Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس از فریدن، بسیاری از شهرستان های کشورمان این روزها درگیر بیماری منحوس کرونا هستند و موج چهارم این بیماری ایران زمین را در می نوردد، در غربی‌ترین نقطه استان اصفهان شهرستان فریدن، کادر درمان بیمارستان شهید رجایی داران در جنگ تمام عیاری با این بیماری روزگار را سپری می‌کنند.

 بیمارستانی که به عنوان بیمارستان سطح دو ارجاع در غرب استان اصفهان به شمار می رود، امروزه ظرفیت تخت‌هایش پر شده و نفس بیمارانش به شماره افتاده است؛ این شهر نسبت به موج‌های قبلی این بیماری در اوضاع وخیم‌تری قرار گرفته است و تصاویر منتشرشده از این بیمارستان حکایت از این دارد که در برخی بازه‌های زمانی به علت کمبود فضا برخی بیماران روی ویلچر خدمات درمانی دریافت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موج چهارم کرونا دیگر به هیچ رده سنی در فریدن رحم نمی‌کند، از کودک تازه متولد شده گرفته تا پدر ۱۰۰ ساله که به سختی با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند؛ نگاه بهت‌زده مادر به کودک ۲۷ روزه ی خود از تصاویر دردناک این منطقه است.

 

شهرستانی که ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ تنها فقط یک بیمار کرونایی بستری شده در بیمارستان داشت و رنگش رو به سفیدی می رفت این روزها سرخ‌ و سرخ‌تر می شود، رنگ‌آمیزی که این روزها به سیاهی می‌زند تا بگوید ارمغان بی‌تدبیری‌ها، عادی‌انگاری‌ها و بی‌توجهی‌ها بشماره افتادن نفس‌ها است.

رئیس بیمارستان شهید رجایی به آمار نگران‌کننده در خصوص بیماران کرونایی اشاره کرد و گفت: در طول یک سالی که با بیماری کرونا درگیر هستیم،  هزار و ۱۰۰ بیمار در بیمارستان بستری شدند اما در این یک ماهه سال ۱۴۰۰ حدودا ۴۶۰ بیمار کرونایی را بستری کردیم که بسیار نگران‌کننده است.

مهدی ابن‌النصیر تعداد بهبـود یافتگانی که با حال خــوب از بخش های کـرونای این مرکز ترخیص شد را ۲۶۵ تن اعلام کرد و افزود: در این مدت هم ۶۱ بیمار جان خود را از دست دادند که تقریبا ۱۰ تا ۱۲ درصد بیماران بستری شده را شامل شده است.

وی ادامه داد: این آمارها فقط برای ۲۰ روز گذشته است و علاوه بر بیماران کرونایی، در یک ماه اخیر ۳۹۹ بیمار غیرکرونایی را نیز پوشش دادیم ولی با چند برابر شدن بیماران، تعداد کادر درمان ثابت است؛ این یعنی چند برابر شدن حجم کاری ولی با فداکاری و از خود گذشتگی پرسنل توانستیم با این مشکلات دست و پنجه نرم کنیم.

رئیس بیمارستان شهید رجایی داران اظهار داشت: هم اکنون آمار بستری کرونایی ۱۱۰ بیمار است که بیش از ظرفیت بیمارستان بوده اما با این شرایط حتی بر روی ویلچر هم به بیماران خدمت‌رسانی کردیم تا نگذاریم برای بیماران مشکلی پیش بیاید.

ابن‌النصیر تاکید کرد: با توجه به حجم بالای مراجعه کنندگان به کمک اعضای ستاد مبارزه با کرونا و دانشگاه علوم پزشکی تصمیم گرفتیم اقامتگاه سرپایی ۳۰ تخته را دایر و آن را تجهیز کنیم.

یکی از بحران‌هایی که کرونا برای مردم رقم زده است مشکلات اقتصادی است که دولت ها با راه حل های مختلف دنبال این هستند که بتوانند از بار منفی این معضلات بکاهند.

 

شهرستان فریدن هم که یکی از محروم ترین شهرستان‌های استان اصفهان است، این روزها با تعطیلی صنوف با مشکلات زیادی روبرو است. برخی از کسبه فریدن اظهار داشتند که باید اقساط و چک‌های زیادی را پاس کنیم اما با تعطیلی مغازه‌ها زندگی شخصی ما با مشکلات بسیاری رو به رو شده است.

یکی از کسبه داران با اشاره به این موضوع که ما تعطیل هستیم ولی بسیاری از مکان‌هایی که باعث ازدحام می‌شود مشغول فعالیت هستند، گفت: الان برخی بانک‌ها حتی به آن پروتکل‌های بهداشتی که کسبه رعایت می‌کردند، توجه نمی‌کنند.

وی ادامه داد: می‌دانیم باید برای هم فدا شویم ولی از قدیم گفته‌اند برای کسی تب کن که برایت بمیرد، خیلی از مردم رعایت نمی‌کنند حتی برخی از ادارات هم خیلی سهل‌انگارانه به موضوع نگاه می‌کنند.

یکی دیگری از کسبه فریدنی تاکید کرد: درست است که ما مغازه را تعطیل کردیم آیا امتیازاتی هم به این قشر داده می‌شود که فردا به خاطر چک‌های برگشتی راهی زندان نشوند؟ تاکنون چه تمهیداتی دولت برای این صنوف دیده است؟

 

به سراغ رئیس مرکز بهداشت و درمان شهرستان فریدن رفتیم، کسانی که این روزها از نزدیک مشکلات را شاهد هستند و می‌توان گفت یکی از پرکارترین بخش‌ها در وضعیت کرونایی پرسنل بهداشت و درمان شهرستان است.

مدیر شبکه بهداشت و درمان فریدن با بیان اینکه ما نیز از تعطیلی صنوف ناراحت هستیم، گفت: افرادی هستند که مغازه را اجاره کرده‌اند و یا چک در دست افراد دارند در اینجا حق را به کسبه می‌دهم اما این پروتکل‌هایی است که برای سلامتی خود کسبه نیز باید رعایت شود.

محمد رضا ربیعیان ادامه داد: کسبه‌ای که دنبال درآمد هستند بدون شک فقط آن را برای تامین سلامت خود و خانواده‌هایشان می‌خواهند ما نیز مجبوریم به خاطر سلامتی کسبه، مغازه‌هایی که تخلف می‌کنند را پلمپ کنیم.

وی افزود: طول کشیدن روند صعودی بیماری کرونا به عدم رعایت پروتکل‌ها بر می‌گردد و این تعطیلی‌ها مربوط به ۲۰ روز الی یک ماه پیش است یعنی در ایام قبل از عید، دید و بازدیدها، مسافرت‌ها و ایام توزیع برخی کالاها که توجه کمی به آن شد منجر به بالا رفتن آمار این بیماری منحوس شد.

رئیس شبکه بهداشت و درمان فریدن تاکید کرد: مردم اگر با جدیت پروتکل‌ها را رعایت کنند طی یک الی 2 هفته آینده روند صعودی کاهش پیدا می‌کند و سیر نزولی را پیش می‌گیرد.

ربیعیان گفت: انتظار می رفت اتحادیه‌ها و اصناف همکاری کنند ولی برخی از آن‌ها رعایت نکردند و مجبور شدیم برخلاف میل باطنی و حفظ سلامت جامعه برخی از آن‌ها را پلمب کنیم که روز گذشته فقط ۱۵ پلمبی داشتیم، ما قصد آزار و اذیت کسبه را نداریم ولی تمامی این‌ها برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی است.

وی در خصوص نظارت‌های بهداشت محیط بیان کرد: مکانی که سلامتی را تهدید کند، بهداشت در آنجا دخالت دارد اصل رعایت پروتکل‌ها به ما مردم بر می‌گردد که افراد خودشان به تنهایی باید پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، برای تامین سلامت یک دست صدا ندارد و تنها بهداشت نمی‌تواند این موضوع را پیش ببرد و کنترل کند همه باید دست به دست هم بدهیم زیرا این ویروس جهانی و همه‌گیری است.

 

رئیس مرکز بهداشت درمان تصریح کرد: بانک‌ها بیشترین تجمع را دارند و باید تمامی پروتکل‌ها در آن رعایت شود، برخی از بانک‌ها این موضوع را رعایت نکردند که بارها گزارش آن را به ستاد مبارزه با کرونا دادیم.

ربیعیان به مشکلات و معضلات نیروهای بهداشت محیط اشاره کرد و گفت: ابتدا بخاطر این بیماری کسی حاضر به جابجایی، غسل و دفن میت نبود و نیروهای ما خود تمام مراحل دفن را انجام می‌دادند، که از همین جا از آن‌ها باید تشکر ویژه‌ای داشته باشیم.

وی اظهار داشت: مشکلات بسیار است ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم که جامعه حداقل به یک آرامش نسبی برسد و می‌دانیم باید سال‌ها با این ویروس زندگی کنیم پس باید یکسری پروتکل‌ها را رعایت کنیم مثلا در برخی روستاها هنوز گزارش می‌شود برای برخی متوفیان مجلس تحریم گرفته می‌شود، مردم خودشان هم باید به فکر باشند.

ربیعیان ادامه داد: پرسنل بهداشت و درمان فقط به افرادی که تخلف می کنند تذکر می‌دهند و اگر موثر نبود به مراجع قضائیه گزارش داده می شود تا برخورد مناسب صورت گیرد.

رئیس بهداشت و درمان شهرستان فریدن در خصوص تست گیری بیماران کرونایی عنوان کرد: ما یک مرکز برای بیماری‌های حاد تنفسی به نام مرکز منتخب، در نظر گرفتیم؛ در خصوص ۳۰ روز فروردین که اوج کرونای فریدن بود، روزانه ۷۰ تا ۶۰ مراجعه‌کننده داشتیم و از این افراد تست PCR و رپید گرفته می‌شد.

وی در خصوص بستری‌های خانگی عنوان کرد: در گام سوم طرح شهید سلیمانی مراجعه و پیگیری درب منزل بود که اگر فردی به ویروس مبتلا می‌شد افراد تحت نظر ما به منزل فرد مبتلا مراجعه می‌کردند و پیگیر می‌شدند که فرد از زمان ابتلا تاکنون با چه کسانی بر خورد داشته که خدای نکرده تست آن‌ها مثبت نباشد و درگیر این بیماری نشده باشند.

 

ربیعیان ادامه داد: بیشترین بستری‌های خانگی خانم‌های باردار و افرادی هستند که بیماری زمینه‌ای دارند، یک تیم درمان و پزشک سلامت این مراقبت‌ها را بر عهده دارد.

رئیس مرکز بهداشت و درمان فریدن اظهار داشت: واکسیناسیون کادر درمان تکمیل شده که طی ۴ مرحله بود؛ پیش‌بینی شده با افزایش واردات واکسن و رسیدن واکسن بومی تا شهریور و مهر ماه امسال کل مردم واکسینه شوند.

وی گفت: طبق اولویت‌ها گروه‌های هدف واکسینه شدند و تزریق به صورت یکنواخت انجام می‌شود که این واکسیناسیون بر اساس سهمیه واکسن است و همکاران باید از سهمیه فریدن استفاده کنند.

رئیس مرکز بهداشت و درمان تاکید کرد: از مردم عزیز خواهشمندیم پروتکل‌های بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنند، این ویروس سرایت بالاتری دارد اکنون تقریبا کل ایران درگیر این ویروس شده است، روزانه این آمار به صورت آسانسوری بالا می‌رفت اما اکنون آمار به صورت موشکی در حال افزایش است.

ربیعیان ادامه داد:  توصیه ما این است که از دو ماسک استفاده شود و مردم حتی‌الامکان از خانه بیرون نیایند مگر برای موارد ضروری که در این صورت تاکید ما باز هم بر روی رعایت کردن پروتکل‌های بهداشتی است.

انسان‌های مختلفی از همان روزهای آغازین شیوع این بیماری در کشور، جانانه برای مقابله با این ویروس به میدان آمدند، تلاش سفید پوشان عرصه سلامت از قبیل پرستاران، پزشکان و پرسنل بیمارستان‌ها در خط مقدم مقابله با ویروس کرونا بر کسی پوشیده نیست. در این میان غم از دست دادن عزیزان در مواجهه با این بیماری مصیبتی بزرگ بوده و از سوی دیگر بهبودی حاصل از شکست این بیماری امید را در دل‌ها زنده می‌کند.

 

مردم شهرستان فریدن با دیدن حال بد همشهریانشان به تکاپو افتادند تا بتوانند همه جوره با این دشمن منحوس که در لباس کرونا رخ نمایان کرده بجنگند، فریدنی‌ها نیز از زمانی که شیپور جنگ با کرونا به صدا در آمد در تلاش بودند که کمک حال کادر درمان باشند.

آنان با تشکیل‌های گروه‌های جهادی مبارزه جانانه‌ای را با این ویروس وحشی داشتند، در پیک‌های اول با تهیه ماسک و اقلام حفاظتی به یاری مردم شتافتند.

 

در پیک چهارم که چهره کرونا در فریدن تغییر کرد و تهاجمی‌تر شد، مبارزه با آن نیز سخت‌تر شد به گونه‌ای که کادر درمان از مردم خواستند تا به هر صورتی می‌توانند به آنان کمک کنند؛ این بار جوانان پویش ویتامین عشق را به راه انداختند تا با تهیه آبمیوه‌های طبیعی برای بهبود حال بیماران تلاش کنند.

کانال‌های مجازی که از خوش نامی بهره می‌بردند هم تمام اخبار خود را برای آگاه‌سازی مردم اختصاص دادند تا بتوانند این گونه در روشنگری و آگاه‌سازی به کمک مسؤولان بیایند ولی باز کم کاری برخی از ادارات که در وضعیت بحرانی باید چهره درخشان‌تری داشته باشند باعث اعتراض برخی از مخاطبان مجازی شده است.

انتهای پیام/۳۲۱۲/ص۱۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی فریدن مرگ پویش مردمی نفس تازه ویتامین عشق پروتکل های بهداشتی رئیس مرکز بهداشت بهداشت و درمان شهرستان فریدن کادر درمان پروتکل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۶۳۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علت آن

به گزارش «تابناک»، در ۲ روز اخیر جامعه هنری و علاقمندان به سینما برایشان این پرسش مطرح شده است که بیماری ترانه علیدوستی چیست و او در چه مرحله‌ای از درمان قرار دارد؟

بثورات دارویی همراه با ائوزینوفیلی و علائم سیستمیک یا سندرم DRESS یک واکنش حساسیت شدید به برخی از انواع دارو‌ها به شمار می‌رود. علائم این بیماری شامل تورم پوستی، تب، ناهنجاری‌های خونی و درگیری اندام‌های مختلف است.

متخصصین این آلرژی نادر دارویی را به طور بالقوه تهدید کننده زندگی می‌دانند که به دنبال واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به برخی دارو‌ها رخ می‌دهد. علائم ممکن است هفته‌ها پس از شروع داروی مشکل زا توسط فرد تظاهر یابند. درمان اغلب شامل قطع دارو‌های مشکوک و استفاده از دارو‌های تعدیل کننده سیستم ایمنی به منظور کاهش علائم است.

سندرم دِرِس

سندرم DRESS که تحت عنوان سندرم ازدیاد حساسیت القا شده به وسیله دارو (DIHS) یا سندرم حساسیت به دارو نیز شناخته می‌شود، یک واکنش شدید به تعدادی از دارو‌های تجویزی است. متخصصین سندرم DRESS را در قالب یک واکنش ازدیاد حساسیت نوع ۴ طبقه بندی می‌کنند. این واکنش دارویی جدی، پوست و سایر اندام‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و میزان مرگ و میر آن تا ۱۰ ٪ گزارش شده است.

بر اساس گزارش هیئت آمریکایی استئوپاتیک پوست، بروز کلی سندرم DRESS غیرمعمول است و ریسک ابتلا از ۱ در هر ۱۰۰۰ تا ۱ در هر ۱۰۰۰۰ نفر پس از قرار گرفتن در معرض دارو‌های محرک متغیر است. این بیماری معمولا ظرف ۲ تا ۶ هفته پس از اولین مواجهه فرد با دارو رخ می‌دهد و باعث ایجاد ویژگی‌های مشخص و در عین حال متغیری می‌شود که بر پوست و اندام‌های متعدد تاثیر می‌گذارند.

علل

سندرم DRESS به دلیل واکنش بیش از حد سیستم ایمنی رخ می‌دهد که شامل فعال شدن سلول‌های T سیستم ایمنی و آزاد شدن سیتوکین‌ها است. با استناد به مقاله‌ای که از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی است، دارو‌های رایج مرتبط با این سندرم عبارت اند از:

- دارو‌های ضد تشنج

- دارو‌های ضد ویروس

- آنتی بیوتیک‌ها

- آلوپورینول

- مگزیلتین

- تثبیت کننده‌های خلق و خو و دارو‌های ضد افسردگی

- عوامل بیولوژیک

شواهد همچنین حاکی از آن است که عوامل دیگری نیز در این امر نقش دارند:

- استعداد ژنتیکی برای ابتلا به سندرم DRESS

- ناتوانی کبد در متابولیسم برخی دارو‌ها

فعال شدن مجدد برخی ویروس‌ها مانند ویروس اپشتین-بار (EBV) یا هرپس ویروس انسانی ۶ (HHV۶)

علائم

برخی از افراد ممکن است به سندرم DRESS به عنوان یک واکنش چند سیستمی نگاه کنند. این موضوع بدین واقعیت اشاره دارد که بیماری مذکور می‌تواند علائم مختلفی به همراه داشته باشد. هرچند بیماران ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کنند، نام DRESS از مشخصه تعداد ائوزینوفیل‌های بالا، معروف به ائوزینوفیلی، و علائمی که معمولا در بدن ظاهر می‌شوند، گرفته شده است.

علائم معمول سندرم DRESS عبارت اند از:

- تب

- بثورات پوستی یا جوش

- ائوزینوفیلی

- لنفوسیتوز آتیپیک

- تورم غدد لنفاوی

- التهاب اندام‌های داخلی

تشخیص

سندرم DRESS می‌تواند با علائم مختلف تظاهر یابد که آن را مشابه بیماری‌های دیگر از جمله سلولیت، هپاتیت ویروسی و لوپوس اریتماتوز سیستمیک می‌سازد. به همین دلیل این بیماری با احتمال بالا برای تشخیص اشتباه رو به رو است.

به منظور تشخیص سندرم DRESS، فرد باید معیار‌های زیر را داشته باشد:

- سابقه بستری شدن در بیمارستان

- راش حاد

- واکنشی که احتمالا مرتبط با دارو است

علاوه بر این، سه مورد از چهار فاکتور زیر نیز باید وجود داشته باشند:

- تب بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد

- بزرگ شدن غدد لنفاوی حداقل در دو محل

- درگیری حداقل یک اندام داخلی

- ناهنجاری در شمارش سلول‌های خونی

در این میان محققان ژاپنی نیز مجموعه‌ای از معیار‌ها را پیشنهاد کرده اند که مشابه هستند، اما شامل فاکتور خاص فعال سازی مجدد HHV۶ هم می‌شود.

درمانتشخیص زودهنگام و قطع فوری دارو از مهمترین عوامل در درمان این بیماری به شمار می‌روند. این رویکرد ممکن است برای رفع علائم و هرگونه ناهنجاری خونی و همچنین جلوگیری از پیشرفت بیماری کافی باشد.

پس از این مرحله، درمان عمدتا حمایتی است و شامل مدیریت و تسکین علائم می‌شود. گزینه‌های مطرح می‌توانند متشکل از جایگزینی مایعات، تنظیم دما، تغذیه مناسب، مراقبت از زخم و کنترل عفونت باشند. سایر اقدامات حمایتی هم به اندام‌های آسیب دیده بستگی دارند.

کورتیکواستروئید‌های سیستمیک پرکاربردترین درمان برای این بیماری هستند. با این حال، هنوز هیچ اتفاق نظری در مورد دوز ایده آل، زمان و مسیر تجویز وجود ندارد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ که از طریق سری مجلات انتشارات جان وایلی و پسران قابل دسترسی است، نشان داد که کورتیکواستروئید‌های سیستمیک می‌توانند به طور موثر در مراحل اولیه بیماری اقدام به مدیریت آن کنند.

علاوه بر این در مطالعه‌ای دیگر از ناشر بریتانیایی بایومد مرکزی در سال ۲۰۱۸ مشخص شد که ترکیبی از پالس تراپی کورتیکواستروئیدی و کورتیکواستروئید‌های خوراکی، یک درمان موثر برای بیماری محسوب می‌شود.

سایر درمان‌های موثر عبارت اند از:

- سرکوب کننده‌های سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین

- کورتیکواستروئید‌های موضعی برای تسکین بثورات پوستی

- ایمونوگلوبولین داخل وریدی

- پلاسمافرزیس

عوارض

حتی پس از بهبودی، برخی از افراد ممکن است از پیامد‌های طولانی مدت سندرم DRESS رنج ببرند، از جمله آسیب دائمی به اندام‌ها و ایجاد اختلالات خودایمنی.

یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۵ نشان داد که اکثر افرادی که از سندرم DRESS بهبود یافته اند به بیماری‌های جدیدی مبتلا شده اند. بر اساس پژوهشی دیگر در سال ۲۰۱۷، بیماری‌های تیروئید مانند بیماری هاشیموتو، بیماری گریو، و تیروئیدیت بدون درد از جمله شایع‌ترین عوارض طولانی مدت سندرم DRESS هستند.

آسیب اندام ناشی از سندرم DRESS نیز با عوارض طولانی مدت همراه است. افرادی که آسیب شدید کبدی دارند، ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشند. علاوه بر این افرادی که بیماری کلیوی زمینه‌ای دارند نیز ممکن است به همودیالیز طولانی مدت نیاز داشته باشند.

بیماری‌های عفونی یکی دیگر از عوارض شایع مرتبط با سندرم DRESS هستند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳ نشان داد افرادی که تحت درمان با کورتیکواستروئید قرار گرفته اند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی مانند هرپس و ذات الریه باشند.

تمامی این مطالعات از طریق کتابخانه ملی پزشکی آمریکا در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته اند.

منبع : همشهری

دیگر خبرها

  • ۱۶۰ میلیون نفر سالانه قربانی بیماری‌های ناشی از کار می‌شوند | راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی در محل کار
  • مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • دلیل آبریزش دائمی بینی احتمالا «التهاب سینوسی مزمن» است
  • پیشگیری از بیماری‌های احتمالی بعد از سیل چابهار
  • دلیل آبریزش دائمی بینی چیست؟
  • غربالگری نوزاد چیست؟ بهترین زمان آزمایش غربالگری
  • جزییاتی از بیماری ترانه علیدوستی و علت آن
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • «پای تختی هستیم»
  • این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند