Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@18:13:13 GMT

ساخت دستگاهی که خسارت زلزله به ساختمان‌ها را کم می‌کند

تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۳۷۰۸۴

ساخت دستگاهی که خسارت زلزله به ساختمان‌ها را کم می‌کند

ایسنا/کرمانشاه محققین دانشگاه رازی با همکاری شرکت فنآور لرزه بدل کار موفق به تولید و آزمایش "میراگرهای الحاقی ویسکوالاستیک" در مقیاس واقعی شدند، دستگاهی که می تواند با کاهش میزان قدرت انرژی وارده زلزله و باد به ساختمانها، از حجم خسارت آنها در چنین حوادثی بکاهد.

دکتر حمید توپچی نژاد دانشیار سازه و عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه هدف از کاربرد میراگرهای الحاقی، بهسازی لرزه ای موثر سازه ها در برابر نیروهای دینامیکی مخرب همانند زلزله و یا باد است، اظهارکرد: میراگرها یا مستهلک کننده های انرژی، وسایل مکانیکی الحاقی هستند که به تعداد لازم در نقاط محدودی از سازه نصب می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: هنگامی که سازه تحت بارهای دینامیکی وارده (باد یا زلزله) مرتعش می شود، میراگرها وارد عمل می شوند و بخش عمده ای از انرژی ورودی به سازه را مستهلک می کنند. به این ترتیب تغییر شکل های بسیار کمتری بر اعضای باربر سازه وارد شده و از بروز خسارات شدید و عمده بر سازه جلوگیری می شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه اضافه کرد: در واقع با کاربرد میراگرهای الحاقی،  ایمنی و سطح عملکردی سازه ارتقا پیدا می کند و میراگرها را می توان در طرح ساختمان های جدید و یا مقاوم سازی ساختمانهای موجود بکار گرفت.

وی در ادامه در خصوص مزایای کاربرد میراگرهای الحاقی ویسکوالاستیک در ساختمان ها اظهار کرد: کیفیت و صحت عملکرد میراگرهای تولید شده توسط آزمایشات بارگذاری طبق پروتکل های استاندارد کنترل می شود. بنابراین، مشخصات فنی مورد نظر میراگرها در عمل کاملا محقق شده و بر این اساس کارفرما می تواند از نتیجه صرف هزینه و مقاوم سازی ساختمان خویش مطمئن باشد.

توپچی نژاد عنوان کرد: این مسئله زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که توجه کنیم در بسیاری از روشهای معمول مقاوم سازی، بدلیل عدم ارزیابی عینی رفتار اعضای سازه ای تقویت شده در آزمایشگاه میزان اطمینان خاطر به نتیجه کار علیرغم هزینه های پروژه قطعی نیست.

وی از نصب سریع و آسان با حداقل حجم تخریب در ساختمانی که نیاز به مقاوم سازی دارد به عنوان یکی دیگر از مزیت های مهم این دستگاه یاد کرد و گفت: میراگرها به تعداد محدود در هر طبقه ساختمان نصب می شوند و با توجه به ابعاد نسبتا کوچکی که دارند حجم عملیات تخریب در ساختمان و عملیات لازم جهت نصب آنها قابل توجه نیست. همچنین میراگرهای الحاقی را می توان به انتخاب کارفرما بصورت نمایان (اکسپوز) و یا توکار اجرا کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: همچنین در بسیاری از روشهای معمول مقاوم سازی، حجم عملیات تخریب جهت تقویت اعضای سازه و فونداسیون ساختمان، زمان و هزینه های زیادی را بر پروژه تحمیل می کند، لذا در صورت استفاده از میراگرهای ویسکو الاستیک حجم عملیات اجرایی در این بخش ها ناچیز خواهد بود.

وی با بیان اینکه هنگام نصب میراگرهای الحاقی نیاز به تعطیلی ساختمان حین مقاوم سازی نیست، عنوان کرد: با توجه به اینکه میراگرها تنها در نقاط محدودی در ساختمان نصب می شوند نیازی به تعطیلی تمامی ساختمان نیست. تعطیلی و یا اصطلاحا خواب ساختمان هنگام مقاوم سازی یکی از بزرگترین دغدغه های کارفرمایان است که در صورت استفاده از میراگرهای ویسکوالاستیک به این دغدغه بجا تا حد زیادی پاسخ داده می شود. برای  مثال تعطیلی ساختمان یکی از موانع اصلی کار در بسیاری از بیمارستان ها و مراکز درمانی است که احیانا نیازمند مقاوم سازی هستند و استفاده از فنآوری های نوین مقاوم سازی همانند استفاده از میراگرهای ویسکوالاستیک گزینه بسیار ایده آلی در چنین مواردی محسوب می شود.

توپچی نژاد در ادامه به تشریح دیگر مزایای نصب میراگرهای الحاقی در ساختمان پرداخت و افزود: برخلاف سایر میراگرهای الحاقی(همانند میراگرهای ویسکوز و یا میراگرهای فلزی یا اصطکاکی) میراگرهای ویسکوالاستیک با قابلیت ارتجاعی خویش قادر به بازگشت به وضعیت قبل از تغییرشکل خود بوده و تغییر شکل دائمی و ماندگار در ساختمان را موجب نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: برخلاف میراگرهای فلزی و اصطکاکی که در ارتعاشات خفیف ساختمان عمل نمی کنند و فعال نمی شوند، میراگرهای ویسکوالاستیک با کوچکترین ارتعاشات وارد عمل شده و شرایط مناسب بهره برداری از ساختمان را بطور مداوم و روزمره فراهم می کنند. یکی از کاربردهای معمول میراگرهای ویسکوالاستیک افزایش میرایی سازه های بلند و کاهش ارتعاشات آنها در قبال باد است.

این دانشیار سازه در پایان درخصوص دوام و طول عمر این میراگرهای الحاقی هم اعلام کرد: طول عمر بهره برداری از میراگرهای ویسکوالاستیک کمتر از طول عمر ساختمان نیست.

اعضای اصلی تیم تحقیق ساخت این دستگاه دکتر حمید توپچی نژاد (دانشیار سازه، به عنوان استاد راهنما) و دکتر محمدرضا قطب (به عنوان دانشجوی وقت دکتری سازه)هستند.

میراگرهای ابداعی با داوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان اختراع جدید به ثبت رسیده (ثبت اختراع شماره 102668مورخ 03/08/1399) و نتایج آزمایشات در شماره 201 مجله Engineering Structures منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: زلزله مقاوم سازی ساختمان ها كرمانشاه استانی علمی و آموزشی دانشگاه رازی مقاوم سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۳۷۰۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گردباد در نبراسکای آمریکا منازل مسکونی را ویران کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، به‌دنبال وقوع گردباد شدید در حومه شهر «اوماها» در ایالت نبراسکای آمریکا، صدها ساختمان مسکونی و غیر مسکونی خسارت دیدند.

نبراسکا و آیوا دیروز چندین گردباد را تجربه کردند اما مخرب‌ترین طوفان در شهر ۴۸۵ هزار نفری اوماها در شمال غرب نبراسکا رخ داد. هنوز گزارشی درباره قربانیان احتمالی این حادثه مخابره نشده است.

تصاویر منتشرشده در فضای مجازی نشان می‌دهد که شهر میندِن در ایالت آیوا که در نزدیکی اوماها واقع شده نیز متحمل خسارت سنگینی شده است.

در نبراسکا فروریختن یک ساختمان صنعتی به مصدوم شدن شماری منجر شد. در زمان حادثه ۷۰ نفر در ساختمان بودند.

همچنین صدها خانه در اوماها خسارت دیده است و تیم‌ها آتش‌نشانی خانه به خانه در جستجوی افراد آسیب‌دیده یا قربانیان احتمالی هستند.

کد خبر 6089728

دیگر خبرها

  • انفجار مهمات در پایگاه نظامی کامبوج/ ۲۰ سرباز کشته شدند
  • مهار ۱۷ میلیون متر مکعب رواناب در سازه های آبخیزداری خراسان جنوبی
  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • پیگیری برای پرداخت غرامت به خسارت دیدگان بخش مسکونی سیل در استان
  • ایمن سازی سازه‌های آبی و خاکی و ساختمان‌های غیرایمن با سرعت پیگیری شود
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • معرفی بیش از ۹۷۰۰ گیلانی برای دریافت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی
  • گردباد در نبراسکای آمریکا منازل مسکونی را ویران کرد
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶