Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@17:46:52 GMT

نگرش بیماران مبتلا به Ms به خدمات مشاوره چگونه است؟ 

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۶۲۴۷۶

نگرش بیماران مبتلا به Ms به خدمات مشاوره چگونه است؟ 

ایسنا/خراسان رضوی کیفیت زندگی مفهومی چند بعدی است که بیانگر درک بیمار از وضعیت سلامت و رفاه جسمانی و روانی خویش است بنابراین تعریف درک و نگرش بیمار از عوامل مهم تعیین کننده کیفیت زندگی اوست.

کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS  به طوری معنادار از مبتلایان به سایر بیماری‌های مزمن مانند آرتریت روماتوئید، التهاب روده، دیابت و صرع پایین‌تر گزارش شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

MS  یکی از بیماری‌های شایع خود ایمنی، غیرتروماتیک و پیشرونده دستگاه اعصاب مرکزی با علت ناشناخته است. محققان در پژوهشی با عنوان «نگرش بیماران مبتلا به MS  نسبت به کیفیت زندگی خویش و خدمات مشاوره و روان‌شناسی» آورده‌اند، این بیماری مزمن و اغلب ناتوان کننده است که بر ابعاد مختلف زندگی فرد و خانواده او تاثیر نامطلوب می‌گذارد.

در این پژوهش که توسط دکتر طیبه زندی‌پور دانشیار دانشگاه الزهرا (س) انجام شده نشان می‌دهد، یافته‌ها بیانگر این است که تفاوت نگرش مردان و زنان نسبت به عوامل عاطفی روانی شروع یا تشدید کننده بیماری آن‌ها معنادار است. عوامل شکست تحصیلی، دانش‌آموزان زن را بیشتر از دانش‌آموزان مرد متاثر کرده است. همین طور، مشکلات اقتصادی و بیکاری برای زنان عامل شروع یا تشدید کننده قوی‌تری بوده است.

عوامل خانوادگی، کودکی نامناسب، اختلاف و جدایی والدین، اختلاف‌های زناشویی، بی‌وفایی همسر، ازدواج مجدد همسر و فوت عزیزان فشار روانی بیشتری را بر زنان وارد آورده است. هر دو جنس بر این باورند که مسئولیت زنان امروز بیشتر و ارتباط‌های اجتماعی آن‌ها کمتر است و بیشتر از مردها تنها می‌مانند. همچنین نگرش بیماران متاهل و مجرد در ابعاد جسمی، روانی و اقتصادی متفاوت است، لیکن در ابعاد خانوادگی، اجتماعی و تفریحی تفاوت آن‌ها معنادار نیست.

نگاه بیماران شاغل و غیر شاغل به بیماری خود تنها در بُعد جسمی یکسان است؛ در ابعاد دیگر متفاوت و به نفع افراد شاغل است. مهمترین عامل ایجاد کننده بیماری از منظر زنان مشکلات شخصی، عاطفی روانی و از دیدگاه مردان مشکلات شغلی و اقتصادی بوده است. حرص و جوش و عصبانیت مهمترین عامل حاد کننده بیماری تلقی شده است. از مهمترین تغییراتی که در دهه اخیر، در حیطه بهداشت و درمان رخ داده است توجه سیاستمداران، پژوهشگران و متخصصان بهداشت به برآیندهای مورد نظر بیمار، به عنوان شاخصی برای اندازه‌گیری وضعیت سلامت، ارزیابی کیفیت خدمات درمانی، مراقبتی و هر گونه اقدام مداخله‌ای و پیشگیرانه است. 

پژوهشگران می‌گویند، مفهوم کیفیت زندگی هزاران بار در مجله‌های معتبر پزشکی تکرار شده است و این مفهوم به ویژه راجع به بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند صرع، دیابت، ایدز، سرطان و MS  به عنوان شاخصی برای بررسی اثرات بیماری، ارزشیابی درمان، مراقبت‌های بهداشتی، بخشی از برنامه‌های کنترل بیماری، اولویت‌بندی مشکلات، اداره امور بالینی و آموزش و تربیت نیروهای جدید به کار می‌رود. 

همانطور که مطرح شد، MS  مانند سایر بیماری‌های مزمن به شدت بر سلامت و کیفیت زندگی فرد تاثیر می‌گذارد، چه بسا مشکلات جسمی، روحی و اجتماعی متعددی را به بار می‌آورد که زندگی فرد و خانواده او را از روال طبیعی خارج می‌کند. این بیماری با توجه به اینکه کدام قسمت از دستگاه اعصاب مرکزی را متاثر کند، طیف وسیعی دارد که می‌توان به مشکلات حسی حرکتی، بینایی، تکلم و بلع، شناختی، دفعی و تناسلی، خستگی مفرط، ثبات نداشتن درجه حرارت بدن، دردهای مزمن یا حاد را شامل شود که بر همه کیفیت زندگی فردی و اجتماعی بیمار اثرات منفی برجای می‌گذارد.

خوشبختانه در سال‌های اخیر داروها و درمان‌های متعددی برای کنترل، پیشگیری و کند کردن روند این بیماری شناخته شده است. مطالعات اخیر انجام شده با هدف تعیین تاثیر ام اس بر کیفیت زندگی تایید کرده‌اند که این تاثیر از علائم شناختی و فیزیکی MS  و عوامل روانی اجتماعی ناشی شده است. از جمله این عوامل، اضطراب ناشی از سیر غیر پیش‌بینی ناپذیر MS  ، گسستگی یا محدودیت‌های ایفای نقش، فشار عصبی و خستگی زیاد، روابط خانوادگی و دیگر ساختارهای حمایت اجتماعی است.

بسیاری از بیماران مبتلا به MS  باوجود اینکه مشکلات سلامتی و محدودیت‌های عمده‌ای را تجربه می‌کنند، سطوح بالایی از بهبودی یا کیفیت زندگی شخصی و سازگاری روانی اجتماعی را گزارش می‌کنند. با توجه به اینکه در درمان MS  به کارگیری روش‌های متعدد و همه جانبه درمان‌های دارویی و روانی و اجتماعی توصیه می‌شود. همچنین با توجه به تحقیقات حاکی از تاثیر درمان‌های نگرشی، شناختی و رفتاری بر افزایش کیفیت زندگی بیماران مزمن موثر است.

براساس این پژوهش، در ابعاد روانی اجتماعی درمان بیمارن مبتلا به MS  گاه لازم است به آن‌ها کمک کنیم تا بپذیرند که توانایی تغییر دادن افق دید خود را دارند و می‌توانند از بقیه توانایی‌های خود لذت ببرند و این بیماری نمی‌تواند زندگی خانوادگی و نشاط آن‌ها را از بین ببرد. آن‌ها باید به این پذیرش برسند که بعضی از واقعیت‌های زندگی تحت اختیار آن‌ها نیست و اینجاست که باید سازگاری با روش جدید زندگی را بیاموزند.

زمانی که بیماری MS  عضوی از افراد خانواده را متاثر می‌کند، استفاده از خدمات مشاوره هم برای او و هم برای دیگر افراد خانواده بسیار مفید است. اگرچه اغلب مسائل ذکر شده از زبان خود بیماران، به عنوان علت یا عوامل شروع، تشدید و حاد کننده مشکلاتی است که بسیاری از مردم دارند و هر فرد سالمی را هم آزار می‌دهد، اما باید در نظر داشت که این بیماران، علاوه بر مشکلات و ناتوانایی‌های ناشی از بیماری، به احتمال قوی به دلیل نداشتن مهارت‌های ارتباطی، حل مساله و هوش هیجانی لازم مانند اشخاص دارای این مهارت‌ها قدرت مقابله با آن مسائل را ندارند.

بنابراین ضروری است که خدمات مشاوره و راهنمایی، به صورت فردی و گروهی، در این موارد کمک کننده و مکمل دارو درمانی باشد. تربیت یاوران ما در هر بین رشته، با عنوان پرستار، مشاور در کادر پزشکی و بیمارستانی می‌تواند در راستای این هدف گامی موثر باشد. 
 
این پژوهش در مجله مطالعات روان‌شناختی منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی پژوهش روانشناسي ام اس بیماران مبتلا به MS خدمات مشاوره کیفیت زندگی نگرش بیمار زندگی فرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۶۲۴۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۳ درصد پرونده های مشاوره طلاق در مازندران منجر به ساز شد

به گزارش خبرنگار مهر، فریبا بریمانی صبح شنبه در گفت وگ و با خبرنگاران ضمن تبریک فرا رسیدن روز «روانشناس و مشاوره» با بیان اینکه روانشناسان در ایجاد یک جامعه سالم از نظر جسمانی و روانی نقش بسزایی دارند، گفت: روانشناسان به افراد جامعه کمک می‌کنند تا بتوانند احساسات و رفتارهای خود را بهتر درک کرده و آنها را مدیریت کنند تا زندگی با کیفیت تری داشته باشند.

مدیرکل بهزیستی مازندران یکی از اهداف سازمان بهزیستی کشور را برنامه‌ریزی و تلاش در جهت ارتقا سلامت روان آحاد جامعه دانست و عنوان کرد: در حال حاضر ۲۱۲ مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی در سراسر استان در راستای ارائه مشاوره تخصصی در زمینه‌های فردی و خانوادگی، ازدواج، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، تحصیلی، ارتقا توانمندی‌های معنوی، اخلاقی و فکری و … به شهروندان فعالیت دارند.

بریمانی به ارائه خدمات مشاوره حضوری اشاره و عنوان کرد: ۱۶۶ هزار و ۳۰۱ نفر در سال گذشته با مراجعه به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی از متخصصین امر خدمات دریافت کردند.

مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه خدمات روانشناختی و ارتقای سلامت روان به صورت تلفنی نیز صورت می‌گیرد، افزود: طی یک سال اخیر ۱۹۴ هزار و ۵۶۸ نفر طی تماس با خط ۱۴۸۰ صدای مشاور، جهت برطرف کردن مشکلات روانشناختی در زمینه‌های فردی و خانوداگی، کودک و نوجوان، تحصیلی، شغلی، مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره طلاق، توانایی تصمیم گیری صحیح و مناسب و همچنین تقویت مهارت‌های زندگی و مهارت‌های بین فردی مشاوره تلفنی دریافت و از مزایای این خط بهره مند شدند.

این مسؤول از ارائه آموزش به بیش از هشت هزارو ۳۰۰ نفر از جوانان در آستانه ازدواج در سال گذشته خبر داد و اظهار داشت: بی شک، یکی از راهکارهای مؤثر پیشگیری از جدایی و طلاق زوجین، آموزش پیش از ازدواج است که به ارتقای توانمندی فردی در انتخاب همسر مناسب و تشکیل خانواده موفق کمک می‌کند که این افراد جهت تقویت و ثبات خانواده در کارگاه‌ها و جلسات آموزشی پیش از ازدواج شرکت کردند.

وی اعلام کرد: سال گذشته، ۱۴۰۹۹ زوج مازنی جهت افزایش استحکام روابط زوجین در کلاس‌های آموزشی و مشاوره حین ازدواج شرکت کرده‌اند.
مدیر کل بهزیستی استان ارتقای سلامت و توانمندسازی روانشناختی زوجین، افزایش رضایتمندی زندگی زناشویی و تحکیم بنیان خانواده را از جمله اهداف برنامه‌های پیشگیرانه و ارتقایی سازمان بهزیستی در حوزه خانواده برشمرد و گفت: در این راستا در سالی که گذشت ۱۵۴۱۱ نفر از آموزش زندگی خانواده و ۴۴ هزار و ۹۹ نفر از آموزش‌های مهارت‌های زندگی بهره مند شدند.

وی انتخاب همسر و ازدواج را هم از بعد اجتماعی و هم از بعد فردی برای افراد جامعه، مرحله مهم و حساسی دانست و ادامه داد: ۹۶۸۰ نفر در سال گذشته از مراکز مشاوره سراسر استان جهت ازدواج و انتخاب همسر خدمات مشاوره‌ای دریافت نمودند. چرا که انتخاب درست و مناسب هم فرد را به آرامش می‌رساند و هم جامعه را از بحران مسائل اجتماعی آسیب زا مانند طلاق و پیامدهای آن حفظ می‌کند.

مدیرکل بهزیستی مازندران به مشاوره طلاق در مراکز بهزیستی نیز اشاره کرد و افزود: در سال گذشته تعداد، ۴۶ هزار زوج در مراکز مشاوره، خدمات مشاوره‌ای دریافت کردند و از این تعداد پرونده بیش از ۲۳ درصد منجر به سازش شده است که عمده ترین دلایل طلاق عدم مسؤولیت پذیری، بی توجهی، کمبود مهارت‌های زندگی، اعتیاد، خیانت و سو ظن، خشونت و دخالت اطرافیان بوده است.‌

کد خبر 6089518

دیگر خبرها

  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • بیماران«ای‌ال‌اس» با امانت دادن تجهیزات به یکدیگر زنده‌اند
  • بهره‌مندی ۳۶۰ هزار نفر از خدمات روانشناختی در مازندران ‌
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • بهره‌مندی بیش از ۳۶۰ هزار نفر از خدمات مشاوره بهزیستی مازندران
  • ۲۳ درصد پرونده های مشاوره طلاق در مازندران منجر به ساز شد
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد