Web Analytics Made Easy - Statcounter

پروژه فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی هنوز در حد کلنگ زنی باقیمانده است و وعده‌های دولت برای احداث این پروزه در حد حرف!

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * دولت دوازدهم در ماه‌های پایانی است و وعده‌های بسیاری است که در کارنامه خود باقی می‌گذارد، شاید دولت‌های بعدی بتوانند بخشی از این وعده‌ها را عملی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وعده توسعه مناطق محروم کشور، یکی از اصلی‌ترین وعده‌های هر رئیس جمهوری در ابتدای دولتش است، اما نکته این است که هر دولتی توسعه را چگونه تعریف می‌کند.

 

در نیمه دولت یازدهم، زمانی که حسن روحانی هنوز سفر استانی می‌رفت، در سفری به خراسان شمالی کلنگ احداث فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی را به زمین زد؛ پروژه‌ای پس از گذشت حدود ۶ سال هنوز به نتیجه نرسیده است.

 

از آغاز فعالیت مجتمع پتروشیمی خراسان شمالی حدود ۲۸ سال می‌گذرد و عجیب است که در این مدت، فعالیت آن گسترش پیدا نکرده و تلاش‌های دولت برای راه اندازی فاز دوم آن هم با بی مهری مسئولان دولتی مواجه شده است.

 

پتروشیمی خراسان با یک فاز به ۳۰ سالگی رسید

شرکت پتروشیمی خراسان، بزرگترین تولیدکننده محصولات شیمیایی در شمال و شمال شرق کشور است و در سال ۷۰ در بجنورد تأسیس شد. از سال ۷۵ نیز به بهره برداری رسیده و در فهرست بنگاه‌های صنعتی کشور قرار گرفته است. سهام این شرکت به بخش خصوصی واگذار شده و شرکت ملی صنایع پتروشیمی سهامدار عمده آن است.

آمونیاک، اوره و ملامین محصولات اصلی این شرکت است و قرار است بخشی از نیاز کشاورزی، صنایع و بازار‌های داخل و خارج از کشور را تأمین کند. فاز دوم این شرکت از سال ۹۴ آغاز شده؛ در واقع فقط کلنگ آن به زمین نشسته است. هدف گذاری این پروژه تولید پلی پروپیلن از گاز طبیعی است. روند تولید پلی پروپیلن به این صورت است که ابتدا متانول به دست می‌آید و پس از طی فرآیند شیمیایی این محصول به پلی پروپیلن تبدیل می‌شود.

 

بیشتر بخوانید:

فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی؛ گره‌ای که با دندان هم باز نمی‌شود / جهانگیری: تکمیل پروژه حق مردم است! فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی؛ گامی برای اشتغال و سوداندوزی/ فعالان دانشجویی از موانع پیش‌رو می‌گویند

 

تولید متانول سودآورتر از پلی پروپلین است، اما کشور به این ماده شیمایی نیاز دارد. پلی پروپلین می‌تواند نیاز صنایع بسته بندی، نساجی، تجیهزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، خودروسازی و بسیاری دیگر از صنایع تأمین کند. به همین دلیل قرار شد در فاز ۲ مجتمع پتروشیمی خراسان شمالی طرح GTPP برای تولید پلی پروپلین با گاز طبیعی تولید شود. دولت شرکت گاز را ملزم کرد تا برای تولید این محصول تخفیف ۳۰ درصدی به پتروشیمی خراسان شمالی بدهد.

 

بودجه مورد نیاز فاز ۲ پتروشیمی خراسان چقدر است؟

هیچ یک از مسئولان استانی در خراسان شمالی یا اعضای هیات دولت تاکنون بودجه مورد نیاز برای راه اندازی این پروژه عظیم نفتی را اعلام نکرده اند. تاکنون دلیل خاصی هم برای تعویق احداث این مجموعه ذکر نشده است. نگرانی‌هایی درباره تأمین آب برای تولید پلی پروپلین مطرح شده که علی محقر، رئیس هیئت مدیره این شرکت می‌گوید: سالانه ۱۵ میلیون مترمکعب پساب تولید می‌شود که تنها در صنعت کاربرد دارد. به گفته او منابع مالی، آبی و نیروی انسانی برای راه اندازی فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی موجود است، پس چرا دولت در راه اندازی آن تعلل می‌کند؟

 

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور پیش از این اعلام کرده بود که دولت با کمک نمایندگان مجلس تمام تلاش خود را برای اجرای طرح‌های عمرانی و محرومیت زدایی به کار خواهد بست. او گفته بود که تکمیل پتروشیمی حق مردم خراسان شمالی است و اجرای این پروژه توجیه فنی و اقتصادی لازم را دارد.

با اینکه اجرای این پروژه از نظر مسئولان دولتی توجیه کافی دارد، اما براساس اظهارات برخی مسئولان استانی، سهامداران پتروشیمی خراسان شمالی به اجرای فاز دوم این پروژه اقبال چندانی نشان نداده اند. به همین دلیل برای احداث این پروژه، پای یک شرکت جدید به میان آمده است. شاید یکی از دلایل مهم برای به تعویق افتادن اجرای این پروژه، پیچیدگی‌های تجاری و حقوقی ورود یک شرکت دیگر برای اجرای آن باشد. این مساله آنقدر جدی است که پروژه‌ای سودآور و اشتغال زا را حدود ۶ سال به تأخیر انداخته است.

 

پول تفاهم‌نامه ۲۰هزار میلیاردی کجا خرج شد؟

در سال ۹۸ و پس از سفر روحانی به خراسان شمالی، محمدعلی شجاعی، استاندار این استان از امضای تفاهم‌نامه‌ای ۲۰ هزار میلیارد تومانی خبر داد، اما او دقیقا اعلام نکرد که قرار است این ۲۰ هزار میلیارد تومان کجا هزینه شود. اما با توجه به اینکه در خراسان شمالی پروژه فعال دیگری که به بودجه کلان نیاز داشته باشد، نداریم، به نظر می‌رسد این مبلغ برای تکمیل پروژه فاز دوم پتروشیمی درنظر گرفته شده باشد.

 

بد نیست استانداری خراسان شمالی حالا که وعده‌های دولت دوازدهم عملی نشده و این دولت در آخرین ماه‌های حضور خود در رأس مدیریت اجرایی کشور قرار دارد، اعلام کند که روند واگذاری احداث این پروژه به شرکت دیگر چطور پیش می‌رود و آیا ۲۰ هزار میلیارد تومان تفاهم نامه محقق شده است یا نه؟

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: پتروشیمی خراسان شمالی استانداری خراسان شمالی سفرهای استانی رئیس جمهور فاز دوم پتروشیمی خراسان شمالی پلی پروپلین راه اندازی تولید پلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۰۸۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با احداث سد آبریز، زنان و دختران کهگیلویه برای گوجه چینی به دیگر استانها نخواهند رفت

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: با احداث سد آبریز کهگیلویه، دیگر زنان و دختران این شهرستان برای گوجه چینی به استانهای همجوار نمی روند.

سید علی احمدزاده دوشنبه شب ۱۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ با حضور معاون اجرایی رئیس جمهور از همه مسئولان استانی، شهرستانی و دست‌اندرکاران این اجلاسیه قدردانی کرد و افزود: خدمات یکسال اخیر این دولت در استان کهگیلویه و بویراحمد بیشتر از ۱۰ سال گذشته بوده است؛ پیشرفت فیزیکی این پروژه‌ها به جایی رسیده که امسال فاز اول دو پروژه بزرگ لیکک و کهگیلویه به بهره‌برداری می‌رسد.

وی اظهارکرد: ما مردم استان کهگیلویه و بویراحمد یک آرزوی بزرگ و دردی بر دل مانده داریم و آن هم سد «آبریز» است؛ سدی که اگر احداث شود هرساله حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان به درآمد کشاورزان حومه شرقی کهگیلویه اضافه می‌شود و دیگر زن‌ها و دختران این استان برای گوجه‌چینی به استان‌های همجوار نمی‌روند و دیگر شب‌ها دل مردهای خانواده در این راه‌های طولانی برای یک لقمه نان نمی‌لرزد بنابراین این یک آرزوی بر دل مانده ماست.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: همراه با نماینده کهگیلویه بزرگ برای کلنگ‌زنی پتروشیمی چرام بسیار تلاش کردیم که کلنگ‌زنی آن در سفر دوم رئیس‌جمهور به تأخیر افتاد. به‌عنوان یک مطالبه عمومی از جناب آقای منصوری درخواست دارم و مطمئن هستم که کمک خواهند کرد تا کلنگ پتروشیمی چرام بر زمین‌زده شود تا برای حدود سه هزار و ۵۰۰ جوان اشتغال ایجاد شود. این پروژه به‌صورت مستقیم حدود یک هزار شغل ایجاد خواهد کرد.

احمد زاده با اشاره به پتروشیمی گچساران تصریح کرد: حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان در کمتر از یک‌سال به پتروشیمی گچساران تزریق شد؛ این پروژه سرعتی گرفت که از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی به ۹۸ درصد رسید و افتتاح شد. پتروشیمی پلیمر دهدشت به ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد تا سال آینده به بهره‌برداری برسد.

وی ادامه داد: امروز مینی پالایشگاه دهدشت کلنگ‌زنی شد؛ این پروژه حدود ۸۰۰ نیرو برای احداث نیاز دارد که برای احداث فازهای بعدی به حمایت ویژه دولت و سرمایه‌گذار نیاز دارد، اگر دولت از این پروژه حمایت کند این پروژه زودتر به بهره‌برداری می‌رسد و شغل پایدار برای حدود ۵۰۰ نفر از جوانان این شهرستان و این منطقه ایجاد خواهد کرد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه این استان مخزن ثروت‌های بزرگ است، عنوان کرد: شهرستان بهمئی حدود ۵۶ حلقه چاه نفت فعال دارد و ۱۸۳ هزار بشکه نفت از این شهرستان استخراج داریم، ۵۵۵ هزار بشکه نفت از گچساران استخراج می‌شود، در یاسوج نیز میدان گازی مختار برای جبران گاز کشور کلنگ‌زنی شده است، ۱۰ درصد آب کشور را دارد اما سدها برای این استان ساخته نشده است و لب مردم روستاها و زمین‌های کشاورزی تشنه هست. در حالی‌که ۱۰ درصد آب کشور را داریم و ۱۱ میلیارد متر مکعب آب از این استان خارج می‌شود.

احمدزاده تاکید کرد: حداقل بخشی از این حق‌آبه را به خود استان بدهید، سد خرسان ۳ بخش اعظم آب رودخانه بشار، کبگیان و دامنه‌های دناست اما این آب برای کرمان، یزد و اصفهان منتقل می‌شود. آن‌ها هم برادران ماست اما سهم مردم روستاها، زمین‌های کشاورزی را بدهید.

وی تصریح کرد: این مطالبه‌ مردم کهگیلویه و بویراحمد است، حقوقی که متعلق به خودمان است اما به آن دسترسی پیدا نکردیم، این استان ابر مخزن نفت و گاز جهان است، این مردم ثروتمندترین مردم دنیا هستند، نباید رفتاری شود که به ما مناطق کم برخوردار یا محروم گفته شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: ما مردم استان کهگیلویه و بویراحمد ثروتمندانی هستیم که اجازه نمی‌دهند دست به جیب کنیم و از حساب‌هایمان برداشت کنیم البته در این دولت اراده‌ی آیت‌اله رئیسی برای اجرای عدالت انجام شده است. کمک کنید تا از این ثروت‌های خدادادی عظیم خودمان بهره‌مند شویم.

احمدزاده اظهارکرد: هنوز رودخانه‌هایی در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که برای عبور از آنها تلفات می‌دهیم، رود خرسان، بید انجیر، پل وحدت، موگرمو و پل شهید طیب تلفات می‌دهند در حالی که آرزوی شهید طیب این بود که یک روزی پلی برای روستاها ساخته شود. امسال تلاش کردیم که آرزوی شهید طیب را برآورده کنیم و از این مرحله می‌گذریم تا روی رودخانه‌ها و روستاها کشته ندهیم.

به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: اگر جاهایی کوتاهی هست به پای آن رئیس‌جمهور متدین، ولایی، پایبند به انقلاب، قدردان خانواده‌های شهدا و مجاهدین اسلام و رزمندگان ننویسید به پای من «احمدزاده» بنویسید و از اینکه نمی‌توانم همه‌ مشکلات را برطرف کنم همین‌جا عذرخواهی می‌کنم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • با احداث سد آبریز، زنان و دختران کهگیلویه برای گوجه چینی به دیگر استانها نخواهند رفت
  • عزم جزم دولت برای به سرانجام رساندن مینی پالایشگاه دهدشت
  • جایابی بیمارستان مادر و کودک خراسان شمالی اشتباه است
  • افتتاح طرح‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌ها دارد
  • افتتاح پروژه‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌های خراسان شمالی دارد
  • کلنگ زنی و افتتاح پروژه‌های بهداشتی و درمانی خراسان شمالی با حضور معاون وزیر بهداشت
  • اقدامات دولت سیزدهم بر اساس نیاز خراسان شمالی بوده است
  • کاهش سرانه تخت بیمارستانی خراسان شمالی نسبت به میانگین کشوری
  • ۴.۵ میلیون زوج نابارور تحت پوشش بیمه قرار گرفتند
  • ۱۰ پروژه درمانی امروز در خراسان شمالی به بهره‌برداری رسید