Web Analytics Made Easy - Statcounter

وقایع لبنان نیز عامل کلیدی در این میان بوده است. عربستان سعودی به کمک دمشق برای ایجاد ثبات در لبنان نیاز دارد؛ زیرا بیروت کماکان هسته مرکزی منافع ریاض در منطقه شامات است. ریاض که همه مسیرهای نفوذ به لبنان را امتحان کرده اکنون به سراغ فرمول قدیمی نزدیکی با سوریه بازگشته است.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛  پایگاه خبری «میدل‌ ایست آی» انگلیس در گزارشی تحت عنوان «سوریه: چرا سعودی خواهان حضور مجدّد بشار اسد درکنار خود است؟» به قلم «کمال عَلَم» نوشت: درمیان اخبار گفتگوهای سعودی- ایران در بغداد، رسانه‌ها گزارشاتی مبنی بر حضور نمایندگان سازمان اطلاعاتی عربستان در دمشق را مخابره می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبر اختصاصی رای الیوم درباره دیدار «خالد الحمیدان» رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان با بشار الاسد رئیس جمهور سوریه، سوالاتی را پیرامون چرایی این اقدام در زمان کنونی ایجاد کرده است. معمولاً چنین دیدارهای سرّی رسانه‌ای نمی‌شوند ولی سفیر سوریه در لبنان بیانیه‌ مثبتی درباره این موضوع منتشر کرد.

درحالیکه دولت بایدن در تلاش است سیاست‌های نامتعارف دوران ترامپ در خاورمیانه را سامان دهد،عربستان سعودی که قمار خود را انجام داده از آینده منافع مشترک واشنگتن و ریاض نامطمئن است. آخرین حرکت عربستان سعودی پذیرش علنی دولت اسد بعد از کشورهای امارات عربی و بحرین است.

وقایع لبنان نیز عامل کلیدی در این میان بوده است. عربستان سعودی به کمک دمشق برای ایجاد ثبات در لبنان نیاز دارد؛ زیرا بیروت کماکان هسته مرکزی منافع ریاض در منطقه شامات است. ریاض که همه مسیرهای نفوذ به لبنان را امتحان کرده اکنون به سراغ فرمول قدیمی نزدیکی با سوریه بازگشته است. عربستان از دوران ابن سعود در محافل سیاسی بیرت مشارکت فعال داشته است. طی دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی که سعودی مخالف نفوذ جمال عبدالناصر رئیس جمهور اسبق مصر در لبنان بود، از آقایی سوریه در این کشور طرفداری می‌کرد.

سعودی‌ها پس از روی کار آمدن حافظ الاسد در سوریه نیز حامی سیاست‌های دمشق در لبنان بودند. ریاض با وجود اختلاف استراتژیک بر سر نحوه تثبیت لبنان بعد از خروج اسرائیل در سال ۲۰۰۰، بار‌ها اختلافات خود با دمشق را کنار گذاشتند و با بشار الاسد همانند پدرش حافظ کار کردند.

«باسم شب» مشاور نزدیک سعد الحریری نخست وزیر لبنان درباره این موضوع اظهار کرده که «سوریه چگونه بی سر و صدا درحال بازیابی جایگاه خود در صحنه سیاسی لبنان است» و در حال پشتیبانی از گروه‌هایی می‌باشد که حامی سیاست‌های سوریه هستند تا دستورالعمل‌های تهران. ارزیابی وزارت امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۰ نیز حکایت از آن دارد که سوریه درحال بازپس گیری جایگاه برجسته خود در حاکمیت لبنان است.

نویسنده نشریه انگلیسی «میدل ایست آی» در ادامه مدعی می‌شود که «سوریه همیشه در لبنان منافع خود را دنبال می‌کند تا منافع ایران» وی اینگونه ادامه می‌دهد: «سوریه همیشه در خط ایران حرکت نمی‌کند، به ویژه در کشورهای لبنان و عراق. این جنبه از سیاست سوریه است که بیشتر مورد توجه عربستان سعودی قرار دارد.»

این اعتقاد در سوریه وجود دارد که عربستان سعودی در تمام برنامه خود در لبنان شکست خواهد خورد مگر اینکه رضایت دهند با سوری‌ها کار کنند، نه آنکه در مقابلشان قد علم کنند. محمد بن سلمان درتلاش است تا ریاض مجدّداً وارد عرصه سیاسی لبنان شود. شاهزاده بن سلمان دوست ندارد که قافیه را در لبنان به ایران ببازد و تسلیم تهران شود. بر همین اساس، به نظر می‌رسد که بن سلمان درحال پیگیری همان مسیری است که اسلاف آن در گذشته برگزیده بودند: راه لبنان از دمشق می‌گذرد.

البته خبر دیدار رئیس سازمان اطلاعات عربستان سعودی با رئیس جمهور اسد فقط درباره موضوع لبنان نیست. اسد تنش زدایی میان تهران و ریاض را به مثابه بازی حاصل جمع صفر برای سوریه نمی‌داند. (منظور نویسنده است که به ضرر خود نمی‌داند) حافظ الاسد توانسته بود بر ظن سعودی مبنی بر پشتیبانی از ایران علیه صدام به عنوان متحد عربستان فائق آید و روابط دمشق و ریاض را حفظ کند. بشار نیز همچون پدرش آماده است مجدّداً بدون توجه به حضور ایران در سوریه با عربستان سعودی کار کند.

این موازنه رفتاری هوشمندانه می‌تواند پای سعودی را برای کمک به اسد جهت غلبه بر مشکلات اقتصادی به سوریه بکشاند. امارات متحده عربی رسماً خواستار لغو تحریم سزار آمریکا است و به طور منظم کمک‌های پزشکی تحویل دمشق می‌دهد و در امر تسهیل بازسازی سوریه کمک می‌کند. محمد بن سلمان ایده‌های بزرگی دارد که اکنون نیازمند ثبات در سوریه و لبنان است. با توجه به پیچیدگی سیاسی دو کشور سوریه و لبنان، سعودی فرصت برای مانور دارد ولی مستلزم اعتماد به سوری‌ها جهت ورود مجدّد به عرصه سیاسی و حاکمیتی لبنان هستند.

چه خوشایند عوامل لبنانی عربستان باشد یا نباشد، سعودی‌ها خواهان حضور اسد در کنار خود هستند تا به شکل‌گیری نظم منطقه‌ای وسیع‌تری کمک کند که شامل مقابله با حضور ایران و ترکیه در منطقه شامات است. 

ترجمه: ایلیا فروزش

*مطالب «میدل ایست آی» انگلیس صرفاً جهت آگاهی مخاطبان از ادعاها و نگرش این جریده غربی ترجمه شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: سیاسی سیاسی سیاسی عربستان سعودی رئیس جمهور بن سلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۵۴۹۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست

مشاور امنیت ملی آمریکا گفت، اگر ریاض و تل‌آویو برای عادی‌سازی روابط موافقت نکنند، دولت بایدن با عربستان سعودی موافقت‌نامه دفاعی امضا نخواهد کرد و تاکید کرد: «شما نمی‌توانید یک بخش را از بقیه جدا کنید.»

به گزارش ایسنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا شنبه در مصاحبه‌ای با روزنامه «فایننشال تایمز» پیشنهادات اخیر مبنی بر اینکه در صورت امتناع رژیم صهیونیستی از دادن امتیاز به فلسطینیان، توافق دوجانبه بین دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و پادشاهی آل سعود مورد بررسی قرار می‌گیرد، رد کرد.

دولت بایدن برای تشویق ریاض به رسمی کردن روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی به‌عنوان بخشی از طرح‌هایی برای «تضمین صلح پایدار در خاورمیانه»، توافق سه‌جانبه‌ای را به‌ویژه بعد از هفتم اکتبر که عملیات صهیونیست‌ها علیه غزه به راه افتاد و برای هفت ماه است که ادامه دارد، تحت فشار قرار داده است.

ایالات متحده امیدوار است که از چشم‌انداز روابط با آل سعود و عادی‌سازی روابط دیگر کشورهای مسلمان، برای متقاعد کردن رژیم صهیونیستی برای موافقت با امتیازات قابل توجه به فلسطینی‌ها استفاده کند. اما بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بارها هرگونه حرکت به سوی راه‌حل دو دولتی برای درگیری طولانی تل‌آویو و فلسطین را رد کرده است.

سالیوان گفت: «چشم‌انداز یکپارچه تفاهم دوجانبه بین ایالات متحده و عربستان سعودی همراه با عادی‌سازی بین اسرائیل و عربستان سعودی، همراه با گام‌های معنی‌دار از جانب مردم فلسطین است. همه اینها باید با هم جمع شوند... شما نمی‌توانید یک قطعه را از بقیه جدا کنید.»

جیک سالیوان گفت جو بایدن قصد دارد به طور علنی «مسیر به سمت منطقه‌ای آرام‌تر را شرح دهد.»

مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: «انتظار دارم در ماه‌های آینده از رئیس‌جمهور بایدن و دیگران، بیشتر در مورد مسیری که ما معتقدیم می‌تواند اسرائیل امن‌تر و منطقه صلح‌آمیزتری ایجاد کند، بشنوید.»

او افزود: «تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که روی آنچه را که فکر می‌کنیم معقول است، کار کنیم و تلاش کنیم تا هر چه بیشتر کشورهای منطقه را با آن همراهی کنیم و سپس آن را ارائه کنیم و در نهایت این به عهده رهبری اسرائیل و مردم اسرائیل است که تصمیم بگیرند که آیا این راهی است که آنها می‌خواهند طی کنند یا خیر.»

دولت بایدن پیش از ۷ اکتبر به سمت توافقی برای عربستان سعودی برای سازش با تل‌آویو پیش می‌رفت که منجر به موافقت واشنگتن با یک پیمان دفاعی با ریاض و حمایت از برنامه هسته‌ای غیرنظامی آن در ازای امتیاز دادن رژیم صهیونیستی به فلسطینی‌ها می‌شد.

با این حال عملیات فلسطینی طوفان الاقصی و حمله تلافی‌جویانه صهیونیست‌ها به غزه این روند را تغییر داد، اما ایالات متحده و عربستان سعودی به بحث در مورد توافق احتمالی به‌عنوان بخشی از برنامه‌های گسترده‌تر پس از جنگ «برای تامین صلح در منطقه» ادامه دادند.

اما عربستان سعودی به صراحت اعلام کرده است که پس از ۷ اکتبر، رژیم صهیونیستی را ملزم به دادن امتیازات مهم‌تری به فلسطینی‌ها می‌کند و تاکید دارد که باید «گام‌های برگشت‌ناپذیر» را به سوی تشکیل کشور فلسطین ببیند.

اظهارات سالیوان در حالی مطرح شد که ویلیام برنز، رئیس سیا در قاهره بود، جایی که میانجی‌ها به دنبال متقاعد کردن حماس برای پذیرش پیشنهادی برای توافق هستند که منجر به آتش‌بس و آزادی اسرای صهیونیست می‌شود. میانجی‌ها امیدوارند که برای توقف شش هفته‌ای اولیه در جنگ میانجی‌گری کنند که سپس برای مذاکره در مورد آتش‌بس پایدار مورد استفاده قرار گیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • دیدار رئیس حشد شعبی با بشار اسد
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • شرط آمریکا برای توافق امنیتی با عربستان ؛ پای اسرائیل در میان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • بشار اسد: موضع سوریه در مورد فلسطین تغییر نکرده است
  • بشار اسد: موضع سوریه هرگز در مورد فلسطین تغییر نکرده است 
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است