Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بیتوته»
2024-04-26@04:50:36 GMT

نفقه فرزند چيست و پرداخت آن بر عهده کيست؟

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۸۵۶۱۰



نفقه فرزند یک امر واجب برای پدر است

همه چیز درباره نفقه فرزند نفقه به زبان ساده در حالت کلی چه در معنای لغوی و چه در معنای قانونی به معنای پرداخت هزینه های زندگی است. حال این هزینه ها می تواند از مسکن شروع شده و به پوشاک ، هزینه تحصیل ، غذا و از این قبیل موارد ختم شود. در این مقاله قصد داریم انواع نفقه به خصوص نفقه فرزند را به صورت کامل به شما معرفی کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
انواع نفقه

در مجموع 2 نوع نفقه وجود دارد. اول نفقه زوجه است که در ان، هنگامی که مرد ازدواج می کند باید تمامی هزینه های متعارف همسر خود را بپردازد. دوم نفقه اقارب است یعنی هزینه هایی که مخصوص خویشاوندان است. نفقه فرزند نیز یک جزء از نفقه اقارب است که در وحله اول بر عهده پدر می باشد.

نفقه فرزند شامل چیست و پرداخت ان چگونه انجام می شود؟

نفقه فرزند شامل تمامی هزینه های متعارفی است که فرزند برای ادامه زندگی به ان احتیاج دارد. به عنوان مثال غذا ، مسکن ، پوشاک ، تحصیل ، درمان و.. می باشد که در صورتی که پدر یا پدرجد استطاعت مالی لازم را نداشته باشد ، پرداخت ان الزامی نیست اما در صورتی که توانایی پرداخت ان را داشته باشد می بایست این کار را انجام دهد و در صورتی که انجام ندهد ، امکان شکایت از او وجود دارد.

در صورتی که پدر یا پدر جد استطاعت مالی برای پرداخت نفقه فرزند نداشته باشند ، واجب نیست

پرداخت در وحله اول توسط پدر

بر اساس ماده 1168 قانون مدنی ، حضانت یا نگهداری فرزند به عهده والدین بوده اما بر اساس 1199 همین قانون نفقه فرزند بر عهده پدر می باشد و در صورتی که فرزند پدر نداشته باشد ، و یا پدر توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد ، این وظیفه بر عهده اجداد پدری است.

اما در صورتی که اجداد پدری هم در قید حیات نباشد ، یا قادر به پرداخت نباشند ، این وظیفه بر عهده مادر منتقل می شود و اگر مادر نیز توانایی پرداخت را نداشت یا در قید حیات نبود این مورد بر عهده اجداد مادری خواهد بود و به همین صورت ادامه خواهد یافت.

در صورتی که پدر و مادر جدا شده باشند باز هم پدر موظف به این نفقه است؟

در هر صورت پرداخت نفقه فرزند ابتدا بر عهده پدر می باشد حتی اگر فرزند تحت حضانت مادر باشد هم پدر موظف به پرداخت هزینه نفقه به صورت ماهانه است.

حتی در صورتی که حضانت فرزند بر عهده مادر باشد ، پرداخت نفقه برای پدر واجب است

نفقه باید تا چه زمانی پرداخت شود؟

طبق ماده 48 قانون حمایت از خانواده: فرزندان دختر یا اناث تا زمانی که شغل ندارند و یا در صورتی که شغل ان ها کفاف خرج ان ها را نمی دهد همچنین مجرد هستند مستلزم دریافت نفقه هستند.

و در فرزندان ذکور یا پسر ، تا سن 20 سالگی در صورتی که از کار افتاده باشند یا معلول باشند ، همچنین در صورتی که در حال تحصیل باشند ، مستحق دریافت نفقه می باشند.

در حالت کلی سن فرزند شرط قطع نفقه نیست بلکه در صورتی که فرزند شاغل باشد ، متاهل باشد، تحصیل نکند و سلامت روحی و جسمانی داشته باشد ، مشمول نفقه نخواهد شد. همچنین لازم به ذکر است ، فرزند شاغل باید توانایی هزینه های متعارف خود را داشته باشد تا نفقه قطع شود.

علاوه بر این موارد ، اگر دختری ازدواج کرده باشد و طلاق گرفته باشد و شغلی با درامد کافی نداشته باشد ، مستلزم دریافت نفقه می باشد.

قانون 1197 قانون مدنی ، نفقه برای فرزندان بالغ را اینگونه بیان می کند : کسی مستحق دریافت نفقه است که ندار باشد و به وسیله اشتغال و و شغلی که دارد نتواند معیشت خود را فراهم کند.

روش های دریافت نفقه فرزندان

پرداخت نفقه برای پدر واجب است و در صورت داشتن شرایط و عدم پرداخت ، امکان شکایت وجود دارد

در صورتی که پدر استطاعت مالی داشته باشد ولی از پرداخت نفقه امتناع کند ، فرزند به شرط رشد ، می تواند از او شکایت کرده و نفقه خود را مطالبه کند.

اگر فرزند دختر کمتر از 9 سال و فرزند پسر کمتر 15 سال سن داشته باشد ، به دلیل اینکه به بلوغ نرسیده اند به تنهایی امکان اقامه دعوی را ندارند. در این حال کسی می تواند برای ان ها اقامه دعوی برای مطالبه نفقه انجام دهد که قیم فرزند باشد؛ مانند مادر.

برای آن که فرزندان به تنهایی امکان اقامه دعوی برای دریافت نفقه خود را داشته باشند ، می بایست احکام رشد داشته باشند در غیر این صورت تا پایان 18 سالگی نمی توانند از کسی شکایت کنند.

درحالتی که والدین طلاق گرفته باشند ، نفقه فرزند باز هم از وظایف پدر است. طبق ماده 29 قانون حمایت خانواده ، دادگاه موظف است مقدار نفقه را برای فرزند مشخص کند و برای ان تعیین تکلیف کند.

مجازات عدم پرداخت نقه فرزند

بر اساس قانون مدنی ، استطاعت مالی شرط پرداخت نفقه است و ماده 642 قانون مجازات اسلامی و علاوه بر این ماده 53 قانون حمایت خانواده بیان شده است که هرکس که موظف به پرداخت نفقه اقارب است ، استطاعت مالی داشته باشد و از این کار سر باز زند، مجرم شناخته می شود و او را از 3 ماه و یک روز ، الی 5 ماه حبس محکوم می کند.

علاوه بر این هرکس که پرداخت نفقه بر او واجب باشد و نفقه اشخاص واجب النفقه را پرداخت نکند ، به حبس تعریزی درجه 6 محکوم خواهد شد.

تفاوت نفقه فرزند و نفقه زوجه

در صورتی که مطالبه نفقه تنها از طریق مراجع قضایی انجام شود و مرد با تمکن مالی موظف به پرداخت شود ، نفقه زوجه برای اینده و گذشته (نسبت به زمان اقام دعوی) نفقه را دریافت می کند.

اما این حالت برای فرزند اینگونه است که فقط نفقه اینده یعنی پس از شکایت از پدر (یا کسی که موظف به پرداخت است) به وی پرداخت می شود.

آیا هزینه تحصیل هم جزئی از نفقه است؟

هزینه تحصیل تا دبیرستان نفقه فرزند محسوب می شود

هزینه تحصیل تنها تا زمانی که تحصیل ضروری است ، بله نفقه محسوب می شود و باید توسط پدر یا پدرجد پرداخت شود. اما در صورتی که فرزند قصد تحصیل در مراتب بیشتر مانند دانشگاه را داشته باشد ، آن گاه پرداخت هزینه جزو نفقه و اجبار نخواهد بود.

آیا مادر شاغل و دارای درامد کافی باز هم نیاز به پرداخت نفقه فرزند توسط پدر هست؟

حتی درصورتی که مادر طلاق گرفته و حضانت فرزند را قبول کرده باشد و این شرایط را نیز داشته باشد ، باز هم پرداخت نفقه فرزند باید توسط پدر انجام شود.

بنابراین مادران شاغل نیز می توانند اقام دعوی برای مطالبه نفقه فرزند خود داشته باشند.

نکته ای که بهتر است بدانید این است که میزان نفقه فرزند هنگامی که والدین طلاق گرفته اند بر اساس نظر کارشناس قضایی تعیین می شود و در صورتی که سطح زندگی مادر بالا باشد ، میزان نفقه نیز بیشتر خواهد بود و بالعکس.

برای مثال اگر مادر قصد زندگی در شهر های پر هزینه را داشته باشد ، پدر موظف است میزان هزینه لازم برای فرزند خود در ان موقعیت را پرداخت کند. و در صورتی که مادر بخواهد در روستا زندگی کند به خاطر اینکه هزینه ها کمتر می باشد ، نفقه فرزند نیز کمتر خواهد بود.

خلاصه ای از مطالب

نفقه فرزند یکی از زیرشاخه های نفقه اقارب است که پرداخت ان توسط پدر امری ضروری است و سر باز زدن از ان جرم شناخته میشود. مقدار نفقه پرداختی باید برابر با هزینه زندگی فرزند باشد ، که این هزینه ها شامل غذا ، پوشاک ، مسکن ، درمان ، تحصیل و از این قریب موارد است.

گردآوری: بخش زناشویی بیتوته

منبع: بیتوته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.beytoote.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بیتوته» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۸۵۶۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعطای وام ضروری به بازنشستگان + شرایط پرداخت

به گزارش پارس نیوز به نقل از  گسترش نیوز، یدالله راشدی گفت: بازنشستگان واجد شرایط می‌توانند از روز اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با مراجعه به سایت صندوق فولاد، به نشانی www.irsbf.ir برای دریافت وام به صورت الکترونیکی ثبت‌نام کنند.

 پیشنهاد بازنگری در طرح افزایش وام ودیعه مسکن/ تسهیلات چقدر با تورم بازار اجاره همخوانی دارد؟

وی ادامه داد: با پیگیری‌های صورت گرفته تفاهم‌نامه‌ای با بانک ملی منعقد شد تا حدود ۲۹ هزار بازنشسته‌ای که حساب حقوقی آن‌ها در بانک ملی است وام ضروری ۲۰ میلیون تومانی با کارمزد ۴ درصد و اقساط ۲۴ ماهه دریافت کنند.

وی افزود: بازنشستگان واجد شرایط می‌توانند از روز اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با مراجعه به سایت صندوق فولاد، به نشانی www.irsbf.ir برای دریافت وام به صورت الکترونیکی ثبت‌نام کنند.

همچنین چندی پیش جعفر امیرآبادی‌زاده، معاون توسعه مدیریت و منابع صندوق بازنشستگی کشوری گفت: حقوق فروردین ماه بازنشستگان و وظیفه‌بگیران این صندوق طبق مصوبه هیات دولت همراه با ۲۰ درصد افزایش، دیروز پرداخت شد.

ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی به صراحت «افزایش سالیانه مستمری بازنشستگان به اندازه هزینه‌های زندگی» را تکلیف کرده است و ماده ۱۱۱ این قانون تاکید دارد که افزایش حداقل مستمری نباید از افزایش حداقل دستمزدِ مصوب شورایعالی کار کمتر باشد بنابراین مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی باید به اندازه هزینه‌های زندگی و بیشتر از افزایش دستمزد کارگران شاغل زیاد شود.

با این حال، اراده‌ی چندانی برای عمل به ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی دیده نمی‌شود؛ بازنشستگان در هفته‌های اخیر با پیوستن به کارزارهایی در فضای مجازی و با برگزاری تجمعاتی مقابل سازمان تامین اجتماعی، خواستار اجرای ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی و افزایش حقوق مطابق با سبد معیشت حداقلی شده‌اند اما آیا این مطالبه از سوی مدیران سازمان تامین اجتماعی جدی گرفته می‌شود؟

بازنشستگان تامین اجتماعی انتظار دارند در شرایط تورمی فعلی که نرخ سبد حداقلی هزینه‌های زندگی از ۳۰ میلیون تومان فراتر رفته است؛ افزایش حقوق‌شان به ۳۵ و ۲۲ درصد مصوب شورایعالی کار محدود نماند اما محمد اسدی (رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی کشور)، از بی‌نتیجه ماندن نشستی خبر می‌دهد که در روزهای گذشته برای بررسی میزان افزایش حقوق ۱۴۰۳ بازنشستگان و مستمری‌بگیران تامین اجتماعی برگزار شده است.

هنوز تکلیف افزایش مستمری‌ها مشخص نیست

اسدی در این رابطه گفت: در روزهای گذشته، نشستی با مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و معاونان ایشان در مورد افزایش مستمری بازنشستگان و نرخ این افزایش داشتیم که به جمع‌بندی نرسیدیم؛ این نشست نتیجه‌ای نداشت و قرار شد هفته آینده مجدداً نشستی برگزار و در مورد میزان افزایش مستمری ۱۴۰۳ تصمیم‌گیری شود.

رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی در مورد پیشنهادات این تشکل عالی و مطالبات فعالان صنفی بازنشستگان گفت: خواسته‌ی ما، اجرای دقیق مر قانون است؛ ما به صراحت خواستار اجرای قانون هستیم؛ به طور مشخص بایستی ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی اجرایی شده و مستمری بازنشستگان به اندازه‌ی میزان افزایش هزینه‌های زندگی افزایش یابد.

به گفته اسدی، انتظار می‌رود نرخ افزایش مستمری بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تامین اجتماعی در نشست هفته آینده با مدیرعامل و مدیران و کارشناسان سازمان تعیین تکلیف شود.

آیا مستمری بازنشستگان از اردیبهشت افزایش می‌یابد؟

اسدی در پاسخ به این سوالات گفت: ما طرفِ مطالبه‌گر قضیه هستیم و مسئله را با تمام توان پیگیری می‌کنیم اما همه چیز به همت و اراده‌ی طرف مقابل بستگی دارد. انتظار داریم که این اتفاق بیفتد یعنی تا اردیبهشت مراحل اداری کار به پایان برسد و افزایش مستمری برای بازنشستگان کارگری اجرایی شود.

او تاکید کرد: انتظار بازنشستگان و فعالان صنفی آن‌ها این است که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در زمینه افزایش مستمری بازنشستگان و ابلاغ آن، همکاری لازم را داشته باشد و مستمری بازنشستگان در اردیبهشت افزایش یابد؛ ضمن اینکه مابه‌التفاوت فروردین نیز همراه با مستمری اردیبهشت به حساب مستمری‌بگیران واریز شود.

این فعال صنفی بازنشستگان با بیان اینکه «در هفته‌ها و ماه‌های اخیر هزینه‌های زندگی به میزان قابل توجهی افزایش یافته و بازنشستگان با مستمری دریافتی نمی‌توانند از پس این هزینه‌ها بربیایند» تاکید کرد: هرچه زودتر تکلیف افزایش مستمری بازنشستگان مشخص شود، بهتر است؛ بازنشستگان با مستمری دریافتی قادر به تامین هزینه‌های ماهانه نیستند و مشکلات معیشتی آن‌ها به مراتب بیشتر از گذشته است؛ بنابراین تعجیل در روند افزایش مستمری‌ها، یک ضرورت غیرقابل انکار است و امیدواریم مدیران تامین اجتماعی به این مهم توجه داشته باشند.

مبلغ وام بازنشستگان در سال جدید مشخص نیست

یک مسئله مهم دیگر برای بازنشستگان، خدمات رفاهی و مبلغ وام ضروری‌ست؛ مبلغ وام بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲، رقم ۲۰ میلیون تومان بود که بازنشستگان نسبت به ناچیز بودن این رقم اعتراض داشتند؛ ۲۰ میلیون تومان برای خرید ساده‌ترین مایحتاج زندگی هم کافی نیست؛ این در حالیست که در سال جاری هنوز سامانه ثبت نام وام برای بازنشستگان تامین اجتماعی باز نشده است و مشخص نیست مبلغ وام ضروری چقدر افزایش می‌یابد؛ آیا تامین اجتماعی به افزایش مناسبِ مبلغ وام رضایت می‌دهد؟

رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور در رابطه با وام و خدمات رفاهی بازنشستگان گفت: هنوز در ابتدای سال هستیم و جلسات مربوط به طرح کرامت و مبلغ وام برگزار نشده است؛ ما پیگیر افزایش سهمیه و مبلغ وام ضروری بازنشستگان هستیم و امیدواریم در سال جدید به اندازه کافی برای وام بازنشستگان سهمیه بدهند.

اسدی در ارتباط با مبلغ وام و افزایش آن در سال جدید گفت: هنوز مبلغ وام مشخص نیست؛ تا امروز هیچ جلسه‌ای در این خصوص نداشتیم اما امیدواریم مبلغ وام ضروری به میزان قابل توجهی افزایش یابد؛ وام ضروری باید به اندازه‌ای باشد که بازنشستگان بتوانند با آن مشکلات خود را برطرف کرده و در صورت نیاز، ضروریات زندگی را تامین کنند.

دیگر خبرها

  • کمک فوری/ حال این دو مادر بیمار خوب نیست
  • ترخیص کالا از گمرک؛ مراحل ترخیص + هزینه ها
  • حـذف کودکان مهاجر از سلامت
  • هزینه کرد اعتبارات حق آلایندگی در خوزستان زیر ذره بین بازرسان
  • پرداخت وام فرزند آوری ترفند کلاهبرداران سایبری
  • پرداخت بیش از ۱۲ هزار و ۷۳۰ میلیارد ریال به مراکز درمانی
  • سیاست عجیب منچستریونایتد و نیوکاسل در انتقال دن اشورث
  • نظارت بر هزینه کرد اعتبارات حق آلایندگی در خوزستان
  • طلب ۶۹۶ میلیارد تومانی تامین اجتماعی از کارفرمایان قمی
  • اعطای وام ضروری به بازنشستگان + شرایط پرداخت