماشاخانه اهورا) به پایان برد.

پریسا محسنی نیز در ۴ اثر کمدی زا (سنگلج ۱۷ تا ۲۴ مرداد)، مرغ ماهیخوار (پردیس سپند ۱۶ شهریور)، نمایش جیرجیرک (۱۰ تا ۳۱ مردادماه در پردیس سپند) و نمایش دراکولا (پردیس سپند ۶ مهر تا ۹ آبان) روی صحنه رفت.

علی پیله ور و محمد پسندیده از دیگر افراد پرکار تئاتر در سال گذشته بودند.

پیله ور که کارگردانی نمایش دور از دسترس اطفال (۱۲ تا ۲۷ بهمن شهرزاد) را بر عهده داشت. ابتدا برای نمایش درد و داد کامبیز نیک آمیز (۱ تا ۱۷ مرداد ماه در مهرگان) به روی صحنه رفت. بعد از آن، برای نمایش عشق ازلی (مهرگان ۲۰ مهر تا ۷ آبان) تمرین کرد که متاسفانه به دلیل کرونا اجرا نشد.

پیله ور در نیمه دوم سال نیز در ۲ نمایش دور از دسترس اطفال و کدئین (شانو ۱۱ تا ۲۱ بهمن) بازی کرد.

محمد پسندیده نیز در سال گذشته در سه اثر «یازده جریحه روح»، «برلین ۱۰:۱۰» و «هولودومور» به ایفای نقش پرداخت. وی سال جدید را با بازی در نمایش تلخک و دلقک آغاز کرد.

فعال‌ترین دستیار کارگردان

فعال‌ترین دستیار کارگردانی سال ۹۹، مجتبی جعفری پور بود که در ۵ نمایش برای لیلا (شهرزاد ۱۰ تا ۲۸ اسفند)، همبازی (ملک ۱۹ بهمن تا ۶ اسفند)، گرسنه‌ها (مهرگان ۲۹ دی تا ۱۷ بهمن)، مجلس آذر (۱۲ شهریور تا ۴ مهرماه ملک)، با من حرف زن (ملک ۲۵ تیر تا ۲۴ مرداد) حضور موثر داشت.

فعال‌ترین تهیه کننده

مصطفی کوشکی طراح و کارگردان نمایش کوریولانوس را باید یکی از تهیه کنندگان فعال سال ۹۹ بنامیم. وی تهیه کننده ۳ نمایش اتول سورون، حظیان و کوریولانوس بود.

فعال‌ترین طراحی صحنه

در میان طراحان صحنه‌ای سال ۹۹، دو نام سینا ییلاق بیگی و شهاب شریفی بیش از دیگران تکرار شد.

ییلاق بیگی طراح صحنه ۷ اثر نمایش پنهان خانه پنج در (۵ تیر تا ۲۸ مرداد، تالار مولوی)، سه شنبه‌های لعنتی (۱ تا ۱۰ مرداد، سالن سایه تئاتر شهر)، عمو هاشم (۱۲ شهریور تا ۴ مهر، سنگلج)، بیداری (۱۶ شهریور تا ۱۱ مهر، سالن قشقایی تئاتر شهر)، کجایی ابراهیم (۱ مهرماه، تماشاخانه سرو)، برونسی (۲ بهمن تا ۱۵ اسفندماه، سالن سایه تئاترشهر) و ۲ نمایشنامه خوانی اتاق عروس (۲۱ تیر، خانه نمایش مهرگان). پنهان خانه پنج در و شریفی طراح صحنه ۶ اثر جیرجیرک، مرغ ماهیخوار، دراکولا، حصار و هولودومور

بودند. شریفی طراح صحنه نمایش هجوم نیز بود که متاسفانه به خاطر کرونا اجرا نشد.

فعال‌ترین طراح نور

فعال‌ترین طراح نور در سال ۹۹ مسلم رضایی بود که در ۷ نمایش حضور داشت.

وی در سال ۹۹، ابتدا در نمایش مرغ ماهیخوار (۱۶ شهریور تا ۲۰ مهرماه پردیس سپند) حاضر شد و بعد از آن با بازیگری در نمایش‌های حضار (۱۳ بهمن تا یک اسفند پردیس شهرزاد)، هولودومور (۱ تا ۲۴ اسفندماه عمارت نوفل لوشاتو)، برای لیلا (۱۰ تا ۲۸ اسفندماه پردیس شهرزاد)، کالبدشکافی یک ذهن (۱۵ بهمن ماه تا ۳ اسفندماه پردیس شهرزاد)، بیشترین حضور را به نام خود کرد. رضایی سال ۱۴۰۰ را نیز با نمایش ریورساید درایو آغاز کرد.

فعال‌ترین مجری طرح، طراح بروشور و طراح پوستر

فاطمه عبدالرحیمی در سال ۹۹، ۷ بروشور و ۷ پوستر برای نمایش‌های برای لیلا (شهرزاد ۱۰ تا ۲۸ اسفند)، خرس (۲۰ بهمن تا ۶ اسفند ماه، خانه نمایش مهرگان)، همبازی (ملک ۱۹ بهمن تا ۶ اسفند)، گرسنه‌ها (مهرگان ۲۹ دی تا ۱۷ بهمن)، مجلس آذر (۱۲ شهریور تا ۴ مهرماه ملک)، اسب‌های پشت پنجره (۱۲ مرداد تا ۲ شهریورماه تماشاخانه ملک)، با من حرف زن (ملک ۲۵ تیر تا ۲۴ مرداد) طراحی کرد و در هر دو بخش رتبه اول را به دست آورد.

وی علاوه بر آن، در ۵ نمایش همبازی (ملک ۱۹ بهمن تا ۶ اسفند)، گرسنه‌ها (مهرگان ۲۹ دی تا ۱۷ بهمن)، مجلس آذر (۱۲ شهریور تا ۴ مهرماه ملک)، اسب‌های پشت پنجره (۱۲ مرداد تا ۲ شهریورماه تماشاخانه ملک)، با من حرف زن (ملک ۲۵ تیر تا ۲۴ مرداد) نیز در کسوت مجری طرح فعالیت کرد.

بیشتر بخوانید: برای مشاهده آخرین اخبار تئاتر طی هفته جاری اینجا کلیک کنید

«همسفره» ویژه برنامه افطار رادیو نمایش شد

به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان برنامه نمایشی و تعاملی همسفره ویژه برنامه افطار رادیو نمایش شد.

محسن جواهری تهیه کننده برنامه رادیویی همسفره ضمن اعلام این مطلب افزود: در این برنامه که به بررسی مسائل اجتماعی و اخلاقی میپردازد، میهمانانی حضور خواهند داشت که حوادثی برای آن‌ها روی داده است.

وی ادامه داد: هر شب ۳ نفر از بازیگران رادیو نمایش با سوالاتی که از میهمان برنامه میپرسند، راز حادثهای که برای او رخ داده را کشف میکنند. مخاطبان برنامه نیز باید با توجه به سوال و جوابها، پایان این حادثه را حدس بزنند و از طریق پیامک یا تلفن اعلام کنند.

جواهری خاطرنشان کرد: نویسنده همسفره زهرا خدادادی است و گویندگی و اجرای این برنامه بر عهدهی مهدی طهماسبی و نگین خواجه نصیر خواهد بود. هماهنگ کننده برنامه هم منیره مازونی است.

همسفره ویژه برنامهی ماه رمضان رادیو نمایش است که از روز ۲۵ فروردین که مصادف با آغاز ماه رمضان است تا پایان ماه رمضان هر شب و در ساعت ۱۹ تا ۲۱ پخش خواهد شد. برنامه همسفره که در فضای باز رادیو نمایش اجرا می شود، به صورت زنده از سایت رادیو نمایش به نشانی www.radionamayesh.ir و شبکه ایران صدا پخش خواهد شد.

اکران اینترنتی نمایش «گنجشکک اشی‌مشی» حسن دادشکر

نمایش «گنجشکک اشی‌مشی» به نویسندگی داوود کیانیان و طراحی و کارگردانی حسن دادشکر از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اکران اینترنتی می‌شود.

نمایش «گنجشکک اشی‌مشی» که از تولیدات مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پروروش فکری کودکان و نوجوان در سال ۱۳۷۷ است در قالب طرح «نمایش‌نما» از روز چهارشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ در پایگاه مجازی کانون به نشانی th.kpf.ir اکران خواهد شد.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: گنجشکک اشی‌مشی، علی‌رغم تذکرها و توصیه‌های دیگر پرندگان برای دوری از آدم‌ها، تصمیم می‌گیرد به آدم‌ها نزدیک شده و با آنها دوست شود. در راه، خاری که به پایش رفته را به نانوا می‌دهد، برای گاو پیرزن علف می‌برد، شاخه گلی را به عروس و داماد هدیه می‌دهد اما بی‌توجهی و روزمرگی آدم‌ها سبب عدم توجه مردم به گنجشکک می‌شود. گنجشکک سرخورده و دلشکسته از حرف دوستانش و عمل اشتباه آدم‌ها تصمیم می‌گیرد مردم را متوجه رفتار نامناسب‌شان بکند. انگشتر عروس را برداشته و برای شکایت پیش کدخدای ده می‌رود، غافل از اینکه ... .

عقیل گلزار، شیوا ابراهیمی، نسیم امیرخسرو، شراره سلیم‌بیات، کینوش ایزدی، مهروش جعفرقلی‌زاده، زهرا مسجدی، سهیلا جوادی، شقایق عشقی، مریم رستمی‌وند، آنا نمکچیان و زهرا شیرزاد بازیگران و عروسک‌گردان‌های این نمایش به‌شمار می‌روند.

همچنین زنده‌یاد بیژن نعمتی‌شریف طراحی و ساخت عروسک و ماسک، عادل بزدوده طراحی صحنه، حسن دادشکر طراحی نور، ساقی کوثری طراحی و دوخت لباس و بهزاد غریب‌پور طراحی پوستر و بروشور نمایش «گنجشکک اشی‌مشی» را برعهده داشته‌اند.

زنده‌یاد آندره آرزومانیان آهنگساز، داوود کیانیان مشاور کارگردان، مرتضی طاهری دستیار کارگردان، حسن دادشکر مدیر تولید، طاهره موسویان منشی صحنه و تارا دادشکر مدیر صحنه این نمایش بودند.

اشعار این نمایش از ماندانا جعفری است و نامدار گونه‌فراهانی به عنوان مسئول نور، محمدرضا شاملوفرد به عنوان مسئول صدا، خدیجه مهدوی به عنوان روابط عمومی و محمدرضا شاملوفرد، علیرضا حسین‌پور و عادل بزدوده به عنوان سازنده و اجرای دکور با نمایش «گنجشکک اشی‌مشی» همکاری کرده‌اند.

برگزاری جشنواره منطقه‌ای تئاتر طنز دیواندره در تابستان

پنجمین جشنواره منطقه‌ای تئاتر طنز دیواندره در دو بخش مجازی (با گستره کشوری) و صحنه ای و زنده (گستره منطقه‌ای) در تابستان امسال برگزار خواهد شد.

در نشستی که در محل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان برگزار شد، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان حمایت همه جانبه خود از بر گزاری پنجمین جشنواره منطقه‌ای تئاتر طنز دیواندره را اعلام کرد و افزود ما آمادگی برگزاری این جشنواره را داریم، این جشنواره نیاز جامعه امروز ماست و در دنیای پسا کرونایی و کرونایی مردم به شدت نیازمند تفریح ، شور و نشاط هستند و جشنواره منطقه ای طنز دیواندره می تواند این نیاز مردم را برآورده کرده از فشارها و استرس های ناشی از این دوران بکاهد.

وی افزود: تعامل مردم و مسئولین بخش خصوصی و دولتی در این امر خطیر موجب دلگرمی و مباهات است و هر چه تمام‌تر پای کار باشند انگیزه و علاقه ماهم برای برگزاری این جشنواره بیشتر و عمیق تر خواهد شد و تمام تلاش خود را بکار خواهیم بست که با همکاری هنرمندان استان و شهرستان جشنواره‌ای در خور و شان استان کردستان و منطقه غرب و مردم شهرستان دیواندره برگزار گردد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گفت: این جشنواره در دو بخش مجازی (با گستره کشوری) و صحنه ای و زنده (گستره منطقه‌ای) در تابستان امسال برگزار گردد، لذا از تمامی هنرمندان، مسولین و خیرین محترم دعوت به عمل می آید دبیرخانه جشنواره را مورد حمایت خود قرار داده و با بازتاب ان در فضای مجازی موجبات پیشبرد این اتفاق فاخر هنری را فراهم نمایند.

انتقاد از فقدان قوانین مناسب در حوزه «هنر»

نشست «تجلی آرمان های انقلاب اسلامی از منظر هنرهای اسلامی و صنایع خلاق» به میزبانی دانشگاه سوره با حضور سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

سعید زاویه مدرس دانشگاه، مینا صدری مدرس دانشگاه به همراه سید محمد مجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست تخصصی که به همت دانشگاه سوره تهران به دبیری مهران هوشیار برگزار شد، از «تجلی آرمان‌های انقلاب اسلامی از منظر هنرهای اسلامی و صنایع خلاق» سخن گفتند.

 

انتهای پیام/

برچسب ها: اخبار تئاتر تئاتر در هفته جاری

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اخبار تئاتر تئاتر در هفته جاری فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۲ شهریور تا ۴ مهر جشنواره منطقه ای نمایشنامه خوانی روی صحنه رفت گنجشکک اشی مشی ۱۰ تا ۲۸ اسفند طنز دیواندره پردیس شهرزاد تئاتر در سال سال گذشته رادیو نمایش من حرف زن حسن دادشکر خانه نمایش برای نمایش پردیس سپند فعال ترین برای لیلا ایفای نقش سال ۹۹ مجلس آذر خواهد شد گرسنه ها برلین ۱۰ پیله ور ۵ نمایش صحنه ای آدم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۲۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نونزدهمین مراسم «شب کارگردان» برگزار شد/ آرزوی نویدمحمدزاده چه بود؟

نوزدهمین مراسم «شب کارگردان» انجمن صنفی کارگردانان تئاتر ایران و آئین نکوداشت اکبر زنجانپور، عصر امروز نهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

حمود دولت‌آبادی، فریبرز گلبن، اسماعیل خلج، اصغر همت، ایرج راد، حبیب رضایی، مسعود دلخواه، مهدی میامی، کاظم هژیرآزاد، مجید امرایی، محسن بهرامی، از حاضران در این مراسم بودند‌.

در ابتدای این مراسم شهرام گیل‌آبادی رئیس انجمن صنفی کارگردانان تئاتر گفت: امروز روز تولد استاد حمید سمندریان است. خاطرات فراوانی با نام بردن از حمید سمندریان به عنوان نشانه و تلنگر در ذهن ما ایجاد می‌شود. هیچ لحظه‌ای در تئاتر ایران ایشان از ذهن ما فراموش نمی‌شود.

وی ادامه داد: انجمن با مرور ملاک‌های مختلف در طول سال به این نتیجه رسید که مدالیوم و نشان عالی خود را به استاد اکبر زنجانپور چهره تأثیرگذار تئاتر ایران اهدا کند. انجمن به دلایل حمایتی قصد دارد به خاطر منش فکری و کاری‌شان از ژاله علو، علیرضا کوشک‌جلالی و علی شمس نیز قدردانی کند.

وی افزود: خوشحال و خرسندیم که با سختی در کنار دوستان‌مان ایستادیم و هیچ تحمیلی را نپذیرفتیم و با استقلال و به پشتوانه بزرگان تئاتر پیش می‌رویم. تئاتر عرصه نقد، تحلیل و حقانیت است.

گیل‌آبادی بیان کرد: سال قبل مدالیوم انجمن به آتیلا پسیانی اهدا شد که دیگر در میان‌مان نیست. یادش را گرامی می‌داریم.

سپس تصاویری از مراسم هجدهمین «شب کارگردان» و سخنان زنده‌یاد آتیلا پسیانی نمایش داده شد‌.

در ادامه احسان حاجی‌پور دبیر مراسم متن لوح قدردانی از علی شمس را قرائت کرد و سپس با حضور صدرالدین زاهد از علی شمس قدردانی شد.

علی شمس روی سن آمد و گفت: ممنونم که انجمن به یاد من بود. من حرفی نمی‌زنم که جشن امشب به حاشیه نرود. امیدوارم مسیر چرخ روزگار به شکل دیگری بچرخد که هر کدام از ما تئاتر مدنظر خود را روی صحنه ببریم و هیچ رنج و عذابی گریبان‌مان را نگیرد.

در ادامه آرش دادگر عضو هیأت‌مدیره انجمن صنفی کارگردانان تئاتر روی صحنه رفت و ضمن قرابت متن لوح قدردانی علیرضا کوشک‌جلالی گفت: یک سال پیش تماس تلفنی داشتم و کارگردان بزرگی با من تماس گرفت. از لقب استاد برای او استفاده کردم ولی او گفت که از واژه استاد استفاده نکن. علیرضا کوشک جلالی برای من همچنان استاد است و اعتبار بین‌المللی به تئاتر ایران داده است.

سپس پیام صوتی ژاله علو برای حاضران در مراسم پخش شد. وی در ابتدای این پیام از اینکه به دلیل کسالت نتوانسته در جمع حضور پیدا کند، عذرخواهی کرد.

وی در ادامه پیام خود یادآور شد: هنر والای تئاتر برای من ارزشمند بوده و با اشتیاق تمام کار هنر را دنبال کردم. من کار تئاتر را از ۱۳۲۷ در تئاتر تهران شروع کردم. سپس در تئاتر فردوسی و پس از آن در تئاتر فرهنگ به ایفای نقش پرداختم.

وی به ذکر نام کارگردان‌ها و نمایش‌هایی که همکاری داشت پرداخت و یادآور شد: در ادامه در سینما و رادیو نیز فعال شدم.

علو تاکید کرد: فکر می‌کنم بزرگترین ارزش برای هر هنرمندی این است که نتیجه کار‌های خود را توسط مردم ببیند. خوشحالم کار‌هایی کردم که همچنان بین مردم به نیکی از آن یاد می‌شود و خوشحالم کار‌هایی کردم که مردم از آنها راضی هستند.

در ادامه اصغر همت لوح قدردانی از کوشک‌جلالی را به وی اهدا کرد.

سپس محمد رحمانیان روی صحنه حضور پیدا کرد و بخشی از نمایش رادیویی «روز‌های رادیو» را که اشاره‌ای به ژاله علو و رقیه چهره‌آزاد داشت، خواند.

وی خطاب به کوشک‌جلالی گفت: حضور تو برای تئاتر ایران مانند یک معجزه است، بمانی برای‌مان.

سپس متن لوح قدردانی از ژاله علو را قرائت کرد و ایرج راد به نمایندگی از ژاله علو لوح و نشان مدنظر را دریافت کرد.

در این بخش از مراسم، هایده حائری خطاب به حاضران در مراسم گفت: من از مردم قدردانی می‌کنم که قدر هنرمندان‌شان را می‌دانند و در این مراسم حضور پیدا کردند. هنرمندان تلاش می‌کنند با فعالیت‌های خود هنر را پیش ببرند گرچه همه چیز بر علیه‌شان است.

حائری در ادامه به طنز بیان کرد: حیف است که جایزه ژاله علو عزیز را ۲ آقا بگیرند، به همین دلیل آمدم و جایزه ژاله علو عزیز را می‌گیرم.

در این بخش از مراسم تصاویری از گفت‌وگوی محمد رحمانیان با اکبر زنجانپور پخش شد که طی آن زنجانپور به ذکر خاطراتی از نحوه حضور خود در عرصه بازیگری و تجربه همکاری با حمید سمندریان و جمیله شیخی پرداخت.

سپس محمود دولت‌آبادی روی صحنه رفت و یادی از مهدی فتحی به عنوان دوست مشترک خود و زنجانپور کرد و گفت: روزی مهدی به اکبر گفت کسانی که هنر کار نمی‌کنند چه می‌کنند؟ من در عجب بودم از افقی که پیش روی این ۲ عزیز شکل گرفته است. اکبر سعی کرده که همیشه هنر بورزد ولی موانع خیلی وقت‌ها اجازه نداده است. این اجتماع به نشانه دوستی و ارادت به هنرمندان تئاتر تشکیل شده و بسیار گرامی است.

وی یادآور شد: لازم نیست که حتماً چیزی بشود. همین که سرپا هستید و همین شب‌ها را برپا می‌کنید یعنی شدن. امیدوارم همیشه پاینده باشید.

سپس محمد رحمانیان مجدداً روی صحنه رفت و گفت: اولین بار استاد را در «آتش بدون دود» و سپس در کار‌های تلویزیونی دیدم. بعد از آن تماشای نمایش «همه پسران من» به کارگردانی اکبر زنجانپور باعث شد بفهمم که در زندگی به جای درستی رسیده‌ام. کار درخشانی بود که لحظه‌لحظه‌اش کلاس درس بود.

وی خطاب به زنجانپور تاکید کرد: از صمیم قلبم خیلی از شما متشکرم آقای زنجانپور.

سپس تصاویری از نمایش «چشم اندازی از پل» به کارگردانی حمید سمندریان در سال ۱۳۵۱ پخش شد که اکبر زنجانپور در جوانی خود در آن به ایفای نقش پرداخته بود.

در ادامه مسعود دلخواه نیز روی صحنه رفت و گفت: اکبر زنجانپور مثل هیچ کسی نیست؛ بازیگر و کارگردانی توانا و از همه مهمتر انسانی شریف و دوست‌داشتنی است.

وی تاکید کرد: اکبر زنجانپور بودن ساده نیست و دشوار است، از این رو صحبت کردن درباره او هم دشوار است.

دلخواه یادآور شد: وقتی نمایش «سیزوئه بانسی مرده است» با کارگردانی رکن‌الدین خسروی را دیدم، بازی اکبر زنجانپور حیرت‌زده‌ام کرد.

وی تصریح کرد: حق اکبر زنجانپور این است که جایزه‌ای به نام وی به بازیگران تئاتر اهدا شود.

نوید محمدزاده دیگر سخنران این مراسم بود که گفت: وقتی قرار باشد درباره استاد صحبت کنم، خجالت می‌کشم. خیلی دوست‌تان دارم. امیدوارم قسمت باشد تا روی صحنه با شما نفس بکشم و قسمت باشد روی صحنه تئاتر از شما یاد بگیرم.

سپس شهرام گیل‌آبادی مجدداً روی صحنه رفت و عنوان کرد: در بیش از ۳۰ سالی که در رادیو بودم، صدای رامین فرزاد از گوشم خارج نمی‌شود که ته مانده غذا‌ها را به گربه‌ها می‌داد و برای‌شان «هملت» می‌خواند. سعادت این را داشتم که تجربه حضور در خدمت بزرگان را داشته باشم. مهدی فتحی روبه‌روی دیوار می‌ایستاد و دیالوگ‌های خود را مرور می‌کرد. ما با حکمت‌های مختلف از جمله آموزش در رادیو مواجه بودیم.

وی یادآور شد: دیدن حرکات معلم بزرگی، چون اکبر زنجانپور درس‌های بزرگی برای من داشت. چیزی که از این نسل بزرگ عاید من شد این بود که نظم توسعه فکری، دانایی و درایت، سکوت را به همراه می‌آورد. استاد زنجانپور با اندیشه و آثار خود عالم دیگران را ارتقا داد. اکبر زنجانپور در عالم هنر از آبرو‌های زمین است.

در ادامه پرویز ممنون روی صحنه حضور پیدا کرد و گفت: من از خاطرات هنرجویی و دانشجویی اکبر می‌گویم. اولین بار که دعوت شدم برای تدریس در دانشگاه، نمایشی را از بهمن فرسی دیدم و اکبر زنجانپور نقش اصلی را بازی می‌کرد. مونولوگی طولانی داشت و من تحت تأثیر صدا و بیان اکبر زنجانپور قرار گرفتم.

وی یادآور شد: اکبر از جمله ۴ نفری بود که در دانشگاه به آنها عشق می‌ورزیدم و آخری آذر فخر بود که رفت. من و اکبر اختلاف سنی زیادی نداشتم.

ممنون تاکید کرد: زنجانپور بدون شعار کار می‌کرد. فردی با شخصیت بود که برای هم حرمت قائل بودیم. اکبر همیشه محترم و بسیار جدی بود.

اکبر زنجانپور در ادامه و در میان تشویق همگان روی صحنه رفت و گفت: این تعریف‌ها مسؤولیت آدم را زیاد می‌کند، اینکه هنر و نخ مرتبط هنر یعنی مخاطب را جدی بگیریم. ما تلاش می‌کنیم تا ارتباط نانوشته و ناگفته را در تئاتر ایجاد کنیم.

وی تاکید کرد: وظیفه ما هنرمندان تئاتر این است که تصویری که دیده نمی‌شود بسازیم و آنچه شنیدنی نیست بشنویم و به مخاطب ارائه دهیم. زمانی به این مهم می‌رسیم که کمتر حرف بزنیم.

زنجانپور تصریح کرد: هنریک ایبسن می‌گوید قوی‌ترین انسان کسی است که تنهاترین است. بگردیم و تنهایی‌های خود را پیدا کنیم.

در پایان این مراسم گیل‌آبادی متن لوح قدردانی از زنجانپور را قرائت کرد و نکوداشت اکبر زنجانپور با حضور محمود دولت‌آبادی، محمد رحمانیان، پرویز ممنون، ایرج راد، اسماعیل خلج و چند تن از چهره‌های هنری برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • تماشای «العهد الأبدی» در کارون
  • «عشق به دیکتاتور‌ها کمکی نمی‌کند» روی صحنه رفت/ تئاتر نیازمند حمایت
  • اضافه‌شدن ۶ نمایش به جشنواره تئاتر رضوی برای اجرا در دهه کرامت
  • شش نمایش همراه جشنواره تئاتر رضوی شدند
  • تئاتر ۲ روز تعطیل می‌شود
  • حضور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی در اجرای نمایش «نظامِ ابن عربی»
  • تقدیم اجرای «نظامِ ابن عربی» به فرهاد ناظرزاده‌کرمانی
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش
  • نونزدهمین مراسم «شب کارگردان» برگزار شد/ آرزوی نویدمحمدزاده چه بود؟