Web Analytics Made Easy - Statcounter

هنرمند نقاش با اشاره به اینکه در خوشنویسی پشت شیشه اسما پنج تن، به شیوه نستعلیق با نام حضرت علی (ع) روبرو می‌شویم؛ گفت: در آثار عاشورایی نیز که به شیوه قهوه‌خانه‌ای هستند ردی از حضور حضرت علی(ع) دیده می‌شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، جایگاه حضرت علی (ع) در هنر خوشنویسی و هنرهای سنتی ممتاز است و  کمتر هنرمند خوشنویسی را می شناسید که با «نادعلیا مظهرالعجایب» مشق خط نکرده باشد، نام حضرت علی (ع) بواسطه اینکه الگوی اخلاقی تمام و کمالی است و همه فضائل اخلاقی در شخصیت او تجلی پیدا کرده است، همواره موضوعی برای خلق هنری بویژه در هنرهایی  مثل خوشنویسی است که با معنویت پیوند ناگسستنی دارند،  نقاشی پشت شیشه  نیز در زمره هنرهای دینی تلقی می شود که در آن به شمایل نگاری و خوشنویسی اسما متبرکه نیز می‌پردازند؛ امروز آثار قابل توجهی از هنرمندان شیشه نگار با موضوع مذهبی وجود دارد که بخش زیادی از آنها به مولای متقیان امیرالمومنین علی علیه السلام  اختصاص دارد؛ درباره ریشه پرداختن به حضرت علی (ع) در هنرهایی مثل خوشنویسی و نقاشی که هنرهای معنوی تلقی می شوند با «سعید رضاخان» هنرمند نقاش  پشت شیشه که به پدر نقاشی پشت شیشه ایران معروف است به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:

 

آیا در نقاشی پشت شیشه آثاری با موضوع امام اول شیعیان حضرت علی علیه السلام وجود دارد؟

در بحث شمایل نگاری پشت شیشه با موضوعات گوناگونی روبرو می‌شویم که بیشترین آثار موجود در رابطه با واقعه عاشورا هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما موضوعات معراج، حضرت امیر علیه السلام و دیگر مسائل نیز به چشم می‌خورند. پس می‌بینید که حضرت علی (ع) نیز مورد توجه نقاشان پشت شیشه بوده است. گذشته از این در بحث خوشنویسی پشت شیشه هم با آثاری که نام حضرت در آنها دیده می‌شود روبرو می‌شویم. حتی در همان آثار عاشورایی نیز که به شیوه قهوه‌خانه‌ای هستند ردی از حضرت علی (ع) دیده می‌شود.

 

چگونه در آثار عاشورایی نشانه‌هایی از حضرت علی علیه السلام دیده می‌شود؟

در بحث عاشورایی بیشتر با تابلوهایی روبرو می‌شویم که به اصطلاح، قهوه‌خانه‌ای هستند. به این معنی که موضوع اصلی و شخصیت اصلی، بزرگتر از دیگر شخصیت‌ها در وسط تابلو قرار می‌گیرد و دیگر موضوعات در اطراف او با مقیاس کوچکتر نقاشی می‌شوند. در گوشه برخی از این تابلوها گنبد و گلدسته‌ای دیده می‌شود که کنار آن یک عقرب و یک سر سیاه قرار دارد. این تصویر، به عقرب نجف مشهور است و روایتگر دزدی است که او را می‌گیرند. دزد به دروغ قسم می‌خورد و صاحب بارگاه نجف شاهد خود می‌گیرد. در همان لحظه عقربی او را نیش می‌زند و او سیاه می شود می‌میرد. به این ترتیب دروغ آن مرد سارق آشکار می‌شود.

 

بحث خوشنویسی پشت شیشه و ارتباط آن با حضرت به چه صورت است؟

در اسما پنج تن، به شیوه نستعلیق با نام حضرت علی (ع) روبرو می‌شویم. در طغرای دو طرفه این موضوع را می‌بینیم. همچنین (علی ولی الله) و (لافتی الا علی لا سیف الا ذوالفقار) و دیگر اشاراتی که حضرت را یادآور می‌شوند در خوشنویسی پشت شیشه به چشم می‌خورند.

 

در آثار شمایل نگاری با موضوع حضرت علی علیه السلام چه آثاری در دست هستند؟

آثار به جا مانده از دوران قاجار و پهلوی با موضوع حضرت علی (ع) ، بیشتر به حسنین یعنی امام حسن و امام حسین علیه السلام اشاره دارد. جالب اینجاست که نقاشان در چنین آثاری امام حسن علیه السلام را با لباس سبز و امام حسین علیه السلام را با لباس قرمز نشان می‌دادند. در برخی از این دست آثار، بالای سر امامان علیهم‌ السلام با سلمان و قنبر روبرو می‌شویم. در این آثار سلمان یا همان روزبه که فرزند دهقان جی است بصورت پیرمرد به تصویر کشیده می‌شد. قنبر هم با چهره‌ای سیاه بصورت یک جوان، همراه با کشکول و تبرزین نشان داده می‌شد.

 

آیا حضور حضرت سلمان و قنبر در کنار حضرت علیه‌السلام دلیل خاصی دارد؟

قنبر غلام حضرت بود. از طرفی تا آنجا که به خاطر دارم در هرجا که حضور دارد، تبرزین و کشکول به همراه دارد که نشانه و معرف مسلک درویشی است. این ابزار درویشی معرف عشق و علاقه خاص، نسبت به حضرت امیر علیه السلام است. از طرفی حضرت سلمان را شاهد هستیم که با سختی بسیار خود را از مرکز ایران به عربستان می‌رساند تا پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله را ملاقات کند. پس از رحلت جانگداز حضرت نیز بحث بیعت پیش می‌آید و در اینجا هم می‌بینیم که سلمان نسبت به حضرت امیر وفادار می‌ماند. در ضمن سامان یا همان روزبه، نماینده مردم خداجوی ایران است. پس منطقی است که پشت سر یا کنار امیرالمومنین قرار گیرد.

 

غیر از نقوش ذکر شده چه طرح‌هایی را در رابطه با حضرت مشاهده می‌کنیم؟

در برخی آثار که تعداد آنها محدود است، حضرت رسول را هم در کنار حضرت امیر علیه السلام می‌بینیم. داستان جوانمرد قصاب هم در ارتباط با حضرت کشیده می‌شد. فقط گاهی در آثار قهوه‌خانه‌ای و در حاشیه موضوع ظهر عاشورا دیده می‌شود و گاهی بصورت یک روایت مستقل به چشم می‌خورد.

 

داستان جوانمرد قصاب و حضرت علی علیه السلام چه ارتباطی با واقعه کربلا دارد؟

ارتباطی ندارد. در نقاشی های پشت شیشه که به شیوه قهوه‌خانه‌ای کشیده می‌شوند، مجموعه‌ای از موضوعات با ربط و بی ربط می‌توانند در کنار هم قرار بگیرند. در مورد جوانمرد قصاب و تابلوهای عاشورایی هم به همین شکل است.

 

چرا در میان موضوعات گوناگون، نقاشان پشت شیشه ایران به نقوش مذهبی و حضرت علی علیه السلام می‌پرداختند؟

این موضوع به مذهب شیعه و اعتقادات مردم باز می‌گردد. حضرت امیر(ع)، نخستین امام و پیشوای شیعیان است. همین هم باعث شده تا نقاشان پشت شیشه در دوران قاجار و پهلوی به این موضوع بپردازند.

پایان پیام/32

منبع: شبستان

کلیدواژه: شیوه نستعلیق سعید رضاخان حضرت علی ع خوشنویسی حضرت علی علیه السلام روبرو می شویم قهوه خانه ای نام حضرت علی حضرت امیر ع دیده می شود حضرت علی ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۷۳۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیداری آزادی‌خواهان جهان نشات گرفته از انقلاب اسلامی است

به گزارش خبرنگار مهر، سرتیپ علی رزمجو بعد از ظهر چهار شنبه در مراسم بزرگداشت سالروز شهادت شهید مرتضی مطهری و هفته عقیدتی سیاسی در سپاه در سالن ۲۲ بهمن بوشهر با بیان اینکه مبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ریشه در آیات قرآن کریم دارد گفت: فلسفه تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر اساس اصول و اعتقادات الهی ترسیم شده است و با به کارگیری عقل، خرد و توانمندی‌های فردی و سازمانی در راه حق حرکت می‌کند.

فرمانده سپاه امام صادق علیه السلام استان بوشهر با اشاره به تکثیر اعتقادات آزادی‌خواهانه‌ای که از انقلاب اسلامی در دنیا نشأت گرفته است افزود: ایستادگی ملت مظلوم فلسطین در مقابل رژیم غاصب صهیونیستی و بیداری آزادی‌خواهان جهان در راستای حمایت این ملت مظلوم همگی نشأت گرفته از آرمان‌های الهی انقلاب اسلامی است.

وی در ادامه رژیم غاصب صهیونیستی را گیر افتاده در باتلاقی عمیق خواند و تصریح کرد: مقاومت مردم فلسطین، ناتوانی رژیم غاصب صهیونیستی در هدف قرار دادن اهداف نظامی و اعتراضات داخلی این رژیم کودک کش را در باتلاقی عمیق فرو برده است.

فرمانده سپاه امام صادق علیه السلام استان بوشهر در پایان اظهار کرد: موفقیت‌های مختلف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه‌های مختلف تجلی‌گاه عشق به خدا، ایثار، فداکاری و از خود گذشتگی است

در پایان این مراسم به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در سپاه از مربیان و هادیان نمونه سپاه امام صادق علیه‌السلام استان بوشهر تقدیر و تجلیل به عمل آمد.

کد خبر 6094443

دیگر خبرها

  • بیداری آزادی‌خواهان جهان نشات گرفته از انقلاب اسلامی است
  • مسجد و مدارس در روز شهادت امام صادق (ع) به هم می‌پیوندند
  • تقویم نجومی امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • لزوم توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی
  • حرکت دسته عزاداری در روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در تهران برگزار می شود
  • تقویم نجومی امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • پاسداران خود را در راه امنیت مردم فدا می‌کنند
  • تاریخ شهادت امام جعفر صادق(ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث
  • هر اقدامی علیه ایران با بزرگترین پاسخ روبرو می‌شود