Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@07:02:15 GMT

نگاه درجه یک به «مستند» نداریم/ نقش منحصر به فرد رسانه

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۵۷۰۱۸

نگاه درجه یک به «مستند» نداریم/ نقش منحصر به فرد رسانه

به گزارش خبرنگار مهر، مدرسه نوآوری مهر سلسله گفتگوهای زنده اینستاگرامی با موضوع نظام مسائل حوزه هنر و رسانه انقلاب اسلامی برگزار می‌کند که در قالب آن هر شب با یکی از دست‌اندرکاران، چهره‌ها و کارشناسان امر گفتگو می‌شود.

در یکی از این جلسات نیز با امیر مهریزدان مدیر سفیر فیلم گفتگو شد.

مهر یزدان در ابتدای این برنامه درباره مشکلات تولید مستند گفت: اولین مشکل در این حوزه‌ای است که نگاه ما به مستند نگاه درجه یکی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما همواره برای اینکه مخاطب را توجیه کنیم و بگوییم که جمهوری اسلامی دشمنانی جدی دارد مثال از بی‌بی سی، من و تو و ایران اینترنشنال می‌زنیم که محتوای آنها محتوای مستند است یعنی دشمن ما با سلاح مستند به سروقت ما می‌آید اما موقع سیاستگذاری مستند را همیشه جزو آخرین گزینه‌ها می‌گذاریم مثلاً همیشه تایم پرت در همه شبکه‌ها به مستند اختصاص دارد این نوع نگاه جزو چالش‌های جدی است. بر اساس این نکته وقتی می‌خواهید بروید در فضای مستند چانه زنی قیمتی کنید به دلیل اینکه مستند جزو اولویت‌ها نیست به شما قیمت پیش پا افتاده پیشنهاد می‌دهند این باعث می‌شود اقتصاد مستند برقرار نباشد البته استثناهایی هم داریم مثلاً برخی مستندها توانسته‌اند با تبلیغات به فروش خوب برسند اما این نوع نگاه سیاستگذاران به این سمت است که مستند اولویتِ یک فضای رسانه‌ای نیست پس این یک چالش جدی در مدیریت فضای مستند است. اما بیش از فضای مالی به عنوان یک مشکل فضای راهبردی در ذهن من مطرح است چون همیشه ساعت‌های غیر جدی را برای آثار مستند قائل می‌شوند. از سوی دیگر در فضای تولید با این فرایند مواجه هستیم که فعالان مستند بعضاً این نگاه را ندارند که مستندی جذاب بسازند، بتوانند با مخاطب برقرار کند و بتواند جریان‌ساز باشد این خود معضلی است گاهی خود ما در فضای تولید به این آفت دچاریم که به فکر ساخت مستند جذاب نیستیم یعنی نگاه‌ها گزارشی و خبری است این باعث می‌شود به جای مستندی که بناست مخاطب ببیند و از آن اثر بپذیرید مقاله تصویری تولید کنیم.

وی افزود: بعضی اوقات یک گزارش پنج دقیقه‌ای اخبار، تبدیل به یک مستند نیم ساعته شده است که این یک آفت است. ما هم سعی می‌کنیم مستندهایی که می‌سازیم این‌چنین نشود و از همان روز اول این موضوع را گوشزد می‌کنیم. در هیچکدام از مراحل پژوهش و فیلمنامه اغماض نمی‌کنیم چون به نظرم با این کار به بی اعتبار شدن مستند دامن می‌زنیم. اخیراً هم شبکه سه شروع به پخش چند مستند سیاسی کرده که تاثیر آن را دیدیم، یعنی به لحاظ اثرگذاری پذیرفته‌ایم که مستند در خط مقدم جبهه است ولی به لحاظ سیاستگذاری و حمایت مالی و معنوی این نگاه برقرار نیست.

مهریزدان با اشاره به بحث آموزش در حوزه مستند اظهار کرد: در بحث آموزش هم دو نکته وجود دارد، بلایی که بعضاً دامن مستند و مستندساز را می‌گیرد این است که فکر می‌کنیم بدون پژوهش و فیلمنامه می‌شود مستند ساخت در حالی که غافل از اینکه چنین مستندی فقط مستند بحران است یعنی برای زمانی است که شما فرصت پژوهش را ندارید در نتیجه یکی از مباحث جدی که در آموزش می‌شود جا انداخت این است که به عنوان مستندساز حق نداری با ذهن و فکر خالی به سراغ تولید بروی، در فضای آموزش طبیعتاً آدمی که برنامه‌ریزی می‌کند باید حواسش به پژوهش باشد. من همیشه می‌گویم که فیلمنامه کم‌هزینه‌ترین مرحله برای خطا کردن است. ما مستندی می‌سازیم که بعد از پخش با انبوهی از ایراد مواجه می‌شود عمده این موضوع هم به پژوهش ناکافی و غلط بازمی‌گردد که با آموزش می‌شود برای مستندساز جا انداخت و به او گفت تا وقتی به اندازه کافی خیالت از مرحله پژوهش و فیلمنامه راحت نشده نباید به سراغ ساخت مستند بروی، تمرین قصه‌گویی هم مهم است. برای همین در آموزش این ذهنیت غلط شکسته می‌شود که فکر می‌کنیم مستندسازی صرفاً ثبت مستند لحظه‌هاست در حالی که این تنها بخشی از ماجراست. جنبه دیگر مستند این است که ما با آموزش مستند و مستندسازی این تمرکزی را که روی شهر تهران است، برداشته می‌شود درواقع روز خوب ما آن روزی است که در هر شهر دو، سه مستندساز کاربلد قصه‌گو داشته باشیم.

وی توضیح داد: تلاش ما در مجموعه سفیر فیلم مثل پر کاه در انبار پر از لوازم است و نمی‌توانیم ادعا کنیم اثرگذار و جریان‌ساز بوده‌ایم اما به نظرم لازم است به سراغ ساخت مستندهای خوب برویم. اصولاً کسانی که در قدرت هستند هیچوقت نمی‌توانند خودشان را نقد کنند چون این کار کاملاً نقض غرض است اما آدم‌هایی بیرونی به دلیل اینکه ذی نفع نیستند می‌توانند به راحتی این کار را انجام بدهند به نظرم یکی از اتفاقاتی که از طریق آموزش مستند می‌افتد این است که مستندسازان افزایش پیدا می‌کنند و می‌توانیم جریان‌های رسانه‌ای ایجاد کنیم و اجازه ندهیم که آنهایی که به صورت خطا و با خیانت رفتار می‌کنند خیالشان راحت باشد. در اینجا نقش رسانه بسیار منحصربه‌فرد است و می‌تواند یک مسأله را تبدیل به جریان کند و از آن نتیجه بگیرد.

مدیر سفیر فیلم مطرح کرد: نگاهم به آموزش مستند و تمرکززدایی از تهران این است که می‌شود آدم‌هایی را به جریان بیندازیم که با کار رسانه‌ای معضلی را رفع کنند، موارد را خوب جا بیندازند و نتیجه بگیرند.

وی گفت: ما در فضای آموزش سفیر فیلم به‌لحاظ شکلی متفاوت از سایر جاها کارها را اجرا می‌کنیم در دوره‌های ما کلاس‌های تئوریک کاهش پیدا کرده، برای مثال در فضای تئوری، هر استادی تنها ۶, ۷ ساعت به ارایه مطلب می‌پردازد بقیه آموزش‌ها، آموزش ضمن تولید است. با تعریفی که از آموزش می‌کنیم، این فقط یک آموزش صرف تئوریک نیست و اصولاً هم هنرجویی را که موضوعی برای ساخت ندارد، نمی‌پذیریم. این باعث می‌شود به فضای صرف آموزشی بسنده نکنیم. ما در سفیر فیلم با اینکه هنرجو را می‌پذیریم اما فرصت ساخت یک مستند را هم از صفر تا صد برای او فراهم می‌کنیم یعنی هزینه‌های آن را برعهده می‌گیریم، فیلمبرداران، تدوین‌گران و… به مستند ا و اضافه می‌کنیم و…. اما اینکه آنها بتوانند در این فضا باقی می‌مانند کاملاً بر اساس رقابت است اگر کسی نتواند در این فضا رقابت کند نمی‌تواند ادامه بدهد. ما در عصر حاضر با انبوهی از محتوای رسانه‌ای مواجهیم و این یعنی اینکه فضا کاملاً رقابتی است و با کسی تعارف ندارد، اگر ادعایی داشته باشیم اما نتوانیم فیلم جذابی بسازیم محکوم به حذف می‌شویم.

مدیر سفیر فیلم ادامه داد: یکی از بحث‌های خیلی جدی در فضای رسانه شبکه‌های مجازی و مشخصاً اینستاگرام و فضاهایی است که می‌تواند محتوای تصویری تولید کند. من فکر می‌کنم بر این اساس باید در فضای تولیداتِ تصویریِ کوتاهِ مداومِ اثرگذار کار کنیم یعنی پذیرفته نیست اگر کسی که دغدغه کار رسانه دارد این عرصه را خالی بگذارد. حجم زیادی از آموزش باید منوط به این باشد که بچه‌ها را به این سمت رهنمون کند که از این رسانه‌های تصویری مثل اینستاگرام، وی او دی‌ها و… محتوای آرمانی انقلاب اسلامی را تولید کنیم، هرچند این کار، کار آسانی نیست اما به نظرم شدنی و جزو وظایف ماست در نتیجه بحث آموزش می‌تواند در عرصه تولیدات تصویری خود را نشان بدهد. یکی از شئون آموزش می‌تواند مربوط به فضای مجازی باشد.

مهر یزدان در پایان گفت: نباید بگذاریم آرمان‌های انقلاب فراموش شود. یکی از محتواهایی که باید آن را احیا کنیم آرمان‌های انقلاب است که شامل ساده‌زیستی مسئولان، نبودن فساد، مسئولان پاکدست، کمک به مستضعفان و … می‌شود حالا باید قضاوت کنیم که این موارد چقدر برقرار است. بچه‌های رسانه نباید بگذارند این آرمان‌ها فراموش شود. فضای رسانه به همان نسبت که می‌تواند اثرگذاری مثبت داشته باشد می‌تواند مخرب هم باشد یکی از آفاتی که در راه مطالبه‌گری دامن ما را می‌گیرد و از آن غافلیم این است که آنقدر مسأله فساد و ظلم را برجسته می‌کنیم که کسانی که در داخل کشور زندگی نمی‌کنند و فقط از طریق رسانه کشور ما را شناسایی می‌کنند این موضوع در ذهنشان شکل می‌گیرد که ایران کشوری پر از دزد، خائن، قاتل، راهزن و اختلاس‌گر است که مردم با قاشق و چنگال همدیگر را می‌خورند؛ بعضاً تصویری که از کشورمان ارایه می‌دهیم همین است و این یک آفت جدی است. ما باید در کنار آرمان‌گرایی حواسمان باشد که با همه گرفتاری‌ها، با همه صفوف مرغ و روغن، کارخانه‌های تعطیل شده، مسئولان بی خیال اما یک جامعه رو به جلو هستیم و در کل دنیا فقط ماییم که پرچم اسلام را بلند کرده‌ایم، شدیدترین تحریم‌ها علیه ما اعمال شده اما سر پا هستیم، درست است سختی‌هایی داریم اما پیش می‌رویم این نعمتی است که اگر از آن غافل باشیم کارمان فقط انتقاد کردن می‌شود یعنی باید حواسمان هم باشد که با سلاح نقد امید مردم را نکشیم. 

کد خبر 5201259 زهرا منصوری

منبع: مهر

کلیدواژه: سینمای مستند جمهوری اسلامی سفیرفیلم برنامه تلویزیونی اسکار فیلم سینمایی ویروس کرونا موسیقی ایرانی تئاتر ایران سریال ایرانی فیلم کوتاه شبکه جام جم شبکه پنج سیما حضور هنر ایران در جهان برنامه رادیویی آلبوم موسیقی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سفیر فیلم رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۵۷۰۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسیدگی به تخلفات در نمایش‌خانگی به ساترا واگذار شد

معاون تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا از ابلاغ دستورالعمل رسیدگی به تخلفات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای‌مجازی خبر داد که برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، صدا و سیما را مکلف کرد به تخلفات اشخاص و موضوعات مالی در این حوزه را رسیدگی کند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حامد معینی معاون تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا درخصوص تنظیم دستورالعمل رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر گفت: صیانت از جریان تولید و انتشار محتوای ایرانی- اسلامی، حمایت از حقوق فعالان و تولیدکنندگان محتوای سالم، ایمن و مفید و همچنین پیشگیری از وقوع تخلفات و رفع بسترهای بروز تخلفات و تضمین اجرای صحیح مقررات و دستورالعمل‌های ساترا یکی از اهداف و مأموریت‌های مهم معاونت تدوین مقررات و امور حقوقی است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به تثبیت اجرای مأموریت تنظیم مقررات، صدور مجوز و نظارت سازمان صداوسیما در حوزه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی مطابق با دستور صریح مقام معظم رهبری (مدظله العالی) 22/06/1394، قوانین بالادستی و همچنین تصویب ماده واحده شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1402، پیش بینی ضمانت اجرایی برای برخورد با سکوهایی که مقررات و دستورالعمل هایی که در حوزه تنظیم‌گری ساترا تدوین شده را نقض می‌نمایند، به عنوان یکی از دغدغه‌های جدّی معاونت تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا بوده که از طرق مختلف هم پیگیری شده است.

معینی افزود: با توجه به این مسئله، مطالعات زیادی در این زمینه انجام و همزمان، مقررات و اسناد به همراه گردش کار رسیدگی نهادهای تنظیم‌گر کشورهای دیگر مورد بررسی و تحلیل واقع شد. حاصل کار تنظیم یک دستورالعمل برای رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی بود در دستور کار قرار گرفت.

معاون تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا تصریح کرد: این دستورالعمل با استناد به قانون اداره و اساسنامه سازمان صدا و سیما و مطابق تکالیف سازمان در تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و نظارت بر آن، پس از تدوین به نظرخواهی تخصصی از جامعه نخبگانی و فعالان و نمایندگان رسانه‌های دارای مجوز صوت و تصویر فراگیر گذاشته شد و موارد و ملاحظات افراد نامبرده و سایر بخش‌های مرتبط نیز در چندین جلسه کارشناسی دریافت و مورد اعمال قرار گرفت.

برخورد با مصادیق غیرقانونی تبلیغات در نمایش‌خانگی

وی در ادامه اضافه کرد: در نهایت دستورالعمل برای تشخیص عدم مغایرت با سایر قوانین و مقررات بالادستی به کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور در مرکز ملی فضای مجازی ارسال و مورد تأیید قرار گرفت؛ در ادامه با تصویب رئیس سازمان صداوسیما و تمهید فرایندهای اجرایی برای اجرا ابلاغ شد.

معینی عنوان کرد: فرایند نظارت ساترا برای جلوگیری از وقوع تخلف همزمان با اجرای این دستورالعمل اعمال می‌شود؛ به این ترتیب که کشف و اعلام تخلف از هر روش اعم از گزارش واحدهای تخصصی و ناظران ساترا، گزارش‌های مردمی و نظارت‌های مبتنی بر سیستم‌های ماشینی هوشمند، بررسی و در صورت احراز آن و عدم رفع آن، موضوع حسب مورد به کمیته‌های مندرج در این دستورالعمل و سایر مراجع ذیربط مانند کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، دادسرای عمومی و انقلاب و .... اعلام و پیگیری می‌شود.

معاون تدوین مقررات و امور حقوقی ساترا تأکید کرد: براساس ساختار این دستورالعمل، دبیرخانه در ذیل معاونت تدوین مقررات و امور حقوقی و همچنین کمیته‌های بدوی و تجدیدنظر برای رسیدگی به تخلفات و شکایات تشکیل شده است و در این دستورالعمل آمده که پس از دریافت گزارش‌ها و شکایات، با تکمیل کاربرگ مربوطه، موضوع را به رئیس کمیته بدوی اعلام خواهد شد و در صورتی که رئیس کمیته انجام تحقیقات بیشتر و یا جمع آوری دلایل و مستندات و ارزیابی فنی و تخصصی را ضروری تشخیص دهد می‌تواند موضوع را برای انجام موارد مذکور به کارشناس تحقیق ارجاع دهد. کارشناس تحقیق نیز تحقیقات مقدماتی و تکمیلی را انجام داده و گزارش خود را به رئیس کمیته اعلام می‌کند و حسب تشخیص با دریافت دفاعیات مکتوب رسانه موضوع در دستور کار کمیته برای رسیدگی قرار می‌گیرد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: تخلفات حوزه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی از جمله نقض ضوابط و مقررات و عدم رعایت فهرست مصادیق محتوای مجرمانه ابلاغی دادستانی کل کشور و برخی از مصادیق عمومی آن از جمله پخش زنده بدون مجوز، تولید و انتشار محتوا بدون مجوز، تولید و انتشار محتوا مغایر با ضوابط و مقررات ساترا، نقض حقوق کاربران، ارائه اطلاعات گمراه کننده و نادرست به کاربران، تبلیغات مغایر با مقررات و ضوابط ساترا، عدم رعایت الزامات نظیر ایجاد دسترسی، تفکیک و جداسازی محتوا برای اطفال و نوجوانان، خدمات کنترل والدینی، رده‌بندی سنی محتوا و خدمت، ارائه خدمات انتشار محتوا در رسانه‌های کاربرمحور بدون رعایت الزامات نظیر سازکار پایش انسانی و سامانه‌ هوشمند ماشینی پالایش و کشف تخلفات، در این دستورالعمل پیش‌بینی شده است.

معینی در پایان گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته در برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران که مراحل نهایی تصویب و ابلاغ را طی می‌کند، سازمان صداوسیما مکلف شده است به تخلفات اشخاص و موضوعات مالی در حوزه صوت و تصویر فراگیر رسیدگی کند که این حکم به‌عنوان مقوم و تکمیل‌کننده دستورالعمل رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صداوسیما مکلف به رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر شد
  • رسیدگی به تخلفات در نمایش‌خانگی به ساترا واگذار شد
  • نگاه به آینده باید در تربیت و آموزش ارتش وجود داشته باشد
  • دریادار سیاری: اگر نگاه به آینده نباشد، آموزش دچار روزمرگی می‌شود
  • ابلاغ دستورالعمل رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر
  • ۵۷۰ هزار معلم به نظام رتبه بندی اعتراض کردند
  • مراسم تشییع پیکر مسعود اسکویی گوینده پیشکسوت رادیو
  • نگاه خلاقانه در ساخت مستند رادیویی تاثیرگذار است
  • خبر‌های رسانه شانزدهم اردیبهشت
  • خبر‌های رسانه - ۱۵ اردیبهشت