Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@18:19:00 GMT

خشکسالی به ۷۰ درصد مزارع دیم استان اردبیل خسارت زد

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۹۳۳۵۶

خشکسالی به ۷۰ درصد مزارع دیم استان اردبیل خسارت زد

به گزارش ایرنا، استان اردبیل دارای ۷۸۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت است که ۲۳۰ هزار هکتار از این اراضی به مزارع آبی تبدیل و در ۴۰ هزار هکتار نیز باغ کشت شده است.

در مابقی اراضی قابل کشت استان اردبیل که معادل۵۱۰ هزار هکتار است، محصولات متنوعی از جمله گندم، جو و انواع حبوبات کشت می شود که تولید محصول در آنها منوط به شرایط آب و هوایی مساعد و تداوم بارش‌های زمستانی و بهاره است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، خسارت وارده به بیش از نیم میلیون هکتار از مزارع دیم این استان را جدی اعلام کرد و گفت: نقشه‌ها و ارزیابی‌های اولیه نشان می‌دهد که مزارع دیم غلات دانه‌ریز، مزارع حبوبات و حتی مراتع دچار خشکسالی و خسارت ۴۰ تا ۷۰ درصدی شده است.

خلیل نیکشاد روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: در سال زراعی جاری خشکسالی حادی در کل کشور حادث شده و در استان اردبیل نیز با استناد به آمار و اطلاعات متقن، میزان بارش‌ها در فصل زمستان گذشته در مقایسه با مدت سال ماقبل حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است.

وی همچنین با اشاره به کاهش ۷۰ تا ۸۰ درصدی میزان بارش بهاری سبت به مدت مشابه ۴۰ روزه سال گذشته و اهمیت این بارش‌ها برای کشت دیم استان افزود: کاهش بارش بهاری میزان خسارت بر مزارع دیم را دوچندان کرده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: خشکسالی در همه مناطق استان اردبیل گزارش شده و کل کشتزارهای دیم به خصوص مزارع گندم و جو دچار خشکسالی جدی شده و در برخی از شهرستان‌ها و به خصوص در دشت اردبیل، میزان ذخایر آب سدها و مخازن زیرزمینی نیز به شدت کاهش یافته است.

وی با اشاره به وزش مستمر بادهای گرم جنوبی یا گرمیج در سال زراعی جاری در استان اردبیل گفت: این پدیده نادر موجب تبخیر آب‌های جاری، کاهش آب سدها، خشکیدگی خاک، تبخیر و تعرق بیشتر گیاهان و در نهایت ایجاد تنش آب در خود گیاهان کشتزارها و بیشتر شدن میزان خسارت شده است.

نیکشاد همچنین از افزایش متوسط دمای هوا در استان اردبیل در سال زراعی جاری به میزان یک تا ۲ درجه سانتیگراد خبرداد و بیان کرد: این رخداد موجب افزایش شدت خشکسالی شده و پوشش برفی ضعیف ارتفاعات نیز موجب شده است که مراتع هم با فقر و کاهش رطوبت کافی مواجه شود.

وی با اشاره به ادامه بررسی کارشناسان بیمه برای تعیین میزان خسارت وارده افزود: اگر در ایام پیش رو بارندگی کافی در استان اردبیل اتفاق نیفتد، خسارت بخش کشاورزی از خشکسالی بسیار بالاتر خواهد رفت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بیان کرد: این خشکسالی کم سابقه و کمبود بارش بر مراتع اثر منفی گذاشته و موجب شده که رویش علوفه و غنای گیاهی مراتع و چراگاه‌ها نیز دچار خسارت شود و به طور یقین این وضعیت در تامین علوفه دام سبک و سنگین و نیز تولید گوشت در استان تاثیر منفی و جدی خواهد گذاشت.

وی همچنین اضافه کرد: همه ابعاد تاثیر خشکسالی بر حوزه کشاورزی استان به صورت جدی در حال بررسی است و از تولید کنندگان و فعالان این عرصه درخواست می شود که با استفاده از تجربیات خود و تعامل با کارشناسان از دامنه خسارت بکاهند.

نیکشاد خواستار توجه جدی کشاورزان به بیمه محصولات و زراعت خود شد و گفت: کشاورزان محصولات بهاره خود را بیمه کنند و قبل از کشت بهاره، شرایط تامین آب مزارع را بررسی کرده و پس از اطمینان از تامین آب نسبت به کشت محصول اقدام کنند.

وی همچنین خواستار توجه جدی کشاورزان استان اردبیل به تقویم زراعی و کاشت محصولات با نیاز آبی کم شد و افزود: برای جلوگیری از میزان خسارت خشکسالی کشاورزان تغذیه گیاهی مزارع خود را جدی گرفته و در خصوص نوع و زمان مصرف کود از نظریات کارشناسان جهاد کشاورزی استفاده کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین خواستار مدیریت مصرف و استفاده بهینه از آب در مزارع آبی بویژه در پایاب سدها شد و اظهارکرد: همه باید تلاش کنند تا با استفاده بهینه از منابع آبی موجود خشکسالی امسال با کمترین خسارت سپری شود.

وی با بیان این که خشکسالی کشت آبی استان را به شکل جدی تهدید نمی‌کند، گفت: کشت دوم در مناطق شمال استان اردبیل که مشکل تامین آب ندارد، آغاز شده و لازم است که کشاورزان طبق برنامه جهاد کشاورزی و سازمان آب منطقه‌ای اقدام به کشت محصول کنند.

نیکشاد در ادامه اردبیل را در زمینه بیمه محصولات کشاورزی جزو استان‌های شاخص و پیشرو عنوان کرد و با اشاره به بیمه شدن ۱۹۰ هزار هکتار از مزارع در سال زراعی جاری افزود: استان اردبیل در بیمه محصولات کشاورزی جهش خوبی داشته و در جایگاه سوم کشوری قرار دارد.

وی بیمه مزارع در نزد صندوق بیمه کشاورزی را از جمله راهکارهای اساسی برای جبران بخشی از خسارت وارده از حوادث به خصوص خشکسالی عنوان کرد و ادامه داد: در سال زراعی گذشته نیمی از سه هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال مجموع خسارت محصولات کشاورزی پرداخت شده توسط صندوق بیمه محصولات کشاورزی کشور به زارعان استان اردبیل اختصاص یافت.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، کشاورزی را صنعت دارای ریسک بالا خواند و با اشاره به اهمیت بیمه مزارع و محصولات در جبران خسارت کشاورزان بیان کرد: پارسال در اواخر فصل داشت محصول، مزارع گندم استان اردبیل به علت کمبود بارش و گرم شدن ناگهانی هوا دچار خسارت جدی شد و از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی کشور یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال خسارت به زارعان منطقه این منطقه پرداخت شد.

استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.

۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربری‌هاست.

اراضی زراعی استان به مساحت ۷۸۰ هزار هکتار است که ۵۱۵ هزار هکتار آن به صورت دیم و ۲۲۵ هزار هکتار آن نیز به صورت آیی کشت می‌شود و در ۴۰ هزار هکتار از اراضی این استان نیز باغ احداث شده است.

امسال گندم در ۲۹۹ هزار هکتار از اراضی دیم و آبی استان اردبیل کشت شده است و پیش‌بینی می‌شود که در صورت مساعد بودن شرایط بارندگی، ۵۸۰ تا ۶۰۰ هزار تن گندم در این استان تولید شود.

محصول گندم با حدود ۲۹۹ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.

اردبیل در تولید بسیاری از ارقام از جمله رتبه اول تولید عدس، رتبه اول تولید کلزا، رتبه دوم تولید سیب زمینی، رتبه سوم تولید عسل، رتبه پنجم تولید چغندر قند، رتبه هفتم تولید حبوبات و رتبه هفتم تولید گندم و جو را دارد.

برچسب‌ها صندوق بیمه کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گندم استان اردبیل خشکسالی خسارت مالی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: صندوق بیمه کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گندم صندوق بیمه کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گندم استان اردبیل خشکسالی خسارت مالی اخبار کنکور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بیمه محصولات کشاورزی سال زراعی جاری استان اردبیل هزار هکتار میزان خسارت صندوق بیمه مزارع دیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۹۳۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) ساکنان تالاب‌های افسانه‌ای عراق از خشکسالی می‌ترسند

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

فرارو- اینجا تالاب‌های تاریخی عراق است. گمان می‌رود این تالاب‌ها الهام‌بخش باغ عدن کتاب مقدس باشند و در سال ۲۰۱۶ به عنوان میراث جهانی یونسکو معرفی شدند.

به گزارش فرارو، اعراب ساکن در این تالاب‌ها، این منطقه را برای هزاران سال خانه نامیده‌اند و آب برای شیوه زندگی آن‌ها ضروری است. آن‌ها برای ماهیگیری و پرورش گاومیش آبی به آن متکی هستند.

تالاب‌های عراق از برخورد دو رودخانه دجله و فرات تشکیل شده و به این منطقه به شکلی افسانه وار «بهشت عدن» گفته می‌شود. زمستان گذشته بارش‌های فراوان به منجر به افزایش قابل توجه سطح آب تالاب‌ها در سال جاری شد.

اما همچنان مهدی حسین ساکن محلی تالاب می‌ترسد وضعیت که در تابستان آینده تغییر کند.

وی می‌گوید: هر روز صبح به محض بیدار شدن، نگاهی به آب می‌اندازیم، پایین است یا بالا؟ اولین بار که از خواب بیدار می‌شویم، نگاه می‌کنیم تا آب را ببینیم. اگر دیدیم که آب زیاد شده است. احساس راحتی می‌کنیم و اگر ببینیم کاهش یافته است، از این بابت ناراحت می‌شویم.

حسین می‌گوید که در سال‌های گذشته زمانی که سطح آب پایین بود، تعداد قابل توجهی از گاومیش‌های آبی خود را از دست داد.

جاسم الاسدی، کارشناس محلی تالاب‌ها با هشدار نسبت به نوسانات سطح تالاب‌ها گفت: درصد آب در تالاب‌ها بین ۴۰ تا ۴۵ درصد تخمین زده می‌شود. آیا ما می‌توانیم این درصد را حفظ کنیم؟ آیا می‌توانیم این سطح را حفظ کنیم؟ من شک دارم و نگران هستم که تابستان آینده تابستان خطرناکی باشد مگر اینکه برنامه ریزی دقیقی برای مدیریت سیستم هیدرولوژیکی تالاب‌ها وجود داشته باشد.

جاسم با بین اینکه تالاب‌ها در دوران حکومت صدام حسین تقریباً به طور کامل خشک شده بودند، اعراب ساکن تالاب را در طول جنگ با ایران در دهه ۸۰ به خیانت متهم کرد که اقدام به خشک کردن تالاب‌ها کرده بودند.

وی افزود: پس از سرنگونی صدام در سال ۲۰۰۳، تالاب‌ها دوباره پر شد.

بشیر، یکی از ساکنان تالاب گاو‌های خود را سال گذشته از دست داد. او می‌گوید که اگر سطح آب دوباره کاهش یابد اینجا نمی‌ماند.

وی اظهار کرد: تابستان امسال هنوز نمی‌دانم بمانم یا نمانم، فقط خدا می‌داند، درصد آب را بررسی می‌کنم، اگر دیدم درصد آب کم می‌شود، اینجا نمی‌مانم.

دیگر خبرها

  • خشکسالی در ۲۲ استان کشور؛ کاهش ۸.۹ درصدی بارش‌ها!
  • خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت
  • خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان
  • خسارات سنگین طوفان به ۱۰۰ هزار هکتار از گندم‌زارهای خوزستان
  • برداشت ۵۰ درصد گندم خوزستان/میزان خسارت بارندگی به اراضی اعلام می‌شود
  • پیش‌بینی تولید ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول بهاره در خراسان رضوی 
  • مبارزه علیه سن مادر در ۱۸ هزار هکتار از مزارع رزن
  • مبارزه شیمیایی با آفات مزارع گندم و جو مازندران
  • (ویدئو) ساکنان تالاب‌های افسانه‌ای عراق از خشکسالی می‌ترسند
  • ۱۵۴ هزار هکتار مزارع گندم و جو مازندران مبارزه شیمیایی شد