Web Analytics Made Easy - Statcounter

سخنگوی دستگاه قضا اعلام کرد که در سال ۱۳۹۹، صدور احکام جایگزین حبس، ۲۹ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ افزایش داشته است و در این سال همکاران قضایی ما حدود ۱۶۰ هزار حکم جایگزین مجازات حبس صادر کردند.

خبرگزاری میزان - در دوره تحول قضایی، استفاده از ظرفیت مجازات‌های جایگزین حبس، چشمگیر و برجسته شده است. غلامحسین اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضا در جریان نشست خبری روز ۲۴ فروردین خود اعلام کرد که در سال ۱۳۹۹، صدور احکام جایگزین حبس، ۲۹ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ افزایش داشته است و در این سال همکاران قضایی ما حدود ۱۶۰ هزار حکم جایگزین مجازات حبس صادر کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صدور احکام جایگزین حبس در راستای کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها

به طور کلی، در دوره تحول، بنابر تاکیدات و دستورات صادره از جانب آیت‌الله رئیسی، در کنار ده‌ها برنامه و اقدام بنیادین تحول‌آفرین در زندان‌ها، مقوله «کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» نیز مدنظر بوده است. «صدور احکام جایگزین حبس» یکی از اقدامات در دستور کار، در راستای تحقق مقوله «کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» است.

آیت‌الله رییسی، دوم تیرماه سال گذشته در جریان یک گفت‌وگوی تلویزیونی با بیان اینکه اصلاح مجرمین یکی از برنامه‌های تحولی دستگاه قضا به شمار می‌رود، گفت: ابتدا باید قضات کاری کنند در صدور احکام زندان به موارد خاص بسنده کنیم. قضات نسبت به محکومیت تا می‌توانند محکومیت غیرحبس صادر کنند و از محکومیت حبس استفاده نکنند و اگر لاجرم از محکومیت حبس استفاده شد، تلاش برای بازسازی شخصیت زندانی صورت گیرد که این سیاست جزو برنامه‌های جدی این دوره قوه قضایه است تا نسبت به زندان یک نگاه متفاوت شکل گیرد.

دستورالعمل ساماندهی زندانیان و اعمال مجازات‌های جایگزین حبس

در شهریور ۹۸ نیز «دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» در ۲۹ ماده از سوی آیت‌الله رییسی ریاست قوه قضاییه ابلاغ شد. یکی از نکات برجسته در این دستورالعمل، تاکید بر استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس بود. در این دستورالعمل ابلاغی به منظور کاهش صدور قرارهای تأمین کیفری منتهی به بازداشت، تکالیفی برای دادستان‌ها و معاونان آنها ایجاد شده است. به طور کلی در ۲۹ ماده «دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» موارد متعدد و گره‌گشایی برای جلوگیری از به زندان رفتن متهمان و محکومان واجد شرایط و یا تسریع در آزادی زودتر از موعد آنها لحاظ شده است که با گذشت یک سال از ابلاغ دستورالعمل مزبور، آثار مثبت آن نمود داشته است.

بازاجتماعی کردن زندانیان با اعمال مجازات‌های جایگزین حبس

یکی از اهداف اعمال مجازات‌های جایگزین حبس، نقشی است که این امر در بازاجتماعی کردن زندانیان دارد؛ میثم خزائی یکی از قضات فعال در انشای احکام مجازات جایگزین حبس در همین زمینه به خبرنگار میزان می‌گوید: ماهیت وجودی مجازات‌های جایگزین حبس باتوجه به آسیب‌هایی که مجازات زندان از جهات مختلف دارد به سه دسته شخصی، خانوادگی و اجتماعی تقسیم می‌شود. مطمئناً هدف مجازات فرد بزهکار، آسیب رسیدن به خانواده بزهکار و همچنین جامعه نیست و در مورد بزهکار هم هدف از مجازات نباید طرد و حذف او از جامعه باشد، بلکه باید هدف مجازات جنبه اصلاح‌گرایانه داشته باشد. اصلاح بزهکار در ترمیم جامعه است؛ یعنی اینکه آسیبی که از انجام جرم توسط بزهکار به جامعه وارد شده است باید توسط همین فرد ترمیم شود و لذا باید به دنبال بهترین راهکار برای رسیدن به این امر مهم بود. باید این نکته مهم را هم در نظر داشت که با زندان رفتن فرد مجرم یک شخصیت ضد اجتماعی و با برچسب مجرمانه خواهیم داشت،این برچسب خوردن لطمات فراوانی به خود فرد بزهکار، خانواده و جامعه وارد می‌کند.

جرائمی که نمی‌توان در قبال آنها مجازات جایگزین حبس اعمال کرد

مجازات‌های جایگزین حبس در بسیاری از موارد قابل استفاده است، اما جرایمی هستند که قضات ناگزیر از اعمال مجازات زندان برای مجرم هستند، مانند تجاوز‌ها، سرقت‌های مهم، خطرناک و مسلحانه و جرایم تجاوز و تصرف‌های عمده به بیت‌المال مانند اختلاس‌های کلان. این موارد شامل احکام جایگزین حبس نمی‌شود.

شرایط قانونی اعمال مجازات جایگزین حبس

از ماده ۶۴ تا ۸۷ قانون مجازات اسلامی، شرایط اعمال مجازات جایگزین حبس درج شده است. مجازات‌های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال، تعیین و اجراء می‌شود.

طبق قانون، دادگاه می‌تواند مرتکبان جرائم عمدی را که حداکثر مجازات قانونی آنها بیش از شش ماه تا یکسال حبس است به مجازات جایگزین حبس محکوم کند، مگر اینکه مجرم به دلیل ارتکاب جرم عمدی دارای سابقه محکومیت کیفری به شرح مندرج در ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی باشد.

همچنین در ماده ۶۸ قانون مجازات اسلامی قید شده که مرتکبان جرائم غیرعمدی نیز به مجازات جایگزین حبس محکوم می‌گردند مگر اینکه مجازات قانونی جرم ارتکابی آنها، بیش از دو سال حبس باشد که در این صورت حکم به مجازات جایگزین حبس، اختیاری است.

علی‌ایحال، قضات در دوران تحول بواسطه تاکیدات مکرر رئیس دستگاه قضا و در راستای بازاجتماعی کردن مجرمان، به نحو مطلوب از ظرفیت قانونی اعمال مجازات‌های جایگزین حبس بهره گرفته‌اند.

صدور ۱۲۰۰ حکم جایگزین حبس تنها در سال ۹۹ از سوی یک قاضی

«محسن مرادی اوجقاز» قاضی نمونه کشوری ، ۱۲۰۰ حکم جایگزین حبس تنها در سال ۹۹ صادر کرده است؛ این قاضی نمونه اعتقادی هم به جزای نقدی ندارد، او با بینشی متفاوت و خلاقانه به صدور حکم می‌پردازد، بینشی که در آن همه مهم هستند، از زندانی گرفته تا خانواده و اجتماع. قاضی مرادی به خبرنگار میزان می‌گوید: «بخشی از محکومین مجازات‌های جایگزین در محلات حاشیه نشین و در معرض آسیب با هدف توانمندسازی و سلامت این محلات به کار گرفته می‌شوند. از دیگر مجازات‌های اجتماع محور می‌توان به سفیر سلامت شدن محکوم جهت بهسازی محیط زندگی افراد داری معلولیت جسمی و حرکتی، تهیه و نصب تابلوی زیست محیطی جهت ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست، پاکسازی زباله‌های مناطق حاشیه دریاچه ارومیه، مطالعه کتاب، حبس در محدوده تحت نظارت الکترونیکی، ارائه خدمات پزشکی، اخذ کارت همیاری محیط زیست و همکاری در برنامه‌های زیست محیطی اشاره کرد».

صدور مجازات جایگزین حبس برای ۶ هزار نفر از محکومان در گلستان

هادی هاشمیان، رئیس کل دادگستری استان گلستان نیز در گفت‌وگو با میزان از صدور مجازات جایگزین حبس برای ۶ هزار نفر از محکومان در گلستان طی سال ۹۹ خبر داد و به نمونه‌هایی از این مجازات‌ها اشاره کرد، از جمله آنکه گفت: در شهرستان ترکمن در یک اقدام ابتکاری محکومان به انجام خدمات عمومی رایگان زیر نظر اداره فرهنگ و ارشاد این شهرستان، ویدئو‌های آموزشی به زبان ترکمنی برای آموزش مسائل حقوقی و پیشگیری از جرم، تهیه و در فضای مجازی منتشر می‌کنند.

همچنین به گفته رئیس کل دادگستری استان گلستان تعدادی از محکومانی که به استفاده از آراء جایگزین حبس مکلف شدند، بیش از ۴ هزار اصله نهال در عرصه‌های جنگلی و مرتعی شهرستان‌های رامیان، علی آبادکتول، کلاله و بندرگز استان گلستان کاشته‌اند.

انتهای پیام/

برچسب ها: احکام جایگزین حبس قوه ق

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: احکام جایگزین حبس قوه ق اعمال مجازات های جایگزین حبس کاهش جمعیت کیفری زندان ها صدور احکام جایگزین حبس مجازات جایگزین حبس بازاجتماعی کردن جایگزین حبس حکم جایگزین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۲۰۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بابک زنجانی از زندان آزاد می‌شود؟/ توضیحات قوه قضائیه

به گزارش خبرآنلاین، بابک زنجانی عوف شد، رسول کوه‌پایه‌زاده، وکیل او دراین‌باره گفت که: «خوشبختانه مطابق دادنامه قطعی صادره از سوی شعبه ۳۸ دیوان عالی کشور که صراحتاً اعلام نموده است چنانچه موکل آقای بابک زنجانی بتواند بدهی خود را پرداخت نماید مستحق بهره‌مندی از مقررات ذیل ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی می‌باشد.»

وی افزود: با توجه به اینکه اموال مربوطه به کشور مسترد گردیده و بدهی کاملاً تسویه شده است با درخواست دادگستری کل استان استان تهران و تایید ریاست محترم قوه قضاییه رهبر معظم انقلاب با درخواست عفو موکل موافقت فرمودند و مجازات اعدام به ۲۰ سال حبس تقلیل یافت. اینک با عنایت به اینکه بیش از ۱۰ سال از مدت گذراندن مدت حبس می‌گذرد مطابق قوانین و مقررات موکل امکان بهره‌مندی از آزادی مشروط را داراست و دوران تحمل زندان به پایان رسیده است.»

زنجانی باید بیست سال را تحمل کند

بعد از انتشار این خبر مرکز رسانه‌ای قوه قضائیه نوشت: «اموال بابک زنجانی در خارج از کشور شناسایی و به تهران منتقل و به خزانه کشور بازگشت شده است، این موضوع مورد تایید رسمی بانک مرکزی قرار گرفته است، بنا بر کارشناسی‌های صورت گرفته، این اموال، کفاف بدهی‌ها و خسارت‌های او خواهد بود و اگر بازگشت اموال قبلی را هم افزون کنیم مبلغ برگشت داده شد بیش از کل رقم بدهی و خسارت است، مبلغ بدهی هم به صورد ارزی به قیمت روز برگشته است، بابک زنجانی عفو منجر به ازادی نشده است مجازات وی به دلیل همکاری در بازگرداندن اموال تخفیف داده شده است و وی باید بیست سال را تحمل کند.»

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901381

دیگر خبرها

  • قاضی تبریزی از برترین‌های کشور در صدور حکم مجازات جایگزین حبس
  • شکایت از جرایم اداری به کمک وکیل کیفری
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال/ کاهش چشمگیر روند رشد منفی جمعیت در سال ۱۴۰۲
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال
  • رشد ۲.۴ درصدی موالید مادران زیر ۲۴ سال
  • بابک زنجانی از زندان آزاد می‌شود؟/ توضیحات قوه قضائیه
  • «نقض حکم اعدام» بابک زنجانی اعلام رسمی شد / مجازات جایگزین او چیست؟
  • نقض حکم اعدام بابک زنجانی اعلام رسمی شد / مجازات جایگزین او چیست؟
  • عفو بیش از ۱۴۵۰۰۰ زندانی در سال گذشته
  • افزایش حقوق سربازان به اجرا در می آید؟