Web Analytics Made Easy - Statcounter

در بیماری آلزایمر، مرگ سلول‌های مغزی و همچنین تخریب ارتباط بین آن‌ها باعث کاهش حافظه و عملکرد ذهنی می شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بیماری آلزایمر یا فراموشی یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در آن به تدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود. بارزترین نوع زوال عقل، اختلال حافظه است که کم کم ایجاد شده و پیشرفت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموخته‌های اخیر محدود می‌شود، اما به تدریج خاطرات قدیمی فرد نیز آسیب می‌بیند. در همین ارتباط با دکتر شهرام مزدکی، متخصص مغز و اعصاب، گفت و گویی داشته‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

آیا بیماری آلزایمر ارثی است و چگونه می‌توان از آن پیشگیری کرد؟

بسیاری از افرادی که یکی از بستگان آنها دچار آلزایمر است در این مورد سوال می‌کنند که آیا احتمال دارد خود آنها نیز به آلزایمر مبتلا شوند؟ در این باره باید گفت که در بیشتر موارد آلزایمر، که به آن آلزایمر تک گیر نیز می‌گویند و سالمندان بالای ۶۵ سال به آن مبتلا می‌شوند، نقش وارثت چندان چشمگیر نیست. یعنی فرزندان و یا برادر و یا خواهر فرد تنها اندکی احتمال بیشتر برای ابتلاء به بیماری دارند،. اما در نوع دیگر آلزایمر که تنها در پنج درصد موارد دیده می‌شود و به آن آلزایمر خانوادگی هم گفته می‌شود، سن ابتلاء زیر ٦٥ سال است و حتی در جوانان نیز این بیماری دیده می‌شود. نقش وارثت درنوع دوم آلزایمر، بسیار پررنگ‌تر بوده و احتمال ابتلای فرزندان هم بسیار بالا است. در حال حاضر تست ژنتیکی که احتمال ابتلای افراد به آلزایمر را به طور قطعی پیش بینی کند وجود ندارد، اما با تغذیه سالم، ورزش، مطالعه و تشخیص و درمان به موقع، می‌توان تا حد زیادی عوارض ناشی از آلزایمر را به تعویق انداخت و پیشرفت این بیماری راکنترل کرد.

آیا کاهش حس بویایی نشانه بروز آلزایمر است؟

علاوه بر گرفتگی مخاط بینی در سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت، علل دیگری هم می‌توانند منجر به کاهش حسب بویایی یا "آنوسمی"شوند که از جمله آنها می‌توان به استرس، بالا رفتن سن، مصرف دخانیات، بعضی داروها، مواد شیمیایی، ابتلاء به بعضی بیماری‌ها و در نهایت آسیب مغزی در اثر سکته، جراحی و تومور اشاره کرد. همچنین کاهش بویایی از علائم زودرس بیماری‌های آلزایمر و پارکینسون محسوب می‌شود و می‌تواند حتی ماه‌ها و سال‌ها قبل از بروز سایر علائم مربوط به این بیماری‌ها ظاهر شود.

مبتلایان به آلزایمر با چه مشکلاتی مواجه می‌شوند و چگونه می‌توان از این بیماران مراقبت کرد؟

بر خلاف تصور عموم افراد، فراموشی بزرگترین مشکل مبتلایان به آلزایمر نیست. بلکه بیشترین مشکلات فرد بیمار و اطرافیان آنها مربوط به اختلالات رفتاری، بی‌قراری، توهم، هذیان و اختلالات خواب فرد است. این بیماران به شدت دچار توهم و هذیان می‌شوند و گاه در مورد افکار اشتباه خود لجاجت می‌کنند. اطرافیان بیمار در زمان بروز این رفتارها باید با آنها مهربان و صبور باشند و نسبت به بدرفتاری‌های بیمار اظهار بی‌اعتنایی کرده و تا حد ممکن توجه بیمار را به موضوعات دیگری جلب کنند. بیماران مبتلا به آلزایمر ممکن است به طور دائم سوالات تکراری بپرسند. در این زمان باید با خوشرویی به آنها پاسخ بدهید، زیرا فرد بیمار به یاد نمی‌آورد لحظه قبل پاسخ سوال خود را دریافت کرده است.

تلاش کنید ساعت غذا خوردن و خوابیدن بیمار را به طور ثابت تنظیم کنید. همچنین بیمار را در روابط اجتماعی و خانوادگی شرکت دهید. محیط منزل بیمار مبتلا به آلزایمر باید امن باشد و برچسب‌هایی برای راهنمایی بیمار استفاده شود. اطرافیان باید به فکر سلامت روحی و روانی خود بوده، برنامه‌های تفریحی و سرگرمی داشته باشند و از سایرب ستگان هم در نگهداری و مراقبت از بیمار کمک بگیرند. در نهایت اگر بیماری به حدی پیشرفت کرد که روابط خانوادگی اطرافیان و سلامت روح و روان آنها در خطر بود، باید بدون داشتن عذاب وجدان بیمار را به مراکز نگهداری از سالمندان منتقل کنند.

داروهای ضد آلزایمر چگونه اثر می‌کنند؟

ماده‌ای به نام "کولین" که از دسته ویتامین‌های گروه ب است، اگر با ماده دیگر به نام "استیل کوانزیم آ" ترکیب شود، ترکیب جدید "استیل کولین" را تولید می‌کند که یکی از مهمترین میانجی‌ها در انتقال پیام عصبی محسوب می‌شود و در بسیاری کارهای عصبی مانند حافظه و یادگیری نقش دارد. در بیماری آلزایمر، میزان استیل کولین در مغز کم شده و ارسال پیام بین دو سلول عصبی مختل می‌شود. داروهایی که در مبتلایان به آلزایمر تجویز می‌شوند، باعث افزایش استیل کولین می‌شود و درنتیجه حافظه و سایر اعمال شناختی بیمار را بهبود می‌بخشد. همچنین داروی دیگری به نام "سیتی کولین" که از مشتقات کولین است، می‌تواند بهبود قابل توجهی در حافظه و علائم رفتاری بیمار به ویژه بعد از سکته مغزی ایجاد کند.

کدام مواد غذایی برای مغز مفید است و چگونه می‌توانیم مغزمان را جوان نگه داریم؟

اگر می‌خواهید از پیر شدن مغز جلوگیری کنید، باید یک رژیم غذایی غنی از اسیدهای آمینه ضروری، روغن‌های امگا، مواد معدنی و ویتامین‌ها را مصرف کنید. بدین ترتیب که هفته‌ای حداقل دو وعده ماهی میل کنید که میزان هر وعده ماهی، برشی از گوشت آن به اندازه کف دست باشد. البته باید از سرخ کردن ماهی اجتناب شود، زیرا امگا ۳ موجود در آن از بین می‌رود. سایر غذاهای مفید برای مغز شامل تخم مرغ، انواع آجیل به ویژه گردو، غلات کامل یعنی غلات سبوس دار مانند نان سنگک، نان تست و نان جو و همچنین چای سبز، و شکلات تلخ است. از بین میوه‌ها و سبزیجات نیز مصرف توت و کلم برای مغز و حافظه بسیار مفید است. همچنین بعد از ۴۰ سالگی در هر دهه مغز حدود پنج درصد کوچک‌تر شده که منجر به افسردگی و آلزایمر می‌شود، اما انجام تمرینات ورزشی از تحلیل مغز در سنین پیری جلوگیری می‌کند.

مغز انسان توانایی ساخت یاخته‌های عصبی و سیناپس‌ها را دارد، اما این فرایند زمانی بهتر عمل می‌کند که مدام مغزمان را وادار کنیم چیزهای تازه یاد بگیرد. مغز چیزهای تازه را دوست دارد. هنرهای دستی، بازی‌ها، حتی یک دستور آشپزی جدید، همگی باعث ساخت یاخته‌های عصبی می‌شود و هرچه فعالیت‌های جدید سخت‌تر و پیچیده‌تر باشد، نتیجه بخش‌تر است.

گفتگو از: مرجان حسینی، خبرنگار خبرگزاری ایمنا

کد خبر 489628

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آلزایمر زوال عقل مغز و اعصاب ورزش بیماری تغذیه دارو جوان بیماری آلزایمر چیست آلزایمر چیست درمان آلزایمر درمان آلزايمر بیماری آلزایمر علائم آلزایمر پیشگیری از آلزایمر کاهش ابتلا به آلزایمر نشانه های آلزایمر رژیم غذایی آلزايمر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق بیماری آلزایمر چگونه می توان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۸۴۱۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید

به گزارش خبرآنلاین، تایید خبر مسمومیت ۲۹ پزشک با مشروبات الکلی تقلبی در شیراز باز هم بحث مشروبات تقلبی و سمی در کشور را داغ کرده است.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: مشروب‌های تقلبی داستان دنباله‌داری است که تاکنون جان خیلی‌ها را گرفته و در حادثه اخیر شیراز هم منجر به از دست رفتن جان یک پزشک و عامل بستری سایر مصرف‌کنندگان هم شده است. البته آمار دقیقی در این باره اعلام نمی‌شود اما آخرین بار تابستان ۱۴۰۲ بود که عباس مسجدی آرانی، رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور از مرگ مجموعا ۶۴۴ نفر در پی مصرف الکل تقلبی خبر داد. حالا پس از انتشار اخباری مبنی بر مسمومیت دسته جمعی حدود ۲۹ نفر از پزشکان در شیراز، گفته می‌شود که دادستانی قصد ورود به این حادثه و تشکیل پرونده در این خصوص دارد. برخی هم عنوان می‌کنند که چطور پزشکان قادر به تشخیص مشروب تقلبی از غیرتقلبی نبوده و دچار چنین خسارت زیانباری شده‌اند.

دکتر شاهین شادنیا، رئیس بخش ICU مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران در این باره می‌گوید: هیچ روشی برای تشخیص الکل تقلبی وجود ندارد و تمام روش‌هایی هم که در فضای مجازی برای تشخیص آنها عنوان می‌شود شاید تا حدودی کمک‌کننده باشند اما درباره هیچ کدام قطعیت برای تشخیص وجود ندارد.

شادنیا ادامه می‌دهد: اگر الکی دارای بو بود، نمی‌توان به سمی بودن یا نبودن آن حکم داد یا اگر رنگ خاصی داشت، با قطعیت اعلام کرد که تقلبی است. الکل زردرنگ صنعتی است اما همان را هم ماده‌ای اضافه می‌کنند که رنگش سفید می‌شود. الکل اگر بو داشته باشد هم به دلیل الکل طبی است، اما شاید میزان آن کم و درصد زیادی الکل سمی در مشروب وجود داشته باشد. به همین دلیل به جز روش‌های آزمایشگاهی که آزمایش‌های سم‌شناسی روی نمونه الکلی انجام می‌شود هیچ روشی برای اعلام قطعیت یک الکل سمی یا غیرسمی وجود ندارد.

این متخصص سم‌شناسی و مسمومیت‌ها، درباره این که آیا در کشور ما توزیع مشروبات تقلبی زیاد است یا خیر، بیان می‌کند: آمار دقیقی در این باره ندارم اما طی سال‌های مختلف و هر دوره‌ای مسمومیت با الکل‌های سمی رخ داده است. سوابق این مساله در بندرعباس، قم، شیراز و شهرهای دیگر وجود داشته است. در دوره کرونا هم موارد مصرف با الکل‌های سمی و تقلبی افزایش پیدا کرد. ما فقط تعداد بیماران را می‌بینیم و در برخی زمان‌ها این مساله با پیک بیماران مواجه می‌شود و دوباره افت می‌کند.

او در پاسخ به این سؤال که بروز این پیک‌ها آیا دلایل خاصی دارد، عنوان می‌کند: به فصل یا تاریخ خاصی ربط ندارد و به صورت رندم و پراکنده این مساله را در دوره‌های مختلف می‌بینیم.

رئیس بخش ICU مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران درباره این که برخی مصرف‌کنندگان این مشروب‌ها به دلیل مشکلات قانونی به مراکز درمانی مراجعه نمی‌کنند و بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرند، بیان می‌کند: در این باره بحث قانونی وجود ندارد و بیمارستان تنها مرکز ارائه خدمات درمانی است. بیمارانی هم که با مسمومیت‌های الکلی به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند، صرفا درمان می‌گیرند، مگر این که خود بیمار قصد شکایت از شخص ارائه‌ کننده مشروب تقلبی را داشته باشد. تاکنون هم ما هیچ موردی نداشتیم که بیمار به دلیل مصرف مشروبات تقلبی مراجعه کرده و به جایی گزارش شده باشد.

شادنیا دلیل اصلی علت تاخیر در این مراجعات را این مساله عنوان می‌کند که بیمار در مراحل اولیه متوجه مسمومیت ناشی از مصرف الکل نمی‌شود و در توضیح بیشتر می‌گوید: علائم این مسمومیت غیراختصاصی است و کسی که الکل‌های سمی و مشروب تقلبی مصرف کرده، در ابتدا همان علائم به اصطلاح مستی را دارد. به تدریج علائمی مثل سردرد، تهوع و استفراغ در فرد بروز می‌کند و افراد این شرایط را ناشی از مصرف الکل در نظر می‌گیرند. بعد از ۱۲ تا ۲۴ ساعت به تدریج علائم مسمومیت با الکل‌های سمی خودش را نشان می‌دهد، اما تاخیر در زمان مصرف تا مراجعه به مرکز درمان رخ داده است.

این پزشک درباره این که افراد چطور می‌توانند در بازه زمانی کوتاه‌تر متوجه چنین مسمومیت‌هایی شوند، عنوان می‌کند: علائم اولیه مشابه مصرف مشروبات الکلی عادی و غیرسمی است اما به تدریج فرد دچار سردرد، تهوع و استفراغ می‌شود. بسیاری از این بیماران دچار علائم بینایی می‌شوند، خواب‌آلودگی و کاهش سطح هوشیاری در آنها رخ می‌دهد. اما به دلیل این که چنین علائمی با تاخیر بروز می‌کند، بیمار زمان حیاتی برای درمان اقدامات درمانی را از دست می‌دهد چون عوارض مسمومیت و تاخیر در درمان ایجاد شده و به نوعی شاید شانس بهبودی از دست رفته باشد.

او توصیه می‌کند که اگر به هر دلیلی افراد مشروبات تقلبی مصرف کردند، در صورت بروز چنین علائمی به سرعت به مرکز درمانی مراجعه کنند تا بررسی‌های اولیه صورت بگیرد. آنها نباید منتظر بروز علائم شدیدتر و تاخیری شوند چون نکته مهم این است که زمان طلایی برای اقدامات درمانی از دست نرود.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901239

دیگر خبرها

  • انفجار منزل مسکونی در قوچان/ یک نفر فوت شد
  • بیماری هزار چهره‌ای که همه را گرفتار می‌کند
  • چه کنیم آلزایمر نگیریم؟
  • اجرای گام سوم طرح یاس در اردبیل
  • عامل خطر ابتلا به آلزایمر شناسایی شد
  • مسکن‌ها؛ مهم‌ترین علت بروز سردرد‌های میگرنی!
  • علت اختلال خط ۵ متروی تهران مشخص شد
  • این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید
  • حدود ۱۰۰ درصد مطالبات کارگران در مهاباد بروز است
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست