Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-26@18:50:50 GMT

پشت‌پرده تنش‌زدایی امارات و پاکستان چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۶۵۲۰۸

 میدل ایست آی نوشت: شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان، اخیراً سفری سه روزه خود به امارات را به اتمام رساند، آن هم در شرایطی که دو کشور سالگرد روابط 50 سال خود را جشن می‌گیرند.

در ادامه این مطلب آمده است: هم‌ زمان، نماینده امارات در واشنگتن تأیید کرد که امارات متحده عربی میان هند و پاکستان میانجی گری کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در 25 فوریه، دو کشور تصویب ناگهانی توافق آتش بس خود را در مرز کشمیر اعلام کردند.

سفر وزیر خارجه اسلام آباد در این ماه با چشم انداز جدید اقتصادی پاکستان ارتباط دارد، به نظر می‌رسد برقراری روابط مطلوب‌تر با کشورهای حاشیه خلیج فارس یک اولویت مهم برای پاکستانی‌ها است. قریشی پس از سفر به امارات متحده عربی به ایران و ترکیه رفت و قصد دارد به زودی از قطر دیدار کند.

قریشی در سفر سه روزه خود به امارات با بزرگان و اعضای جامعه مهاجرین پاکستان دیدار کرد و در مورد راه‌های افزایش همکاری های دوجانبه، از جمله در زمینه‌های تجارت و سرمایه گذاری به گفتگو نشست. در پایان این دیدار، امارات متحده عربی اعلام کرد که وام 2 میلیارد دلاری به پاکستان که در سال 2019 درخواست شده بود خواهد داد.

این سفر بارقه‌ای از امید را ایجاد کرد که ممکن است سرانجام رکود در روابط پاکستان و امارات متحده عربی به پایان برسد.

امارات متحده عربی در ابتکارات مختلف کمک به پاکستان در طول سالها شرکت کرده است، از جمله برنامه کمک به پاکستان امارات متحده عربی که در سال 2011 آغاز شد. براساس این برنامه ابوظبی مبادرت به ساخت مدارس، جاده و پل همراه با پیشرفت در بخش بهداشت کرد.

امارات متحده عربی از نظر سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از بزرگترین کمک کنندگان به پاکستان است که بیشتر در بخشهای تجاری، بانکی، مخابرات و انرژی متمرکز است. جلسات نظامی سطح بالا نیز هر از گاهی بین دو ظرف برگزار می‌شود.

پاکستان تمایز واحدی از تأسیس نیروی هوایی امارات پس از استقلال در سال 1971 دارد. از همه مهمتر، امارات محل زندگی دومین جامعه بزرگ مهاجرین پاکستان با حدود 1.6 میلیون مهاجر در حاشیه خلیج فارس است. سرمایه‌گذاری حدود 4.6 میلیارد دلاری امارات در پاکستان برای اقتصاد این کشور بسیار مهم است.

اما در سال 2015، هنگامی که پاکستان از اعزام نیروهای خود برای جنگ ائتلاف به رهبری سعودی در یمن امتناع ورزید، روابط رو به تیرگی نهاد، امارات متحده عربی به دلیل عدم پشتیبانی اسلام آباد به شدت این کشور را سرزنش می کند. این شرایط همچنین فرصتی برای روابط بیشتر هند و امارات فراهم آورد.

با بی طرف ماندن پاکستان در زمان اوج بحران قطر و کشورهای دیگر حاشیه خلیج فارس در سال 2017، اوضاع همچنان بدتر شد. در میان انتقادات پاکستان از بی تحرکی کشورهای خلیج فارس در قبال جنایات هند در کشمیر و روابط اخیر امارات و اسرائیل، روابط بیش از پیش هم متشنج شد.

جای پای اسلام آباد در خلیج فارس

نوامبر گذشته، امارات متحده عربی صدور ویزای کار برای اتباع پاکستان را ممنوع کرد. اگرچه این اقدام به بیماری همه گیر کویید-19 نسبت داده شد، اما برخی عوامل اساسی ژئوپلیتیکی از جمله افزایش روابط اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس را علت این تصمیم دانستند. همچنین گزارش‌هایی در مورد افزایش تبعیض علیه پاکستانی ها در امارات متحده عربی نیز به گوش می‌رسد.

در همین حال، امارات متحده عربی هند را نه تنها در حوزه اقتصادی، بلکه به صورت کلی در قامت متحد خود می‌بیند، متحدی که با اسرائیل هم روابط حسنه‌ای دارد.

در همین زمان، زمینه‌های حضور پاکستان در حوزه خلیج فارس به سرعت در حال از بین رفتن است. آن روزها که پاکستان به عنوان تنها کشور مسلمان دارای سلاح هسته‌ای قد علم می‌کرد دیگر گذشته است. نظر می‌رسد اکنون اقتصاد تنها مسیر پایدار برای برقراری ارتباط است، به همین دلیل پاکستان با افزایش تجارت و سرمایه گذاری قصد دارد جای پای خود را در خلیج فارس حفظ کند. تمرکز قریشی در غرفه پاکستان در نمایشگاه دبی گواه این موضوع است.

با این حال به قول معروف، هیچ ناهار مجانی وجود ندارد. برای امارات متحده عربی، پاکستان متناسب با سیاست کاهش وابستگی به نفت، فرصت‌هایی برای سرمایه گذاری خود فراهم می‌کند. ابوظبی بارها و بارها تمرکز خود را برای سرمایه گذاری در کریدور اقتصادی چین و پاکستان و تمرکز بر شرکت‌های کوچک و متوسط ابراز داشته است.

علاوه بر این، گزارش شده است که یک طرح جامع برای ایجاد بزرگراه پیشنهادی نفت در منطقه گوادر پاکستان در حال انجام است که به فرصت های بیشتری برای سرمایه گذاری امارات متحده عربی فراهم می‌کند.

به دوحه برگردید

در این زمینه، توجه به این نکته مهم است که نقش امارات به عنوان یک قدرت منطقه‌ای در خلیج فارس به طور فزاینده‌ای تحت الشعاع قطر قرار گرفته است، این کشور روابط بسیار خوبی با هند و پاکستان دارد. در ماه فوریه، دوحه و اسلام آباد توافق نامه 10 ساله گاز طبیعی مایع شده را امضا کردند و روابط پویای پاکستان با قطر در تسهیل گفتگوها بین آمریکا و طالبان به عنوان بخشی از روند صلح افغانستان بسیار مهم بوده است.

روابط دو جانبه در دوران معاصر مبتنی بر منافع متقابل بوده است و برای اطمینان از پایداری آن، رعایت مقدمات اقتصادی لازم است. با وجود اختلافات موجود، پاکستان و امارات هر دو چیزهای زیادی را می‌توانند از روابط دوستانه مبتنی بر موارد عملی بدست آورند.

منبع: انتخاب

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۶۵۲۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد

پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل پاکستان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در ارتباط سفر رئیس‌جمهور کشورمان به پاکستان اظهار کرد: آخرین سفر رئیس‌جمهور ما به پاکستان در زمان روحانی بود و تقریبا زمان زیادی از آخرین حضور روسای جمهور ما در پاکستان می‌گذرد. اما این سفر که در شرایط فعلی صورت گرفت از چند زاویه مهم است.

وی افزود: مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد که گاهی هم با تنش همراه است و به نوعی هم رقابت و هم شراکت در بعضی مسائل میان دو کشور وجود دارد. این روابط به بندر چابهار و بند گوادر باز می‌گردد.

ملازهی گفت: در گوادر چینی‌ها سرمایه گذاری کردند و در چابهار هندی‌ها علاقه‌مند به همکاری با ایران هستند. با توجه به قراردادی که میان ایران و افغانستان و هندی‌ها در این بندر شکل گرفت، پاکستانی‌ها برای این بندر نگرانی‌هایی دارند و فکر می‌کنند با توجه به موقعیت برتر چابهار ممکن است سرمایه گذاری چین در بندر گوادر تحت تاثیر قرار گیرد و به نوعی رقابتی این جا وجود دارد.

وی تاکید کرد: بخش دیگر رقابتی که میان ایران و پاکستان وجود دارد، موضوع افغانستان است. صلح و ثبات افغانستان به نفع ایران است، اما برای پاکستانی‌ها چنین فکری وجود ندارد چرا که اختلاف مرزی گسترده‌ای با افغانستان‌ها درباره خط جوران دارند. هفت منطقه قبیله‌ای وجود دارد و همچنین منطقه بلوچستان حدود ۴۷ درصد خاک پاکستان را تشکیل می‌دهد اگر آن دو منطقه را اضافه کنیم روی ۵۳ یا ۵۴ درصد خاک پاکستان افغان‌ها ادعای مالکیت دارند و این موضوع برای پاکستانی‌ها مهم است.

وی افزود: در طول ۴۰ سال گذشته از زمان داوود خان در پاکستان  تا به امروز سیاست پاکستان تحمیل جنگ داخلی وتنش و از این دست مسائل بوده  و اینجا هم رقابتی بین دو کشور وجود دارد.

ملازهی تصریح کرد: در شرایط موجود که اکنون در منطقه غزه وجود دارد و برنامه‌هایی که اسرائیل برای منطقه دارد. پاکستان کشور بزرگ اسلامی است و افکار عمومی در این کشور به شدت طرفدار فلسطینی‌ها هستند و این سیاست هماهنگی که ایران و پاکستان در این زمینه دارند می‌تواند باعث افزایش مناسبات دو کشور شود. در قبال مسائل منطقه‌ای در خاورمیانه دیدگاه‌های مشترکی داریم که در سیاست منطقه‌ای می‌توانیم با یکدیگر هم مسیر باشیم.

کارشناس مسائل پاکستان گفت: اما در سیاست بین الملل دیدگاه‌های دو کشور متفاوت است. پاکستان با آمریکا روابط نزدیکی دارد و بعد از اسرائیل بیشترین  کمک ها‌ی مالی و نظامی را سالانه  چیزی حدود ۲ میلیون دلار  از آمریکا دریافت می‌کند و ارتباط خاص خود را دارد و علاوه بر این که کشور‌های عربی نیز هستند   و سالی ۵ تا ۶ میلیون دلار پاکستان از طریق همین کشور‌های عربی ارز آوردی دارد.

ملازهی درباره اهمیت روابط ایران با پاکستان گفت: در دو بخش می‌توان روابط را مهم ارزیابی کرد یک بخش امنیتی و مرزی است و این دو کشور باید کمک کنند که هماهنگی برای کنترل مرز‌ها وجود داشته باشد و دیگری بخش تجاری است که روی آن بسیار حساب می‌شود. نیاز پاکستان به گاز و نفت و گازوئیل بالا است و ایران این امکانات را در اختیار دارد، اما خط لوله‌ای که میان دو کشور قرار به اجرایی سازی آن بود با مخالفت آمریکا رو به رو شد و آن‌‌ها خود را کنار کشیدند البته قصد در این سفر این بود که مجدد خط لوله را فعال کنیم که چندان به دلیل مخالفت آمریکایی‌ها به این موضوع خوش بین نیستم.

وی گفت: بخش دیگر مناطق و گذرگاه‌های مرزی مانند کهک سروان و تفتان است که با توجه به نیاز‌های ایران و پاکستان در صورت شناسایی کالای مورد نیاز دو کشور به نظر می‌رسد بهترین زمینه برای همکاری دو کشور بخش تجاری و اقتصادی است.

وی افزود: رئیس جمهور ما عنوان کردند از ۵ میلیارد دلار فعلی تبادلات دو کشور باید به ۱۰ میلیارد دلار برسد که پاکستانی‌ها هم از این موضوع  استقبال کردند.

ملازهی ادامه داد: اکنون مشکلی که در تبادلات ارزی است ناهماهنگی میان گمرک و جا‌های دیگر است. تجار ایرانی معمولا به سود کوتاه مدت فکر می‌‌کنند در حالی که اگر بازار وسود آن را  بخواهیم این غلط است. به عنوان مثال کاشی و سرامیک ایران در پاکستان مشتری بالایی دارد، اما تاجران ایرانی چندان پیگیری در این زمینه نیستند. نباید به سود‌های کم راضی بود. متاسفانه سیستم اداری ما فعال نیست و در گمرک معطلی‌ها زیاد است و هزینه بالا بوده و حمل و نقل مشکلاتی داریم  و اگر این‌ها حل شود می‌توان به آینده روابط تجاری ایران و پاکستان بیش از گذشته امیدوار بود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • ضد حمله آمریکا به توسعه روابط ایران با شرق | فشار بر مالزی
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • پکن: ایالات متحده مانع توسعه چین می‌شود
  • روسیه واشنگتن را به کاهش سطح روابط تهدید کرد
  • عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»
  • جمیله علم‌الهدی، «بانوی اول ایران» در پاکستان! (+عکس)
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • (تصاویر) جمیله علم‌الهدی، «بانوی اول ایران» در پاکستان!
  • اسرائیل؛ اسم رمز سکوت تاریخی اعراب!