Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@09:59:39 GMT

رویکردهایی برای کاهش اثرات جزایر گرمایی در شهرها

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۷۲۹۴۴

رویکردهایی برای کاهش اثرات جزایر گرمایی در شهرها

بدیهی است که تنها دمای هوا باعث افزایش گرمای شهرهای سراسر جهان نشده است؛ طراحی شهری نقش مهمی در تغییرات اقلیمی بر جای گذاشته است؛ با این حال، معماران می‌توانند با کمی خلاقیت اثرات جزایر گرمایی را به حداقل برسانند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، گزارشات حاکی است که دمای هوای شهرها نسبت به حومه‌های آن‌ها، به طور میانگین ۱۰ درجه سانتیگراد بالاتر است و همین امر باعث شده عنوان "جزایر گرمایی" به اغلب آن‌ها اطلاق شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدون شک، زیست‌پذیری در جزایر گرمایی نسبت به سایر نقاط یک کشور پایین‌تر است چرا که در آن، مردم با چالش‌های مربوط به دمای بالای هوا، به خصوص در فصل تابستان، دست و پنجه نرم می‌کنند. البته تنها دمای هوای منجر به گرم شدن مناطق شهری نمی‌شود؛ با نگاهی دقیق‌تر به بافت یک شهر می‌توان نقش طراحی شهری را در ایجاد جزایر گرمایی به خوبی درک کرد.

در بسیاری از کلان‌شهرهایی که عنوان جزایر گرمایی را به خود گرفته‌اند، بخش اعظمی از زیرساخت‌ها به تردد وسایل حمل و نقل موتوری اختصاص داده شده است. بدیهی است که رفت و آمد این وسایل منجر به انتشار گاز دی اکسید کربن و در نتیجه افزایش دمای هوا می‌شود. از سوی دیگر، پوشش بتنی ساختمان‌ها و آسفالتی خیابان‌های شهری نیز نقش مهمی در افزایش دمای هوا ایفا می‌کند چرا که این دو ماده بخش بزرگی از نور خورشید را به خود جذب می‌کنند و از این طریق، زمین را گرم نگه می‌دارند. همه این مولفه‌ها در ایجاد جزایر گرمایی شهری سهیم هستند که البته با کمی خلاقیت می‌توان تا حد زیادی، اثرات آن‌ها را به حداقل رساند و شهرهایی خنک‌تر از قبل به وجود آورد.

اهمیت فضای سبز در کاهش گرمای شهر

اهمیت وجود فضاهای سبز در شهرها بر هیچ کس پوشیده نیست؛ همه می‌دانند که نشستن زیر سایه یک درخت در یک روز تابستانی، بسیار خوشایندتر از محیط گرم اطراف آن است. در واقع، گل‌ها و گیاهان طبیعی به عنوان یک ابزار قدرتمند عمل می‌کند که می‌تواند اثرات جزایر گرمایی را به حداقل برساند. درختان موجود در یک فضا، نه تنها سایه قابل توجهی در اطراف خود به وجود می‌آورد، بلکه از طریق تبخیر آب موجود در برگ‌ها، دمای محیطشان را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

بسیاری از مقامات شهری در نقاط مختلف دنیا، از اهمیت وجود فضاهای سبز و درختان در خنک‌سازی شهر آگاه شده و تلاش کرده‌اند با گسترش هر چه بیشتر پوشش‌های سبز شهری، نه تنها رفاه را برای شهروندان خود به ارمغان آورند، بلکه در کاهش اثرات جزایر گرمایی سهیم باشند.

مقامات ارشد سنگاپور در سال ۱۹۶۷، جنبش "شهر سبز" را آغاز کردند و در همین راستا، با سرعتی باور نکردنی به افزایش فضاهای سبز شهری پرداختند. در پی افزایش جمعیت و کمبود فضای زمینی برای پوشش سبز شهری، معماران تصمیم گرفتند از ساختمان‌ها برای رسیدن به هدف بلندپروازانه مقامات، یعنی ایجاد شهر سبز، بهره گیرند. از آن پس، اغلب آسمان‌خراش‌ها با لایه‌ای از گل‌ها و گیاهان پوشیده شده و باغ‌های عمومی و پشت‌بام‌های سبز سراسر شهر را در بر گرفته است. امروزه، کلانشهر سنگاپور میزبان ۱۰۰ هکتار فضای سبز عمودی است که البته به ادعای مقامات، تا سال ۲۰۳۰ این مقدار به ۲۰۰ هکتار افزایش خواهد یافت.

روشن‌سازی پشت بام‌ها

بدیهی است که بتن و آسفالت بخش اعظمی از شهرهای مدرن امروزی را فرا گرفته که همین امر در جذب گرمای خورشید و افزایش اثرات جزایر گرمایی نقش مهمی بر عهده دارد. برنامه‌ریزان شهری می‌توانند با اعمال مقررات جدید در شهرسازی و اتخاذ قانون تغییر مواد سازنده ساختمان‌ها و زیرساخت‌های شهری به طور قابل توجهی دمای هوا را کاهش دهند. به عنوان مثال، استفاده از پوشش‌های بازتابنده در سازه‌ها، می‌تواند نور خورشید را منعکس کند و از این طریق، ساختمان‌ها را خنک نگه دارد.

امروزه معماران اهل استرالیا در تلاشند مصالح مورد نیاز برای ساخت و سازهای شهری را به طور چشمگیری تغییر دهند و موادی با بیشترین اثر انعکاس نور را جایگزین آن‌ها کنند. اخیراً پشت بام بسیاری از سازه‌های شهری را موادی بازتابنده و به رنگ روشن فرا گرفته که از طریق انعکاس اشعه‌های خورشید، به خنک‌سازی ساختمان‌ها کمک می‌کند. در نیویورک آمریکا نیز جنبشی تحت عنوان "بام‌های خنک شهر" در میان شهروندان شکل گرفته که در پی آن، ۵۰۰ هزار متر مربع از پشت بام سازه‌ها به رنگ سفید درآمده و همین امر در کاهش انتشار دو هزار و ۲۸۲ تن گاز دی اکسید کربن ناشی از گرما در سال سهیم بوده است.

خنک‌سازی شهرها از طریق آب

معماران از قرن‌ها پیش آب را به وسیله ابزاری بسیار مفید برای خنک‌سازی سازه‌ها مورد استفاده قرار داده‌اند؛ به عنوان مثال، کاخ الحمرا در کلانشهر گرانادای اسپانیا، که ساخت آن به قرن چهاردهم بر می‌گردد، مملو از آبنماها و استخرهایی است که از طریق تبخیر آب نقش مهمی در خنک‌سازی محیط اطراف خود ایفا کرده‌اند.

امروزه در بسیاری از شهرهای جهان، از سازه‌هایی در فضاهای عمومی استفاده می‌شود که با اسپری کردن آب در محیط، باعث خنک‌سازی شهرها می‌شوند. به عنوان مثال، مقامات کلانشهر چونگ کینگ در چین، دستگاه‌هایی را در ایستگاه‌های اتوبوس عمومی شهر نصب کرده‌اند که با اسپری مداوم آب، محیط اطراف خود را به طور مداوم خنک نگه می‌دارد.


 

کد خبر 490676

منبع: ایمنا

کلیدواژه: گرمای شهری جزایر گرمایی جزایر گرمایی شهری جزیره گرمایی گرم شدن شهرها تغییرات اقلیمی جزایر حرارتی شهری طراحی شهری اقلیم و شهرسازی شهرهای جهان فضای سبز شهری سنگاپور چین اسپانيا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق اثرات جزایر گرمایی ساختمان ها نقش مهمی دمای هوا خنک سازی سازه ها پشت بام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۷۲۹۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تداوم افزایش دمای هوا در سمنان

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️  ️بر اساس تصاویر ماهواره‌ای و نقشه‌های پیش یابی،  جو پایدار همراه با وزش باد  از دیگر پدیده های هواشناسی استان سمنان تا روز چهارشنبه است .

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

دیگر خبرها

  • وحدت اعضای شورا با شهرداران باعث رونق امور شهری می‌شود
  • نخستین مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی شهر اصفهان راه‌اندازی می‌شود
  • «سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها
  • حفر و تجهیز ۳۷ حلقه چاه آب شرب طی سال گذشته در همدان
  • آسمان‌خراش‌ها؛ قاتل یا ناجی شهرها؟
  • تهران آخر هفته بارانی می‌شود/ کاهش دما طی پنجشنبه
  • تداوم افزایش دمای هوا در سمنان
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • تغییر زیاد در مدیریت شهری آسیب‌ جدی به شهر وارد می‌کند