Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد علی خطیبی گفت: لازمه‌ی ارتقای توان صادراتی نفت ایران، افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه زیر ساخت‌های مرتبط با نفت ازجمله ساخت پتروپالایشگاه و پتروشیمی است، در غیر این صورت در یک دور باطل باقی می‌مانیم و توان ما به همین میزان صادرات نفت محدود می‌ماند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، لغو تحریم‌های نفتی یکی از موضوعاتی است که دولتی‌ها برای درآمد زایی کشور همواره آن را تعقیب کرده اند، فارغ از اینکه از سمت خام فروشی نفت باید عبور کنیم و صنعت نفت کشور را برای ارزش آفرینی بیشتر توسعه بدهیم، اما در حال حاضر موضوع فروش نفت و لغو تحریم‌های نفتی اگر اتفاق بیفتد، ورود ایران به عرصه‌های بین المللی برای فروش نفت به دلیل نبود رسمی در بازار‌های بین المللی با چه چالش‌ها و مشکلاتی رو به رو خواهد بود و دولت باید برنامه‌ای مشخص و بلندمدت برای توسعه صنعت نفت کشور در دستور کار خود قرار دهد و اینکه در صورت لغو تحریم‌های نفتی چه میزان نفت می‌توانیم صادر کنیم و این صادرات چه تاثیری در قیمت‌های آتی خواهد داشت موضوعات مهمی است که از محمد علی خطیبی؛ کارشناس ارشد صنعت نفت و مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت پرسیده ایم که نتیجه این گفتگو در ادامه آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!




لغو تحریم‌های آمریکا بهانه نشست‌هایی است که در وین انجام می‌شود، در صورتی که تحریم ها، منجمله تحریم‌های نفتی لغو شود آیا امکان توسعه صنایع نفتی کشور در کوتاه مدت وجود دارد؟
قطعا در کوتاه مدت این موضوع محقق نمی‌شود، به این خاطر که دولت از سال‌های قبل باید برای ساخت پالایشگاه، پتروپالایشگاه و پتروشیمی فعالیت‌های لازم را انجام می‌داد، اما تا کنون دراین زمینه کار خاصی صورت نداده است، بنابراین با لغو تحریم‌ها و نیاز‌های دولت به درآمد‌های نفتی به دلیل عدم اصلاح ساختار‌های مالیاتی و بودجه‌ای چنین امکانی را نمی‌توان پیش روی کشور تصور کرد. لازمه‌ی پیشرفت صنعت نفت کشور ساخت و توسعه‌ی پتروپالایشگاه‌ها و پتروشیمی هاست همانگونه که در دهه‌ی گذشته کشور‌های موفق با سرمایه گذاری مناسب به این سمت حرکت کرده و ارزش افزوده‌ی حاصل از این منبع طبیعی را بسیار بالا برده اند.

در صورت لغو تحریم ها، بخصوص درعرصه صنعت نفت چه سناریویی قابل پیش بینی است؟
در صورت لغو تحریم‌ها قطعا اولین موضوع فروش راحت نفت خام است، یعنی نسبت به قبل می‌توانیم نفت بیشتری با هزینه‌های کمتری صادر کنیم، چرا که دور زدن تحریم‌ها هزینه‌هایی را به ما تحمیل می‌کند، بنابراین صنعت نفت کشور هر چه قدر توان صادراتی داشته باشد به کار می‌گیرد تا نفت بیشتری بفروشد و به تبع آن درآمد نفتی بیشتری کسب کند.

بیشتر بخوانید:

چرا کشور‌های توسعه‌یافته به سمت مجتمع‌های پتروپالایشی رفته‌اند؟ / هیچ پالایشگاهی در دوره شیخ الوزرا ساخته نشد!


یکی از نگرانی‌هایی که کارشناسان حوزه نفت و انرژی در زمان تحریم‌ها از آن نام می‌بردند از دست دادن بازار‌های نفتی ایران و خریداران نفت ایران و جایگزین کردن کشور‌های دیگر به منظور خرید نفت است؛ آیا این موضوع در صورت لغو تحریم‌ها می‌تواند دغدغه بزرگی برای ما باشد یا همچنان مشتریان خود را داریم؟
قطعا ما یک سری مشتریانی داریم که مدت‌های مدیدی از ما نفت خریداری کرده اند که از آن‌ها با عنوان مشتریان سنتی یاد می‌کنیم، این دسته از مشتریان هر چند که خریدار نفت کشور‌های دیگری هم شده باشند، اما قاعدتا باز هم به خرید نفت ایران تمایل دارند، لذا در صورت لغو تحریم‌های نفتی به احتمال بسیار زیاد ترجیح می‌دهند کماکان به بازار خرید نفت از ایران برگردند، اما بازگشت آن‌ها برای خرید نفت از ایران و رسیدن به میزانی که قبلاً از ما نفت می‌خریدند مقداری زمان بر خواهد بود.

آیا زمان بر شدن خرید نفت از ایران بعد از لغو تحریم‌ها دلیل خاصی دارد؟ اقتصادی است یا ممکن است باز هم وابسته به عوامل تاثیرئ گذار سیاست خارجی آمریکا باشد؟
خیر، این موضوع سیاسی نیست، بلکه به این دلیل است که اصولا خریداران نفت خرید‌های خود را به صورت سالیانه و در اول سال میلادی انجام می‌دهند، بنابراین با توجه به اینکه در اواسط سال میلادی قرار داریم به تبع خرید‌های سال ۲۰۲۱ انجام شده و قرارداد‌ها بسته شده است؛ البته این احتمال وجود دارد که بعضی کشور‌ها نفت را به صورت تک محموله از ما بخرند، تا به انتهای سال میلادی برسیم از آن زمان به بعد مشتریان سنتی ایران می‌توانند برای خرید نفت به سراغ ایران بیایند، بنابراین در آن زمان اگر تحریم‌های نفتی لغو شده باشند می‌توانیم قرارداد‌های یک ساله منعقد کنیم. لازم به ذکر است غیر از خریداران سنتی نفت ایران؛ شرکای تجاری ما که در سال‌های تحریم نفت در ازای صادرات کالا از ما می‌خریدند همچنان مایل به خرید نفت خواهند بود تا دراین ارتباط تجاری کالا‌های خود را به بازار‌های ایران صادر کنند و به عبارتی با ما بالانس تجاری داشته باشند، لذا طبیعتا این کشور‌ها نیز با رفع تحریم‌ها باز هم در صف خریداران نفت ایران باقی می‌مانند.

بیشتر بخوانید:

رهایی از خام‌فروشی با ساخت پتروپالایشگاه/ افزایش درآمدهاي صادراتی با فرآوری نفت خام


در صورتی که تفاهم نامه ۲۵ ساله ایران و چین به توافق نامه عملیاتی تبدیل شود براساس آنچه پیشتر عنوان شده که ایران در این قرار داد می‌تواند روزانه ۲ میلیون بشکه نفت به چین بفروشد آیا از توان صادرات نفت و فروش به سایر خریداران نفتی هم برمی آییم؟
اول اینکه همانگونه که خودتان اشاره کردید این موضوع باید تبدیل به یک قرارداد رسمی بین دو کشور ایران و چین شود، همچنین فکر نکنم که چین نیازمند خرید ۲ میلیون بشکه نفت به صورت روزانه از ما باشد، بلکه در صورتی که تفاهم نامه‌ی بین ایران و چین به یک قرار داد واقعی تبدیل شود، باید ببینیم اصلا ما توان تولید روزانه ۲.۵ میلیون بشکه را حفظ کرده ایم یا نه؟ چون این مسئله به توان تولید مرتبط است، بنابراین باید بتوانیم این مسئله را دوباره عملیاتی کنیم، اما به هر حال می‌توانیم مقداری نفت به چین صادر کنیم و باقیمانده را هم بین سایر مشتریان خود تقسیم کنیم، اما در محدوده دو و نیم میلیون بشکه خواهیم بود مگر اینکه توان ظرفیت تولید نفت خام خود را ارتقاء دهیم.

لازمه ارتقای توان صادراتی نفت ایران چیست؟
لازمه‌ی ارتقای توان صادراتی نفت ایران، افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه زیر ساخت‌های مرتبط با نفت است، در غیر این صورت در یک دور باطل باقی می‌مانیم و توان ما به همین میزان صادرات نفت محدود می‌ماند.

به عنوان آخرین سوال بفرمایید که آیا بازگشت رسمی ایران به بازار‌های فروش و صادرات نفت ممکن است منجر به کاهش قیمت یا ایجاد نوساناتی در بازار نفت شود؟
بعید می‌دانم چنین موضوعی رقم بخورد، به این دلیل که بازار‌های صادراتی رقم‌های بزرگی دارد که با افزایش یک یا یک و نیم میلیون بشکه نفت ایران دچار تغییر خاصی نمی‌شود. با توجه به اینکه در حال حاضر با گزینه دور زدن تحریم‌ها هم گفته می‌شود که نزدیک به یک میلیون بشکه نفت فروخته می‌شود، اگر بتوانیم یک و نیم میلیون بشکه نیز به این مقدار اضافه کنیم، این میزان به اندازه‌ای بزرگ نیست که بازار نفت جهانی را دچار نوسان شدیدی کند. از سوی دیگر با توجه به تعهداتی که اوپک به اعضای خود دارد، طبیعتاً اعضای دیگر در صورت بازگشتن ایران به فروش رسمی نفت باید برای ما جا باز کنند، همانگونه که در تحریم قبلی هم دیدیم با بازگشت به فروش نفت، سایر اعضا برای فروش نفت ایران جا باز کردند، لذا بازگشت ایران به صادرات نفت مشکل خاصی ایجاد نکرد، بنابراین، چون این موضوع مرتبا از سوی اوپک و اوپک پلاس کنترل و اعمال می‌شود با افزایش یک و نیم میلیون بشکه صادراتی ایران، بازار‌های نفتی و عرضه نفت هم مدیریت می‌شود، به حدی که قیمت‌های کنونی را دچار نوسان خاصی نکند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: لغو تحریم ها تحریم نفتی فروش نفت صادرات نفت پتروپالایشگاه پتروشیمی صورت لغو تحریم ها لغو تحریم های نفتی نیم میلیون بشکه میلیون بشکه نفت صنعت نفت کشور خریداران نفت توان صادراتی توان صادرات صادرات نفت نفت ایران خرید نفت فروش نفت کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۰۸۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، گفت: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

آنگونه که مهر روایت کرده، وی با بیان اینکه طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی داشته باشد و به جهان عرضه کند.

رئیس دولت سیزدهم افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن چیزی است که به دست جوانان عزیزمان در این کشور رقم خورده و تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کرده است و این رویداد بزرگ تجاری و اقتصادی نشان‌دهنده آن است که ما توانسته ایم و باز نیز می‌توانیم.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشور پیشرفته و فناور است، افزود: برای فعالیت اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی و صادرات مواد اولیه نیازمند زنجیره کامل در تولید هستیم.

رئیسی با تاکید بر اینکه تولیدات کشاورزی و صنعتی نیازمند نقشه راه است، تصریح کرد: در این نمایشگاه هدف صرفاً دیدن یک محصول نیست، بلکه در کنار آن مذاکره و تحکیم قراردادها است، لذا از دست اندرکاران این نمایشگاه می‌خواهم در مذاکرات و پیگیری‌ها مجدانه کار را دنبال کنند.

وی گفت: کشور ظرفیت‌های بسیاری دارد. امروز اگرچه غرب تلاش می‌کند کشور ما به فناوری‌های نوین دسترسی پیدا نکند، اما به لطف خداوند و به برکت تلاش نیروهای ما این دانش در کشور ما بومی شده است. تصور نشود اگر دو دانشمند و متخصصان را تحت فشار قرار دهند، می‌توانند ما را از دسترسی به دانش بازدارند.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: آنجا که بیشترین فشار دشمن وجود دارد، ما بیشترین موفقیت‌ها را داشتیم؛ برای مثال، در صنایع هسته‌ای و نظامی بیشترین فشار دشمن را داشتیم، در حالی که بیشتر پیشرفت‌ها در همین صنایع اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه نمی‌تواند ملت‌های مصمم و دولت‌های مستقل را از پیشرفت بازبدارد، تصریح کرد: دنیا بداند علی رغم خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد، لذا جوانان می‌توانند با ابتکار، خلاقیت و نوآوری برای ملت خود و کشورهای منطقه و جهان مؤثر باشند.

وی گفت: قدرت نظامی بسیار مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند یک کشور را قدرتمند کند، قدرت تولید، اقتصاد و توانایی برای صادرات است، لذا به تولید کنندگان تاکید می‌کنم امروز در جایگاه تولید قدرت هستید. خط ترانزیتی ایران بسیار به صرفه و مطمئن و با زمان بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای مناسب برای حمل و نقل باشد.

رئیسی با بیان اینکه باید مسأله تجارت با ارزهای ملی گسترش یابد، تصریح کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران یک کنش جمعی برای رفاه اجتماعی و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی محسوب می‌شود. امیدواریم این نمایشگاه موجب همگرایی، هماهنگی و مشارکت فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و بازرگانان و موجب رشد اقتصادی کشور و منطقه و جهان شود.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: خداوند همه امکانات را به صورت عادلانه در اختیار بشر قرار داده و می‌توان با فکر و اندیشه، همکاری و همگرایی و هم‌اندیشی، نیاز بشر را رفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند، اما متأسفانه جریان تحریم‌ها نمادهای ظلم به دولت‌ها و ملت‌ها است، نه فقط ظلم به یک ملت بلکه ظلم به تمام ملت‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه اگر با ایجاد تنگنا ملتی را از رسیدن به هدف و دستیابی به امکانات محروم کرد، این ظلم به یک اقلیم نیست بلکه به همه ملت‌ها و اقلیم‌ها است، اظهار داشت: تحریم نوعی جنگ است اما نه جنگ نظامی، جنگی که با این ابزار ملتی را از آنچه می‌تواند به آن دست یابد، محروم کند.

رئیسی گفت: در جنگ اراده‌ها ملت ایران اراده کرد که با توکل بر خدا و با اتکا به داشته‌ها و توانایی‌های ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد، به نحوی که نه ما بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند فشارهای حداکثری به جمهوری اسلامی مفتضحانه شکست خورده است.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900143

دیگر خبرها

  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • تقویت آموزش‌های مهارتی نیازمند توسعه زیرساخت ها است
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه حوزه انرژی، توسعه درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم را میسر کرد
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است
  • رئیسی: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت