Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@23:23:25 GMT

نابودی مالاریا در گرو تلاش جهانی

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۹۷۴۸۳

نابودی مالاریا در گرو تلاش جهانی

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، امروز یکشنبه ۲۵ آوریل برابر با پنجم اردیبهشت روز جهانی مبارزه با مالاریا نامگذاری شده، بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) امسال این روز به شعار «مالاریا صفر؛ تلاش جهان برای نابودی مالاریا» مزین شده است؛ بیماری که توسط نوعی انگل ایجاد شده و از طریق گزش ۳۰ نوع از پشه‌های آنوفل ماده آلوده به انسان منتقل می‌شود، به عنوان یک قاتل جهانی شناخته‌ شده، اما خوشبختانه قابل پیشگیری و درمان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شعار برای ایجاد ابتکار در زمینه ریشه کنی مالاریا، شخصی‌سازی پیام‌های موجود درباره این بیماری و تحت تأثیر قرار دادن جوامع و افراد برای تقبل بعضی از جنبه‌های خاص پیشگیری از مالاریا تعیین شده زیرا هر مورد ابتلای به مالاریا قابل پیشگیری و هر مرگ ناشی از آن غیرقابل قبول است. ابتکار عمل سازمان جهانی بهداشت برای روز جهانی مالاریا در سال ۲۰۲۱، افزودن هدف «توقف انتقال این بیماری در ۲۵ کشور دیگر تا سال ۲۰۲۵» است.

همچنین برجسته‌سازی موفقیت کشورهای گوناگون در مبارزه علیه مالاریا، الهام گرفتن از گروه جدیدی از کشورها که موفق به حذف این بیماری شدند برای صفر شدن مالاریا تا سال ۲۰۲۵ و نشان دادن این حقیقت که همه کشورها قابلیت حذف مالاریا را دارند از اهداف امسال روز جهانی مالاریا است.

شناخت و معرفی بیشتر این بیماری، خبرنگار ایرنا را بر آن داشت تا با وحید درخش احمدی حشره شناس و متخصص کنترل آفات به گفت وگو بنشیند.

درخش احمدی با تاکید بر اینکه مالاریا یک بیماری انگلی خطرناک است که سالانه در دنیا بیش از ۲۰۰ میلیون انسان را مبتلا و جان حدود یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار نفر را می گیرد، گفت: نوزادان، کودکان، افراد مسن، زنان باردار، مبتلایان به ایدز، افرادی با سیستم‌های ایمنی ضعیف، مهاجران و کسانی که از مناطقی بدون مالاریا به مناطقی که این بیماری شیوع دارد مسافرت می‌کنند بیش از سایر افراد در معرض بروز شدید این بیماری و خطر مرگ ناشی از آن قرار دارند.

این حشره شناس درباره میزان کشندگی این بیماری در افراد مبتلا یادآور شد: میزان کشندگی در کودکان درمان نشده و بزرگسالانی که ایمن نیستند به ۴۰ درصد یا بیشتر هم می رسد. ضمن اینکه شدت علائم این بیماری در افرادی که ساکنان مناطق مالاریا خیز هستند و نوعی ایمنی نسبی به دست می‌آورند نسبت به سایرین شدت کمتری دارد. با این حال آفریقا سهم به شدت بالایی از بار جهانی این بیماری را بر دوش می‌کشد تا جایی که این منطقه حدود ۹۴ درصد از مرگ‌های ناشی از مالاریا را متحمل می‌شود. علاوه بر این جنوب شرقی آسیا، مدیترانه شرقی، اقیانوس آرام غربی و قاره آمریکا نیز در معرض خطر این بیماری قرار دارند.

انگل مالاریا چگونه به بدن منتقل و عملکرد آن در میزبان چگونه بروز می کند؟

درخش احمدی تنها راه انتقال انگل به انسان را به وسیله نیش پشه آنوفل عنوان و خاطرنشان کرد: اغلب گونه های این پشه در تاریک و روشن غروب و ساعات اول شب تغذیه می کنند، اوج فعالیت بعضی از ناقلان مهم در حوالی نیمه شب یا ساعات اولیه صبح است. انگل در میزبان حساس، وارد سلولهای کبدی شده و مرحله مقابله با گلبول قرمز را طی می کند. در مرحله بعدی سلولهای کبدی پاره شده و هزاران انگل غیرجنسی آزاد شده و از طریق سینوس های خونی کبد، خود را به جریان خون می رسانند، به گلبول های قرمز حمله کرده و تکثیر دوره ای خود را شروع می کنند.

وی یادآور شد: در همه مدتی که انگل در خون وجود دارد می تواند پشه مکنده از خون انسان را آلوده کند و این زمان بسته به گونه انگل و همچنین نتیجه درمان دارویی متفاوت است. بیماران درمان نشده یا آنهایی که به طور کامل درمان نشده و بهبود نیافته اند می توانند تا مدتهای متفاوتی حامل انگل بوده و پشه ها را آلوده کنند که در واقع این افراد کاملا بهبود نیافته از دیگر مشکلات کنترل بیماری مالاریا هستند.

به گفته این حشره شناس، درمان سریع، صحیح و کامل بیماران یکی از راهکارهای اصولی برنامه کنترل مالاریا است که به دلیل اهمیت آن در نجات جان بیماران و کنترل بیماری، باید به آن توجه خاص شود. شروع درمان بیمار در اولین فرصت (در ۲۴ ساعت اول) پس از تشخیص، از استانداردهای مهم و نیازمند اهتمام ویژه و نظارت جدی است.

وی تصریح کرد: اَشکال مختلف بیماری ممکن است به صورت تب، عرق، سرفه، اسهال، ناراحتی تنفسی و سردرد تظاهر کند یا احتمالاً پیشرفت کرده و باعث ایجاد یرقان، اختلال انعقاد خون، شوک، نارسایی کبد و کلیه، التهاب حاد مغزی، ادم ریوی و مغزی، اغماء و مرگ در فرد شود.

چگونه خود را از نیش پشه مالاریا محافظت کنیم؟

درخش احمدی درباره حفاظت از خود و خانواده در برابر نیش پشه مالاریا توضیح داد: بهسازی محیط که منجر به از بین رفتن همیشگی یا کاهش محل زندگی و تکثیر پشه های آنوفل در نزدیک محل های مسکونی مردم می شود یکی از نکات مهمی است؛ مانند خشکاندن آبهای غیرمفید، زهکشی و لایروبی مسیل ها، افزایش سرعت جریان آبهای جاری و استفاده از روشهای خاص شیمیایی و بیولوژیک.

وی افزود: دسترسی به خدمات بهداشتی سریع و ارزان برای تشخیص و درمان سریع بیماری و اطلاع رسانی گسترده به مردم، بخصوص به گروه های در معرض خطر و بررسی سابقه اهداء کنندگان خون در مورد ابتلا به مالاریا، افراد را در برابر این نیش محافظت می کند.

این حشره شناس به شهروندانی که در مناطق پرخطر روزگار سپری می کنند، توصیه کرد: هنگام شب پیراهن آستین بلند و شلوار بلند بپوشید، از پوشیدن لباسهای تیره خودداری کنید. درها و پنجره ها را به توری مجهز کنید. در صورتیکه پشه وارد ساختمان می شود از تختخواب های پشه بنددار استفاده کنید. به قسمت های بدون پوشش بدن داروی دفع حشرات بمالید.

وی افزود: ضمن اینکه کنترل ناقل مالاریا یا همان پشه آنوفل ماده، یکی از اصلی ترین راه های کنترل بیماری مالاریا است که یکی از راههای کنترل آن، مبارزه شیمیایی است که باید با سموم توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) و طبق دستورالعمل کنترل پشه ها در کنار سایر روش های مورد تایید، در سه منطقه جداگانه و به صورت کاملا اصولی و تخصصی توسط تیم های ویژه کنترل آفات موازی انجام گیرد.

برچسب‌ها روز جهانی مبارزه با مالاریا مالاریا سازمان جهانی بهداشت بهداشت و سلامت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مالاریا سازمان جهانی بهداشت مالاریا سازمان جهانی بهداشت بهداشت و سلامت اخبار کنکور سازمان جهانی بهداشت درخش احمدی حشره شناس روز جهانی پشه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۹۷۴۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day

روز جهانی آسم (World Asthma Day) هر سال در اولین سه‌شنبه می مصادف با ۷ می ۲۰۲۴ (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزار می‌شود. شعار این روز در سال ۲۰۲۴، «آموزش آسم قدرت می‌بخشد» تعیین شده است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اولین سه‌شنبه ماه می هر سال، روز جهانی آسم (World Asthma Day) و هدف آن گسترش آگاهی در مورد افرادی است که از این بیماری رنج می‌برند. این روز برای افزایش آگاهی در مورد بیماری‌های تنفسی و گرد هم آوردن متخصصان مراقبت‌های بهداشتی برای کمک به بیماران تعیین شد و در سال ۲۰۲۴ مصادف با هفتم می (هجدهم اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزارمی‌شود.

آسم یک مشکل شایع در سراسر جهان و یک بیماری مزمن مجاری هوایی است. در این بیماری بروز التهاب در مجاری هوایی منتهی به ریه‌ها موجب انسداد و مشکلات تنفسی می‌شود.

تاریخ روز جهانی آسم ۱۴۰۳

تاریخ روز جهانی آسم ۱۴۰۳، هفتم می ۲۰۲۴ مصادف با هجدهم اردیبهشت است.

تاریخچه روز جهانی آسم

آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن غیرواگیر است که بیش از ۲۶۰ میلیون نفر را مبتلا می‌کند و سالانه مسئول بیش از ۴۶۰ هزار مرگ در سراسر جهان است که بیشتر آن‌ها قابل پیشگیری هستند. میزان مرگ‌ومیر ناشی از آسم از دهه ۱۹۸۰ تقریباً دو برابر شده است.

تاریخچه آسم در چین به سال ۲۶۰۰ قبل از میلاد می‌رسد و مصر باستان نیز علائم تنگی نفس و مشکلات تنفسی را در متون خود ذکر کرده است. بقراط (۴۶۰ تا ۳۷۰ قبل از میلاد) اولین کسی بود که وضعیت موجود در یونان باستان را توصیف و آن‌ها را با محرک‌های محیطی و مشاغل و حرفه‌های خاص مرتبط کرد. حدود ۱۰۰ سال قبل از میلاد نیز آرتائوس کاپادوکیه تعریف مفصلی از آسم ارائه کرد که شبیه نحوه درک بشر امروزی از پیشرفت این بیماری است.

رومیان باستان نیز به بررسی این وضعیت پرداختند و سال ۵۰ پس از میلاد، پلینی بزرگ ارتباط بین گرده گل و مشکلات تنفسی را کشف کرد. او یکی از اولین کسانی بود که داروی اپی‌نفرین را به‌عنوان یک نوع تسکین سریع درمان آسم توصیه کرد.

قرن نوزدهم دکتر هنری اچ سالتر توصیف‌های پزشکی دقیقی از آنچه ارائه کرد که در طول حملات آسم در ریه‌ها اتفاق می‌افتد. یکی از بنیان‌گذاران دانشکده پزشکی جان هاپکینز، ویلیام اوسلر، در سال ۱۸۹۲ به شباهت‌هایی بین آسم و شرایط آلرژیک و محرک‌های خاص آسم مانند آب‌وهوا، احساسات شدید و رژیم غذایی اشاره کرد. دهه ۱۹۸۰ زمان تمرکز بر اهمیت سیستم ایمنی بود و درک بهتری از آسم به‌عنوان یک بیماری التهابی مشاهده شد. در این دوره پزشکان نیاز به مدیریت آسم را حتی در صورت نداشتن علائم برجسته کردند. دستگاه‌های استنشاقی درمان آسم نیز در سال ۱۹۵۶ ساخته شد.

سازمان جهانی آسم (جینا) در سال ۱۹۹۳ تأسیس و اولین روز جهانی آسم که توسط جینا سازماندهی شده است، در سال ۱۹۹۸ برگزار شد. روز جهانی آسم هر سال با هدف گسترش آگاهی در مورد چالش‌های پیش‌روی مبتلایان به این بیماری برگزار می‌شود و هدف آن گرد هم آوردن پزشکان، بیماران و سازمان‌ها برای توانمندسازی افراد مبتلا به آسم و ایجاد زندگی بهتر برای آن‌ها است.

شعار روز جهانی آسم ۲۰۲۴

شعار روز جهانی آسم در سال ۲۰۲۴، «آموزش آسم قدرت می‌بخشد» تعیین شده است. جینا با انتخاب این شعار بر نیاز به توانمندسازی افراد مبتلا به آسم برای تشخیص و مدیریت بیماری خود با آموزش مناسب تأکید و از متخصصان مراقبت‌های بهداشتی درخواست کرد تا آگاهی خود را در مورد این بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از آن، همچنین شواهد منتشر شده در مورد مدیریت مؤثر آسم افزایش دهند تا به اطلاعات قابل اعتماد و درمان بهینه برای بیماران خود مجهز شوند.

کد خبر 751218

دیگر خبرها

  • تشخیص یک بیماری از روی انگشتان
  • «کاهش تخلفات و کنترل جدی ساخت و سازها» اولویت مدیریت شهری است
  • چگونه آلزایمر را درمان کنیم؟
  • هشدار احتمال شیوع مالاریا در سیستان و بلوچستان
  • تاثیر تغییرات هوایی بر بیماری‌های عفونی / افزایش انگل‌های روده‌ای با مصرف آب غیربهداشتی
  • روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day
  • تلاش برای دسترسی به داروی مورد نیاز بیماران تالاسمی
  • آخرین وضعیت تامین داروهای تالاسمی اعلام شد
  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال
  • دو ماده غذایی که انگل روده را از بین می‌برند