Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-26@08:28:43 GMT

چرا نسبت به اخبار مرگ بی تفاوت شده‌ایم؟

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۶۷۴۳۲

چرا نسبت به اخبار مرگ بی تفاوت شده‌ایم؟

به گزارش «تابناک»، حمید شکری خانقاه در گفت‌وگویی با ایسنا درباره علت گرایش جامعه به سمت اخبار منفی و به تبع آن استقبال رسانه‌ها از این اخبار، توضیح داد: ذهن به صورت اتوماتیک سوگیری‌اش به سمت اخبار منفی بیشتر از اخبار مثبت است. به همین خاطر گرایش رسانه‌ها هم به سمت رویدادهای منفی بیشتر می‌شود. این، یک واقعیت اجتناب ناپذیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بُعد هیجانی و بدیع بودن اخبار منفی، ذهن انسان را ناخوادآگاه درگیر می‌کند؛ زیرا آدمی به صورت طبیعی به دنبال هیجان است. همین سبب شده تا رسانه‌ها راز موفقیتشان را در انتشار اخبار منفی جست و جو کنند.

نویسنده کتاب «برنامه ریزی ارتباطی» درباره تاثیرات مخرب گرایش به سمت اخبار منفی بر مخاطب، عنوان کرد: این سوگیری ها از بعد روانشناسی خطرات زیادی را برای ما به دنبال دارد. واکنش‌هایی را در بدن ما ایجاد کرده و حتی هورمون‌های استرس را فعال می‌کند. این موضوع انسان را به شدت آسیب پذیر می‌کند. روانشناسان می‌گویند اخبار منفی تاثیر مستقیمی روی شرایط روحی و روانی جامعه به ویژه جوانان دارد. باعث گسترش افسردگی، اضطراب و حتی خودکشی و اعتیاد هم می‌شود. خودکشی ها می‌تواند ناشی از همین اشباع ذهنی آدم‌ها از اخبار منفی باشد.


باغ بهشت در روزهای کرونایی همدان

رخوت مردم نسبت به اخبار بد خطرناک است

این استاد ارتباطات همچنین با اشاره به عادی شدن شنیدن اخبار منفی برای مردم در طولانی مدت، افزود: از طرفی ما بحثی داریم تحت عنوان اشباع نظری؛ یعنی وقتی که یک فرد دائم در معرض یک نوع خبر باشد حالا چه مثبت و چه منفی و دائما به نتایج ثابتی برسد، دیگر در مقابل این موضوع بی خیال می‌شود. در واقع جامعه از اخبار منفی اشباع می‌شود. افراد آنقدر خبر بد می‌شنوند که دیگر شنیدن این اخبار مثل گذشته متاثرشان نمی‌کند و دیگر در برابر اخبار ناراحت کننده واکنشی نشان نمی‌دهند. این شرایط، خمودگی و یخ زدگی جامعه را به دنبال خواهد داشت؛ یعنی جامعه به نقطه‌ای می‌رسد که ما اسمش را می‌گذاریم سکوت سازمانی و سکوت اجتماعی؛ این سکوت در واقع نوعی رخوت، بی حالی و اشباع ذهنی است. مردم دیگر حال واکنش نشان دادن نسبت به مسایل پیرامون را نخواهند داشت و این خطرناک است.

کرونا مرگ را ارزان کرده است!

او درباره نقش کرونا در ایجاد شرایط خمودگی و بی توجهی مردم نسبت به رویدادهای ناگوار عنوان کرد: جریان کرونا مرگ را ارزان کرده است. الان اگر خبر مرگ شخصی از فامیل به گوشتان برسد، خیلی ساده از کنارش می‌گذرید و حتی حاضر نیستید به مراسمش بروید. در گذشته مردم حتی وقتی با شخصی اختلافی داشتند در مراسم خاکسپاری‌اش حضور پیدا می‌کردند. در دوران کرونا مرگ به یک پدیده عادی تبدیل شد.


کرونا در هند

خبرنگاران؛ مخابره کننده های خبر مرگ!

دکتر شکری خانقاه، مدرس دانشگاه همچنین درباره تاثیراتی که اخبار منفی بر خبرنگاران به عنوان مخابره کننده‌های این رویدادها می‌گذارد، گفت: مثل پزشکی که بیمارش را جراحی می‌کند و زیر دستش می‌میرد، انتشار اخبار منفی بر روی خبرنگاران تاثیر می‌گذارد. کمتر خبرنگاری را می‌بینیم که دنبال اخبار شادی بخش و امیدوارکننده باشد. ما می‌گوییم خبرنگار نباید نسبت به اخبار سوگیری داشته باشد اما انتشار اخبار منفی احساس یأس و ناامیدی را در خود خبرنگار هم به وجود می‌آورد؛ این بزرگترین خطر برای خبرنگاران است.

اخبار بد را رها نکنید!

این استاد جامعه شناسی ارتباطات با بیان اینکه انتشار رویداد منفی و بعد رها کردن آن توسط رسانه‌ها کار اشتباهی است، به یک راه‌حل برای کاهش اثرات مخرب اخبار منفی اشاره کرده و افزود: اثرگذارترین عامل برای مقاومت در برابر بی تفاوتی، استرس و احساس بی توجهی، ارتباطات اجتماعی است. هر چقدر ما بتوانیم گفت‌وگو و تعامل را با جامعه بیشتر کنیم، مقاومت مردم در برابر اخبار منفی را بالاتر برده‌ایم. اگر رسانه بخواهد تاب آوری را در جامعه بالا ببرد و این خمودگی و بی توجهی را از بین ببرد، باید ارتباطات اجتماعی را گسترش دهد. رسانه‌ها باید اخبار را در تعامل با مخاطب و گفت‌وگو محور پیش ببرند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: یک اشتباه بزرگ رسانه‌ها این است که صرفا به انعکاس خبر بسنده می‌کنند. یعنی گزارش را داده‌اند و یأس و ناامیدی را در کشور منتشر کرده‌اند و بعد رهایش کرده‌اند. راهکار این موضوع، منتشر کردن تحلیل‌های گفت‌وگو محور در جامعه و در واقع اجتماع سازی خبر است. لزومی هم ندارد همیشه با صاحب نظران صحبت شود، می‌توان با مردم و آدم‌های آسیب پذیر گفت‌وگو کرد. گفت‌وگو را از زبان خود جهان باید شنید. باید تعاملات و ارتباطات اجتماعی رسانه با جامعه را افزایش داد. این کار اثرات مخرب انتشار اخبار منفی را کاهش می‌دهد.

حمید شکری خانقاه مدیریت ذهنی و آثار روانی اخبار را یکی از وظایف جدی رسانه‌ها دانسته و افزود: وقتی رسانه خبر منفی و ناراحت کننده را منتشر کرده و بعد رها می‌کند، نتیجه گیری و تاثیرپذیری از اخبار را به خود مخاطب واگذار کرده‌ است. رسانه باید مدیریت آثار روانی رویدادها را هم بر عهده بگیرد. الان شبکه‌های اجتماعی به رقابت با رسانه‌های رسمی پرداخته‌اند. شبکه های اجتماعی باعث شده اند تا هر کدام از افراد خودشان به تنهایی یک رسانه باشند و در جریان رویدادها قرار بگیرند. در این شرایط رسانه‌های رسمی و سازمانی باید مدیریت روانی افرادی را که نمی‌دانند با خبر منتشر شده و آثارش چه کار کنند، بر عهده بگیرند.


دفن قربانیان کرونا در آرامستان باغ رحمت دزفول

به آثار روانی خبری که منتشر می شود، توجه کنید

به اعتقاد وی در دنیای نوین، رسانه‌ها دیگر خبررسان صرف نیستند، بلکه مدیریت رسانه ایجاب می کند که به آثار روانی خبری که منتشر می شود، توجه کنند؛ لذا نباید فقط به انعکاس رویدادی بسنده کنند، بلکه سناریونویسی و مهندسی خبر هم اهمیت دارد.

شکری خانقاه در این زمینه اظهار کرد: مهندسی پیام یعنی اینکه رسانه قبل یا بعد از خبر، جریان سازی کرده باشد و تولیدات چندرسانه‌ای داشته باشد. تولیدات چندرسانه‌ای، یعنی تولید فیلم و مستندهایی پیرامون رویداد که به منظور جریان سازی رویداد در کشور می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. تولیدات چندرسانه‌ای سبب اثرگذار کردن یک رویداد در جامعه می‌شود. فلیمبردارها و بخش تدوین تولیدات چند رسانه ای در رسانه‌ها باید همیشه آماده باشند تا سناریوهای چند دقیقه‌ای را در کشور منتشر کنند.

رسانه باید نتیجه‌گیری قدرتمندی را به جامعه بدهد و رویداد را رها نکند؛ برای مثال اگر انفجاری اتفاق افتاده است و رسانه خبر آن را منتشر می کند باید بخش دیگری از همین رسانه برای مدیریت روانی جامعه تولید محتوا کند تا عواقب منفی این موضوعات را از بین ببرد.

به عنوان نمونه درباره اخبار ضد و نقیض واکسن کرونا، بایستی رسانه ها به عنوان منبع موثق وارد عمل شوند و محتوا و اطلاعات و گزارش های دقیقی به جامعه ارائه کنند؛ زیرا مردم در ابهام دچار سردرگمی و روی آوردن به شایعات می شوند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: نحوه برگزاری امتحانات مدارس 1399 1400 فطریه نشست وین دعای روز بیست و هفتم رمضان ویروس کرونا مرگ و میر اخبار منفی نحوه برگزاری امتحانات مدارس 1399 1400 فطریه نشست وین دعای روز بیست و هفتم رمضان انتشار اخبار منفی اخبار منفی شکری خانقاه آثار روانی رسانه ای رسانه ها گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۶۷۴۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فیلم ضدحال خنده‌دار دختر دانش آموز به معلم بابت ماه تولد

 

در بسته زیر اخبار و محتوا‌های آموزشی پیرامون «برآورده کردن آرزوی دانش آموز توسط معلم هنرمند و مهربان»، «سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: به دنبال استخدام نیروهای جدید نباشیم»، «سه تفاوت نامحسوس گاو عینکی رو پیدا کن، تیزبینها جواب بدن»، «فیلم شنا یاد دادن علیرضا بیرانوند به دخترش در استخر خانگی»، «رقابت داوطلبان کنکور از فردا آغاز می شود»، «این خورشت مقوی رو نیم ساعته برای ناهار درست کن»، «حروف ناصبه در عربی را با مثال به راحتی یاد بگیر»، «عکسهایی از عروسی دختر ناصرالدین شاه؛ یه قرن پیش چه جشنی گرفته!»، «تست شخصیت: نحوه نگه داشتن گوشی شما ویژگی های شخصیتی پنهان شما را آشکار می کند»، «قتل آتشین/پدرم با زندگی کردن من در خانه مجردی مخالف بود» را با کلیک بر تیتر آن بخوانید.

میزان تمرکزت رو محک بزن؛ سه تفاوت دو عکس رو ۳۳ ثانیه‌ای بگو

فیلم ضدحال خنده‌دار دختر دانش آموز به معلم بابت ماه تولد

برآورده کردن آرزوی دانش آموز توسط معلم هنرمند و مهربان

فیلم شنا یاد دادن علیرضا بیرانوند به دخترش در استخر خانگی

 

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: به دنبال استخدام نیروهای جدید نباشیم

سه تفاوت نامحسوس گاو عینکی رو پیدا کن، تیزبینها جواب بدن

رقابت داوطلبان کنکور از فردا آغاز می شود

این خورشت مقوی رو نیم ساعته برای ناهار درست کن

حروف ناصبه در عربی را با مثال به راحتی یاد بگیر

عکسهایی از عروسی دختر ناصرالدین شاه؛ یه قرن پیش چه جشنی گرفته!

تست شخصیت: نحوه نگه داشتن گوشی شما ویژگی های شخصیتی پنهان شما را آشکار می کند

قتل آتشین/پدرم با زندگی کردن من در خانه مجردی مخالف بود

 

 

 

 

دیگر خبرها

  • طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟
  • فیلم ضدحال خنده‌دار دختر دانش آموز به معلم بابت ماه تولد
  • میزان تمرکزت رو محک بزن؛ سه تفاوت دو عکس رو ۳۳ ثانیه‌ای بگو
  • فرهاد قائمیان: تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است
  • تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است
  • رسانه‌های استان سمنان روحیه بسیجی را در جامعه گسترش دهند
  • قانون نانوشته!
  • یک بار برای همیشه تفاوت گرگ، شغال و روباه را با رسم شکل یاد بگیرید
  • آمار خوبی از میزان موالید و جوانی جمعیت در کشور مشاهده نمی‌شود
  • طنز نقشی حیاتی در ترویج دموکراسی و عدالت اجتماعی دارد