Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگر و منتقد سینما معتقد است، آوینی آدمی است که فرازهای مختلفی را طی کرده و جمال‌های گوناگونی را دیده و در جمال مطلق متوقف شده، سپس در مسیر کمال حرکت کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، امیررضا مافی پژوهشگر و منتقد سینما در مورد چرایی و چیستی هنر انقلاب گفت: هنگامی که در حوزه زیبایی‌شناختی از هنر حرف می‌زنیم، آن را وابسته به مکاتب و ادوار نمی‌دانیم، اما هنگامی که از حوزه زیبایی‌شناختی فاصله بگیریم، هنر، مکتب و گفتمان می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین وقتی از هنر انقلاب صحبت می‌کنیم، یک جا لحظه وقوع انقلاب است که این هنر تاریخی است، و یک جا هنر برآمده از زیبایی‌شناسی انقلاب است.

مافی افزود: انقلاب اسلامی یک زیبایی‌شناسی و مفاهیم ابتدایی را می‌آفریند که منبعی برای امر هنری و امر زیبا می‌شود؛ لذا هنر انقلاب، هنری منبعث از زیبایی‌شناسی انقلاب است. از طرفی هم منبع موجودیت انقلاب، اسلام است؛ یعنی آنچه که ما در اسلام جمیل و زیبا می‌دانیم، منبع هنر انقلاب است. حال این هنر می‌تواند متعهد به ارزش‌های موجود در انقلاب باشد که منبعث از اسلام بوده و هست.

مدیر مرکز انیمیشن حوزه هنری ادامه داد: اینکه ما توانسته‌ایم زیبایی‌‌شناسی دقیقی از انقلاب تعریف و یا در باب آن صحبت کنیم، ناموفق بوده‌ایم. به نظر می‌رسد علمای زیبایی‌شناسی و فلسفه آن در نگاه انقلاب کم‌کاری کرده‌اند. اما به هر حال ما یک مجموعه جسته و گریخته‌ای از آن داریم و نگاهمان به روایات و عقل‌گرایی مورد تأیید دین است و از آنها یک امر زیبایی را تعریف کرده‌ایم. اما برای پختگی و رشد آن باید به طور مداوم در مورد آن بحث و گفت‌وگو شود. یکی از کارهایی که هنر انقلاب باید انجام دهد، بحث در مورد چیستی هنر انقلابی و زیبایی‌شناسی در انقلاب است.

مافی افزود: لحظه وقوع انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی دو دوره تاریخی هستند، اما روح انقلاب از لحظه وقوع آن تاکنون همواره به عنوان یک گفتمان جریان دارد، به همین دلیل معانی و محتوا باید جریان داشته باشد. نقص این است که ما در حوزه زیبایی‌شناسی مفهوم انقلاب کم صحبت کرده‌ایم، باید هرچه بیشتر چهره‌ها، افکار و رویکردهای گوناگون به انقلاب در این حوزه به مباحثه بپردازند و نظریه‌پردازی کنند.

وی در ادامه تأکید کرد: مصادیق زیبایی‌شناسی انقلاب محقق شده است، اما در مفهوم خیلی واضح و متمایز نشده است.

این پژوهشگر و منتقد هنری ادامه داد: زیبایی‌شناسی امری فلسفی است که امروزه زیبایی‌شناسی در مکاتب مختلف را در ایران داریم. آیا امر زیبا برای ما امر کانتی یا ارسطویی است؟ امر زیبا برای ما چیست؟ یعنی ما امروز از منظر و پرسپکتیو انقلاب اسلامی چه چیزی را زیبا می‌دانیم. ما منابع دینی را داریم اما این منابع دینی که عمدتاً منابع نقلی هستند، تکاپوی دیالوگ با آن منابع عقلی غرب‌گرایمان نداریم. عدم وجود این تکاپو به دلیل ضعف منبع نیست، بلکه شرح دهنده عقلی آن نقل در برابر این گذاره‌های عقلی، وجود ندارد.

مافی ضمن تشویق سازمان‌های فرهنگی و هنری به برپایی نشست‌های گفتمان زیبایی‌شناسی انقلاب گفت: افراد و سازمان‌های فعال در حوزه فلسفه و حکمت اسلامی همانند پژوهشگا‌ه‌های حوزه هنری باید امروزه در حوزه زیبایی‌شناسی در انقلاب اسلامی به مباحثه بپردازند. به عنوان مثال آیا امر زیبا امر لذیذ است؟ آیا در زیبایی‌شناسی انقلاب اسلامی لذت اهمیت دارد؟ اگر لذت اهمیت دارد، چگونه لذتی است؟ یعنی باید مجموعه‌ای از پرسش‌های مطرح و به آنها پاسخ داده شود. حال چه کسانی باید به این پرسش‌ها پاسخ دهند؟ متفکران حوزه انقلاب باید به‌جای هنرمندان حوزه انقلاب به چنین پرسش‌هایی پاسخ دهند.

وی افزود: مشکل هنر انقلاب این است که هنرمندان انقلاب با ساخت آثار می‌خواهند زیبایی‌شناسی انقلاب را تعریف کنند، در حالی‌که زیبایی‌شناسی را متفکران و نظریه‌پردازان حوزه انقلاب باید تعریف کنند، و اساساً کار هنرمند این نیست.

مافی با اشاره به اینکه ما در حوزه زیبایی‌شناسی انقلاب نظریه‌پرداز نداریم، گفت: ما مجموعه‌ای از استراتژیست‌هایی داریم که در همه حوزه‌ها نظر می‌دهند که کار آنها این نیست. ما باید نظریه‌پرداز زیبایی‌شناسی انقلاب تربیت می‌کردیم.

مدیر مرکز انیمیشن حوزه هنری ادامه داد: ما در حکمت و فلسفه اسلامی زیبایی‌شناسی عمیقی نداریم. بعدها هم تولید نکردیم، چرا که اساساً امر زیبا در تاریخ تفکر اسلامی اهمیت نداشته و یا کمتر به آن توجه شده است. اما امروزه به آن نیاز داریم، چرا که هنر مهم‌ترین ابزاری است که ما می‌توانیم به وسیله آن معانی را منتقل کنیم.

مافی افزود: لحظه وقوع انقلاب چندین هنرمند زاییده شد و چندین هنر اشراقی همانند مستند اشراقی شهید آوینی متولد شد که این هنر سلیقه‌ای انقلاب است. اما این‌ها تئوریزه نشده و به نظریه تبدیل نشده است. مسئله مهم ما این است که نظریه زیبایی‌شناسی انقلاب نداریم.

مافی با تأکید بر اینکه هنر انقلاب، هنر یک بازه زمانی نیست، گفت: هنر انقلاب، هنر دوره انقلاب نیست، هنر تاریخ‌مند نیست، بلکه یک هنر مفهومی است. این انقلاب مصداق نیست، بلکه یک صفت مفهومی است که باید مورد توجه قرار گیرد. هنر انقلاب در ادوار مختلف وجود داشته است، اما تئوریزه و نظام‌مند نشده است.

وی در همین راستا افزود: پهلوانی باید پیدا شود تا ابتدا امر زیبا را معنی کند. بحث‌های جسته و گریخته بسیاری در این زمینه شده است، اما باید به مناظره گذاشته و مکتوب شود، رفت و برگشت پیدا کند تا در گام دوم با هنر انقلابی مواجه شویم که هم نظام‌سازی شده و چهارچوب فکری دارد و هم در این چهارچوب فکری هنرمندان فعالیت می‌کنند. البته که هنرمندان همواره کار خود را کردند، اما وحدت نداشته و کاملاً تفسیرپذیر و تأویل‌پذیر است.

مافی در مورد شهید آوینی گفت: سیر زیست آوینی، سیر زیبایی است. آوینی آدمی است که فرازهای مختلفی را طی کرده و جمال‌های گوناگونی را دیده و در جمال مطلق متوقف شده است. سپس در مسیر کمال حرکت کرده است. مهم‌تر از اینکه آوینی یک نظریه‌پرداز و کارگردان خوبی باشد، حرکت وی در مسیر تثبیت هنر انقلابی است. این است که آوینی را ارزشمند و هنر انقلاب را به او گره می‌زند.

وی ادامه داد: ما در نظریه‌پردازی آوینی نمی‌توانیم متوقف شویم. آوینی یک رویکرد به ما داده‌ و طرح مسئله کرده است. آوینی متدولوژی و روش‌شناسی به ما داده است. ما بر اساس این روش‌شناسی و این رویکرد همچنان باید این گفتمان را تقویت کنیم، اما متأسفانه ما آوینی را به یک نماد و سمبل تبدیل کردیم، در حالی‌که الان وقت گذار ما رو به جلو است، نه گذار از آوینی که منبع و پایه ما است.

مافی افزود: آوینی چهره بسیار خاصی است، اما سؤال من همواره این بوده است که اگر آوینی شهید نمی‌شد، ما چقدر آوینی را می‌شناختیم؟ اگر حضرت آقا به بالین پیکر شهید آوینی نمی‌آمدند ما چقدر وی را می‌شناختیم؟ آیا آوینی را امروز قبول می‌کردیم؟ درست است که شهادت برای کسی که شهید زیسته است اتفاقی نیست، اما اگر فرض کنیم که آوینی شهید نمی‌شد، آیا او امروز نماد هنر انقلاب بود و نظریاتش مورد توجه قرار می‌گرفت؟ حال خدا خواست و او شهید شد، ما چگونه باید مسیرش را طی کنیم؟

وی در پایان گفت: هنر انقلاب نباید آغشته به امر سیاست‌زده شود. درست است که هنر انقلاب امر سیاسی است، اما سیاست‌زده نیست و ذیل جناح‌ها قرار نمی‌گیرد. هنر انقلاب تعریف و مکتب جناحی ندارد. اگر چنین باشد به آوینی نزدیک شده‌ایم.

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: امیررضا مافی هنر انقلاب زیبایی شناسی انقلاب حوزه زیبایی انقلاب اسلامی هنر انقلاب حوزه هنری لحظه وقوع امر زیبا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۹۲۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس شناسی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، دهم اردیبهشت ماه هر سال به مناسبت روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است. در همین راستا، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی نشستی با چند رسانه محدود برگزار کرد.

دکتر مرتضی توکلی رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در این نشست گفت:  ما کشور دریایی هستیم که با اقیانوس هند ارتباط داریم و همین باعث می شود که رابطه تمدنی قوی با کشور‌های حاشیه اقیانوس هند تقوین شود.

وی با بیان اینکه چهار مرکز چابهار، نوشهر، بوشهر و بندر عباس، حوزه انحصاری پژوهشگاه است که رقیبی از این بابت نداریم، افزود: در ایام نوروز، کاوشگر خلیج فارس موفق شد در اقیانوس هند و دریای عمان در عمق ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متر نقشه برداری را برای اولین بار در کشور انجام دهند.

به گفته توکلی، این نوع نقشه برداری در این عمق کار بسیار نادری بوده که در انحصار چند کشور است. این مسئله اهمیت زیادی برای ما دارد زیرا با اقدامات پژوهشی می توانیم به سمت ناشناخته ها به خصوص تنوع زیستی، معادن و ذخایر زیر آبی برویم.

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با بیان اینکه ۷۰ درصد سطح کره زمین را آب فرا گرفته و صورتی که نتوانیم در این عرصه به مطالعه و اکتشاف و کاوش بپردازیم دستمان از این ۷۰ درصد منابع دریایی کوتاه است، عنوان کرد: در حوزه خلیج فارس که منابع نفتی و گازی است که ۹۰ سال بهره برداری می‌کنیم، اما حوزه‌های جدید که مثلا چین تا عمق دوازده هزار را مورد مطالعه قرار می‌دهند و از ذخایرش استفاده می‌کنند، دست شان را باز گذاشته تا بتوانند در آینده از منابعی که در این حوزه وجود دارد به خصوص در فلزات ارزشمند و سایر منابع معدنی که ذی‌قیمت هستند استفاده بیشتری ببرند. 

وی در تشریح برنامه‌های ۱۰ اردیبهشت و روز خلیج فارس گفت:  پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی به مناسبت روز ملی خلیج فارس برنامه‌های خاصی دارد، برگزاری کارگاه‌ها و فعالیت‌های پژوهشی مرتبط با تغییرات اقلیمی و اقیانوس نگاری خلیج فارس در چند هزار سال گذشته، ارزیابی میزان کربن در کل آب‌های خلیج فارس، آلایندگی‌های نوظهور در حوزه میکرو پلاستیک‌ها که برای محیط زیست دریای خلیج فارس ضرر دارد و بررسی اثر النینو روی سفید شدن مرجان هاست که معضلی جهانی از جمله این برنامه هاست.

42 پارامتر در اطلس اقیانوس شناسی

وی با اشاره به اطلس اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان گفت: این اطلس قبلا تهیه شده و در آن حدود ۱۶۰ نقشه در ۸۸ صفحه تهیه شده است. در این اطلس فاکتور‌های مختلفی در فاکتور فیزیکی مثل دما، شوری، چگالی، کدورت و اکسیژن محلول، کلروفیل و سرعت صوت، عمیق شفافیت، مصرف اکسیژن ظاهری، و در حوزه شیمیایی مواد مغذی محلول در آب شامل نیترات‌ها، فسفات، سیلیکات، ذرات معلق در آب، نیتروژن و ... و در حوزه زیستی هم فیتوپلانکتون‌ها و داینوفلاژ‌ها در حوزه کفزیان ساکن این خلیج فارس مورد مطالعه قرار گرفته اند.

وی افزود: در این اطلس بیش از ۴۲ پارامتر اقیانوس شناسی در حوزه خلیج فارس به معرض نمایش قرار می‌دهد که هیچ کشور انجام نداده است. یک سفر تابستانی و یک سفر زمستانی داشتیم که ۷۶ ایستگاه را در سفر زمستانی و ۶۷ ایستگاه در طول سفر دریایی تابستانه بررسی کردیم که با کاوشگر و از دهانه رود اروند تا کنار چابهار انجام شد. 

وی با اشاره به اینکه این گزارش مورد استفاده محققان و حوزه سیاستگذاری و دانشگاه‌ها قرار بگیرد گفت: ارزش و اهمیت این گزارش از این نظر است که قبلا داده‌های خلیج فارس توسط کویت جمع آوری می‌شد که به سختی در اختیار ما قرار می گرفت.

وی گفت: در اطلس انجام شده با توجه به سورس داده‌ها در کشور خودمان است قدرت مانور و تصمیم گیری راهبردی مان را افزایش داده، اما قبل از این پروژه در کویت انجام می‌شده است و دیتا‌ها را در اختیار ما قرار نمی‌دادند. 

وی در پاسخ به اینکه این اطلس به استناد کشور‌های منطقه هم رسیده است گفت: کشور‌ها از وجود اطلس مطلع نبودند و مدت زمان زیادی از انتشار این اطلس نگذشته است.

وی گفت: پارامتر‌های این اطلس برای مطالعات علمی  و در حوزه سیاست‌گذاری مورد استفاده قرار می گیرد. هدف ما استفاده از مشارکت مردمی بود به خصوص اینکه از ظرفیت بسیج در کاشت درخت‌ها و پرورش و نگهداری شان استفاده کنیم. در حوزه کشت مانگرو‌ها متولی خاصی نداریم و سازمان جنگل‌ها و مراتع و حفاظت محیط زیست مدنظرشان است و سازمان حفاظت محیط زیست پروتکل‌هایی دارد که برای این اقدامات محدودیت‌هایی ایجاد می‌کند، اما بسیاری از مکاتبات اداری که در این حوزه انجام می‌شود و کسی به روی خودش نمی‌آورد این اتفاق خوشایندی می‌تواند باشد.

وی درباره مکران گفت: مکران که نام اصلی آن مکوران است، جمعیت آنچنانی ندارد و جز چند شهری است که به تازگی توسعه پیدا می‌کنند و سواحل بکر و بی نظیری دارد. هیچ کجای دنیا وجود ندارد یک منطقه ساحلی به این اندازه ظرفیت اما پس کرانه فقیری داشته باشد.

توکلی گفت: در این منطقه، بیشترین ظرفیت مشارکت مردمی و جهش تولید را دارد. مضافا اقتصاد دریا یکی از ناشناخته‌ترین بخش هاست که بیشترین سنخیت را با این شعار دارد. در حوزه اقتصاد بازار مصرف جمعیت ۸۵ میلیون نفری است، یا در حوزه تولید باغات و شیلات و رودخانه‌ای ظرفیت محدود است، اما انچه ظرفیت جهش تولید را دارد حوزه دریایی است.

وی با اشاره به اینکه پژوهشگاه نهاد تحقیقاتی است، اما در مورد سیاست‌های توسعه اقتصادی که رهبری سال گذشته اعلام کردند چه کار‌هایی انجام داده اند یا مشاوره‌هایی به دستگاه‌های اجرایی داده شده است، گفت: با توجه به رسالتی که در حوزه پژوهشی و تحقیقاتی داریم اولین گام مان این بوده که ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های اساسی را برای تصمیم گیری فراهم کنیم.

مرکز ملی فراداده دریایی راه اندازی می شود

وی افزود: به عنوان مثال، شورای عالی صنایع دریایی به ریاست رئیس جمهور این ظرفیت را برای ما قائل شدند که مرکز ملی فراداده‌های دریایی را داشته باشیم. مجوز اعطا شده و برای بودجه در حال پیگیری هستیم. سازمان‌های مختلف مشارکت خوبی داشتند و انتظار داریم بیشتر شود، داده هایشان را در اختیار قرار دهند تا بتوانیم در تصمیم گیری‌ها موثر باشد. 

وی ادامه داد: مسئله بعدی مطالعات مربوط به قطب جنوب بوده که ارتباط خوبی با نیروی دریایی داریم و موضوع را جلو می‌بریم تا بتوانیم به اهدافی که مدنظرمان است برسیم.

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت: در مورد سونامی که مربوط به مدیریت بحران است ارتباطات خوبی با مرکز سونامی جنوب شرق آسیا که در اندونزی داریم. با نهاد‌های امنیتی مانند نیروی دریایی ارتش و نیروی دریای سپاه فعالیت‌هایی داشتیم به خصوص درباره دیتا‌هایی که برای رفع نیاز‌های راهبردی کشور کمک می‌کند. در زمینه‌های آر او وی و زیردریایی با د انشگاه صنعتی اصفهان مشارکت داشتیم.

اولین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه اندازی می شود

توکلی از اخذ مجوز اولین مرکز رشد حوزه اقیانوسی تخصصی دریایی خبر داد و گفت: این مجوز را وزارت علوم به ما داده و در نوشهر ایجاد خواهد شد. در زمینه‌های مختلف سعی کردیم به نوعی با توجه به توانایی پژوهشی که داریم سهم داشته باشیم.  در سند ابلاغی مقام معظم رهبری که در حوزه تولید و توسعه دریا محور مطرح شده به صورت ترویجی و راهبردی در حوزه علمی و پژوهشی گام‌هایی را برداشته ایم که امیدواریم در این زمینه فعالیت‌های بیشتری داشته باشیم.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شهید مطهری  و آسیب شناسی انقلاب
  • پخش مستند «مسئله حجاب» همزمان با سالگرد شهادت شهید مطهری
  • نخستین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس‌شناسی
  • تعبیر جالب مسعود ده‌نمکی از فعالیت‌های شهید آوینی + فیلم
  • اولین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس شناسی
  • اختتامیه جشنواره قرآنی، فرهنگی و هنری شهید آوینی برگزار می شود
  • تشکیل قرارگاه شهید آوینی فرصتی برای حمایت از تولیدات هنری است
  • توریسم درمانی در حال ترک ایران است؛ عراقی‌ها هم دیگر نمی‌آیند
  • اختتامیه دومین جشنواره شهید آوینی در دانشگاه شیراز برگزار می‌شود
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد