Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@23:28:01 GMT

درباره محمد تقی شریعتی مزینانی

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۹۷۶۰۲

درباره محمد تقی شریعتی مزینانی

تعداد زیادی از مشاهیر برجسته علمی، فرهنگی، هنری و سیاسی ایران که بعضی از آنها حتی شهرت جهانی دارند، در شهرها و روستاهای این مرز و بوم متولد و رشد یافته اند. نمونه این مشاهیر برجسته، علامه محمدتقی شریعتی مزینانی است که در روستای تاریخی مزینان از توابع داورزن در غرب منطقه سبزوار متولد شد و پدربزرگ او از شاگردان حکیم حاج ملاهادی سبزواری فیلسوف شهیر شرق بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استاد محمدتقی شریعتی در زمان حیات خود در دوران رژیم پهلوی یکی از فعالان سرشناس سیاسی و اجتماعی بود و حتی توسط رژیم وقت برای مدتی زندانی شد و تحت شکنجه های سخت قرار گرفت. اما همه دلایل بزرگی و شهرت استاد محمدتقی شریعتی، فعالیت های سیاسی او نبود، بلکه وی در زمینه علمی نیز به چنان پیشرفتی رسید که بعدها به سقراط خراسان معروف شد و کتاب های ارزشمندی که در زمینه علوم قرآنی و فقهی از او برجای مانده که مبین سطح بالای علمی وی است. استاد محمدتقی شریعتی را همچنین به دلیل بینش عمیق سیاسی و مذهبی که داشت به عنوان پدر روشنفکری دینی نیز لقب داده اند.(۱)

زندگینامه استاد شریعتی

محمد تقی شریعتی مزینانی در خانواده ای روحانی و پرهیزکار چشم به جهان گشود. او پس از طی دوران کودکی به مکتب خانه محل رفت. در آغاز، قرآن و پس از آن، خواندن و نوشتن را فرا گرفت. در نوجوانی مقداری از درس های مقدماتی حوزوی مثل صرف، نحو و منطق را نزد پدر و عمویش شیخ حسن مزینانی آموخت. در جوانی برای ادامه تحصیل به مشهد مقدس روانه شد و آنجا اقامت گزید. وی با جدیت، ادبیات عرب و معانی بیان را که از پایه های درک و فهم صحیح متون درسی حوزوی و قرآن کریم و احادیث و روایات است، نزد استادان مشهور آن دوران، فراگرفت.

دانشور جوان با استفاده از امکانات موجود مثل مدرسه و استاد و با به کارگیری استعداد و حافظه ای قوی و اراده ای استوار و تحملی ستودنی، تمام سعی و تلاش خود را در جهت مطالعات وسیع و همه جانبه، کسب نظریات علمی و آشنایی با آرای جدید به کار برد و به قله های رفیع اطلاعات روز دست یافت و زمینه آمادگی تربیت دینی نسل جوان و دفاع را در سنگرهای عقل و علم، دین برای مقابله و رویارویی با دشمنان آگاه و ناآگاه در خود فراهم ساخت.

استاد شریعتی از ۱۳۰۹خورشیدی کار تدریس را آغاز کرد و چند سال بعد که صلاحیت علمی و شایستگی تدریس وی  به خاطر سابقه تدریس از سوی اداره فرهنگ تأیید شد و طبق مقررات اداری به طور رسمی استخدام شد.

تحولات سیاسی در ایران

بعد از شهریور ۱۳۲۰ که تحولات و پیش آمدهای فراوانی در ایران بروز و ظهور کرد که یکی از آنها این بود که فضای سیاسی برای فعالیت گروه های مختلف سیاسی، در سراسر کشور باز شد، تبلیغات ضد دینی در سطح فرهنگیان، دانشجویان، دانش آموزان، و... آغاز شد. در این میان تأثیر مثبت دوره تدریس استاد، سبب شد که عده زیادی از جوانان فریب خورده، آگاه شوند و دست از آن مرام ها بردارند و به دین خدا روی آورند. این نخستین مرحله مبارزه استاد با توده ای ها بود و او در این جریان، کوشید تا بی پایگی و بی اساسی مرام کمونیسم و مارکسیسم را خوب نشان دهد.(۲)

استاد در این باره چنین می گوید: «... در سال ۱۳۲۰ خورشیدی که حزب توده شروع به فعالیّت های شدیدی کرد و حتّی میتینگ های سیّار تشکیل داد، بنده قاعدتاً باید ساعات بیشتری درس می گرفتم. هیجده ساعت درس می دادم. دوازده ساعت مجانی - بدون این که یک شاهی بگیرم - اضافه درس گرفتم برای این که به کلاس های پنجم و ششم دبیرستان ها و دانش سرا برسم... در آن وقت ها، این فکرها، فلسفه ها تازه بود و ضرورت داشت که ابتدا با این فلسفه ها آشنا شوم، چاره ای نداشتم جز این که همه کتاب ها، نوشته ها، مجله های مربوط به فلسفه کمونیسم را بخوانم تا بتوانم با بصیرت مبارزه کنم و این چنین بود که سال ها در شبانه روز بیش از چهار ساعت نتوانستم بخوابم. آن سال ها را به عنوان سال های بی خوابی به یاد دارم و هرگز فراموش نمی کنم...».

کانون نشر حقایق اسلامی

فعالیت های فرهنگی و دینی استاد، منحصر به کلاس های درس در آموزشگاه های متوسطه و دانشگاه نبود، بلکه جلسات تفسیر قرآن کریم و سخنرانی های وی که پربارتر از کلاس ها بود و مورد استفاده عده بیشتری قرار می گرفت، به صورت سیار در منازل برگزار می شد. استاد شریعتی توانست یکی از مدرسه های اندیشه اسلامی را پی بریزد و بگستراند. با رویدادهای سیاسی و اجتماعی ای که در این سال ها پیش آمد، کانون که از مراکز فعّال و حساس دینی و سیاسی به شمار می رفت، از سوی رژیم پهلوی تعطیل شد.(۳)

استاد در صحنه سیاست

استاد شریعتی با آن که شخصیتی فرهنگی و مذهبی بود، اما به خاطر داشتن ۲ صفت ممتاز دین باوری و زمان شناسی، دین را از سیاست جدا نمی دانست و براساس این شناخت، در امور سیاسی اجتماعی تا آن جا که تشخیص می داد و ضرورت اقتضا می کرد، مشارکت داشت و با سخنرانی و نوشتن بیانیه ها و... را روشن و اقدامات مناسبی انجام می داد.(۴)

با تشکیل جبهه ملی و موضوع ملی شدن صنعت نفت، شریعتی رهبری مبارزات ضد دیکتاتوری و استعماری مردم را در استان خراسان بر عهده گرفت و به نهضت مقاومت ملی پیوست. هنگامی که جمعیت مؤتلفه اسلامی در مشهد تشکیل شد، شریعتی و دیگر مؤسسان کانون نشر حقایق دینی، با آن جمعیت همراه و نخستین اقدام سیاسی را آشکار کردند.(۵)

 شریعتی در همان روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی از مشهد مقدس به تهران آمد و با وجود ناتوانی های ناشی از کهولت سن، تلاش های بسیاری در جهت معرفی اسلام و انقلاب اسلامی انجام داد. او در مدت اقامتش در چندین گفت وگوی تلویزیونی، رادیویی و مطبوعاتی شرکت کرد و این فرصتی شد تا بسیاری از افرادی که تنها اسمی از او شنیده بودند، با دانش و بینش و شخصیت استوار دینی، اجتماعی، سیاسی و مبارزاتی وی آشنا شوند.

با نزدیک شدن روزهای برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری، استاد از سوی بسیاری از گروه ها و احزاب مذهبی و سیاسی، نامزد این مجلس شد، اما چند روز قبل از برگزاری انتخابات، عذر و انصراف خود را به علت بیماری و عدم توانایی بر انجام کارهای منظم، طی اطلاعیه کوتاهی اعلام کرد.

استاد از منظر بزرگان

علامه استاد محمدتقی جعفری در پایان مقاله ای که به نام «استاد شریعتی، فقید علم و عمل و ارشاد» نوشته، چنین می گوید: ... از آن شخصیت های وارسته ای که در محیط خود، بلکه در قلمروی پهناورتر از محیط خود، با گفتار و تألیفات و اعمالش در تبدیل حیات طبیعی محض نونهالان، جامعه به «حیات معقول»، تلاش و تکاپوهای مخلصانه و از روی ایمان انجام داده است.(۶)

استاد شهید مطهری گفته است: اکثریت مردم خراسان و همه فضلای ایران، استاد محمّدتقی شریعتی را می شناسند و لااقل نامش را شنیده اند. این مرد محقّق و فاضل، از تربیت یافتگان حوزه علمیه خراسان است.

آثار قلمی استاد

از استاد شریعتی آثار سودمندی به صورت نوشتار، گفتار و ترجمه به جا مانده است که این آثار به ترتیب سال های انتشار عبارتند از: تأثیر هنرهای مسلمین بویژه ایرانیان در علوم و صنایع اروپا که مجموعه مقالات استاد است و در بیش از ۹۰ صفحه چاپ و در دسترس همگان گرفت.(۷)  اصول عقاید و اخلاق شریعتی استاد، این کتاب را که درباره اعتقادات و اخلاق بود، برای دانش آموزان دوره متوسطه و دبیرستان هایی که در آن ها تدریس می کرد به رشته تحریر درآورد. مبانی اقتصادی در اسلام مؤلف کتاب، عبدالحمید جوده السحار و مترجم آن، استاد شریعتی است. کارنامه کانون نشر حقایق اسلامی برای شناخت کانون نشر و اهداف مهمی که موجب تشکیل آن شد، این کتاب با عنوان نخستین نشریه کانون در ۱۳۲۶ در خراسان انتشار یافت.(۸)

سرانجام استاد شریعتی

استاد شریعتی، بیش از ۶۰ سال به کار تدریس، تعلیم، سخنرانی و تألیف پرداخت و تا آن زمان که توان جسمی اش اجازه می داد، بهترین استفاده را از سلاح قلم و بیان کرد و در نشر حقایق تشیع راستین، هیچ کوتاهی نورزید. سرانجام در بهار ۱۳۶۶ خورشیدی چشم از جهان فروبست.

منابع:

[۱]. کیهان فرهنگی، بهمن ماه سال ۱۳۶۳، ش ۱۱، ص ۵.

[۲]. مجله سروش، ش ۳، سال ۱۳۵۸، ص ۱۶.

[۳]. همان.

[۴]. مجلّه بیّنات، ش ۱۲، مقاله مفسر نوگرا، ص ۲۴.

[۵]. تفسیر آفتاب، ص ۲۱۸.

[۶]. سپیده باوران، محمّدرضا حکیمی، ص ۱۷۵.

[۷]. یادنامه استاد، ص ۲۴۸، مقاله نوری در ظلمت، نوشته علی امیرپور.

[۸]. خلافت و ولایت از نظر قرآن، چاپ دوم، ص ۶.

برچسب‌ها انقلاب اسلامی ایران دانشنامه محمدتقی جعفری روحانی محمد تقی شریعتی ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انقلاب اسلامی ایران دانشنامه محمدتقی جعفری انقلاب اسلامی ایران دانشنامه محمدتقی جعفری روحانی محمد تقی شریعتی ایران اخبار کنکور محمدتقی شریعتی استاد محمدتقی استاد شریعتی نشر حقایق کانون نشر سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۹۷۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اساتید برتر دانشگاه دامغان تقدیر شدند

به گزارش خبرنگار مهر، همزمان عصر سه شنبه و مقارن با هفته معلم، مراسم تجلیل از اساتید و اعضای هیأت علمی برتر مجموعه دانشگاه دامغان برگزار شد.

این آئین که در سالن همایش‌های دانشگاه دامغان با حضور اساتید و دانشجویان برگزار شد از ۲۰ استاد نمونه و سرآمد و ارتقا یافته قدردانی شد.

رئیس دانشگاه دامغان در این مراسم به کسب رتبه جدید این دانشگاه اشاره کرد و گفت: در لیست «نیچر ایندکس» که در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است، دانشگاه دامغان در جایگاه نهم مؤسسات آموزشی کشور قرار گرفته است

اسلامی بیان کرد: دانشگاه‌ها علاوه بر مأموریت گسترش کمی و کیفی آموزش و پیگیری راهبرد آموزش‌های کاربردی و مهارت‌محور، نقش تربیت صحیح نسل را نیز بر عهده دارد.

حجت السلام رستمیان مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه دامغان گفت: معلمی با شأن بلند تعلیم و تربیت، ادامه مسیر رسالت انبیای الهی است و رسالت انبیای الهی برداشتن جهل و غفلت از جامعه بشری بوده و این در پرتو تعلیم و تربیت صحیح قابل دستیابی است.‌

وی هدف نهایی از کسب علم و عالم شدن را رسیدن به رشد و عقلانیت دانست و یکی از جلوه‌های آن را تمرکز تلاش‌ها و آثار استاد شهید مطهری بر این محور بسیار مهم معرفی کرد.

کد خبر 6099750

دیگر خبرها

  • (ویدیو) نجم‌الدین شریعتی بر مزار خودش فاتحه خواند
  • کریم منصوری: «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • ببینید | بی‌شریعتی شمس استانبولی!
  • «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • تدریس خصوصی فیزیک در نارمک
  • اساتید برتر دانشگاه دامغان تقدیر شدند
  • رونمایی استاندار گیلان از نقاشی اسلم دیلمی اثر استاد محمد زحمتکش
  • گلیسون برمر، استاد گلزنی با ضربه سر
  • تکرار نشست زمین در خیابان شهیدان کاظمی/عمق فرونشست ۴ متر است
  • دومین پیروزی شطرنج باز خوزستان در مسابقات بین المللی امارات