Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، طیف تندرو و افراطی در حاکمیت آمریکا هر چند وقت یکبار با هدف ایران هراسی و تهدید زایی اقدام به انتشار اخبار و اطلاعات کذب در خصوص ایران می‌کند. نمونه آن را می‌توان در گزارش اخیر ملاحظه نمود که نشریه «نشنال اینترست» آمریکا در تحلیلی به قلم «ایلان برمن» به بررسی چرایی آنچه فعالیت‌های جدید ایران در قاره آفریقا خوانده شده، پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در تحلیل خود ضمن مطرح کردن سوال در خصوص انگیزه‌های ایران از «فعالیت در آفریقا» به نقل از مقامات مراکشی، حضور ایران در آن منطقه را «فرصت طلبی استراتژیک» خوانده که به دلیل «اهمیت اقتصادی قاره آفریقا در سیاست جهانی» انجام شده است.

در گزارش مذکور که هیچ سندی هم در آن وجود ندارد، ادعا شده که حضور در قاره آفریقا «بسیار چشمگیر» است و ایران اکنون در سراسر قاره آفریقا حضور دارد. ایلان برمن در ادامه مدعی می‌شود که ایران اکنون در نزدیکی موریتانی و اطراف تونس حضور چشمگیری دارد و اعتقاد بر این است که در هر دو مکان به طور فعال در حال نیروگیری است. در این گزارش ادعا شده که ایران تلاش می‌کند با حضور در قاره آفریقا بستر انتقام ‌گیری شهادت سپهبد قاسم سلیمانی را فراهم نماید.

 لازم به ذکر است، انتشار این گزارش به معنای تایید محتوای آن نیست و انتشار آن صرفا با هدف منعکس کردن دیدگاه طیف‌های مختلف نخبگان آمریکا در قبال ایران و تصویرسازی هراس‌افکنی آنان از فعالیت‌های جمهوری اسلامی انجام شده است.

مشروح تحلیل مذکور بدین شرح است:

همزمان با تمرکز دولت بایدن بر دیپلماسی جدید هسته‌ای تازه با ایران، خطر غفلت از نشانه‌های واضحی وجود دارد که نشان می‌دهد نظام ایران در حال افزایش فعالیت خود در یک صحنه استراتژیک مهم است: شمال آفریقا. این هشداری است که در رباط -پایتخت مراکش- شنیدم؛ جایی که اوایل ماه جاری به دعوت وزارت امور خارجه این کشور سفر کردم.

با مرور سیاست‌های ایالات متحده در قبال ملت‌های آفریقای شمالی، با ناآرامی‌های مداوم در نزدیکی لیبی و افزایش بی‌ثباتی در منطقه ساحل صحرا، برنامه استراتژیک پادشاهی [مراکش] کاملا شلوغ است. در بین همه نگرانی‌های سیاست‌گذاران محلی، آنچه آنها هجوم استراتژیک ایران در این قاره می‌دانند، بیش از هر چیز دیگری چشمگیر است. یک مقام عالی رتبه به من گفت: «دیگر فقط صحبت کردن درباره ایران در آفریقای غربی دقیق نیست. ایرانی‌ها اکنون در سراسر قاره حضور دارند».

به من گفته شد که نظام ایران از طریق ایجاد مراکز فرهنگی و ارتباطات غیررسمی در سراسر قاره، به دنبال حضور پایدار منطقه‌ای است و از پراکندگی یهودیان لبنانی و همدردی با آنان که در کشورهای مختلف آفریقایی وجود دارند، استفاده می‌کند. همچنین شواهد موثقی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران با گروه‌های رادیکال منطقه‌ای کار می‌کند. به عنوان مثال، ایران از سال 2017 با همکاری شبه نظامیان حزب الله لبنان، از جبهه چپ پولیساریو پشتیبانی کرده است (این همکاری چنان نگران کننده بود که پادشاهی به طور رسمی در سال 2018 روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد). کارشناسان امنیتی گفتند که می‌دانند هیئت‌های پولیساریو برای آموزش به لبنان سفر کرده‌اند. بدین ترتیب ایران اکنون در نزدیکی موریتانی و اطراف تونس حضور چشمگیری دارد و اعتقاد بر این است که در هر دو مکان به طور فعال در حال نیروگیری است.

این الگوی فعالیت کاملا آشنا است. این نمایانگر تلاش‌های قبلی ایران در حدود یک و نیم دهه پیش برای نفوذ به آمریکای لاتین و ایجاد «عرصه پشتیبانی» در نیمکره غربی برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی، تقویت روابط با نظام‌های ضدآمریکایی و ایجاد یک قابلیت عملیاتی نهفته که می‌تواند علیه ایالات متحده بسیج شود.  نتایج آن فعالیت نامتقارن چشمگیر بود. همانطور که من و «جوزف هومایر» از «مرکز جامعه آزاد امن» مستند کرده‌ایم، در اوایل سال 2010 ایران موفق شده بود شبکه‌ای از روابط و ترتیبات نامنظم را در سراسر قاره آمریکا ایجاد کند. موارد مذکور، معاملات مالی که به کاهش فشار اقتصادی ایالات متحده کمک می‌کرد تا تماس با نیروهای رادیکال منطقه‌ای را در بر می‌گرفت که منجر به حداقل سه توطئه سازمان یافته جداگانه یا الهام گرفته شده توسط ایران علیه منافع ایالات متحده بین سال‌های 2007 و 2012 شد. به نظر می‌رسد اکنون این الگوی نفوذ در آفریقا در حال تکرار است.

چه چیزی باعث فعالیت جدید ایران شده است؟ مقامات مراکش به عوامل مختلفی اشاره می‌کنند. اولین مورد فرصت طلبی استراتژیک است؛ زیرا اهمیت قاره آفریقا از نظر اقتصادی و سیاسی در جهانی رو به افزایش است. مورد دوم تلاش سیستماتیک برای کاهش فشار راهبرد «فشار حداکثری» دولت ترامپ است که طی دو سال گذشته توانست تأثیر قابل توجه (و نامطلوبی) بر اقتصاد ایران بگذارد. سومی و شاید نگران‌کننده‌ترین آن از منظر شرایط منطقه این است که ایران از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی -فرمانده نیروی قدس سپاه در ژانویه 2020- علاقه بیشتری به آفریقا پیدا کرد و موجب افزایش ترس در میان مقامات محلی شد مبنی بر اینکه تهران در نهایت می‌تواند با هدف قرار دادن منافع آمریکا یا متحدانش در قاره [آفریقا] تلافی دقیقی انجام دهد.

همه این‌ها نگرانی فزاینده‌ای در رباط ایجاد کرده و تلاش‌های خود را برای نظارت بر فعالیت‌های ایران و نماینده اصلیش یعنی حزب الله، در اطراف منطقه را افزایش داده است. مقامات مراکشی متقاعد شده‌اند که حالت نهایی مورد نظر جمهوری اسلامی دو شکل است: [یکی] تقویت کنترل بر مسلمانان شیعه قاره و استفاده از این گروه به عنوان یک اهرم سیاسی برای شکل دادن به سیاست‌های منطقه‌ای و [دومی] ایجاد یک قابلیت عملیاتی پنهان که از طریق آن بتواند در برابر ایالات متحده تلافی کند.

برای دولت بایدن، این هشدار نتوانست به موقع باشد. کاخ سفید از زمان آغاز به کار دولت جدید در ژانویه، تعامل مجدد با تهران را به عنوان یک اولویت اصلی سیاست خارجی قرار داده و مانند دولت اوباما، بدون توجه به سایر فعالیت‌های بدخواهانه ایران، نوعی توافق را نسبت به برنامه هسته‌ای ایران در اولویت قرار داده است. اگر سیگنال‌های منتشره شده از رباط را به عنوان نشانه در نظر بگیریم، نظام ایران به دنبال حضور در آفریقا با هدف تهدید آمریکا و شرکای محلی آن است و این امر می‌تواند در انتها به یک اشتباه پرهزینه تبدیل شود.

انتهای پیام/

مجید فرخی کد خبر: 1094570 برچسب‌ها شمال آفریقا مراکش توافق هسته ای ایران هراسی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: شمال آفریقا مراکش توافق هسته ای ایران هراسی قاره آفریقا سراسر قاره ایالات متحده منطقه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۷۸۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار امیرعبداللهیان با همتای ترک: گفتگو درباره تحولات منطقه، فلسطین و روابط دوجانبه

 امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدارهای خود در حاشیه اجلاس سران اسلامی در بانجول، با هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش تسنیم، مذاکرات وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه بر روند تحولات منطقه بویژه تحولات غزه، همچنین تبادل نظر در خصوص آخرین تلاش ها و تحرکات برای توسعه و گسترش مناسبات دوجانبه تهران و آنکارا بویژه بر نتایج سفر دکتر رئیسی به آنکارا متمرکز بود‌.

 امیرعبداللهیان ضمن تقدیر از تصمیم اخیر دولت ترکیه در قطع روابط اقتصادی و تجاری  با رژیم صهیونیستی، این اقدام را مهم توصیف کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی با محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی، ضرورت ایفای نقش نیرومندتر و فعال تر کشورهای اسلامی به‌ خصوص ایران و ترکیه در حمایت از مساله فلسطین را یادآور شد.

وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از این دیدار مواضع کشورمان را در روند عملیات مقتدرانه وعده صادق در چارچوب دفاع مشروع نیروهای مسلح ایران و در  تنبیه رژیم صهیونیستی تبیین کرد.

امیرعبداللهیان در خصوص دیدار اخیر روسای جمهور دو کشور در آنکارا تاکید کرد: ارزیابی ما از مذاکرات روسای جمهور ایران و ترکیه و توافقات و پیگیری های صورت گرفته مثبت است، اما باید نتایج کامل توافقات محقق شود.

 وزرای امور خارجه ایران و ترکیه همچنین دیدگاه مشترکی در مورد لزوم پیگیری مستمر توافقات سفر دکتر رئیسی به ترکیه داشتند و  بر لزوم فعال تر شدن کمیته‌های مشترک همکاری دو کشور در زمینه‌های مختلف تاکید کردند.

هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه ضمن ابراز خرسندی از این دیدار، سفر موفقیت آمیز دکتر رئیسی رئیس جمهور کشورمان به ترکیه را حائز اهمیت دانست و از نتایج آن ابراز خرسندی نمود.

 هاکان فیدان توسعه روابط با ایران در همه زمینه‌ها را از اولویت‌های مهم ترکیه دانست و از تقویت همکاری های دو کشور در مجامع منطقه ای و بین المللی استقبال نمود.

وزیر خارجه ترکیه با تشریح رویکرد و مواضع کشورش در قبال تحولات منطقه به خصوص اوضاع فلسطین بعنوان مهم ترین مساله جهان اسلام، موضع‌ همتای ایرانی خود مبنی بر ضرورت ایفای نقش فعال و پویاتر کشورهای اسلامی به خصوص ترکیه و ایران در سازمان همکاری اسلامی را مورد تاکید قرار داد.

دو وزیر همچنین در خصوص وضعیت فلسطین و راههای پایان بخشیدن به جنگ و جنایات سبوعانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین در نوار غزه و کرانه باختری تبادل نظر کردند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • دیدار امیرعبداللهیان با همتای ترک: گفتگو درباره تحولات منطقه، فلسطین و روابط دوجانبه
  • تلاش‌های منطقه‌ای برای توقف جنگ در غزه جدی‌تر شده است
  • ‏توسعه روابط با کشورهای آفریقایی از اولویت‌های سفر به گامبیا است
  • ضرورت توسعه حمل ونقل هوایی و دریایی میان ایران و قاره آفریقا
  • افشین قطبی شدیدا دلخور و به حضور در تیم ملی واکنش نشان داد
  • روایت امام جمعه تهران از حمله سپاه به اسرائیل
  • شهید مطهری نیم قرن در راه اعتلای علمی جامعه اسلامی قلم زد
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • آمادگی وزارت بهداشت برای تقویت نظام سلامت در قاره آفریقا
  • اعلام آمادگی وزارت بهداشت برای همکاری در تقویت زیرساخت‌ های نظام سلامت در قاره آفریقا