Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، یکی از ایرادات اساسی وارد شده به صنعت برق کشور وابستگی شدید این صنعت به سوخت‌های فسیلی به خصوص گاز طبیعی است.

بنابر آخرین آمار ارائه شده از وزارت نیرو در قالب گزارش آماری صنعت آب برق در اسفندماه، 83 درصد از ظرفیت نصب شده تولید برق کشور وابسته به گاز طبیعی است، به عبارت دیگر از هر 100 مگاوات ظرفیت تولید برق کشور، 83 مگاوات مرتبط با نیروگاه‌های حرارتی مقیاس بزرگ و مقیاس کوچک است که با استفاده از گاز طبیعی اقدام به تولید برق می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* وابستگی شدید صنعت برق به گاز طبیعی، صدای پای بحرانی که زیاد دور نیست

وابستگی بیش از حد سبد تولید برق کشور به گاز طبیعی می‌تواند نقطه ضعف بزرگی برای امنیت انرژی کشور به حساب بیاید، چرا که کوچکترین تهدید برای صنعت گاز کشور می‌تواند زمینه بحران گسترده در حوزه برق را نیز به دنبال داشته باشد.

در همین ارتباط، عسگر سرمست، کارشناس حوزه انرژی ضمن اشاره به ایراد بزرگ صنعت برق کشور، گفت:« اگر مشکلی در تامین گاز کشور به وجود بیاید، فعالیت تمام صنایع وابسته به گاز کشور از جمله صنعت نیروگاه‌های تولید برق، مختل خواهد شد و دچار بحران اساسی می‌شویم.»

آگاهی از وابستگی شدید صنعت نیروگاهی کشور به مسئله تامین گاز زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم روند تامین گاز طبیعی کشور در سال‌های آینده به دلیل مصرف بیش از حد و همچنین افت فشار طبیعی مخازن گازی سیر نزولی خود را طی می‌کنند.

 براساس سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تا افق 1420 که به تصویب شورای عالی انرژی رسیده است، تراز منفی گاز کشور حتی با فرض اعمال سیاست های بهینه سازی مصرف گاز در دولت سیزدهم ادامه خواهد داشت.

بر اساس پیش‌بینی این سند که با فرض اعمال سیاست‌های بهینه‌سازی مصرف گاز و همچنین نرخ رشد اقتصادی 5.6 درصدی محاسبه شده است، تراز گاز کشور در سال 1400 منفی خواهد شد بدین معنا که مصرف گاز از تولید پیشی خواهد گرفت.

*متنوع سازی سبد تولید برق، راهکار حفظ امنیت انرژی کشور

بنابر شرایط تصویر شده تنها راهکار جلوگیری از شیوع بحران در صنعت برق کشور ناشی از کمبود گاز کشور، متنوع‌سازی سبد تولید برق کشور است. به عبارت دیگر سهم سایر منابع مورد استفاده در تولید برق نظیر، منابع انرژی اتمی، انرژی خورشیدی، انرژی برق‌آبی، انرژی بادی، انرژی زمین‌گرمایی و سایر منابع تجدیدپذیر باید بیشتر از گذشته افزایش پیدا کند.

در  همین راستا یکی از منابعی که می‌تواند بخش قابل توجهی از تولید برق کشور را تامین کند، منبع انرژی زمین گرمایی است.

به طور کلی در نیروگاه‌های زمین گرمایی، آب از طریق لوله‌های نصب شده در چاه‌های که ظرفیت نصب چنین تجهزاتی را دارد، به زیر زمین تزریق می‌شود و با گرمای ۲۵۰ تا ۵۰۰ درجه زمین، سیال تزریق شده به بخار تبدیل خواهد شد و سپس این بخار به سطح زمین آمده و توربین بخار نیروگاه را به گردش درمی‌آورد.

استفاده از این منبع تجدیدپذیر انرژی می‌تواند انرژی لازم به منظور تولید برق را با هزینه بسیار کمتر و همچنین تولید آلودگی صفر تامین نماید. همچنین شرایط برای متنوع‌سازی سبد تولید برق نیز مهیا سازد.

* جایگزینی منابع زمین گرمایی به جای گاز طبیعی برای تامین 500 مگاوات برق

به استناد مطالعات انجام شده به منظور ظرفیت‌سنجی تولید برق از منابع زمین گرمایی در ایران، منطقه مشگین‌شهر بهترین نقطه برای استفاده از ظرفیت انرژی زمین‌گرمایی در کشور است.

بر اساس مطالعات صورت گرفته، دامنه‌های سبلان در مشگین‌شهر قابلیت ساخت نیروگاه برق با ظرفیت 500 مگاوات را در خود جای داده است.

بر خلاف اهمیت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر برای تولید برق و همچنین تنوع سبد تولید برق کشور، توجه به ساخت اولین نیروگاه زمین گرمایی کشور، تناسبی با اهمین مذکور نداشته است.

*افتتاح نیروگاه زمین گرمایی مشگین شهر در سال 99، وعده‌ای که وفا نشد

در شرایطی که عملیات اکتشاف و ظرفیت‌سنجی مناطق شمال غربی ایران به منظور احداث نیروگاه تولید برق زمین گرمایی از سال 1377 آغاز شده اما با گذشته 23 سال از آغاز عملیات، همچنان هیچ نیروگاه زمین گرمایی در کشور وارد مدار تولید برق نشده است.

این در حالی‌ست که وزارت نیرو در اوایل دهه 80، برنامه حفر 18 چاه اکتشافی ، توصیفی و تولیدی جهت تکمیل مطالعات و تست آب‌دهی چاه‌ها به منظور احداث 50 مگاوات ظرفیت تولید برق نیروگاه زمین‌گرمایی واقع در منطقه مشگین شهر را در دستور کار خود داشته است اما به واسطه کسر بودجه پس از حفر 7 حلقه چاه اکتشافی توصیفی  عملیات متوقف شد و صرفا اجازه نصب و بهره‌برداری از نیروگاه زمین گرمایی به ظرفیت 5 مگاواتی مجددا در سال 90 صادر شد.

با توجه به اینکه نصب تجهیزات نیروگاهی بر روی تنها 16 درصد از ظرفیت فعلی جانمای مشگین شهر در دستور کار قرار گرفته اما به نظر می‌رسد، همین فعالیت کوچک نیز با کندی پیش می‌رود.

به گزارش فارس، 23 مهرماه سال 1399،  همایون حائری، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با حضور در استان اردبیل و در بازدید از نیروگاه زمین گرمایی شهرستان مشگین شهر، ضمن اشاره به اینکه مجوز لازم جهت تزریق نقدینگی به پروژه زمین گرمایی شهرستان مشگین شهر دریافت شده است، گفت:« برای اولین‌ بار تا انتهای سال 1399، خروجی پروژه زمین گرمایی مشگین شهر به تامین برق منجر خواهد شد و فاز یک نیروگاه با ظرفیت اولیه 5 مگاوات به بهره‌برداری می‌رسد.»

پیش از این نیز مدیر پروژه استفاده از انرژی زمین گرمایی در وزارت نیرو با اشاره به اینکه در حال حاضر با انتقال مدیریت این پروژه به شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی، فرآیند ساخت این نیروگاه از سر گرفته شده، ابراز امیداری کرد، این پروژه تا انتهای سال 99 به بهره‌برداری برسد.

بر خلاف اعلام اتمام عملیات ساخت و بهره‌برداری از نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین شهر تا انتهای سال 1399، اکنون با گذشت 1 ماه از سال 1400 همچنان افتتاح این نیروگاه و اضافه شدن برق زمین گرمایی به شبکه توزیع برق انجام نشده است.

قطعا با ادامه روند وابستگی تولید برق کشور به منابع سوخت فسیلی، امنیت انرژی کشور دچار مخاطره می‌شود و در این زمین بازی، نقش استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر بیش از گذشته اهمیت دارد، در همین راستا وزارت نیرو باید با اهتمام بیشتری نسبت به گذشته فرآیند توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر را در دستور کار خود قرار داده و سهم حضور گاز طبیعی در سبد انرژی کشور را تعدیل نماید.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: امنیت انرژی سبد تولید برق کشور نیروگاه زمین گرمایی زمین گرمایی مشگین شهر انرژی زمین گرمایی زمین گرمایی تولید برق کشور سبد تولید برق مشگین شهر بهره برداری وزارت نیرو انرژی کشور گاز طبیعی صنعت برق گاز کشور مصرف گاز خواهد شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۶۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۶ درصدی تولید برق در فروردین ۱۴۰۳

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت نیرو، اسماعیل نمازی با اشاره به آمادگی نیروگاه‌های کشور برای تأمین برق پیک تابستان امسال، افزود: از این میزان تولید ۶۱ درصد آن مربوط به واحد‌های سیکل ترکیبی است که میزان تولید انرژی آنها با افزایش ۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به حدود ۱۵ میلیون مگاوات ساعت رسیده است.

وی ادامه داد: در دولت سیزدهم با افزوده‌شدن هشت واحد بخار جدید در نیروگاه‌های غرب کارون، عسلویه، فردوسی، خرم‌آباد، سبلان، بعثت پارس جنوبی (دو واحد) و ارومیه شاهد جهش تولید نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به‌عنوان واحد‌های تولیدکننده برق دوستدار محیط‌زیست هستیم.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی از کارآمدترین روش‌های بهبود راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور به شمار می‌آید که نه‌تن‌ها برای صنعت برق، بلکه برای محیط‌زیست و صرفه‌جویی در مصرف سوخت نیز بسیار مؤثر است و در سال‌های آینده شاهد تأثیر گسترده آن خواهیم بود. نمازی گفت: تنها از محل افتتاح این واحد‌های جدید سالانه دو میلیارد مترمکعب در مصرف سوخت صرفه‌جویی خواهد شد.

مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه در فروردین‌ماه بخش اعظم برق موردنیاز کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی تأمین شده است، گفت: میزان تولید برق واحد‌های گازی در این مدت با افزایش ۱۲ درصدی به چهار میلیون مگاوات و سهم تولید واحد‌های بخاری نیز به ۵.۵ میلیون مگاوات ساعت رسیده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آمادگی کامل نیروگاه شهید مفتح برای تولید انرژی در پیک تابستان
  • تعطیلی آخرین نیروگاه زغال‌سنگ بریتانیا برای پیشبرد هدف کربن‌صفر
  • ظرفیت نیروگاه‌ها پاسخگوی نیاز کشور در فصل تابستان نیست
  • توافق گروه ۷ برای تعطیلی نیروگاه‌های زغال سوز تا ۲۰۳۵
  • روسیه در آستانه ساخت اولین نیروگاه هسته‌ای ازبکستان
  • بهره برداری از اولین خانه خلاق و نوآور مهارت کشور در کردستان
  • ۵۰۰۰ سامانه خورشیدی در فارس بهره‌برداری می‌شود
  • بهره‌برداری از ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار در ۱۴۰۳/ تولید نفت و گاز ایران امسال جهش خواهد داشت
  • واگذاری ۱۰۰ بنای تاریخی در سال ۱۴۰۳
  • افزایش ۶ درصدی تولید برق در فروردین ۱۴۰۳