Web Analytics Made Easy - Statcounter

در روزهای اخیر انتشار خبری از سوی خبرگزاری رویترز در مورد وجود یک ضمیمه پنهان در توافق دوحه که بر اساس آن طالبان مسئولیت حمایت و دفاع از پایگاه‌های آمریکایی را در برابر حملات سایر گروه‌ها برعهده داشته‌اند، حساسیت‌ها و کنجکاوی‌هایی را نسبت به سطح روابط واشنگتن و طالبان برانگیخته است. در کنار این موضوع واکنش طالبان در برابر تأخیر خروج نیروهای آمریکایی نیز در نوع خود جالب توجه است؛ اگر چه طالبان ناخشنودی خود را از این تغییر با حمله‌ای محدود و شاید نمادین به فرودگاه قندهار به نمایش گذاشت، اما اقدامات نهایی را به تصمیمات رهبرانی موکول کرد که اکنون مشغول مذاکره و چانه‌زنی با ایالات متحده هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چنین شرایطی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در مصاحبه اخیرش اعلام کرد: خروج نظامیان آمریکایی به معنی خروج کامل ایالات متحده از افغانستان نیست و این کشور به حمایت اقتصادی، انسانی و توسعه در افغانستان ادامه خواهد داد.             

مجموعه این اخبار و تحولات می‌تواند ما را به سوی چند نتیجه‌گیری در مورد روابط طالبان و آمریکا سوق دهد.

نخست، مذاکرات و توافقات پنهانی انجام گرفته و یا در حال انجام میان دو طرف نشان‌دهنده این است که تضاد و دشمنی طالبان با ایالات متحده جنبه ایدئولوژیکی و ریشه‌ای ندارد و آن‌ها بدین لحاظ در نقطه‌ای متمایز از القاعده قرار می‌گیرند. حمدالله محب، مشاور امنیت ملی دولت کابل همین نکته را دستمایه حمله خود به طالبان قرار می‌دهد: «چنین موضوعی [حفاظت از پایگاه‌های آمریکایی توسط طالبان] در صورت درستی تعجب‌آور نیست، زیرا طالبان یک گروه قدرت‌طلب هستند و برای کسب قدرت دست به هر اقدامی می‌زنند». پیشینه سیاسی طالبان و مذاکرات آن‌ها با شرکت‌های نفتی آمریکایی پیش از حادثه یازدهم سپتامبر، دقیقاً موید همین نکته است.         

نکته دوم اینکه به نظر می‌رسد هم طالبان و هم واشنگتن روی همکاری‌های وسیع اقتصادی و حتی شاید سیاسی با یکدیگر در آینده حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند. در همین راستا اظهارات چند روز پیش سهیل شاهین، سخنگوی طالبان در خور توجه است: ما به آمریکایی‌های در حال خروج می‌گوییم شما جنگ بی‌معنایی را پیش بردید و هزینه آن را پرداخت کردید و ما نیز برای آزادی خود فداکاری‌های زیادی کردیم؛ اگر شما یک فصل جدید از کمک به افغان‌ها در بازسازی کشور آغاز کنید، افغان‌ها از آن قدردانی خواهند کرد». همزمانی این اظهارات با مواضع بلینکن می‌تواند از هماهنگی دو طرف در این زمینه خبر دهد. البته طبیعی است هر یک از آن‌ها برای این همکاری اهداف متفاوتی را مدنظر قرار داده‌اند؛ طالبان می‌خواهند در صورت مشارکت در قدرت و یا قبضه کامل آن، با بهبود اوضاع و کسب رضایتمندی مردم، موقعیت خود را تثبیت کنند و ایالات متحده علاوه بر منافع اقتصادی، می‌خواهد ابزار اعمال فشار بر طالبان و تداوم نقش‌آفرینی در افغانستان را فراهم سازد.                                                                

نکته سوم و پایانی به روابط القاعده و طالبان بازمی‌گردد. اظهارات اخیر هیلاری کلینتون و لیزا رایس نشان می‌دهد هنوز هم در آمریکا و جهان غرب نسبت به تحرکات القاعده نگرانی‌های جدی وجود دارد. اگر اطلاعات شبکه سی ان ان در مورد مصاحبه با دو عضو ارشد القاعده درست بوده و القاعده تصمیم گرفته باشد با خروج آمریکایی‌ها به کمک طالبان فعالیت خود را سرو سامان دهد، آن وقت طالبان هستند که باید برای حفظ روابط با آمریکا و در واقع داشتن آینده‌ای روشن‌تر در صحنه سیاسی افغانستان، تکلیف نهایی خود را با این گروه مشخص کنند. هر چند این کار با توجه به درهم تنیدگی طالبان و القاعده دشوار است، اما نباید فراموش کرد واشنگتن هم مانند گذشته از این جهت بر طالبان فشار وارد نخواهد کرد و تنها به علنی نبودن تحرکات و همکاری‌های القاعده و آسیب نزدن آن‌ها به منافع ایالات متحده در این کشور قناعت خواهد کرد.                                          

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: طالبان آمریکا ایالات متحده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۰۵۴۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش حضور آمریکا در آفریقا / حاکمان جدید ساحل آفریقا در پی کاهش روابط سیاسی و نظامی با فرانسه و آمریکا هستند/ نیجر حضور نیروهای آمریکایی را غیرقانونی اعلام کرد +فیلم    

نشریه آمریکایی پالتیکو نوشت: حاکمان آفریقایی جدید دیگر نمی‌خواهند شاهد تحمیل ارزش‌های به‌اصطلاح دموکراتیک کشورهای غرب باشند و واشنگتن به شکست سیاست‌های خود در آفریقا پی برده است.

سرویس جهان مشرق - خبرگزاری فرانسه اعلام کرد، کورت کمبل، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، در دیدار با علی الامین زین، نخست وزیر نیجر که پس از کودتای ژوئیه گذشته قدرت را در دست گرفت، با درخواست مقامات نیامی برای خروج نیروهای آمریکایی موافقت کرد.

در این توافقنامه مقرر شده است که در روزهای آینده یک هیئت آمریکایی به نیجر برای توافق بر سر جزئیات عقب نشینی اعزام شود.

ایالات متحده تا سال گذشته کمی بیش از هزار سرباز آمریکایی در نیجر داشت، جایی که ارتش آمریکا از دو پایگاه عملیاتی می کند که یکی از آنها پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین معروف به پایگاه هوایی 201 است.

که در نزدیکی آگادز در مرکز نیجر با هزینه ای بیش از 100 میلیون دلار ساخته شد.

این پایگاه از سال 2018 برای هدف قرار دادن اعضای دولت اسلامی و گروه وابسته به القاعده، گروه حمایت از اسلام و مسلمانان، در منطقه ساحل مورد استفاده قرار گرفته است.

آمریکا بیشتر همکاری های خود از جمله همکاری نظامی با نیجر را پس از کودتا که باعث برکناری رئیس جمهور منتخب محمد بازوم در 26 ژوئیه شد، به حالت تعلیق درآورد.

در ماه مارس، نیجر از توافقنامه همکاری نظامی که در سال 2012 با ایالات متحده امضا شده بود، با توجه به اینکه واشنگتن "به طور یکجانبه آن را تحمیل کرده است" خارج شد.

هزاران نفر اوایل هفته در نیامی تظاهرات کردند تا خواستار خروج سربازان آمریکایی شوند، پس از آن که رژیم نظامی ماه گذشته توافقنامه همکاری با واشنگتن را لغو کرد.

تلویزیون دولتی نیجر اعلام کرد که یک ماه پس از لغو یکجانبه توافقنامه همکاری نظامی با واشنگتن از سوی دولت نیجر، به زودی یک هیئت بلندپایه آمریکایی به نیامی خواهد آمد تا در مورد آینده روابط میان دو کشور گفتگو کند.

پس از کودتای نظامی که در 26 ژوئیه ۲۰۲۳، محمد بازوم رئیس جمهور محمد غربگرای را سرنگون کرد، آمریکا همکاری نظامی با نیجر را به حالت تعلیق درآورد و کمک های مالی به نیجر را متوقف کرد و خواستار بازگشت حکومت غیرنظامی شد.

در اواسط ماه مارس، شورای نظامی حاکم در نیجر، توافقنامه نظامی با آمریکا را که اجازه حضور نیروهای نظامی و کارمندان وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون) را در خاک این کشور می داد، لغو کرد.

نیامی معتقد است که توافق امضا شده با واشنگتن "ناعادلانه" است و "به طور یکجانبه" توسط آمریکا از طریق "یادداشت شفاهی ساده" در 6 ژوئیه 2012 بر نیجر تحمیل شد.

بیش هزار نظامی آمریکایی در نیجر حضور دارند، جایی که ارتش آمریکا از دو پایگاه نظامی عملیات انجام می دهد، یکی از آنها پایگاه پهپادی معروف به پایگاه هوایی 201 است که در نزدیکی آگادز در مرکز نیجر با بیش از 100 میلیون دلار ساخته شده است.

آمریکا مدعی از این پایگاه ها برای هدف قرار دادن عناصر داعش و گروه‌های وابسته به القاعده در آفریقا استفاده می کند.

اشتباهات محاسباتی آمریکا در موضوع کمک نظامی به آفریقا

شورای امور جهانی شیکاگو در گزارشی با عنوان «مقدار کم، بیشتر است؛ استراتژی جدید برای کمک امنیتی آمریکا به آفریقا» منتشر کرد، به این نتیجه ناخوشایند برای واشنگتن رسید که کمک نظامی آمریکا به آفریقا کارساز نیست.

نیجر از سال ۲۰۱۶ حدود ۵۰۰ میلیون دلار کمک امنیتی آمریکا دریافت کرده است.

در این گزارش آمده است، سیاست آمریکا در آفریقا برای مدت طولانی امنیت کوتاه مدت را به ضرر ثبات بلندمدت، با اولویت دادن به ارائه کمک‌های نظامی و امنیتی در راس قرار داده است، با این حال، این استراتژی نه باعث ایجاد امنیت در آفریقا شده و نه تهدیدات علیه آمریکا و منافع آن را کاهش داده است.

به گفته نویسندگان این گزارش، افزایش رقابت قدرت‌های بزرگ این خطر را تشدید می‌کند که نهاد امنیت ملی آمریکا استراتژی همکاری امنیتی خود را در منطقه دو چندان کند، زیرا این نگرانی وجود دارد که در غیر این صورت، خلأی ایجاد شود که رقبای آمریکا ممکن است آن را پر کنند.

این گزارش تاکید می‌کند آنچه در خطر است، ارزش‌ها و شهرت آمریکا است و آمریکا نمی‌تواند در جنگ به اصطلاح ۲۰ ساله خود علیه تروریسم در آفریقا پیروز شود.

https://globalaffairs.org/research/report/less-more-new-strategy-us-security-assistance-africa

آمریکا اسفند سال سال گذشته (1402) یک هیات را برای متقاعد کردن شورای نظامی نیجر به نیامی فرستاد. اما این شورا با ادامه حضور نظامی آمریکا در نیجر مخالفت کرد. سرتیپ حمادو عبدالرحمن سخنگوی شورای نظامی حاکم بر نیجر گفت، حضور نیروهای آمریکایی در نیجر غیر قانونی و بر خلاف قانونی اساسی و حاکمیت ملی نیجر است. او تاکید کرد، حضور نیروهای نظامی خارجی باید به اطلاع مردم برسد و آنها درباره آن نظر بدهند.

توافق نظامی میان آمریکا و نیجر از نگاه حکام جدید این کشور، غیر عادلانه است. آسوشیتدپرس اعلام کرد که علی الامین زین نخست وزیر نیجر و کورت کمپبل معاون وزیر خارجه آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی از نیجر توافق کردند.

هنوز جدول زمانی برای خروج نیروهای نظامی از نیجر تعیین نشده و قرار است که در روزهای آینده مذاکراتی در مورد گام‌های بعدی انجام شود.

نیجر نقشی محوری در عملیات نظامی آمریکا در منطقه ساحل آفریقا دارد و میزبان دو پایگاه هوایی آمریکایی است. یکی از این دو پایگاه، پایگاه آگادیز است که مهمترین پایگاه عملیات پهپادی آمریکاست. این پایگاه همه قاره آفریقا را پوشش می دهد.

پیتر فام نماینده ویژه سابق آمریکا در امور منطقه ساحل آفریقا گفت که عدم دسترسی به پایگاه‌های هوایی در نیجر ناکامی بزرگ برای آمریکا و متحدانش خواهد بود.

وی همچنین گفت که احتمالا سایر نیروهای خارجی نیز از نیجر خارج شوند و یافتن پایگاه‌های نظامی جدید برای غربی‌ها، در کوتاه‌مدت دشوار خواهد بود.

احمد بروایه کارشناس مسائل آفریقا در گفتگو با مشرق گفت، نظامیان در کشورهایی مانند مالی، بورکینافاسو، گینه، گابون و نیجر علیه حاکمان سیاسی وابسته غرب کودتا کردند. حاکمان جدید در این کشورها در پی کاهش روابط سیاسی و نظامی فرانسه و آمریکا هستند و به گسترش روابط سیاسی و نظامی با روسیه تمایل دارند.

این کارشناس مسائل آفریقا افزود، خروج نیروهای خارجی از کشورهای آفریقایی با پشتوانه مردمی همراه است. این کشورها و به ویژه نیجر تلاش می کنند، نفوذ کشورهای غربی را در کشورهایشان کاهش بدهند و با قدرت جهانی مانند چین و روسیه و قدرت های منطقه‌ای مانند جمهوری اسلامی ایران نزدیک شوند.

فرانسه هم سه پایگاه نظامی خود را در نیجر پس از درخواست شورای نظامی این کشور تعطیل کرد. در پی ضرب‌الاجل شورای نظامی حاکم بر نیجر، آخرین گروه نظامیان فرانسوی 1 دی ۱۴۰۲ خاک نیجر را ترک کردند.

اواخر سال گذشته، فرانسه به درخواست شورای نظامی حاکم نیجر و پس از تظاهرات گسترده علیه حضور فرانسوی ها، مجبور شد نیروهای خود را از نیجر خارج کند.

دیگر خبرها

  • کاهش حضور آمریکا در آفریقا / حاکمان جدید ساحل آفریقا در پی کاهش روابط سیاسی و نظامی با فرانسه و آمریکا هستند/ نیجر حضور نیروهای آمریکایی را غیرقانونی اعلام کرد +فیلم    
  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود
  • افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان
  • بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد
  • آمریکا مهاجم فرودگاه کابل را به افغانستان منتقل کرده بود
  • آمریکا: عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار طالبان است
  • نمایش شکست آمریکا در طبس در بیلبورد‌های پایتخت
  • تعبیر وارونه رؤیای آمریکایی/ راهپیمایی‌های گسترده حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های ایالات متحده نشانه چیست؟