Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@13:00:09 GMT

منشا تقلب‌های علمی چیست؟

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۱۱۳۹۴

منشا تقلب‌های علمی چیست؟

ایسنا/خوزستان معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به بروز دلایل تقلب‌های علمی، گفت: بخش قابل توجهی از این موضوع مربوط به آموزش و فرهنگسازی است؛ زیرا بسیاری از اوقات افراد متوجه تخلف علمی خود نمی‌شوند و یا متوجه خلاف خود هستند اما از تبعات آن آگاهی ندارند، بنابراین هر چقدر بتوانیم در این خصوص آموزش دهیم و آگاه‌رسانی کنیم قطعاً بازدارنده خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی حقیقی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص تقلب‌های علمی اظهار کرد: تقلب‌ ممکن است در همه ارگان‌ها صورت گیرد و مجامع علمی نیز از این غائله مستثنی نیست. بخشی از تقلب‌های علمی در خصوص جعل نمرات و یا مدارک تحصیلی است که این نوع تخلفات آموزشی هستند. برخی دیگر از تخلفات ممکن است اداری باشند به عنوان مثال در سنوات تحصیلی دستکاری می‌شود یا ممکن است دانشگاهی مرتبه علمی خود را دستکاری کند. برخی از تخلفات نیز پژوهشی هستند.

وی ادامه داد: برای نظارت و رسیدگی به تخلفات و تقلب‌ها، مراجع علمی وجود دارد؛ برای رسیدگی به تقلب‌های پژوهشی، آیین‌نامه‌ای تحت عنوان آیین‌نامه اخلاق پژوهش در وزارت علوم وجود دارد که بسیار دقیق و جامع است. این آیین‌نامه در خصوص مصادیق تخلف در پژوهش، توضیحات کاملی ارائه داده است و تفاوت تقلب و سرقت علمی و ادبی کاملاً مشخص شده است. به عنوان مثال در بسیاری از موارد ممکن است فرد از روی ناآگاهی از یک متن علمی استفاده کند درحالی‌که نمی‌داند درحال انجام دادن تخلف است. یا ممکن است فرد از اطلاعات علمی استفاده کند و با اطلاعات خود مقایسه کند و یا ممکن است شخصی پژوهش دیگری را به نام خود چاپ کند. تفاوت همه این مسائل در آیین‌نامه‌ای که ذکر شد کاملاً بیان شده است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه تمام تلاش خود را می‌کنیم که این تفاوت‌ها را برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی توضیح دهیم، گفت: به این منظور نیز کارگاه‌های مختلفی برگزار می‌شود تا از سرقت‌های ادبی و پژوهشی جلوگیری شود. در کنار همه این‌ها یک کارگروه تخلف در پژوهش داریم که متشکل از رئیس دانشگاه، معاون آموزشی، معاون پژوهشی و یک فرد حقوقی است. در این کارگروه به تخلف‌ها و سرقت‌های علمی رسیدگی می‌شود. ساز و کار این کارگروه اینگونه است که یک تخلف به ما گزارش می‌شود یا خود به تخلفی پی می‌بریم. در این شرایط کارگروه موضوع را بررسی می‌کند و برای ادعای مطرح شده، دو داور تعیین می‌شود و در نهایت اگر خلاف محرز شود، فرد متخلف به معاونت مربوطه ارجاع داده می‌شود و متناسب با تخلف، مجازاتی نیز در نظر گرفته می‌شود.

وی با اشاره به دلایل وقوع تخلفات علمی، بیان کرد: بخش قابل توجهی از این موضوع مربوط به آموزش و فرهنگسازی است؛ زیرا بسیاری از اوقات افراد متوجه تخلف علمی خود نمی‌شوند و یا متوجه خلاف خود هستند اما از تبعات آن آگاهی ندارند؛ بنابراین هر چقدر بتوانیم در این خصوص آموزش دهیم و آگاه‌رسانی کنیم، قطعاً بازدارنده خواهد بود.

حقیقی ادامه داد: با توجه به سبک زندگی، در شرایطی هستیم که می‌خواهیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بهترین بازدهی را داشته باشیم. بنابراین ممکن است این دلیل از عوامل تحریک افراد برای پیش بردن سریع کار پژوهشی خود باشد و این سریع پیش بردن ممکن است منشاء مهم ایجاد خطا شود. آهنگسازی و آموزش، مهمترین عامل بازدارنده از تقلب و تخلف‌های علمی و ادبی است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز در پایان در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون تقلب‌هایی در این کارگروه شناسایی شده‌اند؟ گفت: قطعاً تخلف‌هایی توسط این کارگروه بررسی شدند. البته در دانشگاه ما، بیشتر سرقت‌های علمی از پژوهش‌ها یا مقالات ارائه شده اعضای هیات علمی دانشگاه ما توسط دیگر افراد است. در واقع از دانشگاه‌های دیگر و حتی دانشگاه‌های خارج از کشور، از مقالات اعضای هیات علمی و یا دانشجویان ما سرقت صورت گرفته و به نام خود ثبت کرده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی علمی و آموزشی خوزستان تقلب علمی تقلب های علمی معاون پژوهشی آیین نامه تقلب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۱۱۳۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و دانشگاه جامع انقلاب اسلامی تفاهم‌نامه امضا کردند

تفاهم‌نامه همکاری علمی تحقیقاتی دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد و دانشگاه جامع انقلاب اسلامی با حضور سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران و معاون پژوهشی دانشگاه جامع انقلاب اسلامی امضاء شد.

به گزارش ایثار،  تفاهم‌نامه همکاری علمی تحقیقاتی  دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد و دانشگاه جامع انقلاب اسلامی با حضور حجت الاسلام  و المسلمین حامد قوام، سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران و دکتر جهانگیری معاون پژوهشی دانشگاه جامع انقلاب اسلامی امضاء شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین حامد قوام در  نشست امضای این تفاهم‌نامه با بیان اینکه یکی اهداف کلان بنیاد شهید و امور ایثارگران ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در بین نسل جوان جامعه است، گفت:  این نگرش با تعامل و ارتباط مؤثر با دانشگاه‌ها در قالب تفاهم نامه‌های همکاری علمی و پژوهشی جزء برنامه‌های اصلی  ما است.

دکتر جهانگیری، معاون پژوهشی دانشگاه انقلاب اسلامی با بیان گزارشی از روند تأسیس دانشگاه و برنامه‌های آن در طول دوسال گذشته، ضمن اعلام آمادگی همکاری دوجانبه با دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد گفت: حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی با موضوعات فراوان عرصه ایثار و شهادت توسط دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران و همکاری  پژوهشی بین دانشگاه و دفتر مطالعات  گام بسیار مؤثری در تحقق اهداف علمی و فرهنگی نظام است.

در پایان این نشست، تفاهم نامه همکاری علمی، تحقیقاتی بین طرفین به امضاء رسید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و دانشگاه جامع انقلاب اسلامی تفاهم‌نامه امضا کردند
  • برنامه‌ریزی برای پژوهش در محور‌های سوخت پاک و هوش مصنوعی
  • فراخوان مقالات دوفصلنامه «فقه و فقاهت» منتشر شد
  • کنفرانس فیزیک بنیادی ایران ۱۲ اردیبهشت در قم برگزار می‌شود
  • نشست تخصصی کمیته امداد استان گلستان با دانشگاه آزاد اسلامی برگزارشد
  • بررسی زمینه‌های پژوهشی حوزه بازی میان ایران و دانشگاه سینرجی
  • فراخوان مقالات دوفصلنامه فقه و فقاهت منتشر شد
  • ۱۰ عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به مرتبه استادی ارتقا یافتند
  • ۱۰ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی به مرتبه استادی ارتقا یافتند
  • گردهمایی بزرگ تاریخ علم