Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، اخیرا شماری از معترضان در ترکیه در رد اقدام واشنگتن در به رسمیت شناختن «نسل‌کشی ارامنه» در سال ۱۹۱۵ ضمن برپایی تظاهرات، اخراج آمریکایی‌ها از پایگاه هوایی «اینجرلیک» و بستن این پایگاه را خواستار شدند.

«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا چند روز پیش، با صدور بیانیه‌ای نسل‌کشی ارامنه در دوران حکومت عثمانی را برسمیت شناخت و گفت:  «هر سال در این روز،‌ ما کسانی که در نسل کشی ارامنه در دوران عثمانی کشته شدند را یادآوری می‌کنیم تا بار دیگر بر تعهد خود برای جلوگیری از چنین رویدادی تاکید کنیم».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بایدن در این بیانیه از لفظ نسل‌کشی برای این رویداد استفاده کرد، عبارتی که رؤسای جمهور سابق آمریکا از آن استفاده نکرده بودند.

پایگاه خبری «عربی ۲۱» با انتشار یادداشتی به بررسی احتمال بستن پایگاه اینجرلیک پرداخت و نوشت: در چنین شرایطی، ناظران سیاسی انتظار دارند که ترکیه به تدریج تصمیماتی در پاسخ به این اقدام «جو بایدن» اتخاذ کند که لغو توافق دفاعی و همکاری با ایالات متحده آمریکا یکی از آنها است. 

در پاسخ به درخواست‌های معارضان ترکیه یک منبع در وزارت دفاع این کشور گفت که پایگاه هوایی اینجرلیک واقع در جنوب این کشور، متعلق به نیروهای مسلح ترکیه است و کلیه تاسیسات آن به جمهوری ترکیه تعلق دارد. دولت ترکیه به ایالات متحده اجازه استفاده از این پایگاه را در چارچوب تدابیر مشترک دفاعی بر اساس یک توافقنامه‌ دفاعی داده است.

وی تاکید کرد که این پایگاه تنها میزبان نیروهای دفاعی ایالات متحده نیست بلکه میزبان نیروهایی از اسپانیا، قطر و لهستان نیز هست.

در ارزیابی از درخواست‌ها مبنی بر اخراج نیروهای آمریکا از این پایگاه ترکیه، «میتی یارار» تحلیلگر سیاسی و امنیتی ترکی گفت که یک اشتباه رایج درباره اینجرلیک وجود دارد و آن این است که گفته می‌شود، تصمیم احداث آن پس از الحاق ترکیه به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اتخاذ شد، اما واقعیت این است که این تصمیم پس از کنفرانسی که در جریان جنگ جهانی دوم برگزار شد، اتخاذ شد.

وی در گفت‌وگو با شبکه «سی‌ان‌ان» ترکی، گفت: اهمیتی که این پایگاه در آن زمان برای خود کسب کرد هنوز نیز وجود دارد و تغییری نیافته است و از اهمیت آن به هیچ وجه کاسته نشده است.

به گفته این تحلیلگر ترک، احداث پایگاه اینجرلیک در چارچوب توافق دفاعی و اقتصادی با ایالات متحده صورت گرفت و همه می‌گویند که این توافقنامه برای تقویت صنایع دفاعی در ترکیه و افزایش همکاری دفاعی و مشارکت در رشد اقتصادی ترکیه امضا شد و مضمون آن، حاکی از آن است که واشنگتن برای حل مشکلات پیش آمده تلاش خواهد کرد.

وی افزود که ترکیه در گذشته و در سال ۱۹۷۵ نیز این پایگاه را در پی تحریم‌های کنگره آمریکا علیه آنکارا، بر سر ورود نظامی ترکیه به قبرس در سال ۱۹۷۴ بست. تصمیمی که دولت ترکیه در آن زمان گرفت، درست بود اما مجادله مجدد در این راستا و بستن اینجرلیک به دلیل به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه از سوی آمریکا، درست نیست.

این تحلیلگر توضیح داد: بستن پایگاه اینجرلیک به روی نیروهای آمریکایی باید زمانی صورت گیرد که ایالات متحده آمریکا یک تحریم نظامی علیه ترکیه تحمیل کرده باشد، در این صورت آنکارا باید به پایان دادن یک‌جانبه توافق دفاعی با آمریکا اقدام کند. 

میتی یارار این‌چنین استدلال می‌کند که هر گام اتخاذی باید معادل و مشابه گام برداشته شده از سوی طرف دیگر باشد. لذا بستن پایگاه نظامی اینجرلیک به روی آمریکایی‌ها نباید به دلیل حوادث ۱۹۱۵ باشه بلکه به دلیل تحریم‌های کاتسا علیه ترکیه بر سر خرید سامانه اس ۴۰۰ روسیه باید صورت گیرد زیرا ایالات متحد توافق‌نامه دفاعی را با این اقدام نقض کرده است.

بر این اساس اتخاذ گامهایی علیه تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن «نسل‌کشی ارامنه» می‌بایست به شیوه‌ای غیر از بستن پایگاه اینجرلیک در آدانا باشد و می‌بایست شروط قانونی برای بستن این پایگاه مهیا باشد. اگر ترکیه بخواهد از برگه‌های خود استفاده کند باید در جای مناسب و به شیوه‌ای کاملا منطقی این کار را انجام دهد.

«محمد اوفور» نویسنده ترکیه‌ای نیز در یادداشتی در روزنامه «صباح» در این‌باره نوشت: تا بحرانی در روابط با کشورهای بزرگی مثل ایالات متحده یا روسیه حاصل می‌شود یا تلاش برای ایجاد تنش در این زمینه صورت می‌گیرد، دشمنان اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه، فورا وارد عمل می‌شوند و خواستار پاسخ سیاسی بسیار افراطی می‌شوند.

وی افزود: مخالفان در ترکیه به ویژه «کمال قلیچدار اوغلو» رئیس حزب جمهوریخواه خلق ترکیه و «میرال آکشنار» رئیس حزب «خوب» تلاش دارند تا اردوغان را با یادآوری نامه [سال ۱۹۶۴] «لیندون جانسون» رئیس‌جمهور وقت آمریکا به «عصمت اینونو» نخست‌وزیر ترکیه و موضع‌گیری آنکارا در قبال آن تحریک کنند. موضعی که به موجب آن در سال ۱۹۷۵، پایگاه اینجرلیک بسته شد.

[در سال ۱۹۶۴ لیندون جانسون در نامه ای به عصمت اینونو  نوشت اگر آنکارا به منظور دفاع از تُرک نشینان قبرس در برابر خشونت یونانی تبارها در قبرس مداخله نظامی کند، آمریکا و ناتو از ترکیه حمایت نخواهند کرد. ترکیه ۱۰ سال  بعد و در سال 1974،  جواب نامه جانسون را با حمله نظامی به قبرس داد.]

تنش با آمریکا پایان نخواهد یافت

اوفور معتقد است که ترکیه در آستانه تنشی مشابه آن سالها با ایالات متحده آمریکا قرار دارد و در حقیقت این تنش‌ها هرگز پایان نیافته و به نظر می‌رسد که در آینده نزدیک نیز پایان نخواهد یافت. ایالات متحده هیچ یک از ابزارهای موجود در دستش از جمله تلاش برای کودتا و براندازی اردوغان را کنار نگذاشته و حتی علنا اعلام کرده که از مخالفان ترکیه در داخل حمایت خواهد کرد.

وی می‌گوید: رئیس‌جمهور بایدن از ابزار «تهمت نسل‌کشی ارامنه» استفاده کرد که «آخرین سلاح» محسوب می‌شود هدف از آن، گروکشی آینده ترکیه است. با وجود آنکه اردوغان، پاسخی در خور به بیانیه بایدن داد، اما برخی هستند که می‌خواهند پایگاه‌های آمریکایی به ویژه پایگاه اینجرلیک بسته شود، مشابه کاری که دولت دمیریل در سال ۱۹۷۵ انجام داد.

تفاوت وضعیت کنونی ترکیه با سال ۱۹۷۵

به اعتقاد این نویسنده ترکیه‌ای، وضعیت کنونی ترکیه کاملا با سال ۱۹۷۵ فرق دارد. ترکیه اکنون دارای نقشی جهانی است و نیروهای آن در مناطق مختلفی حضور دارند و تنها سیاست‌زایی ندارد بلکه سلاح داخلی نیز تولید می‌کند و هیچ پاسخی بهتر از آن چیزی که نشان داده شد، وجود ندارد.

اوفور توضیح داد: سیاستی که آنکارا اکنون دنبال می‌کند، ایالات متحده را به گونه‌ای اذیت کرده که در استفاده از برگه‌هایی که علیه ترکیه در دست دارد، با مشکل مواجه می‌کند. لذا نباید دیگر فرصت جدیدی به واشنگتن برای بهانه‌جویی بدهد. برگه بستن پایگاه‌های نظامی آمریکایی که در طول جنگ سرد از آن استفاده شده، اکنون فایده‌ای ندارد.

وی نوشت: برای مقابله با سیاست های ناعادلانه ایالات متحده باید راه‌های جدیدی جستجو شود و این مسأله تنها به دولت ترکیه مربوط نیست، بلکه مخالفان و نهادهای جامعه مدنی نیز باید در آن دخیل باشند.

اوفور در ادامه پرسید: چرا مخالفان در ترکیه به همان‌اندازه‌ای که دولت را سرزنش می‌کنند، بایدن را ملامت نمی‌کنند و برای افکار عمومی آمریکا روشنگری نمی‌کنند؟ هرچند، من مطمئن نیستم مخالفانی که از واشنگتن و بروکسل التماس می‌کنند و می‌گویند که حیات امن و اقتصادی خوبی در ترکیه وجود ندارد، دست به چنین کاری بزنند.

وی افزود: «بهتر است سازمان‌های جامعه مدنی مانند "TUSIAD" و"TOBB" و"مجمع روابط بین‌الملل" اقدام به سازمان‌دهی گفت‌وگوهایی با افکار عمومی آمریکا تشکیل دهد و درباره قضیه ارمنستان سخن بگویند.»

انتهای پیام/

 

منبع: فارس

کلیدواژه: ترکیه آمریکا پایگاه اینجرلیک نسل کشی ارامنه بستن اینجرلیک پایگاه اینجرلیک نسل کشی ارامنه ایالات متحده بستن پایگاه رئیس جمهور سال ۱۹۷۵

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۹۳۷۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی ،جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید تایید کرد که کمک های آمریکا در آینده نزدیک وضعیت اوکراین را تغییر نخواهد داد.

طبق گزارش فایننشال تایمز سالیوان اشاره کرد که همچنان انتظار دارد ارتش روسیه در پیشروی در خاک اوکراین در آینده نزدیک موفق شود. به گفته سالیوان «انجام یک ضدحمله جدید از سوی اوکراین قبل از سال ۲۰۲۵ ضروری نیست.»

مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که حمله جدید اوکراین تا حد زیادی به موافقت کنگره و کاخ سفید برای ارسال بسته های کمکی جدید بستگی دارد.

وی در ادامه گفت: کمک های دریافتی کی یف به تحکیم موقعیت ارتش اوکراین در جبهه جنگ کمک می کند و راه را برای عملیات های جنگی آینده هموار می کند.

در ۲۴ آوریل، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، قانونی را برای ارائه کمک های اضافی به ارزش ۶۱ میلیارد دلار به اوکراین برای ادامه رویارویی با روسیه امضا کرد.

از سوی دیگر دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین اعلام کرد که نیروهای روسی در حال بهبود مواضع خود در منطقه عملیات ویژه نظامی هستند و کمک آمریکا به اوکراین این وضعیت را تغییر نخواهد داد.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا دیروز شنبه در سخنانی کمک‌های نظامی جدید این کشور به اوکراین را سرمایه‌گذاری در آمریکا عنوان کرد. وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین به ارزش ۲ میلیارد دلار به منزله سرمایه‌گذاری در ایالات متحده آمریکا خواهد بود. تقریبا تمامی دارایی‌های جدیدی که سرمایه‌گذاری می‌کنیم، در ایالات متحده و بخش صنعتی ما باقی خواهد ماند. این موضوع شغل‌های جدیدی را در آمریکا ایجاد می‌کند و از این طریق می‌توانیم به اوکراین کمک کنیم.

چندی پیش مجلس سنا آمریکا قانون کمک‌های خارجی این کشور به هم‌پیمانان ایالات متحده از جمله، اوکراین، رژیم صهیونیستی و تایوان را به تصویب رساند.

کد خبر 6096759

دیگر خبرها

  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • توضیح سالیوان درباره کمک‌های جدید آمریکا به اوکراین
  • سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد
  • واشنگتن، جنگنده‌ها و پهپادهایش را به قطر منتقل کرد
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • ترکیه برای بازگشت به برنامه مونتاژ F-35 شرط گذاشت
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است/ عربستان نمی تواند از شرط تشکیل کشور مستقل فلسطین بگذرد/ غنی سازی بومی اورانیوم در عربستان؛ خط قرمز قانونگذاران آمریکایی